Diskuse o počasí Ochlazení a sněžení s možnými TN v týdnu od 18.11
zimník1
No, sněžení, či srážky obecně, se počítají docela problematicky... prostě srážky dorazí, ano, v jakém skupenství a v jakém množství, to už je těžší předpovědět, no a na jakém konkrétním místě spadnou, to je ještě těžší předpovědět, nad tři dny dopředu už to je docela kumšt, když pominu zcela jasné situace typu hurikán, nebo to, co přišlo před časem, a byly z toho povodně..Modely, meteorology, bych fakt nezatracoval, že přesně neví, kde která vločka či kapka spadne..
p.s. ve středomoří, kam jezdím, má být aktuálně pouze o nějaké +2 stupně tepleji než tady na Kladně ( teda jako za ten týden.. cca)
zimník1
Ty jseš taky plíseň, těšit se můžeš na co chceš, tady jsem si mrazíků už nyní v listopadu užil docela dost, teď taky budou, vítr jak jsem řekl bude docela festovní a v podstatě skoro celý týden, však je sotva půlka listopadu, ať je ještě měsíc krásný teplý podzim, teď to fakt ničemu nemůže vadit, škůdce teploty kolem 0 učiní jenom odolnější, tam to chce pod -10°C a to žádný zahrádkář nechce, srážky se smrskly na 6 mm za dekádu.
kuba
Co jsem se díval tak gfs tam teď napálil tlakovou níži v noci ze čtrvtka na pátek s celkem vydatným sněžením a na balkán dává až extrémní sněžení
Ta TN, která se bude při postupu nad pevninu prohlubovat by mohla na západ v úterý přinést slušný fičák, někde i přes 90 km/h . U Germánů z toho budou mít pěkné plošné nárazy i k 100 km/h, což už není k zahození. Každopádně za tou TN se společně s nepříjemným SZ/Z větrem vrátí maxima pouze kolem nuly a za doprovodu nějakých sněhových přeháněk.. Takže jako na druhou stranu supr, přijde změna a dynamické počasí, ale ono to vyjde tak nastejno. Ale aspoň bude co sledovat, třeba budou i bouřečky.
Dle mě ta další TN od jihu v druhé polovině týdne nás ani z kraje neovlivní, ale uvidíme. Tak následující týden snad nějak přežijeme a od neděle se můžeme těšit s teplým profukem od jihu na krásná maxima kolem 15°C. Navíc to vypadá, že to nebude jen krátká záležitost.
No prostě jakmile se rozjede Atlantik, který neví kdy přestat, tak je pořád co sledovat i v zimě.
zimník1
Zalejvám klidně celou zimu a nyní finišuju se zúrodňováním záhonů, nějaká velká zima by do toho teď jen zbytečně hodila vidle, pauzu mám až bude 10 cm sněhu a zamrzlo čtvrt metru do hloubky (do konce roku nesmí), to pak mám trochu volno, ale většinou to bývá leden únor a to se dělá pro změnu zimní řez jádrovin.
charlie1
No my tam mame "jen" 14st, to otepleni urcite vyjde, to vychazi vzdycky.
Dame si par mini kalamit a pak hura teplicko.
charlie1
Podle mě bude první polovina prosince a prosinec jako celek teplotně nadprůměrný. Ten Atlantik je dost pravděpodobný. Na druhou stranu možná je to dobře, já bych raději sníh a zimní počasí leden, únor. Pokud bude prosinec teplý, tak je pravděpodobné, že to nevydrží a leden, únor, nějaká zima bude Minulé zimy to bylo na nic. Sice v prosinci trochu zimní počasí, ale leden, únor, březen nic.
Uznám, že to stejně nikdo neví, nevíme, jak bude za 14 dní.
charlie1
No já nevim no. To oteplení je tam už víceméně jasné, profuk od jihu společně s další TN v Atlantiku bude silný. V modelech panuje značná shoda, koukněte se na špagety.
Navíc na tohle oteplení je rozhodně větší pravděpodobnost, není to poprvé. Rozhodně je to rozumnější, než když se tu týden předem básnilo o TN se sněhem sotva za půlkou listopadu. Nakonec z toho opět zbylo jen samé kňů kňů, že nic zas nebude.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.