Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nízká oblačnost a mlhy přetrvávájí, pravé zimní počasí v nedohlednu

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 25.10.2025, 12:02

Pár dní bude chladno
Ale pak teplo až do nevidim..
Model CFS dávat průměrný listopad ... To by se tam muselo něco odehrát chladného aby byl průměrný
Ale prosinec , leden a únor až extrémně teplý a málo srážek
Tak že vyhlídky na zimu nic moc možná bude nejteplejší za dobu měření

# 25.10.2025, 12:24

radek4545
Ale CFS není jediný model a neustále se mění.... To je pořád dokola... A kde máte málo srážek?, já tam vidím nadprůměr :D
Podívejte se radši na ECMWF či CanSips, to je lepší a spolehlivější ;-).

Janca21
Uživatel Aidamko původně psal, že je možné, se v první polovině listopadu objeví i nížinách, ale to už je tak dva týdny zpátky.
Aktuálně to vypadá na pravý začátek zimy a vydatné sněžení přelom listopad/prosinec ;-).

# 25.10.2025, 12:30

Janca21
Nikdo tady s jistotou nikdy nic nepsal. To kdyby bylo možný, jsme miliardáři. Pořád jsou to výhledy který se pořád mění .

# 25.10.2025, 13:12

Janca21

Psal jsem toto.

# 05.10.2025, 19:46
zimník2
Tak letos ten start zimy a možná i leden vypadají nadějně. Osobně si myslím, že první sníh v nížinách bude už v první dekádě listopadu (pokud se nám propise modelovaná poloha PV nad Barentsovym mořem ke konci října). Pak ten vortex bude stagnovat sílou a rozjede se rossbyho vlna, takže by mohlo směrem k prosinci nastat SSW, ale to je daleko. Nicméně ty současné předpoklady to docela potvrzují, tak uvidíme.

Jo psal jsem o první dekádě, pravděpodobně nevyjde, ale podmínil jsem to něčím, co nám pravděpodobně vyfoukne rozjetý Atlantik, což jsem opravdu tři týdny zpátky. Proto jsem to taky psal v rámci domněnky, nikoliv jasné předpovědi. Na druhou stranu je z toho ponaučení, že i spící Atlantik se umí rozjet.:D

Apropo po debatě z minulého ledna jsem opravdu nečekal nic hodnotnějšího, takže opětovně díky za braní za slovo. ;-)

# 25.10.2025, 13:16

radek4545
tak když to píše CFS v pulce řijna tak je hotovo zima nebude :D…já myslím, že netrefi ani ten listopad natož zimu… ja od nejnezapomenu ten leden 21 nebo kterej rok to byl, ještě začátkem prosince v rudejch barvách, pak nám začal světlat, na konci prosince zpět do cervenejch a když byl začátkem ledna jasnej propad studenýho vzduchu tak zmodral:D od tý doby na to nekoukám…počkejte jak mu ten listopad jeste zčervená a to je dobre, kdyby studenej listopad tak v prosinci utřem hubu…trend je ale jasnej tepla zima orevreny atlantik a nadprůměr srazek v desti to vám tam ted urcite kreslý to je alibismus, to by tipnul hluchej a slepej v kontextu oteplovani …nadeje je ale letos na blokaci a TN severnější cestou, letos utre hubu amerika :D

# 25.10.2025, 13:33

No řekněme si to na roviny výhledy se mění a nikdo prostě neví jaká zima bude a vlastně to nemá ani cenu tady číst protože když pan aidamko napíše nějaký dlouhosahlej rozbor stejně to nejspíš nevyjde protože modely se přece zase za dva týdny změní.
Ale jo je to diskuze co kdy by tak to tak budu brát a zimu stejně nečekám o nic lepší než v loni,četla jsem tu loňský rok taky podobné rozbory jak je to super rozdané na dobrou zimu a ono zase nic.

# 25.10.2025, 13:37

Janca21
Jenže každý kdo chce si z toho vezme co chce. Ty rozbory zejména poukazuje na fakta, co tu zimu ovlivňují. Ty rozbory přinášejí širší pohled na situaci. Já opravdu všem, kterým se to nelíbí říkám, že to číst nemusejí, že to je děláno pro určitou část lidí, co se tím také zabývají. Proto se to jmenuje diskusní fórum, obecná debata pro širokou veřejnost, kde každý může předhodit co chce. ;-)

My s palmou jsme měli trio pro letošní start zimy. Slabý PV => je slabý, deformovaný, nízké zalednění a rychlý nástup sněhu na Sibiři. To nám vyšlo a to je pro nás základ. Že někdo bere 100% jistotu z toho co napíšu měsíc dopředu (poloha PV mi vyšla, ale prostě nemohu za to, že tropická bouře rozjede mrtvý atlantik). Osobně se tohoto mého tipování zdržím, protože pak, a to uznávám, to v té záplavě faktů vypadá jako konstatování zaručeného vývoje. K loňské zimě se už vyjadřovat nechci, ve zkratce vortex byl rekordně silný, nevyšly odhady a už v říjnu byl na historických maximech... bohužel.

