Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V Čechách a ve Slezsku maxima často přes 10 °C, na Moravě chladněji a místy mlhavo

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

479
# 18.10.2025, 13:39

Jeez
Jo, to jo, já jsem už připraven, deset kilo medu, tři lahve rumu, kilo černého čaje ve špajzu, a teplý bačkory pod postelí, a dva svetry od Pekarový mám ještě od loňska......:D...

12
# 18.10.2025, 15:51

Tobiáš10
tak to jsi bohuzel nepamatuju da se to někde dohledat?
palma
myslel jsem to tak, ze bych byl rad kdyby napadlo tech 10 cm mokrého těžkého sněhu a vydrželo to aspoň pár dní, extrémy nepotřebuju

# 18.10.2025, 16:41

dodosek
Na in počasí meteorologická stanice Staré Město u Uherského Hradiště.

# 18.10.2025, 17:31

Já bych si přál pořádnou TN z jihu, kdy by 2 dny sněžilo při -4 stupních a zkolabovala v Brně doprava, napadlo 30 cm a následně 3 týdny v kuse mrzlo, kdy by ranní minima padaly pod -20 stupňů :love:

1
# 18.10.2025, 19:19

palma
fajn. Mám to podobně. Je lepší bejt pripravenej nez prekvapenej..

196
# 19.10.2025, 10:21

Vortex by měl na konci výhledu celkem rychle zesilovat no tak aby nakonec nebyl zase v normálu oproti předpovědim.

479
# 19.10.2025, 10:40

kuba
No, ono podle celkové predikce, by tohle mělo být maximum až do začátku prosince ( a dá se asi čekat, že to tak bude, když se podíváte na průvodní text co tam je, tak už se asi pět dní zvyšuje počet ansámblů, co předpokládají prudké posilování oproti dlouhodobému průměru), přičemž by to potom mělo pomalu klesat.. ale nebudu dělat, že to je jistota, kór na takovou dobu dopředu, ale ty anomálie tam jsou tam pořád, a budou tlačit na oslabení...( ovšem nadprůměrné teploty pro Evropu jsou předpovězeny přesně do konce listopadu, pak v prvním týdnu prosince pokles, což je opět.. hodně daleko.. ale píšu to na doplnění Vašeho příspěvku)..

# 19.10.2025, 12:29

Jak to asi dopadne :D všichni co to sledujeme asi víme. Tak jako vždy. Zima odepsaná

# 19.10.2025, 12:36

No ono to posilování bude mít dvojí metr, posílí slabě, navíc se to pak hezky propojí a nám se to propíše u země, takže paradoxně by to mohlo přinést zase propagaci chladnější Evropy. A ještě doplním, že posílení bude v souběhu s rossbyho vlnou, takže s tím se nám to začne u vortexu pěkně zeslabovat co struktury se týče. Ta i přes zesílení (nicméně ECMWF vidí pak výraznější slábnutí) zůstane pořád slabá a velmi deformovaná, takže velké výkyvy teplo/zima.

Zimníku... :D😭😭😭

479
# 19.10.2025, 13:03

zimník2
Zimníku, ten příspěvek potvrzuje mou prognózu, dle které jsem předpokládal, že okolo 1. prosince, kdy začíná zima, se tu objeví příspěvky, že se zimou je Amen..:D.. jste o víc jak měsíc v předstihu, to už je pěkný výkon, skoro rekord...:D, píšu si to do tabulek o počasí...Příští rok uvidíme, zda to někdo překoná!

