Kombi
přijeď, otevřeli na náměsti novou restauračku a fakt tam dobře vaří... i když je trochu dražší... ale tak v létě je toho tady otevřeného víc. To si určitě vybereš. Nejdřív ale v buchlovákoch odboč doleva na Buchlov, pak třeba park se zámkem, uvnitř je záchranná stanice pro živočichy, nebo čokoládovna, zajdi do muzea.. je tady kam jít... i po okolí. Na Smraďavce mají takový umělý biotop s vodníma živočichama.. tam se dá taky posedět. Za kopcem je zase balonové centrum. Tak se můžeš proletět nad Chřibama na závěr :-).. hlavně pak dej vědět než vyrazíš, rád bych Tě poznal osobně
omlouvám se za OT. Už budu psát k tématu.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
TomasMost
Jojo též jsem si doslova užil zimu, jedna noční šichta, kdy my napadl asi 1cm sněhu v Amsterdamu Jinak jsem doma (v Česku) viděl sníh jen od 400m.n.m a říkal jsem si, že určitě v prosinci bude sněhu dost i u mě v nížině, že nepojedu zbytečně do hor se podívat.. No asi jsem to měl udělat
Ale jak jsem psal výše, věřím že se to před Vánocemi ještě zlomí na chladnější proudění, nebude stále +10°C, i Atlantik jednou skončí. (Proudění myšleno)
Ecák i GFS tam dávaj konečně první výstupy na změnu počasí kolem 16.-19.12. , po asi týdnu bezednné šedi v modelech na 2 týdny. Prozatím je tam ochlazení a sníh spíše pro horské oblasti, ale dává to aspoň malou naději, že by se mohl změnit ráz počasí právě před Vánocemi.
Pokud by dnes vládly středověké praktiky, musel bych Aidamka a jiné hnát před kacířský soud. Že tomu tak není, díky Bohu. Pokud měl vyjít původní scénář dle předpovědi vortexu, pak by byl druhý a třetí týden prosince ve znamení chladného počasí. Že tomu tak nebude už víme.. taky dle původních předpovědí mělo být chladno i v první půli ledna. To vzalo za své. Myslím tím ta předpověď někdy z listopadu. Zde je daleko snazší dostat ban, za to že se nekoresponduje s těmi, kteří věří všemu ve prospěch zimy, než za to , že nevěří. Vraťte Janču a další do diskuze.
vALSORAJ
Dneska už se dají i zabanované nicky plně obnovit..
Ano, tito lidé si jen najdou svou vizi a pak ji tady prezentují.
To že někde na druhé straně planety foukne jinak a všechno to změní už ani nemůžou dopředu vidět.
Ale to je tady na tom to krásné, každý si v těch mapkách rozpadu PV a grafech může najít co se mu líbí..a to je na tom to krásné a kouzelné.
já jsem spokojen. takového listopadového sněhu tu nebylo za celou zimu 2022/2023, což lze považovat za opravdu úspěch
Je to mrzuté, no..
Ten náběh zimy byl a vlastně ještě je parádní. Tady od toho 18.11. nonstop zimní teploty, nějaký ten sníh taky byl..
Dneska to vypadá na další LD, i když ICON nám dává Tmax +5, venku aktuálně -1,3°C..
Naděje, že podobně jako se ty příznivé vyhlídky na prosinec změnily v teplé, se ty nepříznivé na další období mohou změnit v zimní, tu je 🙂
Uvidíme..
Achjo, sypu si popel na hlavu.
Příspěvek z 11.9.2025
Co je samozřejmě otázkou je pak jeho vliv do nižších hladin a pak co bude dělat jeho poloha, zatím směřuje ve výhledech směrem do té mnou propagované oblasti, což by přineslo samozřejmě větší šance na chladnější začátek zimy, ale tam do toho vstupuje výhled s lehounce pozitivním NAO (možnost inverzní muldy v prosinci, NAO- nicméně od konce prosince
Ukazuje se, jak je z mé strany velmi mírná míra kritického pohledu k vortexu. Na mapách to vypadá krásně, ale pak ta realita. Tehdy jsme to s palmou řešili, že je možnost NAO + i - v prosinci. Tehdy se přikláněla většina modelů do kladného stavu, že až s přesunem do ledna je šance na zápor. No vortex to letos zamotal pořádně, ale zářijové výhledy ECMWF na NAO byly správné a lepší jak ty listopadové.
