Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V Čechách a ve Slezsku maxima často přes 10 °C, na Moravě chladněji a místy mlhavo

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

12
# 10.11.2025, 16:13

Aidamkoo
děkujeme ti za rozbor, opět moc pěkné čtení :)
Znamená to tedy že největší šance na zimu je v prosinci a části ledna a pak později už je šance miziva? nebo tam stále nějaká šance na zimu bude?

# 10.11.2025, 16:16

dodosek
Zatím to tak vypadá. Ono po novém roce opravdu se ty dobré faktory, co jsou teď začnou hroutit. Ve stratosféře se rychle rozvine západní QBO, tedy to celkem výrazně tlumí ty pro vortex negativní vlivy, které by ho mohly oslabit. Zároveň skončí La Nina a jak jsem dával v posledním rozboru, tak to vychází i ze zkušeností z minulých případů, kdy nejlepší byl prosinec, následně část ledna a únor obvykle jarní. Někdo může namítat, že je to jen modelový nástřel ze zkušeností, co byly v minulých obdobných případech, ale ta shoda je tam velká.

A díky. :)

zimník2
To se tak nedá říct, ale i na sídlišti v Bohunicích nějaký sníh bude.:D

Tobiáš10

Zde máš ten souhrn, je to označeno červeně. Během ledna a hlavně února převládá níže nad Grónskem a výše nad středomořím, takže spíše teplejší počasí. A všechny ty propady fakt nevyžereme, to fakt určitě ne, spíše něco jako 50/50.

# 10.11.2025, 16:19

Aidamkoo
Parádní rozbor:)
Akorát jsem se trochu zarazil zarazil u konce, tedy kdy jsme měli měli podobnou situaci jako letos, a je tam třeba prosinec 2000 a 2011, které byly velmi teplé, ale na druhou stranu prosinec 1981 byl parádní. Tak jenom jak je tam ta podoba/totožnost myšlená? Jinak myslím to že je shodné pouze s tím rekordním zeslabení a ne na poloze, nebo naopak i poloha atd.
Ale fakt... skvělý rozbor, teď aby se to v prosinci opravdu vyplnilo a vyžrali my ty arktické vpády místo Ameriky :love:.

479
# 10.11.2025, 16:41

Aidamkoo
No, jsem tak trochu potěšen, že to potvrzuje prvotní naše odhady z před toho cca měsíce a půl, a ne na základě dojmu, ale na základě podmínek a dat, což je paráda, já se tak trošku ve smyslu podrobnějšího rozboru poslední dobou flákal u ořechů a jablek:D. Nicméně se chystám o prodlouženém víkendu ještě zasednout k compu a, doufám, něčím sem přispět do placu.. No a jak jinak, rozbor paráda..👍

# 10.11.2025, 17:06

Teď je z pohledu zimy asi nejhorší období, protože vše již bylo řečeno, zima ještě stále není a zároveň víme, že se ochladí a že to nějakou větší zimu na 99% nepřinese, zatím. Podle poklesu v hladině 850 hPa na hodnoty až kolem -5°C, samozřejmě v závislosti na srážkách zima na horách, přechodně o něco níže, ale aby nastal nějaký plošný zásyp nebo ledové dny, to je ještě brzy a musela by být zkrátka výrazná a vhodná synoptika a to úplně nevypadá.

Takže mi přijde, že fakt není o čem psát... Nejhorší je ta fáze čekání, až něco přijde, něco výraznějšího.

# 10.11.2025, 17:08

Ano Aidamko i Palma tohle dění s vortexem předpovídali snad na začátku založení téhle diskuze někdy po pozdním létě. Klobouk dolů pánové;-)

# 10.11.2025, 17:11

To ochlazení je na ansámblech jasné, ale zatím vzhledem k datumu nepůjde o nic závratného, spíše rozhodnou pak srážky, kde nějaký ten cm připadne a kde ne a nejspíš hlavně na horách, přechodně i níže.

Na větší zásyp bych to prostě netipnul.

850 hPa, zdroj: meteociel.fr
544
# 10.11.2025, 17:15

Na Slovensku uz nebudeme vedet, jak bude :(

# 10.11.2025, 17:18

Tomino
To je fakt hrozné, co se u vás děje. Vláda všechno ruší a zavádí nesmyslné pravidla jako třeba chůze po chodníku 6km/h:D... A teď už i zásah do meteorologie.

