Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 12.08.2025, 19:21

minulá zima byla určitě jedna z těch lepších, co nejnovější roky dokáží nabídnout. na 20/21 zdaleka nemá, ale byla povedená. byla silně inverzní, což ale za mě k zimám patří, takovou námrazu jsem zatím ještě nezažil. teplotně byla teplejší, ale chladné epizody se vyskytly taky. srážek bylo dostatek, tak 50/50 déšť sníh. nejideálnější zima v dnešní době je ta, která přináší inverzní epizody, následný profuk s nadprůměrem srážek, třeba i ve sněhu a pak znova inverze nebo anticyklóna a chladno. za mě toto by byl ideální balanc, kdyby bylo málo anticyklón, tak je šance na delší období se sněhem výrazně menší. když by pořád panovala anticyklóna, půda se nenasytí vodou a šance na sněhovou epizodu opět klesá. s postupnou změnou klimatu bude srážkově nadprůměrných epizod více a zima se u nás stane vlhčí

478
# 15.08.2025, 20:52

Takže první hráč pro zimní období je oficiálně potvrzen- La Nina..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/la-nina...
Pro léto je to to nastíněné super El Nino...asi dvouleté..:)
Druhý hráč QBO bude patrně v silném východním provedení.. A Karské moře má výrazný podstav ledu. Toť zatím jednotlivé podmínky..

# 16.08.2025, 07:57

palma
Za mě po nějakých 5 letech vstupujeme do zimy, kde jsou nějaké dejme tomu "dobré" podmínky ze startu. Nicméně teď bude zase měsíc celkem klid, ale pak jakmile se začne dotvářet PVčko, tak uvidíme co poloha. Kdyby to byla ta druhá dráha mezi Sibiří-Alijaškou, tak by to nemuselo vůbec bát špatné (zvláště v případě nízkého zalednění Barentsova moře). Nicméně zatím jen spekulace. ;-)

A ještě večer teďka přidám pohled na další měsíc, nejen ohledně podzimu, ale i prvních šancí na sněžení, mrazy atd.

https://mkweather.com/europe-autumn-2025-seasonal-...

# 20.08.2025, 23:13

Zatím to vypadá opravdu dobře, ale myslím že jasněji bude přelom září/říjen, po vytvoření PV. Letos po delší době věřím, že se to nezvrtne a bude hodně chladná bílá zima / hlavně leden - podobně jako 2019/2013 či 2010.
Už téměř od května zažíváme vpády studeného vzduchu a převážně podprůměrně chladno. Pokud to přetrvá i na podzim a v prosinci, tak by letošní rok mohl skončit jako průměrný.
Prosinec celkově čekám spíš proměnlivý.
Ale pokud by vyšly aktuální předpoklady včetně srážek, mohla by být zima podobná 2012/13.;-)

# 21.08.2025, 00:33

palma

Tak čistě statisticky letos je pravděpodobnost "dobré zimy" podle statistiky celkem reálná. Uvidíme co dál, zatím je brzo, ale v oceánu se nám děla dobrý IOD, k tomu EP La Nina bude, takže pokud vortex druhého typu, tak by to nemuselo být vůbec špatné. No to je hodně podmiňovací způsob. Nicméně je velmi brzo zatím. O vortexu tak za měsíc budeme vědět jakého typu bude. Zatím z toho nejde nic vyčíst, tak uvidíme, ale podmínky letos modelově vypadají za posledních 5 let nejlépe (5 let beru od zimy 21/22, protože zima 20/21 měla na začátku úděsné podmínky, nicméně v září a říjnu se vše otočilo vlivem přepnutí QBO na east, s čímž se nepočítalo).

Zatím první mapky malují vysoký tlak, takže celkem blokační pro PV, což se promítá v předpovědích té síly, tak uvidíme. Jinak, že v letní části roku je "chladněji" (uvozovky, protože jak kde) tak nemusí mít žádný vliv ani hodnotu k zimě. Tam zase ustupují letní parametry k synoptice a nastupují ty zimní.

Zatím jak říkám. Je srpen, zatím klid. V září se to rozjede. :)

# 21.08.2025, 19:36

Jinak zde přidávám ještě výhled AO a NAO někam do půlky listopadu, spíše pro zajímavost.
AO ukazují stabilní zápor je aktuálně odrazem i slabšího polárního vortexu v současných výhledech. NAO spíše nestabilní než nějaký režim.

AO index, zdroj: kylemacritchie.com
NAO index, zdroj: kylemacritchie.com
# 22.08.2025, 10:34

Prozatím si užívám teplo u moře do konce srpna. Ale koukám na ty chladná rána. Že by začali brzké mrazíky a až přijedu z dovolené budou okurky a cukety promrzlé? Aspoň u mně v údolí až tak neobvyklé to není na konci srpna. Ale zima má být i dole v nížinách.

