zimník1
Určitě souhlasím. Obzvlášť tuhle zimu je to tradiční scénář. A dost dobře to možná dopadne tak, jak říkáš. Cítím z Tebe skepsi a frustraci, ale holt člověk musí věřit a doufat, že naopak přijde něco víc, než se modeluje. My měli na víkend asi 5 mm, i podle Aladina "on-line," ve sněhu a nakonec to bylo několikanásobně víc.
To že to na konci výhledu - po té vysokotlaké nudě - kreslí zase nějakou jinou dynamiku ve mně vzbuzuje naději, že se něco bude dít.
Zimy nejsou, co bývaly, ale že už nikdy nic nepřijde, tak to přece taky není.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Vždyť nás zítra čeká nejchladnější ráno této zimy, vy zimníci.
Tady to dneska ráno po vyjasnění nečekaně stihlo klesnout ještě kolem 8 hodin na -10°C. Zítra to bude na mnoha místech mnohem méně. Ale je pravda, že to jsou vlastně první rána s takovýmito minimy.
Aidamko.
No, začíná si tam GFS hrát s PV s dělením už někdy od +240 hodin ( v hladinách 30hpa a níže, propisuje se to) nicméně radši budu ještě skeptik, protože to už jsme tu letos měli) navíc teda mi to připadá, že to dělení, pokud by proběhlo, by taky mohlo smrdět teplem.. Takže užívejme inverzního rázu a počítejme ledové dny, pokud někde jsou..
xeno
Taky tomu moc nevěřím. Jenom teda dokázal by někdo vysvětlit, v čem je letos jiná situace narozdíl od roku 2012, kdy přišly ty silné mrazy na přelomu ledna/února?
Proč letos nemůžou přijít? Nebo naopak proč by se ta situace mohla opakovat?
Opravdu mě to zajímá.
Předem děkuji
xeno
Bylo by to pěkné. Hlavně se na to netěšme, protože jakmile se na to začneme těšit, tak se to zruší
V Brně byl arktický den naposledy v lednu 2010. V únoru 2012 chybělo málo. Nejchladně bylo ve 13h -9
Chtělo by to pro Brno aspoň týden arktických dnů. Pro vylepšení reputace.
Proč se vortex nerozpadne je poměrně jednoduché. Jakmile se nepřenáší z troposféry do stratosféry teplejší vlna, tak se to ani nemůže nijak rozpadnout. Troposférický polární vortex je velmi slabý. Dokud bude převažovat AAM+, tak to bude pěkně nezimní a minimální podporu tomu dává i MJO. Být fáze 7-8, tak máme pohodu a lambádu, ale takhle je to špatné. I to MJO umí pěkně zatopit PV přímo pod kožichem. Má za vliv silnější kladné tlakové anomálie nad severní hemisférou (Sibiř, Ural, Grónsko, Aleuty apod.) nicméně takhle, když je ve fázích 1-3, tak vliv a podpora minimální. Bohužel. Nicméně vliv to má. Jádro polárního vortexu je hodně prochlazené a každý tlak a každé menší oteplení způsobí vytlačení arktického vzduchu z toho středu PV do nižších zeměpisných šířek, takže i to je cesta k zimnímu počasí. Nicméně drtivá většina v tomto vzorci připadá na USA, pak je Evropa a Eurasie v tomhle vzorci zaostává nejvíce. Být jiný typ PV, tak zase by to bylo jinak.
Je zajímavý sledovat ten v řádu dnů pravidelně se objevující úkaz. Vysoko na severu nad polárním kruhem jako kdyby někdo spláchnul záchod, ledový vzduch se vyleje pomalu až k mexickým hranicím a pak celá masa toho studenýho vzduch vezme V/SV směr nad Atlantik. Zajímalo by mě, jestli to má vliv na prochlazení Atlantiku anebo ten je pořád vysoko nad normálem. Netušíte někdo?
brezen31
Je mnohem teplejší globální prostředí, než před cca 10 - 15 lety. Zákon zachování energie musí platit, nelze ignorovat rostoucí globální teplotu prakticky všeho (vzduchu, vody v Atlantiku atd.). Rozebíráno zde v tématu několikrát (grafy teploty za polárním kruhem atd.).
Jinak já věřím a doufám, že arktického týdne se už v životě nedočkám. Já mám ještě z osmdesátek z toho téměř fóbii. Není sranda málem umrznout cestou ze školy.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.