Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Mně už to připadá,jako by to někdo dělal schválně,na podzim jsou předpoklady na zimu dobre,a najednou střih,a je konec...Že by to někdo ovlivňoval?Kvůli zavírání uhelných dolů,green dealu,apod...aby nám někdo vtloukal do hlavy,že nejsou zimy,fosilní paliva nepotřebujeme,všechno špatné zavřeme a budeme zelená unie.Kdyby přišla tuhá zima,nebylo by čím topit,panely nevyráběly a to by bylo pro ně špatně.
Kombi
Taky jsem to četl že má přijít krutá zima,nevím kde to berou.
Průběh zimy 2025/2026
Protože nastala meteorologická zima, je čas zhodnotit první týden.
Tentokrát je to jednoduché, protože na to stačí jedno slovo - mizérie
Nadprůměrné teploty i na horách nadnulové.
Stav sněhu:
- Hřebeny hor 10-20 cm
- v 1000 mnm 0 - 5 cm
- níž nic
Já sem napíšu svoji subjektivní vzpomínku. Podle mě byl nejlepší únor, co jsem zažil, únor 2004. Zima byla vydařená, co se týče častého sněžení a únor byl velkou zajímavostí. Začátek února přišlo citelné oteplení, bylo asi 16 nad nulou a během krátké doby přišlo opět relativně citelné ochlazení. Pamatuji konkrétní den, už nevím přesné datum, ale bylo to ve druhé polovině února, to bylo tak silné sněžení a padaly obrovské kusy sněhu, které jsem od té doby snad neviděl, v brně napadla asi přes 20 cm sněhu. I když únor 2005, 2006, 2009, 2013 byl konkurencí. Zima 2003-2004 se mi však líbila z toho důvodu, že nebyla nudná a vystřídalo se všechno, bylo i velmi teplo, ale současně to počasí bylo tak dynamické, že zima jako celek se velmi podařila a sněžilo snad do půlky března. Škoda, že toto se už poslední roky neděje.
brezen31
Tak pokud to bylo 2004, mohlo to být 24.2. viz přiložený graf ze stanice Brno-Tuřany. V jiných částech Brna to mohlo být i víc. To sněžení, co popisuješ, je zvláštní a zajímavé. A hlavně lokální, takže srážkové úhrny se pak můžou na relativně malém prostoru lišit. Já něco takového jednou zažil na Štědrý den ještě v ČB, kdy se odpoledne na 2 hodiny roztrhla peřina, padaly vločky snad 5 cm velké a napadlo přes 10 čísel.
V lednu 2015 památná roztržená peřina zasypala Bratislavu, zejména ve vyšších částech města za den napadlo i přes 60 cm, právě proto, že v jeden moment padaly hustě obří vločky. Je toho plnej youtube, např zde:
https://m.youtube.com/watch?v=Vzzpy9XoxFs&pp=y...
Pokud někdo tady umí popsat, jak takhle obří vločky vznikají, budu vděčný 🙂
Zrovínka se s tim výblitkem jdu pochlubit i já sem.
Já: nemam rád GFS
Všichni: How dare you, why!?
Já: pošlu tenhle screen z 384 hodin..
Tohle je ukázkovej příklad toho, proč je tenhle model z 50% na hovno, úplný nesmyslný prohlubování níží, šachování s tlakama, jakoby neexistovaly fyzikální zákony a tohle má právo nám říkat, jaký bude počasí...
Občas se trefí, protože k nějakému propadu teplot, nebo extrémní události dojde, ale babička GFSačka jede pohádky noc co noc co noc.
Nejvíc na prášky z toho musí být asi na severu Texasu, protože tam je rozdíl ve 2 m o proti rannímu výstupu o !!!! 50 !!!! °C.
Dejvas
Velké vločky vznikají díky vysoké vlhkosti a turbulencím a díky tomu se na sebe více lepí...jak rotují.
Jinak dříve byli zimy pestřejší..pro mě byl zajímavá zima roku 1985-86 v listopadu Brno od cca 13 .11 souvislá pokrývka do začátku prosince až 20cm...pak zbytek prosince nic teplo a leden zase epizoda pár čísel sněhu a půlka ledna zima, půl ledna teplo. a únor celej zasněženej kolem cca 15 cm .
Dejvas
Poťapaný PV se nám během tak týdne rozdělí, jedna, silnější část, se ocitne nad USA, druhá nad severní Asií.. pro nás nic moc.. pak se to zase spojí, a to nad Kanadou a Grónskem.. a tam posílí.. poté by okolo průměrné síly větru měl pokračovat v pohybech sem a tam okolo pólu atd, až někam do konce ledna.. co bude dál, to bude dál..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.