# 23.08.2025, 15:26

Já se na zimu těším už jenom tím, že je to asi nejzajímavější roční období a tak mě vždycky zajímá, jak to bude, ale upřímně s nejvyšší pravděpodobnější teplejší než normál například 91-20.

Pravděpodobnost teplotně podprůměrné zimy určitě existuje, ale musí být poměrně nízká, jelikož taková zima byla naposledy 2016/2017, tedy už prakticky 10 let. Od té doby taková podobně chladná nebyla.

Je otázka kdy a jestli přijde nějaká chladnější zima, ono se to může stát klidně 2 roky po sobě nebo se to nemusí stát celých 30 let. Frekvence těchto chladnějších zim i jejich intenzita klesají, takže to lze odhadnout, že šance jsou spíše nízké a i kdyby nastala, nešlo by o bůhvíjak tuhou zimu, ale spíše jen mírně podprůměrnou.

# 27.08.2025, 00:01

Tak v Pacifiku je hezky vidět Kelvinova vlna, takže paráda. La Nina letos je EP, což se vykazuje její slabší teplotní anomálií. Rozvinu tady v brzkých dnech debatu o pár zajímavostech k zimě.

148
# 27.08.2025, 08:43

Aidamkoo
Tou Kelvinovou vlnou je myšleno Kelvinovo- Helmholtzovo rozhraní mezi dvěma zónami?

478
# 27.08.2025, 10:15

Aidamkoo
No, zatím jsem to sem ještě nechtěl dávat.. sleduju taky pár záležitostí... jedna je velmi zajímavá a to měnící se amplituda QBO.. a to, že se docela zkracuje a slábne.. viz zde: https://www.nature.com/articles/s43017-022-00323-7...
Jde o to, že patrně vlivem GO se urychluje jinak dvouletý cyklus QBO, před dvěma roky jsem to psal do diskuse i na Twitter apod. kdy se tvrdilo, jak bude QBO v zimě ve východním módu a on se na začátku zimy začal přepínat na západní.. a v diskusích se tvrdohlavě psalo o východním módu.. no mám určité obavy, že i tento rok to bude možná "na hraně".. dole (od 100hpa do cca 60 hpa) se už hodil QBO zpět na východ a v 10hpa během 14 ti dnů se zmírnila síla větru z -50m/s na -25m/s... jinak ano, jasně východní mód.. zatím.. no je zajímavé sledovat, jak se různé parametry vlivem změny klimatu mění a tím se zpětně mění klima...:D, ty vazby... jo ,jinak se docela zmírnilo tání v Arktidě, rekord v minimu z toho tedy nebude, což je fajn..No ostatní si též nechám, až se ukáže jak se ustanoví PV... už je sice v plusových hodnotách větru nicméně mu ještě nějakou chvilku potrvá, než se rozfuní.. Tož tak..To co píšu, není o nějakém mém pesimismu ohledně zimy, to by bylo poněkud nemístné, vzhledem k současnému datu, ale je to každopádně zajímavé a hodno sledování do budoucna..
ludvicek
Koukněte třeba, pro rychlost, na Ventusky, nastavte teplota povrchu moře a vpravo dole zadejte "bez animace proudů" a pak koukněte v mírném detailu směrem od Ecuadoru v jižní Americe, směrem na západ, je to tam opravdu hezky vidět..;-)
nebo tady:https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_mo... druhá spodní animace k datu 20. srpna, tam jsou ty modré vlnky taky hezky vidět..

11
# 27.08.2025, 15:55

Předpověď

# 27.08.2025, 17:53

Já jsem si tak nějak spočítal různé pravděpodobnosti na měsíce v zimě u nás.
Spočítal jsem si dle posledních desíti zim (2015/16-24/25).
Pravděpodobnost podprůměrného měsíce v zimě je cca 70%, nadprůměrného 88%.
Celková pravděpodobnost podprůměrné zimy je 23%, nadprůměrné 77%.
A pravděpodobnost silně zasněženého měsíce je nějakých 75%. A celkově bohatá zima na sníh nějakých 32%. A všechny sněhově bohaté měsíce 24%. Šance na sněhovou kalamitu téměř celé ČR nebo Moravy je skoro stoprocentní.
Zimy, kdy se nevyskytla plošně kalamita byly snad jen 2019/20 a 2024/25(loni to bylo asi 2-3x na menší části území).
Poslední sněhově bohatý měsíc byl 12/2023, předtím 12/2022,2021(celkově všechny zimní měsíce 2021(1,2,12) byly na sníh bohaté a není to dávno :)).

