Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno déšť, dopoledne od západu ustávání srážek a nástup teplého proudění

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026

# 06.10.2025, 08:50

ludvicek
Vloni se to určitě pokazilo tím vortexem, což letos nevypadá. Zatím mám celkem optimistický pohled, ale zakřiknout to nechci, by se pak mohlo na poslední chvíli něco pos... :D

# 06.10.2025, 12:39

No řeší se to tady hodně, ale upřímně si myslím, že nás čeká další mírnější zima jako celek a budeme rádi za nějaké chladnější výkyvy a nějakou epizodu s vydatnějším sněžením, která by zasáhla i nížiny.

479
# 07.10.2025, 10:54

Takže po čase zase nějaký ten pokus o náhled do zimního období..
Ohledně tlakových poměrů okolo severního pólu a tedy domény PV.. v následujících cca 14 dnech spíše nízký tlak, s tím, že na konci výhledu se nám má tvořit poměrně výrazná oblast vysokého tlaku nad Grónskem..(že by nějaká blokace?) Vysoký tlak má být nad Sibiřskou oblastí, což tam značí poměrně nízké teploty a prochlazování, to je kladem pro dobrý nástup zimy, ovšem po cca deseti dnech se předpokládá určitý pokles tlaku, tím i teplot a přechod k teplotám nad normálem a značí to i, že se má zpomalit nárůst sněhové pokrývky, když to porovnám s minulým rokem, který dle tehdejších výroků, byl na sníh tamtéž, skoupější, pak to k 21.10. predikuje téměř shodné hodnoty..čili, nižší optimismus, ohledně tohoto atributu..:cool:
Když jsme tedy u toho sněhu, tak ještě zalednění, v současné době roste led poměrně rychle v severním Atlantiku, no poté tedy to bude růst i v Pacifiku, kde to nepotřebujeme, čímž to vypadá zatím na plichtu..Pozdější vliv, tedy někdy od začátku prosince, či konce listopadu, by už měl být pro zimnější, pokud tedy nepřekvapí třeba enormní nárůst ledu v Atlantiku, což zatím nikdo neví.

No, a pak tu máme ty stálice... ENSO.. je na neutrálu, nenalhávejme si významnou La Ninu ( jak to zde zmiňoval i Aidamkoo, je alespoň positivní, že tento rok je poněkud jiná, než rok minulý.. ..(s její spoluprací počítejme, dle predikcí maximálně do konce února, pak už je to opravdu o neutrálu)
Další stálice QBO, tam je situace jasná, východní mód, čili jasné působení ohledně oslabování PV..( vzadu v hlavě mi stále sedí ta studie o zkrácení období trvání této "oscilace" díky působení GO ..ale to je možná jen ten můj mód stálých pochybností..:D)
No ještě jsme tu zmiňovali MJO .. tam není nic významného cca na měsíc dopředu, tedy bez vlivu..

tedy velmi krátké shrnutí.. stále bych očekával lepší zimní projevy v prosinci s převisem do ledna.. pak je to o tom, zda a kdy nám rupne PV, tím by se změnilo vše..Dlouhodobé prognózy nám pak po Novém roce malují nadprůměry, positivní je, že bývalé nadprůměry do konce tohoto roku, nám z těch modelů jaksi mizí..

Přidávám screeny rozsahu polárního ledu, průměru teplot okolo sev. pólu ( opět už jsou, bohužel, skoro +10 stupňů nad normálem), a La Nina predikce..
p.s. fakt ať nikdo teď nechce vědět, kolik sněhu kdy napadne a kolik pod nulou bude v prosinci apod..:zz:..

p.s. 2 - ještě jsem teď kouknul na sílu větru PV.. je opět nejslabší za celou dobu měření..9,7 m/s ( to je rychlost cca sprintera na 100m, a to ještě pomalého sprintera..:D ( dosavadní rekord byl 10,3m/s... takže je chlapec, nějaký furt ospalý..

Predikce La Nina
Růst ledu Arktida porovnání 2024 - 2025
nadprůměr teplot Arktidská oblast
102
# 07.10.2025, 15:33

Kéž by letošní zima vypadala jako v roce 2008 :love::snih::snih:
+ meteo včasné se varování se přiklání k tuhé zimě..