# 10.11.2025, 17:18

AuraPočasí
No na tom je tady na fóru 100% shoda, žádný větší zásyp nehrozí. Možná přechodně trošku sněhu v sobotu ráno dle ECMWF, ale to je vše.

palma
No pravda. Letos nám to opravdu od samého začátku vše vychází, naprosto ve shodě s tím, co říkáme od srpna. Luxusní. :)

Tobiáš10
Co na to říkáme? No, že nějak bude. ;-)

544
# 10.11.2025, 17:22

Tobiáš10
Fakt jako zde se resi blbosti, ale to, co treba vyresit, tak to ne...a tech 6 kmh.. radsi nekomentuju. Policie je ted o neco vic v ulicich.

# 10.11.2025, 17:22

Toť nový ČHMÚ výhled , za mě velké zklamání, co na to říkáte?
Portál ČHMÚ : Předpovědi : Předpovědi počasí : Česká republika : Dlouhodobý výhled počasí https://share.google/bF5E4pnDrdei3pjHU

0% podprůměr...wut?
# 10.11.2025, 17:24

Jsem dosti zvědavý, jestli se tuto zimu povede nám v Praze a okolí zažít alespoň jednu epizodku s 15+ cm sněhu a pořádnými mrazy co tu vydrží alespoň 2 týdny, nějaká větší šance dle toho co tu čtu by mohla být letos na nějaké takové nádhery¿? 😁🤔😎

# 10.11.2025, 17:30

Tobiáš10
Na tyhle výhledy lze říct to, že je tam v 99% případů průměr.

Ten první týden, max. 2 týdny se dají ještě nějak předpovědět s určitou přesností, ne vždy, ale na 3-4 týden už je to věštba z koule. ČHMÚ se s tím beztak moc nepáře, prostě si jen projedou ty týdenní anomálie od ECMWF a během 5 minut tam doplní ty % a přikloní se téměř vždy k průměru.

Je to taková pakárna, čistě statisticky by si člověk mohl rovnou vsadit, že budou teploty průměrné nebo nadprůměrné a nemusel by ani zkouknout žádnou předpověď počasí a ono to tak většinou i bude... :D

Samozřejmě stačí jedna nějaká změna v modelech v následujících 28 dnech a ten 3. nebo 4. týden může být klidně teplotně podprůměrný, ale to teď neví žádný model ani ČHMÚ.

# 10.11.2025, 17:30

Tobiáš10
To už víc věřím modelu CFS než těm našim "odborníkům" v CHMÚ.
Já mám pocit, že měsíční předpověď od ČHMÚ vůbec nemá cenu brát ani trochu vážně. Připadá mně, že ji dělají podle Novinek.cz

148
# 10.11.2025, 18:00

Zima podle ICONa určitě příštích 7 dní nepřijde. Takže ten listopadový výhled do plusu... proč ne?

Zima nehrozí.
479
# 10.11.2025, 18:04

Tomino
Prej každej chodec nafasuje tachometr se záznamem rychlosti..:D

479
# 10.11.2025, 18:06

Tobiáš10
A proč by tam ve výhledu od ČHMÚ měl být podprůměr? Jaký je k tomu důvod?

6
# 10.11.2025, 18:19

palma
přesně tak.. ať v modelech hledám jak hledám, teď jsem zhlédl týdenní odchylky teploty a všechny následující týdny jsou s kladnou odchylkou, byť nepatrnou... ale o podprůměru opravdu nikde zmínka.. a jsem za to osobně rád, zima má čas.. hodně času.

školka hadra tady... a vy co kritizujete hydrák, zameťte si nejdříve před svým prahem.. :)

nejchladnější týden relativně v následujícím 4 týdenním obdobím bude ten příští.. pak se to tam zase zvedá...:cool:

479
# 10.11.2025, 18:26

Tobiáš10
Zimník2
Tady ještě jeden screen k 13.11. ohledně jetstreamu, když vidíte, co dělá, tak už se nemusíme divit, že se ochladí na pět dní max a pak to zase pošupajdí nahoru.. nic jiného to zatím dělat nemůže.. no a když to zprůměrujete, dostanete průměr..:D

Krásný vlny...:-))

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.