Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od západu sněžení, později kromě severovýchodu přecházející v déšť s až velmi silnou ledovkou

Diskuse o počasí Sněžení a mrazy od 9.1.

87
# 11.01.2026, 09:54

space
To není otázka víry, ale jistoty, nulová izoterma bude strašně vysoko s touto vlnou, bude to komplet v dešti již od noci: https://www.ventusky.com/cs/nulova-izoterma-mapa#p...

Úterní ráno může být nepříjemné z hlediska dopravy, velmi promrzlá zem a na to hned poměrně vydatný déšť.

# 11.01.2026, 09:54

TheRealStormCZE
Ten rozpor mezi Aladinem a ICON-D2 je solidní. ICON-D2 dává pro jih území výrazné srážky kolem 15 mm, Aladin je tam nevidí. Jako obvykle složitá předpověď.

Jinak ta dnešní výstraha na sněhové jazyky je unikátní, platí totiž i pro celé Polabí, nejen jako obvykle pohraničí a vyšší polohy jako Vysočina.

TomasMost
Také jsem uvažoval nad budoucností v kontextu letošní „překvapivě" solidnější zimy. Samozřejmě ještě někdy nastane, počasí a klima fungují jako výkyvy a ty se dají rozdělit na jednotlivé dny, týdny, měsíce, ale i roky a periody jako 5 nebo 10 let.

Pokaždé když nastane zrovna chladnější výkyv můžeme zažít solidní zimu i v nížinách.

Jsem si téměř jistý, že do roku 2050, tady ještě několikrát napadne sníh kolem 20 cm nebo i více 30 cm a budou zároveň i ledové dny a silné mrazy. Někdy stačí prostě jen jedna tlaková níže a zimní synoptika NAO-.

sněhové jazyky, zdroj: ČHMÚ
1511
# 11.01.2026, 09:58

AuraPočasí
Mít Olomouc ve výstraze se sněhovými jazyky je celkem vzácné. :snih:

87
# 11.01.2026, 10:03

Tadeas
Ty podmínky jsou opravdu výjimečné, z okna koukám, jak tu vítr začal přeuspořádávat sníh i v rámci zástavby, natož na otevřených místech - z nějakého pole toho může sesbírat tak, že zapadne celá silnice i za slunka :)

# 11.01.2026, 10:19

Neskutečný rozpor mezi regionálními modely. Obrázky jsou suma srážek na stejné období do úterního rána.

ALADIN, zdroj: ventusky
ICON-D2, zdroj: ventusky
# 11.01.2026, 10:20

Nevíte někdo, jestli to sněžení dneska v Beskydech bude ještě odpoledne zesilovat?

# 11.01.2026, 10:21

Takto vidí nový sníh ICON-D2. Na jih Čech, kde by spadlo 15-20 mm samozřejmě 0 cm, prostě vše v dešti. (kromě přilehlé oblasti k Vysočině)

nový sníh do úterního rána, zdroj: ventusky
27
# 11.01.2026, 10:27

dionek05
mělo by furt stejně sněžit,do pondělního rána

# 11.01.2026, 10:31

Uvidíme až se načte ID2 do toho úterního dopoledne. Jsou tam velké rozdíly, že si mohu vybrat z každého modelu něco jiného. :D ICON maluje poměrně dost zajímavou situaci ráno v úterý, kdy doslova Brno bude na krásném rozhraní mezi deštěm a sněžením, takže cesta ze západu na východ Brna bude poměrně zábavná. Nicméně zatím tam nevidí ID2 a SHD má např. už většinu kraje v tu dobu s mrznoucím deštěm. Tohle je přesně ten nowcast typ situace, kdy modely spíše jen orientačně na rozložení srážek a skupenství se prostě odhadne a ukáže až v now in dění.

A nějakou další slabší ledovku se dá čekat na Moravě i ve čtvrtek, ale tam je to daleko.

1511
# 11.01.2026, 10:35

Tady to zatím globální a regionální modely vidí jen silné sněžení, ale zatím bez mrznoucího deště, což by bylo ideální. :snih:
Akorát jsem pořád nemocný, takže mě štve, že si to nebudu zřejmě moct pořádně užít. Stejně jako teď. Do února času dost. ;-) Ale i tak jsem zvědavý, jak to dopadne.

12
# 11.01.2026, 10:50

Aidamkoo
U země bude chlad to jo ale ve výšce bude teplo takže to sněžení nebude trvat dlouho ....a déšť bude po celém Brně raz dva ....a nebo to stihne ještě zmrznout a bude to pěkně cinkat 😅 může se stát cokoliv ale čekám že sněžit bude tak do 4 max 7 rána podle rychlosti nahoře ....pak máme utrum ještě že mám dovolenou 😅 a nikam nemusím

75
# 11.01.2026, 11:09

Tak sněžení kolem Jeseníků ještě zesililo, od rána u nás za 6h napadlo 15 cm prachového sněhu. Celkem jsme už přelezli 40 cm. Docela překvapení, v předpovědi bylo pár cm, ale SZ navětří tu umí dobře zafungovat.

# 11.01.2026, 11:16

Tak už je tam oranžova výstraha na ledovku:pozor:

# 11.01.2026, 11:22

Jo úterý bude drsné, několik mm v mrznoucím dešti a beztak bude namrzat i v oblasti, kde bude nad 0°C, kvůli podchlazení povrchů.

# 11.01.2026, 11:26

AuraPočasí
U tebe by to mohlo být celkem hodně výrazné také v tom mrznoucím dešti, ale pořád se to tak strašně liší v modelech, že si budeme muset počkat do zítřka. Ale signál tam je velký.

ICON a ICON DE mi teďka vidí 7-8cm sněhu a možnost (model ICON) zhruba 3-5mm v mrznoucím dešti, ale ostatní modely jsou více pro mrznoucí srážky. Jo tohle je na zimě fajn. Sledovat ty mikroklimatické parametry, které mohou výrazně pozměnit to skupenství. Na druhou stranu v úterý ráno to nebude moc příjemné, ledovka je svině. Tak snad všichni v pořádku dojedou do práce a škol.

Nový sníh do úterního dopoledne dle modelu ICON
# 11.01.2026, 11:28

Aidamkoo
Tak 3-5mm to už je dost v mrznoucím dešti ne?

1511
# 11.01.2026, 11:34

Tady momentálně fouká mírný až čerstvý, ojediněle i silnější nárazový vítr a slabě sněží. Dohromady to opravdu může vytvářet slabé sněhové jazyky. :vitr::snih:

# 11.01.2026, 11:34

Jeseníky to vyadá na pekelný zásyp a k tomu ten vítr :!!:.

Koukám i 30 cm nového od půlnoci.
Gratuluji !

Měl by někdo report z tamních vesnic ?

Beskydy nakonec mírnější spady na severní vlně, vlivem srážkového stínů Jesenícké náhorní plošiny.

# 11.01.2026, 11:36

Na Resslu v Mostě. Je nadherně venku. Sníh si sedl z 21cm na 18cm. Zítra tak pěknej nebude. Bude to zakonzervovaná krusta. Ale teploty zatím pro nás drží spíše inverzní max 0-2 přes den.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.