# 08.10.2025, 02:31

palma
Díky za fajn povídání a zhodnocení. :)

Já ještě dodám, že modely i nadále očekávají setrvalý postoj vortex směrem do druhé poloviny října a dál mezi severní Evropou a Sibiří, tedy idealka.

12
# 08.10.2025, 08:46

myslíte, že by tak velké ochlazení na začátku listopadu bylo možné? nebo je to jen výstřel do tmy?

479
# 08.10.2025, 08:51

dodosek
Skoro 4 týdny dopředu?

12
# 08.10.2025, 11:37

palma
Dávám to sem jen pro zajímavost s dotazem zda by na začátku listopadu bylo tohle ochlazení už reálné. Vím že je to až za 4 týdny a že to pravděpodobně nevyjde

# 08.10.2025, 13:57

dodosek
Možná to souvisí s tím slabým vortexem. Podle tme to reálný je. Krátkodobě třeba na dva dny

# 08.10.2025, 14:41

No nemusíme chodit daleko, tohle je výhled pro moji oblast na další týden. Pěkně se nám semka protlačí arktická hmota.

# 08.10.2025, 16:21

Na mě tyhle diskuze působí čím dál více rozporuplně. Pokaždé je šance na slušnější zimu a skoro nikdy to nevyjde. Přijde mi to jako taková falešná naděje, nebo něco takového. Chápu, že se zde prezentují fakta a má to relevanci, ale klima je drsné v tom směru, že se pořád hodně otepluje a tak jsou zimy v průměru pořád jen teplejší.

Jako kdyby to nějak ztrácelo význam. Člověk si může říct, že zima bude stejně teplá a na 99% bude. Ale chápu, že někoho ty rozbory baví, já si počkám na vývoj a jsem zvědavý, jak to dopadne, až bude prosinec a dále. Klimatické modely tam beztak hází každý rok plusovou odchylku, protože prostě vychází z teploty moří a oceánů a myslím, že nejsou tak hloupé.

Loni CFS předpovídal pro Rusko extrémně teplou zimu, odchylka cca +5°C, no a ono to úplně přesně vyšlo.

# 08.10.2025, 16:25

Tak přidám klasické mapky od CFS.

Jediný rozdíl oproti předchozím letem vidím v tom, že ty odchylky nejsou až tak výrazné a v tom, že směrem na jih jsou nižší.

teplota ve výšce 850 hPa - teplotně nadprůměrná zima, zdroj: tropicaltidbits.com
teplota ve 2 m - teplotně nadprůměrná zima, zdroj: tropicaltidbits.com
# 08.10.2025, 16:27

Tlak vzduchu a srážky.

tlak vzduchu ve výšce - převaha tlakových výší (podobně jako minulou zimu), zdroj: tropicaltidbits.com
tlak vzduchu při zemi - pro ČR vyšší tlak, zdroj: tropicaltidbits.com
srážky - srážkově průměrná zima, zdroj: tropicaltidbits.com
# 08.10.2025, 16:39

Ještě pro zajímavost přidávám jak skončila loňská zima v Evropě. Prakticky všude byla teplotně nadprůměrná, v Rusku extrémně teplá. Jen někde, spíše ojediněle byla teplotně průměrná, například Island a severní půlka Francie.

Předloňská zima 2023/24 byla pro změnu extrémně teplá ve střední až JV Evropě, ve Skandinávii naopak studená.

Uvidíme jak dopadne ta příští.

Zima 2024/2025, zdroj: climatereanalyzer.org
Zima 2023/2024, zdroj: climatereanalyzer.org
# 08.10.2025, 16:43

AuraPočasí
A taky dodám, že vloni ta shoda byla u všech modelů, že bude velmi teplá zima. Vše se sjednotilo na začátku října. Letos cfsv2 předvádí opět nadprůměr, oproti jiným, co se motají kolem průměru, či lehce nad nebo pod. Co mu však nevyšlo už teď je síla vortexu. Očekával už na říjen silný vortex, což není a vzhledem k následujícímu dění je zřejmé, že od listopadu se to začne propisovat i sem do nižších šířek. Kdyby byl i bych mu ten vyšší tlak věřil. Navíc se nám začne hezky do 10-20hPa montovat TV, což nám ještě zvýrazní ten vliv slábnutí vortexu.

