Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Větrno s nízkými pocitovými teplotami, v noci na zítřek silný mráz

Diskuse o počasí Sněžení a mrazy od 9.1.

# 10.01.2026, 23:58

Aidamkoo
Mohlo, nemohlo, sníh tál. Pošli odkaz na ty meteostanice, klidně můžeš do soukromé zprávy, ať to trochu poladím. Ale tady to už není o meteostanici jako o tom, co jsem reálně viděl. Příště ti to vyfotím, když mi nevěříš. Sám jsi tady včera večer psal o nějaké "teplejší vzduchové kapse", která k tobě přinesla sněhové krupky, zatímco tady nic takového nebylo. To nás prostě nezasáhlo. Naopak trochu tepleji tu bylo dnes odpoledne. Netrvalo to dlouho, ani ne hodinu, pak to k těm -2 °C opravdu kleslo. A večer potom mnohem více. A od příště si budu ověřovat tvá minima taky, když to ty děláš u mých maxim.

# 11.01.2026, 00:03

Marek_98
Minima ze kterého dne? Těch -13°C 8. ledna? Jo tak to si klidně ověř. Minima v okolí byla mezi -12,5°C až -15°C v zásadě se lišili dle lokality a otevřenosti prostranství. Stanice ČHMÚ v centru si najdeš na novém webu, stanice co měří emise mají i měření teplot. Víc bych to neřešil, možná ti k tomu pak napíše Lerak2, kterého si snad až bude čas pozvu aby mi zkontroloval meteostanici. ;-)

Kdyžtak na tuhle zprávu prosím reaguj už přes SZ. Díkec. :)

# 11.01.2026, 00:05

Tohle by potřebovalo Leraka. Dnes žádná stanice v Brně neměla nad nulou. Všechny amatérský pod -1°C. Stanice ČHMÚ taky celodenní mráz..

# 11.01.2026, 00:28

Lerak2 je zaměstnanec ČHMÚ? Jinak, jak píšu, nemám problém uznat, že mi to měří blbě, ale to by odpoledne nesměl tát sníh. Na nový web ČHMÚ nechodím a nemám v plánu chodit, je to hnusná slátanina, která se snad nikomu nelíbí, a ve čtvrtek jsem měl minimum -11,1 °C (Tuřany -11 °C, Kraví hora -11 °C, Žabovřesky -12 °C) a -15 °C opravdu nevěřím. Proč bych taky měl, když já mám rozdíl u maxim 2 °C oproti někomu a jsem za to tady popotahován a potom je tu rozdíl 4 °C u minim a přejde se to bez mrknutí oka, že? A to je k tomuto asi všechno, na tohle už není potřeba reagovat, ani žádnou soukromou zprávou, tuhle diskusi jsem nerozjel, padají tu mnohem nesmyslnější hodnoty, ale Adam se tady na mě zaměřil, no...

# 11.01.2026, 00:35

A kde ten sníh tál? Kde máš svoji stanici? Je na wundergroundu?

# 11.01.2026, 00:39

Marek_98
Jinak u mě nebylo -15°C. To jsem jen napsal rozpětí teplot v okolí. -15°C bylo na stanici v Zamilovaném hájku, což je v údolí, takže zde jsou minima nižší. U mě bylo -13°C (proč to tam taky píšu na začátku věty), takže tím ti padají ty 4°C rozdílu. No takže 1°C rozdílu mezi stanicí (Žabovřesky) pomalu v centru a mnou je přeci jen opravdu více než očekávatelný. Příště pokud chceš argumentovat správnými rozdíly, tak si tu větu dvakrát přečti celou. ;-) Díky. A ještě jedna věc. Já se zaměřuji na chybovosti stanic, které jsou v Brně a okolí. S Lerakem2 jsme v létě řešili Kraví Horu, která je naprosto nevhodná pro měření, ale chystá se tam nějaká změna tak snad tomu tak bude. Ostatní stanice na Inku jsou z Brna a okolí v pořádku. Jak ta z meteoshopu na Lesné, tak pak i stanice severně, či jižně. Nemusel si se hned naštvat, sám jsi v minulých dnech tu chybu uznal a nevadilo ti to. Já to zle opravdu nemyslím. Tímto se všem omlouvám za offtopic.

Jinak ani já k tomu dál reagovat nebudu, protože to nemá smysl a je to offtopic diskuse. Daleko zajímavější bude diskuse o počasí na frontálním rozhraní z po/út a v úterý. Tam to bude velmi akční.

# 11.01.2026, 06:34

Jak to bude s tím úterkem a oteplením ? Bude, nebude ?

# 11.01.2026, 08:35

Včera večer to kleslo na -11, pak se začalo oteplovat, aktuálně -6 a samozřejmě fouká čerstvý :vitr: :vitr: Venku napadnul další 1 cm

Studenému vzduchu se nebude chtít z východu vypadnout a bude tu co nejdéle, v úterý u mně by měl být ledový den a zásyp (výhled aktuálně 9 cm), budou rozdíly a mrznoucí srážky, čeká nás to nejlepší ze zimy :zz: :love: To oteplení vypadá stejně jen přechodné, ale to je daleko, z mrazů do +9 a pak zpět do ledových dnů? Tak to bude ještě zajímavé, ale už mně ta zima začíná srát, aspoň už se víc prodlužuje den.

