Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
TommyAst
Našel jsem ještě toto v té době na Slovensku bylo sněžení vydatnější a vzduch výše teplejší ..
na rozdíl od Česka.- O pronikání teplého vzduchu nad studený svědčí například údaje naměřené radiosondou vypuštěnou v noci na 12. ledna v Popradu, která ve výšce 1280 m n.m. (hladina 850 hPa) naměřila teplotu -20,9 °C, a ve výšce 2770 m n.m. (700 hPa) teplotu -9,9 °C. Není to daleko třeba od Lysé hory a rozdíl velký.
AuraPočasí
Díky za upozornění.
To není překlep, ale chyba v datech. Příspěvky samozřejmě nepíšu ručně, ale tvořím pomocí databází. Data z Pražkých sondážích mám jako CSV a mohu pomocí Libre Office kdykoliv data-seznam z toho vytáhnout. Chyby v původních datech musím ovšem cenzurovat ručně. Procházet výsledné tabulky extrémů možné je, ale u celého datového souboru je to zcela nereálné.
Teplota v 850 hPa pod -20 °C mimo meteorologickou zimu v Prašských sondážích nikdy nebyla, byť v roce 2018 to bylo těsně na konci zimy. V květnu ThetaE v 850 hPa pod nulou nebo teplota v 850 hPa pod -15 °C je absolutně nereálná. I teplota pod -10 °C v 850 hPa v ČR je v květnu nereálná.
Kombi
Sníh a led Archiv ČT24
https://www.youtube.com/watch?v=YRbs3LnxspQ
Je to z více let (2. polovina 20. století), ne jen rok 1987. V dalším videu na kanále Top věci do 2 minut je rozebírána zima v roce 1929, přelom let 1978-1979 a další.
MRÁZ TISÍCILETÍ! Nejkrutější zima v dějinách Československa: Orkán, potopa, tornádo
https://www.youtube.com/watch?v=Mud09qM52wc
To jsou zase dárečky od Ecáka s novým dnem. Věřím, že u 12Z si to přepočítá a vezme si příklad z GFS.
Obecně mi to ale přijde, že po 3 králích ten zimní potenciál bude slábnout a Atlantik se otevře. Aspoň to teda teď ECMWF i GFS ukazujou.
Pochopitelně to může být nakonec jinak, uvidíme, jak to ve finále bude.
Kombi
Nepřišlo nic.. pošlu emailovou adresu do SZ.. tak zkusme tak ...
Tobě sníh samozřejmě přeju. Ale za mě jsou se sněhem spíš starosti...
dívám se teď na Aladina pro noc na středu a vidím plusovou teplotu.. což by mi vyhovovalo, asi by z toho byl tak 1 cm.. což za mě ideál, děcka se i na tom centimetru tady z kopečka svezou a já budu mít klid..
Maxo
a) je to 1 výstup (myšleno ostře teplejší), ostatní resp. předchozí jsou chladnější
b) je to běh OPER, např. CONTROL to vidí výrazně jinak v hladině 850 hPa kolem 05.01. (rozdíl až 15 C) - myšleno ansábly.
c) GFS tam několik posledních výstupů začíná malovat rozhraní, které by mohlo ostře rozdělovat studený SZ, Z vs. teplý JV, V právě v blízkosti ČR. A právě poslední OPER výstup ze 12.hod nás posouvá do teplého sektoru na cca 2 dny.
d) ECMWF ansábl z dnešní půlnoci tam tu teplou vlnu také maluje, ale lítá to tam opravdu hodně.
Uvidíme, jak to další dny budou upřesňovat. Snad ta teplá vlna se nenaplní
Dnešní tweet od Judaha - hezky to maluje hladinu 500 hPa po 08.01.
https://x.com/judah47/status/2005309721688015158
ECMWF (týdenní výhledy) drží stále zimní mód pro první týdny nového roku. Jak tepl. odchylky ve 2 m, tak pro mne zajímavou hladinu 500 hPa.
Stav vortexu (zónalní větry v 10 hPa) se začíná "rozhazovat" po 18.01. Špagety lítají do všech směrů, tak uvidíme, co se ve stratosféře bude / nebude dít. Snad u nás dole v troposféře vydrží co nejdéle aktuální "nespojený" stav.
Hezký večer
Mě se líbí, jak tu někteří lehce sklouznou od tématu do let minulých a užívají si to. Nechcete si na to založit vlastní téma? Jsou tu tací, kteří to nepamatují. Já si rád přečtu výjimky v letech minulých, ale dáváte to sem, kde se řeší aktuální sezóna. A nabalite na to desítky příspěvků. Pak roluju a vidím jen vaše opojné senzace.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.