charlie1
Jj. Já jsem hlavně zvědav, jak se vyvine ještě ta TN od jihu během pátku, jejíž trajektorie je klasicky nejvíce nejasná. Mohla by aspoň hodit okrajem trochu sněhu na východ, ale taky nemusí. Když už se za tou výraznou SF, která bude přecházet v úterý tak ochladí, tak bychom si aspoň užili trošky prvního sněhu třeba i v nížinách, než by přišel ten profuk.
Diskuse o počasí Ochlazení a sněžení s možnými TN v týdnu od 18.11
charlie1
Pravděpodobně jde jen o mapu celkových sněhových srážek - nijak nesouvisející s tím, kolik sněhu reálně bude na zemi (tedy nepočítající s tím, že reálně většina sněhu mimo hory odtaje ještě než se stihne uložit na zemi). Uvádění těchto map je často velmi matoucí.
charlie1
In-počasí
Urcite to bude celkove mnozstvi snehu, ktery napadne. Tedy suma noveho snehu SNO. Ledove dny nebudou, snih bude odtavat, bude to tezky morky snih, pak i zadny snih a vyska snehu v libovolnem case bude vyrazne nizsi, nez celkova suma noveho snehu SNO.
HaMeLeOn14
Ten pokles s prechodem extremni nizi nad Baltem tam bude, dny budou spise zimni. Od 25. listopadu se zase otepli nejspis. Listopad v nizsich polohach nijak moc extra teply nebude. Zajimavy a rozhodujici pro rok 2024 a dosazeni rekordu bude prosinec.
Tlakova nize nad Baltem k nam prinese ochlazeni, ale v Dansku, Polsku, Nemecku, Svedsku nejspis docela i vitr napacha skody a budou obri vanice.
Tomino
Orkan Emma 01.03.2008. Na studene fronte se vyskytlo mnoho bourek (zimni typ), velmi silny vitr a snih-dest. Snih samozrejme hned roztal, mrazy nebyly. Pamatuji si frontu, zrovna jsem jel vlakem. Orkan Emma neprinesl do CR vysoke teploty.
S jeste silnejsim vetrem jsme se setkali pri orkanu Kyrill, ktery je rozebrany napr. tady (dva prispevky):
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-7-5433-Uhadnete_...
Za Kyrilla jednak byl extremni vitr, ale take bylo velmi teplo, hlavne na Jizni Morave k pulnoci. Spolu s Javornikem 01.01.2023 se jednalo o jednu z nejvyssich okamzitych kladnych teplotnich odchylek od normalu. Za Kyrilla prechazela vecer fronta s intenzivnimi bourkami, bile zablesky byly videt i v dali. Na fronte rovnez silne prselo (na leden).
A taky jak jsem koukal, tvoje stanice by letos dokonce mohla dat prumernou teplotu +13.0 °C a vice:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-7094-Ve_ktere...
TommyAst
To je co za rekord? To je celosvetove, ne? To my urcite neovlivnime.
U nas leto nejteplejsi nebylo. nejhorsi byl 2015.
Listopad v nizinach bude prumernej, coz na tu bidu je uspech.
A tady je k té nastávající situaci asi zcela vyčerpávající rozbor... i s obrázky..https://www.severe-weather.eu/global-weather/winte...
dneska bude na mnoha místech sněžit i v nejnižších polohách. ten déšť je tak silný, že i tady na severozápadě ve 200 metrech sněží jak kráva, intenzita 5mm/h, tak se připravujte a sdělujte
palma
Nas se to netyka, nam to muze byt jedno, mozna Krkonose a Sumava si to muzou precist.
U nas budou tak leda obri chcandy, hlavne v utery
To určitě. 300mnm a leje.
Aladin klasika faily.
tady taky snezi a to jsem 320m ted v praci. pod Orl.h. 12km od Deštné, ale je to mokry samozrejme, je 2.5st
Usti nad Labem sněží i v 270 m.n.m. a teplota šla z +4 na 0
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.