Letos máme oproti loňsku naprosto diametrálně rozdílné podmínky v atmosféře a stratosféře. Jinak pokud na tebe tyhle diskuse působí rozporuplně a plné falešných naději, tak je prosím ignoruje, protože jestli predvedes zase to, co na začátku ledna...

# 08.10.2025, 16:48

Aidamkoo
Díky za doplnění. Tak asi skutečně existuje nějaká naděje, že by mohla být chladnější. Já to nestačím sledovat a číst a navykl jsem si na ten tupý model CFS, jestli ostatní dávají lehce nižší teploty, tak super.

Já jsem vážně zvědavý, jak to dopadne, protože i teplá zima dokáže být zajímavá a přinést výrazné epizody s mrazem nebo sněhem.

A je třeba pravda, že poslední dobou je počasí spíše chladnější a mohl by to být určitý signál, než kdyby byl podzim teplý. Vyhlídky jdou docela zase do podprůměrných teplot.

# 08.10.2025, 16:50

AuraPočasí
Jo, vlastně CFSv2 se vypočítává že 120 výpočtů, což paradoxně pak nahrává velké nejistotě, protože se tam započítávají i ty výstupy, co jsou poměrně značně mimo tu škálu pravděpodobností. Ostatní modely jsou v tomhle přesnější, ale zase nedisponují tou týdenní předpovědní dobou (až na ECMWF).

Nikdo tu určitě nechce tvrdit, že zima bude nějak úžasná, ale z toho co víme a letos je to opravdu nadějné, jelikož se s palmou shodneme :D, tak ten začátek zimy a listopad určitě budou co se teplot a sněhu týče nejlepší, leden a dál je nejistý. Cfsv2 tam maluje spolu s ecmwf SSW, ale to i na prosinec, takže v tomhle aspektů je shoda, že cosi se bude dít jak listopad (polohově), tak prosinec a pak pravděpodobně i leden/únor s SSW.

196
# 08.10.2025, 16:54

AuraPočasí
Na CFS bych vůbec nekoukal,ukazuje stále nadprůměrné měsíce a pak když vidí ve výhledu podprůměrné teploty tak ubere,takže ten model nejde vůbec brát vážně,má tam každý rok nadprůměrnou zimu.

# 08.10.2025, 16:54

Aidamkoo
Tak třeba po sérii velmi teplých zim 2013/14 až 2015/16 přišla jedna výraznější, ta 2016/17 a takhle to nějak funguje. Poslední zimy převažovaly teplé nebo velmi teplé už od 2021/22, to jsou už 4 teplé v řadě a tak by zase jedna mohla být relativně chladnější, relativně, otázka jak přesně.

kuba
Ten model zobrazuje v podstatě nějakou nejpravděpodobnější variantu a samozřejmě tam musí zohlednit klimatické vlivy. A samozřejmě je to složitější, takže realita se pak může lišit.
Jeden studený výkyv ovšem neudělá celou zimu studenou.

Kdyby střílel ten model CFS každý rok studenou zimu a bylo by to v modrých barvách, pak by skutečně byla skoro každá zima studená, ale to co předpovídá a co potom zažíváme, je v podstatě + - odraz reality a toho, že převažují teplé zimy. Proto si myslím, že ten model to vlastně předpovídá dobře, ale nemůže mu to vyjít pokaždé a pokaždé přesně s ohledem na různé oblasti a regiony v Evropě.

Ten model beztak běží na tom, že má nějakou klimatickou konstantu a statistiku, proto předpovídá pořád nadprůměrné teploty, protože zkrátka operuje s tím faktem, že se globálně pořád otepluje i v jednotlivých částech světa. Nelze mu to nějak vytknout, zkrátka odráží tu realitu a ty teploty, jak jsou a jak se vyvíjí.

Samozřejmě to bude mít vyšší relevanci k datu 30. listopadu. Teď je možná ještě brzy.

Takže jsem spíše zvědavý, jak se to ustálí na konci podzimu a co to bude ukazovat. Podle mě se to již moc nezmění.

12
# 08.10.2025, 17:30

Aidamkoo
Jo? Vždyť každý píšete úplně odlišným stylem.. to musí vidět každý. Zatímco Palma je zarytý skeptik tak ty mírný nebo opatrný optimista.. kdo to ve vašich příspěvcích nevidí nechť navštíví očního..;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.