Francois
Coby obyvatel podhůří jste na to možná zvyklý, ale já tedy také hledím na ty fotky, co vložil Aura, docela nevěřícně. Na vlastní oči jsem zde jednou viděla velmi slabý odvar toho, co je na fotkách, v lednu 2006. Nejvyšší závěj tehdy měla 40 cm. To jsem si také říkala, jak je možné, že tady u nás něco podobného vzniklo. Momentálně jsou tady ale necelé 2 cm sněhu ještě z pátku, od té doby nic nepřipadlo. Takže žádné závěje tu rozhodně nehrozí.
Diskuse o počasí Sněžení a mrazy od 9.1.
Miriam
Já čekám, kdo vyfotí u Prahy příjezd od Kladna k letišti.. tam jsou závěje či návějej klidně dva metry vysoké (hluboké).. když jen trochu fouká...Holt jak tu nejsme v nížině už zvyklí na sníh, tak zapomínáme co s tím sněhem třeba ten vítr umí udělat, kdysi mi skočil náš jezevčík do míst, kde byl příkop, no hledal jsem ho tam pod sněhem asi minutu, neb ten debil tam zkoušel norovat...
Tady od rána více než 15 cm sněhu, ale podle Aladinu tu by mělo být tak 2 cm. Ani aktuálně nic na tom nemění, i když pořád hustě sněží.
palma
Tady větší množství sněhu nebylo obvyklé nikdy, v oblastech na jih od Brna sněží ještě méně než v Brně (a to nemluvím o severu Brna).
ludvicek
Jj, zima 2009/2010 byla také význačná, ale myslím, že ta 2005/2006 byla sněžnější a celkově tvrdší. Ale i tak se obě i tehdy daly zařadit mezi "úlety".
palma
Kdysi jsem jel do Prahy a na konci dálnice po pravé straně od letiště byly ve svahu k silnici návěje vysoké kolem 3m,ale nemůžu najít foto z té doby.Možná myslíte stejný úsek.Je pravda,že hluboké závěje/návěje se na příhodném místě vytvoří i z malé vrstvy prachového sněhu v kombinaci s rozlehlou rovnou plochou.Kdo hledá,ten určitě dnes najde
Tady v Lužicích u Mostu dneska maxima okolo -1°C, různě to odtává a sesedá. Sníh ráno 15 cm, dopoledne 13-14 cm, teď je to okolo 12 cm. U sněhoměrné latě. Jinde je to samozřejmě různorodé. Maximum bylo včera odpoledne 17 cm. Ještě ohlédnutí k únoru 2021. To tady v údolí bylo 14.2. a 15.2., pod -21°C. Minimum -21,4°C. Sněhu bylo 22 cm. Letos zatím tady méně. Největší mráz této sezóny, zatím -14,3°C. Dnes tady bude s největší pravděpodobností překonáno. Očekávám -17°C až -19°C jestli se uklidní vítr
TomasMost
Jo, to bude stejné místo, je tam "krajinná placka", a jak to žene vítr přes dálnici, tak ta strana v pravo, je o kus vyšší, než ta levá, tak se to tam chytá, no taky to tam už zarůstá křovím, plus tam teď udělali terénní úpravy nájezdů apod. takže ten úsek, kde se to tvoří se značně zúžil..
AuraPočasí
V Polabské nížině je tolik sněhu výjimka, bezpochyby..
Ale že se větrem tvoří takovéhle věci, je normální a nic výjimečného, prostě běžné.
A s Arktidou to opravdu nemá vůbec nic společného..
Tys evidentně nikdy nebyl ani na českých, horských hřebenových pláních, to bys teprve viděl věci..
Ale ani to nemá s arktickými zamrzlými pláněmi či severním Grónskem žádné srovnání..
Tam je to vše v úplně jiných měřítkách, protože časté extrémní vichřice a metry a metry sněhu vytváří scenérie a terénní věci , o kterých se nám tu ani nezdá..
Srovnávat Polabí s Arktidou fakt nelze
Srovnávat nesrovnávat, to je fuk. Je to nádhera a jakou to dalo práci. O to je teď větší tragédie, že to do týdne zmizne, pokud se nestane zázrak a ledová inverze. Mohlo to opravdu vydržet ještě aspoň celý příští týden.
MostMost
No já už mám nejnižší teplotu za sebou -16,5°C. Dnes v noci bude tak nejvýše -12°C a pak se už začne zatahovat. A kdo ví, ještě do toho může hodit vidle vichr. U vás tam tolik netrpíte na JZ vichr jako já tady.
MostMost
Tak to tedy Kopisty v tom únoru 21 oproti Lužicím značně zaostaly jak ve sněhu,tak i v těch nejnižších teplotách.U mě bylo včera se starým sněhem max 24cm,v tom únoru 18cm,ta nejnižší teplota u mě tehdy byla kolem -16°C a myslím,že tak hluboko to dnes/zítra u mě nepůjde (pokud už bude po půlnoci/nad ránem více oblačnosti)
Miriam
Aktuálně podhůří, předtím 40 let v horských 800mnm (bydliště)..Šumava..
Zvyklý jsem na to opravdu byl, od malinka, v 70-80-90tkách na mnohem víc..Namátkou třeba i 3metrové závěje, ve kterých uvízl nejen osobní , ale i nákladni vlak, lokotraktor, sníh měl až po okna .
Jak už jsem psal, v nížině u nás je to výjimka takové věci, samozřejmě, jen to vážně míněné srovnání s Arktidou, jako, třeba malé dítě by ho možná použilo, ale jinak..tady na fóru? To je úplně mimo...
Tady ani vločka ale na velké javorine sněží
Výborná dohlednost, pouze s dvojnásobným zoomem je na fotce krásně vidět České Středohoří i Milešovka. Z určitého místa jsou vidět i Krušné hory.
Teď je to na fotce líp vidět. Celé pole je poseto stovky a tisíci sněhovými jazyky ve stejném vzoru. Nejsou příliš vysoké, ale za posledních pár hodin narostly. Sníh se stále víří.
Je to skoro jako vlny na moři, které se neustále zvětšují.
Na této fotce se zoomem je to vidět ještě trochu líp.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.