Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Tak letos je to s PV docela výživný, nemusí se rovnou rozpadnout, ale hlavně, že se oslabí, posílí, oslabí posílí a vysílá tak jednu vlnu za druhou, dobrá konstelace...https://www.severe-weather.eu/global-weather/new-s...
Prodlužuje to možnost severního proudění až do února... to jsou věci..., Kde je ta teplá rota, co tu před zimou prudila, že bude teplo?
Zatím to vypadá dobře už i v Brně je trochu bílo. A vypadá to,že bude mrznout a i v tom Brně něco ještě spadne. Bohužel jsem onemocněl, tak ani na procházku do oblíbeného Útěchova nemůžu, snad se uzdravím do příštího týdne....To by mě naštvalo,že po letech zima a já nemocnej..
No výhled zimního počasí až do února. Jak jsem psal, tak občas to něco přeruší, ale spíše přechodně. Výhled konzistentní, to se mi líbí. Teplo se oddaluje a hlavně zmírňuje. Jeden zimní měsíc si koukám ještě se štěstím možná dovolíme. Vortex teda letos předvádí nemožné. Díky poloze mění jet stream tak, že se do Evropy dostává studenější vzduch, navíc neskutečně blokuje Atlantik. Paráda. I silný vortex umí.
třeba gfs tam nemá nic, ecák tam má náznaky, konzistentně se aspoň průměry drží pod nulou. icon se taky střídá se srážkami
Filda002
No, já bych ještě neházel flintu do žita. Scénář je takový, že se nad sev. Itálií vytvoří TN, která bude od jihu nasávat teplý a vlhký vzduch, který se potká se studeným a arktickým. To přináší krásně bohaté srážky a to i do nížin. Otázka je, kudy se nakonec to rozhraní vydá. Většinou nás to lízne přes JV polovinu, někdy to sypne i u vás. Jasno o tom bude tak den, dva dopředu.
Třeba SHMU už o tom má jasno (viz screen), ČHMI se zatím ve výhledu na příští týden opatrně mluví o "občasném sněžení nebo přeháňkách", silnějšímu výrazivu se ještě vyhybá.
Dejvas
Noo, za pecí asi ne, když je takový teplo venku, počítám, že leží venku na lehátku a mažou se krémem s ochranným faktorem 50+...
Jinak souhlas s Aidamkem, tahle zima je po letech zase fakt zima, že ten sníh pokulhává,.. No jo no, to je nejhorší předpovědět, a když funí od severu, severovýchodu, holt je toho nemnoho... Já se teď pobavil, při pohledu na to, co mají začít plnit zahrádkáři a zemědělci, i ti drobní.. už si objednávám sešity na evidenci hnoje, hnojiv, pesticidů etc...
https://www.nkz.cz/poradna/novinky-v-legislative-v...
Vypadá to fakt velmi dobře, aktuálně tu leží 5cm, něco málo dneska roztálo a sedlo si to, jinak tu bylo 8cm.
Jinak prosinec skočil u nás teplotně nadnormalní, s průměrnou teplotou 2,1 měl odchylku od N +2,3. Nejteplejší prosinec od 2020, ale ten konec to jakž takž napravil naštěstí. A ještě k tomu byl srážkově jeden z nejchudších měsíců a prosinců u nás. Ale ještě další věc- prosinec byl nejchudší měsíc na sluneční svit za celou dobu měření slunečního svitu - od 2008, překonal leden 2015.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.