Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Lerak2
tak oproti minulým letem to byla velmi dobrá zima. sněhu bylo nejvíce a ležel dlouho a inverze byla taky silná, nemluvě o té ledovce v lednu, co tu byla jedna z nejhorších, kdy někde ležel až centimetr ledu
Aidamkoo
Tak mírně předběhnu... já měl po ránu klídek, tak jsem zkouknul co jak kde, nebyl jsem potěšen změnou v zalednění a hlavně obrovským rozdílem mezi původní predikcí sněhové pokrývky na Sibiři a dálném východě obecně, obé je na pomalu rekordních minimech, na druhou stranu, ostatní podmínky stále dávají naději na ten dobrý začátek zimy na konci listopadu do prosince a ledna, poté je to hodně nejisté, spíše to mluví pro mírnější podmínky.. ale jak se říká... jistota je jediná, všichni jednou skončíme stejně....
Legenda pro obrázky: porovnání aktuální sněhové pokrývky k 18.10. 2025 a 18.10.2024.
Další: rozloha ledu v porovnání s dosavadním minimem v roce 2012.. za pár dní se to potká, jestli vznikne nové minimum... uvidíme, rozdíl v teplotách okolo pólu je již, bohužel, skoro +15 stupňů.. při kolika pod nulou vůbec mrzne mořská voda? (-2 až -3 podle salinity, vzniká solanka a led..) poslední je ten graf saktuálními teplotami na tom pólu a okolí... potěšující to není, kde by to bylo dobré zamrzlé, tam neí po ledu ani památka,, zatím tedy...
p.s. doufám, že mi tu zase někdo nebude hned vyčítat, že jsem pesimista a spol. popisuju co tam je, a ne, co bych chtěl aby tam bylo, pokud tam je něco jiného... sem s tím.
Jeez
Je pravda,že poslední zima sem přinesla všechny zimní projevy díky inverzi / NO,včetně LD.Ale nepamatuji,že by v Mostě sněžilo a ve Skršíně pršelo,to byla pro mě perlička předešlé zimy.Navíc sníh hned neroztál,ve stínu se držel dlouho a námraza byla taky super.Asi v dnešní době nemůžeme čekat TOP zimu,jako celek,to není ani na našich horách.Tady dole stačí jedna,dvě pěkné zimní epizody a hned je ten celkový pohled na zimu lepší a ani si nemyslím,že by tady chtěl někdo tři měsíce klepat kosu,včetně dětí Jinak dnes ráno na Sněžce sníh,-4°C a pocitovka -14°C.
dodosek
Teď nám pro změnu kreslí Ecák od 28.10. sněhové přeháňky od cca 500mnm, výjimečně při večeru i nižších polohách sněhová přeháňka - 29.-30.10. přes den jen kolem 5°C.
Ještě Edit: CFS se nám začíná shodovat s ostatními modely hlavně co se týče srážek - srážkově bohatší listopad a prosinec .
accuweather tam teď dává na dnešní poměry hodně slušnou a hlavně dlouhou zimní epizodu od Vánoc do půlky ledna vím že to jsou jen pohádky, ale stejně to tu hodím pro zajímavost. Kezby tuto zimu vyšlo i něco dobrého, minula zima byla snad nejhorší co jsem zažil. Jsem sice rok 2008, ale pamatuji si o mnoho lepší zimy i v mojí oblasti na jihu Moravy, tak budu doufat že napadne aspon 7-10 cm a vydrží to aspoň týden
dodosek
Akorát těsně před tebou jsem se na to díval, spočítal jsem že kolem 10.1. by u nás leželo kolem 40 cm ale nakonec jsem to sem nedal, tak jsi mě předběhl .
Já jsem teda 2010 a asi nejlepší zima byla ta 2018/19 , kdy tu 8.1. napadlo 25cm a celkově tu leželo 9.1. 35cm
Tobiáš10
tak to je úplně jiný svět tam u vás já si pamatuju tady maximálně tak 12cm a nevim ani v jakem to bylo roce. Ale jedno datum si pamatuju a bylo to někdy v únoru 2018 kdy silně sněžilo od večera do rána a můj teploměr ukazoval 2 stupně nad nulou, ale i tak přes noc napadlo kolem 10 cm sněhu. Vsechno bylo krásně obalené a borovice před mým barákem úplně zohle a když jsem šel do školy, tak jsem musel pořádně zvedat nohy abych se vůbec do té školy dostal. Pak jsem zjistil že můj teploměr asi premeroval ale ráno to už kapalo ze stromů takže byl asi tak 1 stupeň nad nulou a ten den to už skoro všechno bohužel roztálo
Chtělo by to tento rok takovou situaci třeba v Bosne a Hercegovine ve městě Banja Luka za jednu situaci napadlo více sněhu než u nás dohromady za celou zimu oni tam mají blízko moře noo, za jeden tam napadlo asi něco přes 20 cm sněhu možná víc
zimník2
Jo, jo, když to tu dneska čtu, vidím velký voči jak od chobotnice..., pak taky přání kalamity jak v Banja Luce, no takže, co kdyby jsme se domluvili a koupili sněžnej pluh a rovnou i s Tatrovkou osmikolkou...
Já ty přání fakt nechápu, v létě si tu přejou lidi bouřky se supercelama, krupobití s deseticentimetrovejma kroupama, tornáda a medikámy... v zimě metr sněhu za 24 hodi, plus -30 celý měsíc...
.. já teda ne..
dodosek
Tak to bych si přál nějakou pořádnou kalamitu a následné mrazy, letos je ta pravděpodobnost velká, ale uvidíme.
Ten únor 2018 to bylo zajímavé, tu napadlo během 2 dnů taky 12 cm, ve stínu to drželo až tak do 5.3. , ale na slunci už druhý den po sněhu ani památky. Ale mohl by sis tak pamatovat třeba přelom leden/únor 2017 ty 2 kalamity, to bylo dokonce u vás v Hradišti o trochu sněhu víc - 25cm, u nás 22cm , ale pořád krásné čísla .
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.