Nicméně díky za názor.

# 25.10.2025, 13:59

Janca21
Já si to rád přečtu i když to vyjít nemusí. Jestli to někomu vadí tak číst předpovědi, predikce a rozbory nemusí. Nebo vás někdo nutí?

479
# 25.10.2025, 14:08

Aidamkoo
Já bych ještě měl k tomu taky poznámku... dlouho ten začátek listopadu vypadal slibně, nicméně do toho padly ty pozůstatky hurikánů, což tu situaci poněkud pozměnilo, a předem se stím počítat nedalo, a holt ten zbytek šel, kudy šel a jde..Já byl, jako obvykle, skeptičtější, a dal jsem tam, že do lepší zimy to spadne na konci listopadu s převisem do poloviny ledna... hodnotil jsem trochu jinou škálu parametrů a dál počítal s tím měsíčním zpožděním propadu teplot k -20 průměru v Arktidské oblasti...( propisuje se to zatím cca 5 let za sebou, takže nejistota a krátká doba, ale bral jsem to v potaz) docela blbě se tak s tím počítá, protože stačí, že se náhle změní tlakové poměry tamtéž, a propad teplot pak může být v řádu pár dnů... Jo, zpětně se dobře dělá předpověď:D, s rýpáním, že to nevyšlo, jsem už za těch pár let zde na webu, zvyklý, takže tak..jsem zvědav jak dopadnu konci toho listopadu...Budu přibit na prkno vedle Vás...:D.. možná, kdo ví..

10
# 25.10.2025, 15:45

Je ale opravdu až s podivem, jak je začátek listopadu posledních patnáct let, aspoň tady na Ostravsku, pravidelně ve znamení velmi teplého proudění od jihu. A letos tomu tedy nejspíš nebude jinak.

149
# 25.10.2025, 18:16

To dnešní sněhové zpravodajství od různých uživatelů vypadá z Brna až neuvěřitelně. Tady bylo k +13°C a pěkný podzimní den.

# 25.10.2025, 18:43

Takže všude články jak bude listopad nadprůměrně teplý..tak moc se nám ty predikce nevyplnily

# 25.10.2025, 18:51

No já využiji těch 14 dní aspoň trochu klidem od počasí, neb Janča a spol mi to celkem znechutily, ale tak kritika je přeci jen dobrá. No kolem Martina bych předpokládal nějaké potvrzení, nebo vyvrácení toho, o čem spekulujeme poslední týden, dva. Samozřejmě jestli bude něco nového tak i dříve, to samozřejmě. Teď mě čeká velká životní změna, takže snad nastane dříve, či později i změna proudění. :D Teď jsem měl haluz, že jsem napsal pohlaví, ale to naštěstí nehrozí. :D:D

Co určitě doplním je velké zvýraznění intenzity rossbyho vlny v modelech od listopadu dál, to se určitě pak později projeví. Pro Evropu nevýhoda ten hodně cyklonální Atlantik, ale zase je podzim stále, takže mrazy a sníh asi čekat na konci října v nížinách nemůžeme. No tak schválně co se vyvrbí za tu dobu. Amerika souhra PNA a NAO možná nějaký chladnější profuk od severu další týden, ale jinak taky nic velkého.

A tedy stále pokračující kladná teplotní anomálie v 10-30hPa mezi Sibiří a Kanadou, tak uvidíme jestli se nezačne vlivem pnutí rossbyho vln zvýrazňovat.

149
# 25.10.2025, 19:25

Aidamkoo
V klidu, sousede, já jsem třeba za aidamkovy analýzy rád.

# 25.10.2025, 19:41

Aidamkoo
Jedním uchem tam, druhým ven, nenech se otrávit.
A jestli se budeš ženit, bude se ti to hodit ;-)

# 25.10.2025, 19:54

zimník2
Jo ženit se nebude, snad dlouho nebudu. :D

Je fajn, že aspoň tady proběhlo posledních pár dní několik fajn pointů co zlepšit, co se dá udělat lépe a zpřehlednit to. Na tom určitě není nic, co by mě otrávilo ba naopak.

# 25.10.2025, 19:56

Aidamkoo
Jsi ruzumný chytrý kluk. Já jsem rozumný nebyl :D

# 25.10.2025, 22:40

Ještě ohledně toho začátku listopadu tak do 10.11. , vypadá to že bude tepleji než průměr, ale zase že kdyby ty TN byly dostatečně daleko od nás, tedy kolem britských ostrovů, tak by se k nám mohla nasunout ta výše z východu a od 5.11. průměrné teploty - jak teď třeba kreslí Ecák. Ale i tak po delší době ve střední Evropě to vypadá na klidnější počasí.
Ale to se podle mě kolem 10.-15.11. rychle změní :D.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.