# 19.10.2025, 13:33

zimník2
Vlastně jenom víme,že nic nevíme.Jen ty pesimistické názory na zimu vychází z pohledu posledních let. Je to,jako pesimismus ohledně srážek na SZ v podání F4,pokud oproti predikci vyjdou pouze v jednom případě z deseti,pak má ve finále v naprosté většině pravdu.Takže ano,i Ti,co každoročně už dopředu zimu odepíšou,budou mít v dnešní době statisticky navrch,ale jednou za čas určitě narazí;-)

# 19.10.2025, 14:46

Snad zimník nic mít nebude a tady 30cm.
Ne fakt, mám si myslet že to je troll?
Určitě alespoň jedna dobrá událost bude, ale chápu někteří už tu zimu chtějí. Mohou si vyvolat uměle kóma a vzbudit se 1. prosince. Spánek jako kdyby trval pár dní.:zz:

# 19.10.2025, 15:34

Peter Sedlák 1
Vidím, že mně přeješ :D Já si myslím, nebo jsem vlastně přesvědčený, že ve tvým Mostě ta zima bude slabší, než v Brně ;-)

# 19.10.2025, 15:45

zimník2
Ale já ti skutečně přeju dobrý situace :cool:
Jenom to neodpískej vše v říjnu:D

479
# 19.10.2025, 15:53

Peter Sedlák 1
Naštěstí se Zimník neprobudil už v srpnu...:cool:

# 19.10.2025, 17:19

palma
:Dja jenom zmiňuji, že ty výhledy k horší zimě v současnosti vždy spolehlivě vyjdou. Ale třeba tom dopadne dobře. Hned na mě neútočte jak sršni :D
Moje pesimistické nálady vůbec neberte vážně :D

# 19.10.2025, 21:25

Vidím, že nálada tady poklesla s novými výstupy, kdy vortex má posílit. Všichni jsme už viděli, jak sem bude pronikat studený vzduch díky jeho oslabení. To se ale může ještě změnit, i když tomu moc nevěřím. Jak psal včera Aidamko, že sem v pondělí hodí nějaké nové poznatky, tak si myslím, že se právě jedná o tohle. Ale naděje umírá poslední, musíme věřit :snih::snih::snih:

479
# 19.10.2025, 21:36

zimník2
No, ono je to krapet složitější, a to, že posílí, znamená asi tolik, že bude ten vítr, tam nahoře, proudit rychleji, a to je z tohoto směru asi tak vše...ostatní vztahy, rozhodující o oslabení, či ruptuře, tam zůstávají a ostatně, po tom, co dosáhne té vyšší rychlosti, začne oslabovat..Připomínám, je 19.10. nějak jsem nenašel, kdy se k tomuto datu, či tak nějak PV rozpadl..

# 20.10.2025, 11:02

Nálada nepoklesla, protože na delší dobu má ecák hned opětovné oslabování, viz. co jsem psal včera. V 10hPa budou pořád teplotní odchylky do kladu, že přechodně ustoupí jeden faktor (asi do konce října jen), tak z toho uděláme konec zimy? LOOOOOOOOOOOOL.

S listopadem se nám navíc dostaví i MJO fáze 7-8, takže opětovné propsání do vyšších hladin, tedy nám to vortex bude posléze oslabovat (shoda s tím, co vidí ECMWF).

výhled zonálních větrů od ECMWF
3
# 20.10.2025, 12:27

Jaká bude zima?
Souhlasím, že z některých dat se dá vytvořit představa, že letošní zima bude chladnější než průměr zim posledních, ale ten nejzásadnější údaj (což je trend změny počasí) hovoří jasně.
Očekávat zimu mimo rámec posledních deseti let je optimizmus. Nic proti němu :)

A jak to vidí profíci z CHMU?
Jaká tedy bude zima? Mnohem pravděpodobnější je další spíše nadprůměrně teplá, maximálně průměrná zima a srážkově bohužel opět nevýrazná. Jakékoli zprávy o výrazné zimě a sněhové nadílce jsou tak spíše z říše přání než na faktech založených výhledech.

P.S. Pro každého je vydařená zima něco jiného. Pro někoho jsou to dvě čtyřdenní sněhové epizody v nížinách, pro mě to je relativně stabilní sněhová pokrývka v polohách vyšších.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.