Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 28.08.2025, 21:15

Jestli je možno, pošlete někdo prosím aktuální QBO a předpověď?

Já jsem se ráno díval na GFS ohledně PV, počátkem září už naznačuje nějaký začátek. Vypadá to podobně trochu jako 2022, ale je to jen předpověď, která se určitě trochu pozmění.

# 28.08.2025, 21:18

Zdravím vespolek. Co říkáte na výbuch Etny. Myslíte si, že to může mít pozitivní vliv na nadcházející zimu? :snih: V roce kolem cca 2010 to byl výbuch sopky tuším na Islandu a vliv nějaký na zimu byl ;-)

478
# 28.08.2025, 21:31

Tobiáš10
Předpověď QBO se nedělá .. je k mání aktuální stav.. vodorovná osa zmačí sílu větru v m/s a svislá osa označuje jednotlivé hladiny.. Je tam jinak k nahlédnutí více parametrů, nicméně chce to se v tom vyznat, což chvíli zabere..

aktuální QBO
# 28.08.2025, 21:54

palma
Díky ;-)

# 28.08.2025, 22:00

zimník2
Tak záleží i na síle výbuchu a když je to každým rokem jako 2006-08 či 2011, to bylo 5 povedených zim po sobě. Ale když nastal výbuch 2015,2019, tak následovaly extrémně teplé zimy. Ale nejsem si jistý, jak byly silné ty výbuchy v porovnání s letoškem.

# 28.08.2025, 23:44

Aidamkoo
Ano, ale já jsem měl na mysli zimy 2008/09-2012/13. Před zimou 2005/06 byla poslední erupce Etny 2004. Ale jak říkáte, tam byli spíše velmi dobré faktory pro zimu.

# 30.08.2025, 12:05

Letos skutečně oproti těm předchozím letům, kdy měla být síla polárního vortexu hodně slabá a ve finále tomu byl opak, tak je už od prvních známek formování zřejmé, že letos bude opravdu minimálně teď podzim slabší. Jinak vždycky pokud v září k takovým případům docházelo, tak ten arctic blast skutečně vplul do Ameriky, protože při začátku formování PV je mu co do vlivu nejblíže. Pro Evropu pak dle ECMWF bude mnohem zajímavější trvalá fáze vyššího tlaku od Grónska po sever Evropy v 500hPa s čímž bude souviset možná i trvalejší fáze negativního NAO, ale to už by bylo hodně do budoucna.

Jinak s PV letos zatím fajn. V 10hPa by i nadále měla zůstat teplejší anomálie, takže bude pod tlakem. Pravděpodobně by se později měl začít v říjnu a k listopadu stáčet vlivem tlakových poměrů nad Barentsovo moře, směrem k pevnině Sibiře, takže jeho simulovaná rychlost by měla být velmi nízká.

148
# 30.08.2025, 12:17

Aidamkoo
Mě by třeba zajímalo, jak jsme si zrovna letos jistí, že bude vortex slabý, když jak sám píšete o předchozích letech, "kdy měla být síla polárního vortexu hodně slabá a ve finále tomu byl opak,...".
Máme teď v roce 2025 lepší technické vybavení na pozorování, výkonnější software na modelaci nebo něco jiného?

# 30.08.2025, 12:22

ludvicek
Spíše ty reálné důvody. Letos již od začátku je ta jeho síla velmi podprůměrná. Je to dáno vlivem těch anomálií vyššího tlaku ve vyšších hladinách a navíc je tam i ta anomálie co se teplot týče a ta není moc příznivá pro jeho sílu a jak říkám. Ty tlakové anomálie tam zůstanou, takže na nějaké boom explozivní zesílení to nevypadá. Později díky tomu přejde na východní stranu pólu směrem k pevnině Sibiři a Barentsovu moři. Čekal jsem přesně tuhle otázku, nicméně o tom tohle téma je. ;-)

A k té otázce jak jsme si jistí? No že aktuálně je velmi podprůměrem co se týká rychlosti a i dlouhodobé předpovědi se v tomhle utvrzují. Letos nastal prostě po delší době ten vzorec jevů co toto podporují, po dlouhé době ale je tu. Teď je otázkou co další měsíce, ty vzorce vydrží až do jara, ale tipovat jak bude tu nikdo zatím nechce.

148
# 30.08.2025, 12:25

Aidamkoo
Díky. Tak hlavně aby to tak opravdu bylo.;-)

12
# 31.08.2025, 10:34

Tak já si osobně myslím, že zima bude nic moc, alespoň v mojí oblasti a dalších nížinách. Možná dojde max jedna krátká epizodka na pár dní kdy napadne 4 cm sněhu a bude 2 noci trochu mrznout a zbytek zimy bude velmi teplé. Vyhlídky co se týče polárního víru jsou sice zatím docela příznivé, ale do zimy může být všechno jinak. Samozřejmě že bych chtěl pěknou zimu, ale nemyslím si, že bude nějak moc studená..