# 11.01.2026, 08:45

pořádně fouká a je -5 jen i přes jasno. v noci trošku sněžilo

# 11.01.2026, 08:50

Zde -9, protože prostě vichr..jasno, nejasno..
Kdyby tuto noc bylo bezvětří, -15/-20 by bylo na mnoha místech..
V noci na zítřek se má vítr uklidňovat a mrazy tak budou silnější...

12
# 11.01.2026, 08:54

Na severní Moravou se to hezky vlniy, ale níž to asi neprojde.
Ráno tu teda mírně padalo.

106
# 11.01.2026, 09:05

Tak tady včera taky ta teplota jak na houpačce přes den to docela šlo, v pozdějším odpoledni se začalo razantně ochlazovat až na minimum -11,1°C (kolem 10 večer) od té doby zase teplota stoupala na sočasných -3,8°C , ještě dnes v noci bude silnější mráz a pak se to snad trochu uklidní ty mrazy.

# 11.01.2026, 09:12

Tak to vypadá opět na vydatnější teplou frontu. Bohužel větší část spadne spíše v dešti než ve sněhu. Mohla by být i silná ledovka. Severně od Prahy ještě stabilně teploty pod 0°C minimálně do úterního rána.

Dřív než začne tát sníh, tak se ještě přidá vrstva ledu. Teoreticky by to mohlo způsobit, že sníh bude chráněný takovou vrstvou proti tání.

Letošní zima je beztak luxus, už se to prostě zarylo a cesta ven do většího tepla je složitá a pomalá.

Srážky, zdroj: ČHMÚ
74
# 11.01.2026, 09:17

Po nížinách se větší sněhové nadilky dnes dočkají i SV hory. Od rána vydatně sněží zejména na SZ návětřích, teplota kolem -8st.

Sklené
Sklené
# 11.01.2026, 09:17

Nový ICON aktuálně vidí 12mm a z toho polovinu ve sněhu a další polovinu v mrznoucím dešti. No jelikož ICON vidí mráz do čtvrtka, pátku, tak nic moc příjemného. Podobně to vidí i ECMWF a koneckonců i SHD. Trochu se v modelech liší potencionální spád srážek, ale oproti včerejšku se to v průměru motá kolem 10mm, tak uvidíme co dnešní běhy. ID2 zatím vidí jen do úterního rána, ale většina srážek z vlny ještě nad Německem.

# 11.01.2026, 09:20

tak třeba id2 to vidí nejvydatnější na jihu a jihozápadě, dál jen střední jednotky milimetrů a u nás třeba vše ve sněhu zatím, kolem 5cm

F4
119
# 11.01.2026, 09:33

Tak ranní teploty už nebyly nic extra, ale čekalo se to. Blbý je, když maximální teploty už jsou ráno, tudíž se čeká, že to přes den ještě vyleze a nic na tom nezmění ani příliv studeného vzduchu. Dnes v noci poslední šance na výraznější mráz, ale Aladin ho tam nemá. Snad se nerozfouká závětrný vichr, to by bylo na prd. A co se oteplení týče, mám obavu, že to do příštího víkendu nevydrží. Profuk má být v Z půlce Čech docela výrazný a pokud nebude aspoň v noci mrznout nebo nenapadne mrznoucí déšť, tak ten prašan půjde rychle dolů. Ale budu doufat, že studená a zasněžená zem vytvoří mikroklima a bude max. 1-2°C a co nejvíce inverze, to by pak byla jistota.

120
# 11.01.2026, 09:35

Snad se opět spletnou naši meteorogové,co se týče předpovědi hlavně teplot.Jako noc na úterý či k ránu bylo +3 to prostě nevěřím s deštěm.Vítr nebude,nemůže o tolik teplota růst.
Dnešní ráno nebylo tak chladně dle předpovědi.(-8.6)Sněhu tu je +8cm. :)

197
# 11.01.2026, 09:36

Tady to ráno šlo na -13.2 diky oblačnosti,takže naštěstí ještě dobrý když mělo být asi -18. Dnešní noc by nemusela být taky tak výrazně mrazivá,nějaká oblačnost tady má být taky.

# 11.01.2026, 09:45

Tak si říkám,jestli takovou zimní pohádku tady v budoucích zimách ještě někdy uvidím.Pokud ještě nasněží,jednalo by se na naše poměry už o rekordní hodnoty.Most není Praha,tady jsou ty sněhové rekordy nízké (Kopisty 2/1970 - 26cm).Jen škoda,že často nevychází zcela ideální podmínky pro rekordy teplotní,ne,že bych o to tady stál,ale spíš z pohledu vyhlášených mrazovek.Uvidíme tuto noc,kdy to půjde rychle dolů,ale zas se má po půlnoci už nasouvat oblačnost od Z. Dnes Volary -19,2°C.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.