Diskuse o počasí Jaká bude zima 2025/2026
Ahoj všem,
po delší době se nám blíží opět změna v povětrnosti. Dle očekávání budou ochlazení spíše kratšího charakteru, ale díky prochlazenému severu je šance, že i tak budou stát za to. Modely se zatím neshodnou úplně na teplotách, ostatně třeba na neděli či pondělí je tam rozpětí od -5 do +5 a to stejné ve srážkách.
Letošní zima je taková rozporuplná, je minimum sluníčka a přesto prosinec i leden byly srážkově podprůměrné a únor zatím také. Pro zajímavost v Praze už je dnes zatím 14. den v řadě bez jediné minuty slunce.
Co se týká dalšího vývoje, tak si myslím, že nás čeká druhá i třetí dekáda poměrně dynamická, po vpádu studeného vzduchu na přelomu týdne bude zřejmě další vpád na přelomu dekády druhé a třetí a možná ještě úplně na konci února.
Teplotně bych počítal rozpětí přes den od -3 do +9, což je na jednu stranu velké rozpětí, ale na druhou stranu bez extrémů na jednu či druhou stranu.
meteomraz
Ochlazení bude krátkého charakteru je dobře vystihující. Následně se počítá s tím, že bude převažovat západní teplejší proudění. Ten studený shot od severu bude opravdu krátkodobý.
meteomraz
Dneska se v Praze po čtrnácti dnech slunce ukázalo
Před víkendovým ochlazením, které je zatím nejisté, by se ale mohl více rozjet západní vítr. Vítr od JZ už se tady v Praze v únoru vyskytl, ale zatím jen slabý, pokud by se zadařil čerstvý vítr od JZ tak by i dnešní maximum +6°C (u mě v Dejvicích zatím nejvyšší teplota letos) mohlo být překonáno. +10°C spíše ne, ale +8°C vypadá celkem dosažitelně
ludvicek
Odpovídám až teď, stran těch vynikajících českých meruněk. Pokud nás čeká ve zbytku února a dá-li bůh i první půlky března houpačka, kdy tři dny bude sněžno a tři dny obleva (a tak dokola), je to pořád dobře. Ty stromky se prostě nerozjedou. Když v minulých letech převažovaly i v delší denní řadě v tomhle období teploty kolem +15, tak se příroda rozjela. Loni nám meruňka vykvetla už na konci března. A když jsem v první půlce dubna odjížděl na ryby do Norska, byl celodenní mráz. Katastrofa. Ale pokud by se tohle sněžně-blátivý počasí mlelo až někdy do půlky března, tak ty stromy vykvetou až někdy pozdějš v dubnu a hodně stoupne šance, že konečně sklidíme. To, že i v květnu přijdou mrazy, se stát může, ale už třeba nebudou tak silné a devastující.
No, co to teda ukazuje z hlediska PV.. postupné oslabování, pod průměrem pro tuto dobu, oslabený PV by se měl pomalu přesunovat směr Grońsko, objevuje se předpoklad Kanadského oteplení, později by něco ( tak někdy okolo půlky března ) mohlo fouknout na pár dní sem.. no a pak, díky kolapsu PV, by nám to postupně směřovalo k jaru.. což bych takhle bral.., teploty +5 až -5 do konce února.. pak další týden stejný, pak to ochlazení (můj typ).. a pak ví pánbůh...
a CFS
Kombi
ano, mám pocit, že pro sv Evropu tam byl klasicky výrazný nadprůměr... ale tak ono u nás zase tak chladno nebylo, odneslo to spíše to Pobaltí a celkově východní Evropa, k nám se dostal vzduch už hodně naředěný..což byla za mě škoda, když už byly takové podmínky tak jsem si přál nějaká nová minima a ta se nekonala... .. takže za mě spíše zklamání, a když k tomu připočtu ten zadeklovaný prosinec a teď únor tak můj pocit je hnusná zima, sněhu jen poprašky...
