Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Celodenní mrazy, na severovýchodě maxima jen kolem -6 °C

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 09.12.2025, 17:23

Jedno je jistý že do 22 prosince se nic dít nebude bude mlhavo nebo nízká oblačnost
I tak bude teplo kolem 7 stupňů Celsia
Na horách výrazné teplo
Pravděpodobně tam už příští týden nebude žádný sníh
To by se v prosinci ještě nestalo že by na horách nebyl žádný přírodní sníh

9
# 09.12.2025, 17:52

Tak jistě, pokud si vylezl z jeskyně kde nebyl internet :D .
Hory bez sněhu jsou už řekl bych celkem standardem poslední let, aspoň v té první půlce zimy, a do nějakého extrému máme ještě hooooodně daleko :) . Naopak bych řekl, že díky tomu co se událo v listopadu, je zima co se týče sněhu na našich horách, ještě velmi nadprůměrná:D.

490
# 09.12.2025, 18:56

No, tak je to ofiko.. QBO začíná s posilováním PV..:zz:

QBO otočilo..potvrzeno.
153
# 10.12.2025, 06:31

Dejvas
Díky, pěkné a výstižné.

153
# 10.12.2025, 08:04

palma
Co se týká PV, je někde popsáno, co má větší vliv na propady studeného vzduchu od pólu na jih? Jestli je to momentální hodnota rychlosti (síly) PV nebo spíš trend (sílí x slábne). Zjednodušeně řečeno, může i slabý PV uzavřít chladný vzduch na severu pokud právě výrazně posiluje tj. zvyšuje se jeho síla, ačkoliv je pořád relativně slabý (protože se zvedá z nějakého úplného dna)?

3
# 10.12.2025, 08:08

Ovar
Velmi nadprůměrná zima! :D

1420 mnm
# 10.12.2025, 08:14

No rozbor by neměl smysl. Kolem 15. prosince budeme mít výraznější oslabení vortexu, ale opět s rychlou odezvou a nezdá se, že by na to příznivě reagovala troposféra, takže by to mělo v Evropě vést k ještě silnější fázi NAO+. Není to úplně dobré, ale na druhou stranu nějaké ochlazení by i do Evropy dorazit mohlo, ale spíše na sever či východ. V horizontu nějakých 6 týdnů převládají opět výraznější inverzní podmínky podobného rázu co máme aktuálně, tedy inverze více od JV, takže kopírka co je aktuálně. Nicméně jsou tam náznaky nějaké možné změny, ale jen náznaky. Analog v rozporu s ECMWF.

Nejpříznivěji jednak dle Analogu a pak dle ECMWF vypadá týden kolem Vánoc a dál od Tří králů.

# 10.12.2025, 08:28

ludvicek
Dobrá otázka. No trend sílení či slábnutí polárního vortexu má často větší význam pro ty chladnější vpády studeného vzduchu než jeho momentální síla, kterou se měří v m/s. On když je tam trend slábnutí, tak se oslabuje horizontální teplotní gradient, vortex je pak náchylný na změny v troposféře a stratosféře, proniká tam rossbyho vlna a dochází k tomu vychýlení polohy (např. nad Sibiř, Kanadu atd..) Naopak když vortex posiluje a třeba i je slabý, tak je důležitý trend.

Když vortex posiluje z toho podprůměru aktuálně, tak se obvykle se utlumí vliv planetárních vln, což zvyšuje zonalitu proudění a tím se utahuje chladnější vzduch nad póly. Vzniká tam s posílením změna stavu EP-flux, tedy index měření toků momenta. Slábnou planetární vlny, takže se mění kontrasty v troposféře a stratosféře. Díky tomu, že vortex není pod tlakem planetárních vln, tak se může rychle zocelit, ačkoliv nemusí jeho momentální síla v m/s vykazovat velkých hodnot. Důležité je to rychlé posílení.

153
# 10.12.2025, 08:42

Aidamkoo
Dobré vědět, díky.

# 10.12.2025, 12:13

No, pročítal jsem si diskuzi o rozpadu PV za začátku roku 2021 a do poslední chvíle nebylo jisto a vypadalo to ještě kolem Vánoc katastrofálně a narazil jsem článek z 18.12.2020 dle Honsové po zbytek prosince a celkově leden, únor - vše ztraceno, ale všichni víme jak to dopadlo;-)

23
# 10.12.2025, 12:36

Tobiáš10
Přesně tak, naděje umírá poslední.

Btw, když jsem psal tohle začátkem listopadu, když vše bylo zalitý ledem a sněhem, chtěl jsem hlavně krotit ten velkej optimismus. Sám jsem ale v duchu věřil, že sýčkuju zbytečně a že to s tim prosincem klapne.

# 10.12.2025, 20:34

Já si myslím že tahle zima bude nejhorší co tu kdy byla ... CFS už to už názorně ukazuje

87
# 10.12.2025, 20:51

Jen takový můj poznatek. Jakmile se objevily krtčí hromady, byl pokaždé se zimou amen, alespoň v naší oblasti. A že se jich na začátku prosince objevilo....:zz:

# 10.12.2025, 21:23

charlie
U nás jsem tolik krtinců v prosinci snad ještě neviděl, je jich fakt moc.
Ale ansámbly modelů si stále stojí za výraznější změnou okolo toho 22.12.;-) Ecák má od 29.12. dokonce podprůměrné teploty až do 20.1.2016

153
# 10.12.2025, 21:32

Tobiáš10
Výraznější změna? U Ecáka se možná dotkneme normálu.

Ensembles Ecáka
23
# 10.12.2025, 21:56

A srážky? Já mám obavu, že to bude o TV, přes den +3, ráno -3.

13
# 10.12.2025, 22:55

V poslední dekádě se rýsuje změna. No tak jak jinak, ta TV tu nebude strašit do nekonečna. Otázka je co to bude znamenat pro nížiny. Hory dostanou ochlazení, možná i trochu sněhu, otázka kolik to bude, zatím srážky nelze moc predikovat, resp. kde spadnou.

197
# 11.12.2025, 08:55

xeno
Od 19/20.12 je tam změna a nejspíše opravdu vyjde, stále je to ještě daleko. Důležité je, že se změní proudění a bude více možností na lepší uspořádání tlakových útvarů a kdykoliv se v tom období může klidně objevit tlaková níže na správném místě. Což by klidně i před Vánocemi nebo na vánoce přineslo ochlazení i srážky. Ale to je zatím pouhé přání. Fajn je, že nebude +8 a více...😂

12
# 11.12.2025, 09:10

Já nechápu, co máte pořád s těma srážkama... Tady včera už snad po desáté jsme svážely pytle a zase mokré. Tak zase jsem přijel promoklý. Všude bláta. Není dne abych nepřišel z práce jako prase a vy tady furt vyvoláváte nějaké srážky. Dyť ke vlhko jak cyp! Já naopak doufám a přeju si, aby to všechno oschlo a pak snad mrazy na sucho! Netoužím po další vodě... Fakt ne. Stačilo.

23
# 11.12.2025, 09:58

kapr84
Coby správný Moravák určitě víš, že aby byla dobrá úroda, musí se švestky a trnky nejen do mokra na jaře probudit, ale i v mokru si na podzim jít hajnout. Takže žádné remcání a vzývání sucha!

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.