37
# 31.08.2025, 10:44

Myslím, že bude jako skoro vždy. Tedy budou se střídat období trvající několik dní či několik týdnů jedno ve znamení inverzí, sucha a teplot na 0°C nebo těsně nad 0°C a druhé "Atlantik" s teploty přes den většinou mezi 5 - 10 °C, párkrát nad 10 °C, častej vítr a občasné mírné srážky zde zpravidla vyzobané Krušnými horami. A jestli pak přijde i epizoda na pár dní či jeden dva, max tři týdny s tlakovou výší a celodenními mrazy a je asi jediná loterie. Může a nemusí.

# 31.08.2025, 11:35

Mě je trochu proti srsti pořád ještě v létě myslet na zimu,navíc to vánoční šílenství listopad / prosinec, podpořené krátkými dny,nemám vůbec rád,je to pro mě doba temna.Předešlé zimní období z mého pohledu bylo poklidné,žádná divočina z Atlantiku v režii TN nepřišla,ostatně si zimní sezónu pochvalovali i provozovatelé výše položených lyžařských středisek,kdy tam převažovaly slunečné dny s nízkou vlhkostí a výbornou dohledností.Pro nás dole to sice znamenalo častou inverzi,ale tentokrát i s vyjímečnou námrazou a několika těsnými LD.Na druhou stranu Atlantik přináší srážky,to si asi člověk nevybere.

# 31.08.2025, 11:47

TomasMost
Pro mě co náznaky, to hned studium a diskuse ať už zde, nebo na zahraničních serverech. Hodně mě zajímají příčiny a důsledky a kombinace se změnou klimatu. Prostě zimní období a cirkulace severní hemisféry v zimě je něco úžasného.

# 31.08.2025, 13:10

Aidamkoo
Samozřejmě,toto téma tu už v létě “straší”hlavně kvůli těm odborným názorům / rozborům,kde nastává “studium” dlouho před daným obdobím.I já si odborné dlouhodobější prognózy každoročně rád přečtu,mnohé jistě napoví,ale nic nezaručí.Proto mám v úsudku nastaveny rozumné hranice,ale někteří si myslí,že prognóza = jistota,viz vyhrocená zimní diskuse.Pro ty by bylo možná lepší změkčit toto téma otazníkem na konci …

# 31.08.2025, 14:13

Podle mě bude zima nezima. Můj tip je, že to hlavní přijde opět v prosinci a zbytek zimy bude ve znamení teplot kolem +4 a šedivého mordoru, sem tam vpád nějakého slabšího chladu.
Už se těším na odborné rozbory Aidamka a Palmy a jejich předpovědi a vyhlídky...Kluci, jste jedničky ve svém oboru ;-)

# 31.08.2025, 14:50

Já se taky těším na odborné vyhlídky od Aidamko a palma a samozřejmě i dalších. Ty předpovědi bude zajímavé sledovat, už se na ně těším. :):snih:

37
# 31.08.2025, 20:55

TomasMost
Je fakt, že je brzo to zde řešit. Prognózy, neprognózy. Jako bychom v únoru začali řešit léto. Mimochodem, proč se nerozebírá teď nastávající podzim? Není to tak zajímavé období?
A souhlas s tím blbým obdobím. První půlku podzimu do půlky října mám vyloženě rád, první listopadová dekáda ještě jakž takž jde a přelom, kdy začne to špatné období vnímám 11. listopadu na Martina. I podle nějakých pranostik se v tento den vlády ujímají zlé síly v podobě démonů. A pak se to zlomí na Nový rok, kdy je najednou den delší o 5 minut a světla začne znatelně přibývat. Člověk to hned přestane vnímat tak negativně i když tmy je ještě dost v tomto období a slunce zpravidla žádné.

# 31.08.2025, 21:58

Na.Guru
Nicméně já si myslím, že pokud je co zajímavého k tématu přinést, tak proč to nepřinést když to téma byla založeno. Pokud to někomu vadí, tak to číst nemusí. Podzim je zajímavý, nicméně v tomhle tématu se hodně prolíná i ten výhled na zimu s nějakou ustálenou podobou synoptické předpovědi z podzimu (viz. psal jsem o možnosti trvalejší TV v 500hPa nad severní Evropou a Grónskem od půlky září do října, řešil jsem tady možnost pokračujícího vysokotlakého systému ve vyšších hladinách, co by mohl ovlivnit ještě na podzim polohu PV atd). ;-) Kdysi dávno se v téhle době plevelilo v tématech jaké bude zima běžně, ale s tím rozdílem, že tehdy to byl plevel co neměl hodnotu. My tu analyzujeme výhledy na zimu vzhledem k tomu, že je to meteorologicky nejnáročnější období a snažíme se ukázat zde na diskusi nějaké odbornější pohledy a výhledy. Za tu dobu se to osvědčilo lépe, mnohem lépe než ten model kdysi. Samozřejmě komu to přijde moc brzy (pozn. my ale neřešíme otázku přesného výhledu na zimu z dnešního data, řešíme známky toho co se aktuálně děje a jak se to bude přes podzim vyvíjet do zimy), tak samozřejmě může řešit podzim.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.