space
To není otázka víry, ale jistoty, nulová izoterma bude strašně vysoko s touto vlnou, bude to komplet v dešti již od noci: https://www.ventusky.com/cs/nulova-izoterma-mapa#p...
Úterní ráno může být nepříjemné z hlediska dopravy, velmi promrzlá zem a na to hned poměrně vydatný déšť.
Diskuse o počasí Sněžení a mrazy od 9.1.
TheRealStormCZE
Ten rozpor mezi Aladinem a ICON-D2 je solidní. ICON-D2 dává pro jih území výrazné srážky kolem 15 mm, Aladin je tam nevidí. Jako obvykle složitá předpověď.
Jinak ta dnešní výstraha na sněhové jazyky je unikátní, platí totiž i pro celé Polabí, nejen jako obvykle pohraničí a vyšší polohy jako Vysočina.
TomasMost
Také jsem uvažoval nad budoucností v kontextu letošní „překvapivě" solidnější zimy. Samozřejmě ještě někdy nastane, počasí a klima fungují jako výkyvy a ty se dají rozdělit na jednotlivé dny, týdny, měsíce, ale i roky a periody jako 5 nebo 10 let.
Pokaždé když nastane zrovna chladnější výkyv můžeme zažít solidní zimu i v nížinách.
Jsem si téměř jistý, že do roku 2050, tady ještě několikrát napadne sníh kolem 20 cm nebo i více 30 cm a budou zároveň i ledové dny a silné mrazy. Někdy stačí prostě jen jedna tlaková níže a zimní synoptika NAO-.
Nemůžu si pomoct, ale tohle není moc kvalitní mapa: https://www.chmi.cz/namerena-data/data-z-mericich-...
Přitom je Polabí, SZ, střední Čechy zapadlé 10-20 cm a tady mají, že je tu sotva pár cm.
Neskutečný rozpor mezi regionálními modely. Obrázky jsou suma srážek na stejné období do úterního rána.
Takto vidí nový sníh ICON-D2. Na jih Čech, kde by spadlo 15-20 mm samozřejmě 0 cm, prostě vše v dešti. (kromě přilehlé oblasti k Vysočině)
Uvidíme až se načte ID2 do toho úterního dopoledne. Jsou tam velké rozdíly, že si mohu vybrat z každého modelu něco jiného. ICON maluje poměrně dost zajímavou situaci ráno v úterý, kdy doslova Brno bude na krásném rozhraní mezi deštěm a sněžením, takže cesta ze západu na východ Brna bude poměrně zábavná. Nicméně zatím tam nevidí ID2 a SHD má např. už většinu kraje v tu dobu s mrznoucím deštěm. Tohle je přesně ten nowcast typ situace, kdy modely spíše jen orientačně na rozložení srážek a skupenství se prostě odhadne a ukáže až v now in dění.
A nějakou další slabší ledovku se dá čekat na Moravě i ve čtvrtek, ale tam je to daleko.
Tady to zatím globální a regionální modely vidí jen silné sněžení, ale zatím bez mrznoucího deště, což by bylo ideální.
Akorát jsem pořád nemocný, takže mě štve, že si to nebudu zřejmě moct pořádně užít. Stejně jako teď. Do února času dost. Ale i tak jsem zvědavý, jak to dopadne.
Aidamkoo
U země bude chlad to jo ale ve výšce bude teplo takže to sněžení nebude trvat dlouho ....a déšť bude po celém Brně raz dva ....a nebo to stihne ještě zmrznout a bude to pěkně cinkat 😅 může se stát cokoliv ale čekám že sněžit bude tak do 4 max 7 rána podle rychlosti nahoře ....pak máme utrum ještě že mám dovolenou 😅 a nikam nemusím
Jo úterý bude drsné, několik mm v mrznoucím dešti a beztak bude namrzat i v oblasti, kde bude nad 0°C, kvůli podchlazení povrchů.
AuraPočasí
U tebe by to mohlo být celkem hodně výrazné také v tom mrznoucím dešti, ale pořád se to tak strašně liší v modelech, že si budeme muset počkat do zítřka. Ale signál tam je velký.
ICON a ICON DE mi teďka vidí 7-8cm sněhu a možnost (model ICON) zhruba 3-5mm v mrznoucím dešti, ale ostatní modely jsou více pro mrznoucí srážky. Jo tohle je na zimě fajn. Sledovat ty mikroklimatické parametry, které mohou výrazně pozměnit to skupenství. Na druhou stranu v úterý ráno to nebude moc příjemné, ledovka je svině. Tak snad všichni v pořádku dojedou do práce a škol.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.