Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Ted jsem koukal že v sobotu , by se možná mohly ukázat první sněhové vločky i trošku níž. Než jen na Sněžce , Pradědu a Lysé hoře. Podle Aladina to vypadá dobře , ale ten často přehání , teplota v 1500m bude místy i -2. Tak uvidíme , jestli se vločky ukáží i třeba v 800m.n.m. Nejvíc vyšrafované je to kolem Šumavy , tam by se mohly vločky ukázat i níž než na vrcholcích.
Akorát má být dost teplo , takže se určitě nic neudrží , ale možná něco prolétne .
Obrázek se mě moc nepovedl oříznout pardon .
Od pondělí tam jsou ty podmínky ještě lepší , myslím si že by se mohl sníh ukázat i níž. Budou na to dobré podmínky.
dodosek
Jestli se chceš pokochat tak se podívej na nový výstup (sice zatím jen do 22.12.) ale během 3 týdnů 3 arktické vpády se SV a několik dnů kolem -15-20 a k tomu by to vyvrcholilo 17.12. 30 cm v Praze .
Výhledy nám od listopadu začínají nějak oteplovat, ještě ráno tam bylo přes den jenom kolem 5°C, teď je tam zhruba 15. Tak že by šance na studený vzduch trochu později, ale zároveň větší, jelikož by se ten studený vzduch držel dlouho na S.
Jestli s tím vánočním tématem souhlasí více lidí, mohu založit .
Tobiáš10
Tak pokud by 15C bylo jen krátkodobě, nic zásadního by to neznamenalo. Lepší než kdyby naopak už v prvních listopadových dnech sněžilo od středních poloh. Můžu zmínit rok 2001 s velmi teplým závěrem října a následnou povedenou první polovinou zimy. Pokud se nepletu byly tehdy jedny z posledních bílých Vánoc v nížinách v celé ČR. V roce 2010 to platilo už jen v Čechách.
No tam jde i o to, zda náhodou to nebude mít vazbu i do vyšších hladin, protože pokud by vyšly omalovánky GFS nad 300 hodin, tak tam bych se i obával, že to trochu bude mít potencionál k tomu, že se to propíše výše a lehce to posílí vortex. Ono tyhle vlivy těch podzimních epizod s hlubšími tlakovými nížemi se umí projevit jakkoliv. U mnou velmi často zmiňované Sandy to byl jednak vliv na teplotu Atlantiku, ale u silnějších a hlubších tlakových níží s delší působností je tam obvykle propis zhruba do 200 - 100 hPa. Dá se to představit tak, že ta bouře má takový vliv do Atmosféry, že umí vyvolat i vznik rossbyho vlny, což pak v případě Sandy se projevilo oslabením vortexu a přechodným zeslábnutím toku v Atlantiku. Nicméně když je to takhle na sever a je shluk běžných tlakových níží v zacyklenosti, tak se aktivuje zonální proudění, což má pak za následek, že jet stream je hodně vysoko a díky tomu se přechodně uzamkne ten arktický vzduch u pólu, a to umí posílit částečně, ale jen přechodně vortex.
Na druhou stranu s tím se ale zároveň velmi zvýrazňuje ve výhledech výrazná blokace v podobě sílící oblasti vysokého tlaku od 50 do 10hPa, což se pak s postupem času (pokud tedy omalovánky +300h vyjdou, řešíme hypotetické co kdyby) výrazně projevilo směrem ke konci listopadu na stabilitě vortexu. Ostatně ty nižší hladiny letos zatím atypicky slabé. Mezi 80-30hPa je oteplení v celkem slušné kvalitě od Sibiře po Kanadu, což je projevení se vlny z troposféry, což nám aktuálně vortex drží ve spodních hladinách slabý. Dál do listopadu s lehkým posílením i zde, ale pořád s tím, že tam bude tepelná vlna z tropo.
Zase se to prý rozpadá
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-polarni-vir-s...
Je to prevít
Tak můj předchozí příspěvek skutečně potvrzoval chybu GFS, ustřelený hlavní běh, tak na to dávat pozor. Aktuálně výhled kolem těch 23-26m/s, trošku se stáhne díky jet streamu k Arktidě, ale vzhledem k té deformované struktuře to bude minimálně první část listopadu hodně dynamické. Samozřejmě v 10hPa celkem slušně kladné anomálie teplot, níže výraznější.
PS: Kampak se poděl Andy206, Tomáš J. a spol? Letos jsem ani jednoho neviděl a u Andyho je to vzhledem k současnému dění s vortexem velká škoda.
Tak bych jenom vyjádřil svůj názor. Podle mě ty klimatické modely jsou přesné tak z 50%. Někdy to vyjde pěkně, jindy to nemusí vyjít vůbec.
Proto bych to bral spíše orientačně a ne doslovně, co ukazují.
Nicméně predikce pro následující zimu jsou takové, že by mohlo jít o celkem „otřesnou" zimu. Takovou nezáživnou teplou a suchou, něco jako loni, něco podobného a třeba i „horší".
A nebo ne, třeba bude srážkově bohatá i blízko průměru teplotně.
Ale toto mě prostě baví a musím to sem vložit. Například CFS má na leden brutální odchylku pro Rusko (opět - a loni mu to vyšlo dost přesně). Pro ČR jenom okrajově (výrazné teplo, nikoliv extrémní), ale zároveň málo srážek. Prosinec ještě celkem normální mírně nadprůměrné teploty, ale leden a pak i únor brutální teplo na SV kontinentu...
Mě teďka fakt jenom zajímá, jestli zima skončí nějak „otřesně" velmi teplá i suchá a nebo to bude mnohem příznivější pro milovníky zimy a sněhu.
Tady ještě pro připomenutí jak dopadla loňská zima. V Rusku byla extrémně teplá. Když vidím, jak to tam ten CFS dává opět znova, tak se „obávám", že by to mohlo vyjít a že to pro ČR bude znamenat opět slabší zimu.
A třeba CanSIPS se s tím nemaže... Ten dává pro velkou část Ukrajiny a jižní část Ruska na leden dokonce podprůměrné teploty. Příčinou by byla celkem rozsáhlá inverze a tedy vysoký tlak vzduchu.
Upřímně nevím no... Ty rozpory mezi různými modely jsou srandovní, ale ten CFS bych považoval za takovou klasiku a spíše mu věřím, než ostatním.
Ten rozpor vychází z toho, že CFS naopak předpovídá pro severní část Ruska výrazně nízký tlak a tedy svižnější západní proudění a tedy podmínky pro vyšší teploty pro tuhle kontinentální oblast. (doplnil jsem v příspěvku výše)
Teď je spíše otázka, který ten model je celkově lepší a přesnější a nebo by to šlo brát tak, že je zkrátka nejisté a nikdo neví, jak to nakonec bude. V klimatických modelech se moc nevyznám, takže netuším.
CFS je ovšem něco jako klasika mezi klimatickými modely a věřil bych spíše jeho zkušenostem a výpočtům.
AuraPočasí
No a pak se nově na Novinkách dočkáte bombastického titulku a poučení, že prý se PV už nezvykle brzo ... rozpadá.. jsem zmaten...https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-polarni-vir-s...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.