Pokud se chce někdo trochu rozčílit nad letošní „povedenou" - „nepovedenou" zimou, pak se stačí podívat na teplotní odchylku v Evropě ve 2 m za leden. Zatímco Bělorusko, Pobaltí a SV část Polska měli extrémně studený leden - odchylka až -10°C od normálu 1991-2020, tak v ČR skončil jenom teplotně mírně podprůměrný - odchylka pár °C.
Tohle je přesně ten důvod, proč v ČR nikdy nemáme nějakou opravdu pořádnou a tuhou zimu. Protože když už se někde v Evropě objeví významnější studené anomálie, vždycky prostorově omezeně a ČR poté zasáhne jenom okrajem. A tenhle okraj prostě neznamená nic extra velkého.
Ono to prostě souvisí s GO, jelikož sice jsou teploty na Zemi velmi nerovnoměrně rozloženy a vždycky někde vznikají hot spoty s extrémně studeným i extrémně teplým vzduchem a udržují se po třeba i několik týdnů, ale prostě se mění ta bilance a rozsah, tudíž logicky klesá šance, že na ČR udeří výrazně studený hot spot, zatímco roste šance, že na ČR udeří extrémně teplý hotspot.
Zkrátka změna pravděpodobnosti a rozložení. Ona ta šance na tuhou zimu stále je, klidně může nastat zima jako 1928/29, ale pravděpodobnost je extrémně nízká = je to prakticky nereálné, něco jako 0,0000001%. Navíc vlastně tato pravděpodobnost stále jen klesá v čase.
Tohle je zajímavá mapa. Srovnal jsem průměrnou teplotu světa pro prosinec, leden a únor, tedy dohromady za zimní období v roce 2001-2025 - 1. čtvrtina 21. století vs. dostupná data 20. století - rok 1940 - 2000 u ECMWF ERA5 Reanalysis.
Zimní období se oteplilo všude na světě, ovšem nejvíc a extrémně hodně se oteplilo v Arktidě a zejména nad severním ledovým oceánem. Přitom když si tu stejnou mapu navolíte pro celý rok, pro všechny roční období, pak je ta odchylka v Arktidě mnohem mírnější.
Z nějakého důvodu se právě zimy v Arktidě enormně oteplily. Pak se nemůžeme divit, že jsou zimy i u nás v ČR teplejší, když ta hlavní zásobárna chladu kolem severního pólu je významně narušená.
Některé regiony na Sibiři, část Mongolska a dálného východu, mají dokonce mírné ochlazení a zimy tam byly v dosavadním 21. století chladnější než 1940-2000.
AuraPočasí
Jojo, kdo má rád skutečné mrazy tak letos zaplakal... doslova... mrazy se zastavily na sv Polska a dál už se jim nechtělo... Jeden den dalo Hliniště -30,0 °C.. ale to byla jediná vlaštovka. V nížinách se žádné terno nikde nekonalo letos.. škoda, taková šance zase dlouho nebude jako teď byla.. smůlka, ale jdeme dál, v létě si bouřkama spravíme chuť..
popravdě si v lednu pamatuju jedno ráno, kdy mě při práci venku byla trochu zima.. jinak nic moc. A to jsme venku každý den od 7h... už to ani zdaleka není co bývalo..
No, chlad se od pólu apod. vylévá holt jinam, než k nám.. tohle je taky pěkný...https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-vzduch-ze-sev...
kapr84
Máš pravdu, první výpliv CFS v srpnu ukázal na SV Evropy něco, čemu se tam teď s drkotajícíma se zubama jen smějou.
A proč GFS ukazuje minimum srážek oproti ostatním? Jednoduše - zase posouvá vlnku víc na východ. Stačí se někde podívat na animaci, např na windy a porovnat si ecmwf, gfs a icon třeba. Aladin už ukazuje so+ne a zatím bych tam viděl lehčí optimismus. Teď to vypadá na 15 cm. Ale vyhráno není, ustřelit víc na východ to nakonec může.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.