Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
palma
Tak já to budu hlídat a zítra nahlásím, jak se to projevilo 🙂
Jinak, když trochu odbočím, musím smeknout před výpočty sezónních modelů před zimou.
Co nám slibovaly? Teplotní lehký nadprůměr, případně nadprůměr (dle měsíců).
Srážkový průměr až mírný podprůměr.
Sněhový podprůměr (a bacha, byla tam i kladná odchylka pro Balkán).
Stran tlaku převládající vliv TV v pásu od S. Ameriky, přes Azory, JZ Evropu až k nám.
Za mě to tedy vychází zatím do puntíku.
P.S. btw. palmo, toho octa bylo vážně 15 tun? Vždyť ocet je skoro kyselina, to už je skoro ekologická katastrofa 🫣
palma
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-peking-poruc...
Teď mluvte. Tohle už nijak nezpochybníte a je to jasný důkaz toho, že počasí lze uměle ovládat. Tento odkaz není o namočeným prostěradle v octu, ale realita, která se uskutečnila
Aidamko.
No to jsi sice popsal jakýsi mechanismus jak může k SSW dojít nebo nemůže, ale ten základ tam pořád chybí - tj. proč se to neděje, resp. proč se to tak neděje například vůči první dekádě tohoto století, kdy SSW bylo téměř každý rok.
Jedním z vysvětlení pochopitelně může být, že chování atmosféry je chaotické a proto to s jistotou nebudeme vědět nikdy. K tomuto se tedy momentálně nejvíce přikláním
Resp. možná potřebujeme mnohem delší časový horizont, abychom věděli více a dokázali to pak i vysvětlit a předvídat s větší jistotou.
Dejvas
Jsou tam samozřejmě pod tím betonové jímky, takže tak...jinak má, jestli se nepletu, ocet 8%, nicméně v tom množství by to nebylo zrovna košer pro přírodu..
zimník 1
S tím jodidem je to už prastará záležitost, nicméně, je to jednostranná věc, vyvolá to d顚ť, když je dostatek vlhkosti ve vzduchu, plus tuším tam záleží i na teplotě v té které výšce, docela alchimie, taky jim to dost často nevyjde..navíc místní záležitost, aby zapršelo tak, že to vytvoří frontu apod, to samozřejmě ne.. zajímala by mne výtěžnost třeba na tunu jodidu.. kolik to dá vody, nikde jsem to nenašel, a to jsem to hledal asi třikrát za život.. No ohledně třeba, že by to bylo schopno vyvolat sněžení, tak to není..
Aidamko.
Já už to taky psal, asi to bude opravdu bordel v podmínkách s kterými se neumí počítat, vemte si, že třeba když je teď dole díky oteplování o +8 v průměru více, a nahoře, díky třeba i slunečnímu maximu, třeba o -8 více do chladu.. co to udělá? Podle mne, posílí PV.. těch podmínek je více, třeba přepínající se (sestupující) QBO...slabá La Nina.. letos je to opravdu těžký predikovat, plus ovlivněné TÚ teplým oceánem,,, atd..Já radši se v tom už moc nehrabu, za dva a půl měsíce bude PV oslabovat a pak "splaskne" to je asi jediná jistota.
Aidamko.
Ještě, abychom se z té La Nini moc neradovali... v létě má opět asi nastoupil El Nino, paráda, co? https://www.severe-weather.eu/long-range-2/la-nina...
je to i současný rozbor situace..
kozacik
Tak El Nino by se týkal léta, a to že by bylo opět více méně hodně teplo.. nicméně to jsou dlouhodobé předpovědi, a uvidíme co začnou psát pro letní měsíce na konci zimy..ohledně zimy jsme přesně v polovině a na konci ledna se už budeme dostávat z nejnižších průměrných teplot, takže šance na chladné epizody pak klesají a zkracují se.. (obecně)..
zimník 1
Kdysi jsem někde četl fyzikální vyjádření toho, kolik by bylo potřeba energie na podobnou srandičku, pouhých pár Temelínů, a to ještě neznáme princip, jak to udělat..takže to je opravdu čirá spekulace na úrovni konspiračních teorií, .. bez urážky..
zimník1
Popravdě nechápu, jak tohle můžeš myslet vážně. Nějak v hloubi ve mně hlodá, že si z nás děláš prd.l a v duchu se bavíš nad tím, jak na to skáčeme. Nemůžeš přece srovnávat vysypání pár tun jodidu nad městem, což vyvolá jednorázové a krátkodobé ovlivnění mikroklimatu na území o rozloze jednotek, maximálně pár nižších desítek kilometrů čtverečních, s posunem tlakových útvarů o rozloze stovek tisíc, případně milionů km2. Víš co to je miliard terrajoulů energie???
Pokud tohle dokážeš, tak za a) Česko po drahné době bude mít držitele Nobelovy ceny, za b) budeš nadosmrti litovat, protože se dostaneš do hledáčku CIA, GRU, Číňanů, Indů... Protože umět uškodit nepříteli tím, že mu zgajduju úrodu, no kdo by řekl ne.
Doporučuju oprostit se od dezinformačních periodik.
Nedávno se tu taky řešilo, jestli jsou ještě ofiko ČHMÚ stanice, bez ledového dne? Už před koncem roku se hojně vyskytoval v nížinách Čech, pak Moravy. Poté se vyskytovalo chladné počasí i ve vyšších polohách. A tak něco málo přes posledních 14 dní (29.12.-14.1.), co jsem si připravil data, tak tomu stále těsně unikají dvě stanice. Jestli se tam dnes, do 21h výrazně neoteplí, tak budou mít v tomto zmiňovaném období, všechny stanice ČHMÚ, aspoň jeden LD
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.