478
# 27.08.2025, 19:27

Tobiáš10
Jsem trošku zmaten..
cituji: "Pravděpodobnost podprůměrného měsíce v zimě je cca 70%, nadprůměrného 88%."
Pochopil bych, kdyby to bylo třeba že prosinec bude z 88% nadprůměrný a leden z 70% podprůměrný, únor třeba 50% studený a 50% teplý.., ale jako celek to nedává smysl.. když je něco ze 70%.. zbývá na druhé straně jen 30% a ne 88%...
p.s. teď jsem si to projel na ČHMÚ a ta Vaše statistika je uplně mimo.. Jediný, co je pravdivé, je, že se vyskytne srážkově dobrý měsíc v zimním období, což ještě tedy neznačí kalamitu, ale je to tak, a koukal jsem, že posledních pět let bylo na srážky bohatších (v zimě) zajímavá věc..

# 27.08.2025, 19:59

palma
Omlouvám se, že jsem jsem to napsal trochu špatně, ale já jsem to počítal dohromady a obecně v zimě - tj. 70% pravděpodobnost, že ze 3 měsíců v zimě bude 1 podprůměrný.
Jinak na na nadprůměrný měsíc je 3,2x větší šance než na podprůměrný.
Počítal jsem podprůměrný měsíc s odchylkou -0,1>.

Jinak třeba šance na podprůměrný únor za posledních deset let by byla 30%, protože byly 3 podprům. Prosinec 10%, leden 30%. Nejsou ty šance úplně mizerné. Počítám s normálem 1991-2020.:)

478
# 27.08.2025, 20:41

Tobiáš10
Jo, takhle je to srozumitelnější, ovšem, bavíme se o meteorologii, takže odchylka od průměrné teploty -0,1 není odchylkou od průměru teplot..( čili to je nutno též podat, jak to je myšleno) je to takto, cituji:
"Za teplotně normální prosinec budeme považovat ten, jehož odchylka od normálu (-1 °C) se bude pohybovat v intervalu -1,5 do +1,5 °C, tedy s průměrnou teplotou dosahující -2,5 až +0,5 °C). Teplotně nadnormální bude prosinec s odchylkou +1,6 až +2,5 °C, silně nadnormální s odchylkou +2,6 až +5 °C a pokud by odchylka byla vyšší než 5 °C potom budeme hovořit o teplotně mimořádně nadnormálním prosinci. Naopak s odchylkou -4 až -1,6 °C bude prosinec teplotně podnormální, s odchylkou -5 až -4,1 °C silně podnormální a s odchylkou více než -5 °C mimořádně podnormální. Uvedená rozmezí jsou stanovena pro jednotlivé kalendářní měsíce rozdílně."

A zde je to hodnocení se srážkami: "Pokud se budou procenta normálu úhrnů srážek v prosinci pohybovat od 60 do 140 % normálu potom ho budeme považovat za srážkově normální, od 141 do 180 % bude nadnormální, v intervalu 181-250 % silně nadnormální a více než 250 % bude mimořádně srážkově nadnormální. Naopak pokud spadne 40 až 59 % srážek normálu je prosinec charakterizován jako podnormální, 20 až 39 % je silně podnormální a méně než 20 % mimořádně podnormální. Opět platí rozdílné intervaly pro jednotlivé kalendářní měsíce."

# 28.08.2025, 19:58

palma
Tak ono i v tom roce 2020 na podzim bylo prvotně QBO na west a pak se změnilo na východ, ale zase jak ty dva roky zpět tak i ty 4 roky zpátky to bylo vždy úměrné s těmi dvěma předchozími lety s fází opačnou, což letos hádám nebude, východní je jen opravdu dost krátce na to aby to zase šlo na západ. Ty změny souvisí s normálními stavy, takže asi dobrý. Pro nás hlavní je 30-50hPa to se čeká v zimě velice slušně v záporu. K tomu jako bonusovka je, že předpovědích na následující dva měsíce staví PV blíže do toho našeho spojníku Grónsko - Sibiř blízko k pevněni, takže pro nás dobrý. Hlavně ať tam zůstane pak déle než jeden měsíc (viz 12/22).

Zatím co proběhly diskuse, tak dobrý. Uvidíme co dál, je brzy.

478
# 28.08.2025, 20:08

Aidamkoo
Jo, jasná věc, dneska venku +30:), a řešíme co bude dělat v zimě PV.. no téma tu je, tak až to nadejde, budeme od tepla krbu diskutovat..Já sem pak v zimě šoupnu přehled za pár desítek let ohledně toho QBO.. je tam hezky vidět ten zkracující se interval,.. aby se nám z toho nestala roční záležitost..( tuhle zimu, jak píšete, východní mód bude)
p.s. poslední dny i predikce síly vznikajícího PV, oslabila, ukazuje zatím hezký podprůměr.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.