Takže, pokusím se rozebrat současnou situaci a to, co se změnilo oproti původním předpokladům.. čili, před začátkem jsme měli k disposici výhledy na čtvrt roku dopředu ohledně hlavních, či podstatných činitelů ovlivňujících zimní podmínky.. Bylo to QBO východní, zvlněný jetstream, pomalé posilování a kolabování PV, předpoklad nastupující La Nina střední síly, NAO mající jít do mínusu.. to vše dávalo poměrně silnou predikci slušné zimy s očekávaným nástupem na konci listopadu a propagací do prosince, případně první půle ledna.. kdy už byla možnost změny, tedy, že dobré podmínky se začnou měnit na ne uplně dobré...
Co tedy bylo, je jinak.. takže tedy... QBO ( a upozorňoval jsem na to od začátku, že se chová poslední roky mírně anomálně) se poměrně rychle začal měnit v nejvyšších hladinách na západní, což není pro zimu moc dobré, protože v té vysoké hladině pak bude naopak posilovat PV, místo aby ho oslaboval, a může to i posílit oddělení horních hladin PV od spodních..což se i děje..Jetstream.. oproti počátku listopadu docela posílil v rychlosti větru a vlní se v měnším rozsahu.. čímž spoluzabraňuje výraznějším výkyvům teplot obecně..K PV.. ten je zatím stále ovlivňován přítomným vysokým tlakem (naštěstí, jinak by to bylo asi totálně v...) tudíž jeho síla stoupá a klesá, tak nějak střídavě, pořád.... Problé teď bude, že na konci druhé dekády prosince se má posunout až někam nad Grónsko, takže to by bylo špatně. La Nina,.. alwspoň ta dělá trochu radost neb teď je asi ve své nesilnější fázi v ledni se to patrně začne lámat a La Nina začne oslabovat (tam jsme předpokládali i zhoršování podmínek pro dobrou zimu, právě kvůli těm dvěma činitelům, tedy oslabení La Nina a QBO pokles záp. proudění někam k 20 - 30 hpa... což se ovšem děje rychleji, než to vypadalo)...No a nakonec NAO (a AO) tam koukám na aktuální predikce, které ukazují, bohužel, neutrál až kladné hodnoty po polovině prosince.. NAO tam má poté do ledna předpoklad nějaké té blokace, přechod do mínusu, ale jistota to rozhodně není.. ( ještě zmíním celkovou sněhovou pokrývku na Sibiři apod ... v podstatě se neliší od let 2023, 2024.. nad pólem - severním- průměr teplot neustále nad normálem okolo +8 až +12 stupňů, zalednění moře tamtéž.. aktuálně nejnižší v historii kdy se sleduje..)
Takže když to sečtu, ,, pro prosinec to nevypadá dobře , a obávám se o Vánoce, co se sněhu týče,.... opouští mne optimismus.. ohledně výhledu na zbytek zimy, už pak nejsem vůbec optimista, jestli nedojde ke změně do poloviny ledna..
p.s. koukal jsem i na aktuální modely na těch 14 dní dopředu apod... fakt nevím, kde bych tam hledal nějaké výrazné ochlazení..
palma
Díky za pěkný rozbor, který bohužel ukazuje minimální šance na zimní počasí do konce měsíce. Problém, totiž ani není v tom, že by nějaké severní proudění na Vánoce nemohlo nastat, ale to, že po měsíci fenovani Evropy bude zima daleko za Uralem. Naopak východní část USA bude zažívat jeden mrazivý vpád za druhým. Uvidíme co nabídne leden. Tak či tak zřejmě prodloužíme rekordní sérii Štědrých dnů bez sněhu či mrazu. Moje 13-leta dcera za svůj život zatím bílé Vánoce nezažila.
Opravdu katastrofa ty vyhlidky,jeste 14 dni zpatky taky nekteri psali jak to vypada dobre se zimou a ted vsechno jinak,nakonec ti nejvetsi pesimiste meli pravdu,tady aspon vidime ze i nekolik dobrych faktoru pro zimu nemusi znamenat vubec nic,proste evropa ma v tomhle smulu a musime si zvykat,do konce roku uz nic necekam a po novym roku to zatim taky moc dobre nevypada,je dost mozny ze to bude jeste horsi nezima jak minuly rok a to uz je co rict!
Už se ted nebudu raději koukat na žádné předpovědi .Počasí je pořád jak přes kopírák. Když už to vypadá nadějně tak to dopadne..do tepla. V tom je ten rozdíl dřívějších zim pamatuji v době, kdy ještě nebyl net tak jsem se koukal na Čt na předpovědi tam byla i mapa synopt. ..a mnohdy, když byl výhled na teplo se to převrátilo na zimu... a týkalo se to i pár dnů např. vzpomínám zima prosinec 1996 a cca 18.12 předpovídal Zákopčaník že bude se oteplovat a druhý den hlásil,že bude naopak zima..no a z tepla se šlo postupně přes Ván. sv. do -20 v Brně.a vánoce na sněhu..Ted jede pořád prakticky to..samé.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.