Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
VHK
Tak ono je to poměrně jednoduché. Dál od Vánoc vidí GFS, jehož operák je aktuálně jeden z nejteplejších běhů. Naopak Control se shoduje s průměrem na možnosti celodenních mrazů po Vánocích a svátcích, které jsou s nimi spojeny. Nicméně stejně jako je nepravděpodobné, že vyjde oper a jeho nejstudenější výběh, tak to samé i u nejteplejšího. Naznačuje to velkou nejistotu. Uvidíme co za chvilku ECMWF, který se ale shoduje na ochlazením téměř k 0°C v maximech už 26.12.
GFS klasicky lítá nahoru a dolů.
Včerejší výstup z 00 měl hlavní běh ten nejchladnější a kontrolní ten nejteplejší a dneska ty dva běhy prohodil.
Ale abych jen nekritizoval modely.
Tu TV nad Uralem tam v pátek a sobotu mají všechny modely. Ale v jejím dalším postupu zatím není úplně jasno.
Ale šance na ochlazení tam je celkem velká. Vzhledem k tomu odkud ten potencionální mráz postupuje, je šance na srážky naopak malá Mám na mysli počasí 24.-26.12..
No tam je shoda do Vánoc celkem, ale tak nikdy neříkej nikdy. Pro přírodu doufám, že vyjde chladnější (zase nemusí být extrém) varianta. Bylo by fajn, kdyby měla čas si odpočinout. K čemu by bylo fajn teplo si říkám. Milovníky si to najde, ale pak na jaře když dojdou mrazy by mě kleplo. Navíc aktuálně velmi stabilně blokovaný Atlantik, takže by z toho byla (ostatně jak má Operák u GFS) opět výrazná inverze.
U toho mrazu by hlavně mohlo být aspoň pár dní se sluncem(oper a control se severním, severovýchodním prouděním). Zatím pouze hodina a něco mále slunce za prosinec.
palma
Tak k tomu výše jmenovanému je to jasné proč tomu tak je. Já jsem zatím opatrný. Stejně jako k operu, když je jako jeden z mála do mrazů, tak podobně to mám i když je jako jeden z nejteplejších. Zvláště když mu kontruje Control a průměr.
Jo, takže to vypadá, že se po vánočních svátcích oteplí. To je jako říct, že se oteplí na jaře. Tady je týdny v podstatě stabilní situace, kdy na velké části republiky nebo ok Moravy, kdy jsme v prosinci neviděli slunce. Inverze od rána do noci, 24/7. Sníh jsme viděli v listopadu a slibovali si bůhví co, bohužel. Takže mám -li snášet věčnou šeď a vlezlou zimu denně v noci v rozmezí 0 až 4 stupně Celsia, proboha ať se stane cokoliv. A informace, že se má po Vánocích oteplit??? No ano, něco se časem musí stát. Ono co se stane když se oteplí? Roztaje všechen sníh, který nikde neleží? A na druhou stranu, modely ukazují, že se má ochlazovat během svátků a ke konci roku. Nevíme jak bude zítra a mnozí sem vysílají výkřiky do tmy o tom jak bude -- bůhví kdy.
charlie1
To je jasná věc, to oteplení.. bohužel ještě v obchodech nemají novou kolekci plavek na rok 2026.. takže to přichází v nevhodnou dobu.. No, já se těším že za čtyři dny bude zimní slunovrat.. paráda, den se začne pomaličku prodlužovat... to vidím jako positivum. ochlazení je jasná věc, nicměně, jak jsem psal, když se jeden podívá na odchylku od normálu, tak do mínusu to jde s odřenejma ušima...
No šel jsem se kouknout na to oteplení a nějak ho nevidím. Ano výhled dál po Vánocích vypadá na první dojem teple, ale může za to operák GFS. Ten spolu ještě s pár běhy, max 5 vidí teplo, ale operák daleko nejteplejší. Naopak průměr a control pod bodem mrazu. ECMWF to samé. U GFS oper ustřeluje klasicky (pro někoho platí jen na zimní výhledy operu, jo kde jsou ty časy yora ). Uvidíme co další aktualizace.
A k těm Vánocům na blátě. ICON mi dává maximum 0,9°C a celý den sněžení. Jo bláto bude, ale z rána by mohlo být i nabělené (přinejhorším dokud jsem tady, tak bauhaus a primalex nezklamou).
Jako tenhle ranni vyhled by mohl vydržet, nezlobil bych se
Aidamkoo
No kouknul jsem se po delší době na PV a další parametry.. docela se mi to přes ty svátky až do Nového roku líbí, uvidíme, zda vyjde i ten prapůvodní typ ohledně zimních projevů do cca poloviny ledna.. vzhledem k posilujícímu PV by to i mohlo vycházet... ale počasí má vlastní spády, jak se říká..
Kombi
No, vzhledem k tomu, že to je do sucha, tak jedinej benefit pro mě je, že nebudu mít cukle od bláta, až se budeme mezi svátkama plantat mezi chalupama s plaskačkama.
A pak to asi docení bruslaři, led bude čistý a hladký, že budou hokejový arény závidět.
Škoda, že ten sníh nebude.
Tak snad aspoň konečně vymrznou myši a další havěť.
Hezké no, bude mráz... ale k čemu jako bez sněhu...
to je jako kdyby bylo v létě +30 ale furt pod mrakem...strašné zimy tohle. Dřív jsem je miloval, teď už si přeju aby byl konec března.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.