Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
zimník1
Je to ještě daleko, ecák ukazuje přímější směr od V/SV a docela vyhrožuje s -5 den a -20 noc. GFS maluje trochu zákrutu přes JV, proto má menší mrazy. Já bych byl rád za variantu GFS, hluboký mrazy nemusím. -5, ať to křupe pod nohama, je značka ideál.
Ale kdoví, co bude. Je tam naznačenej poměrně velkej střet. Nad Atlantikem hluboká a rozsáhlá TN a na východě mohutná a rozsáhlá TV. Nakonec to může dopadnout tak, že mrznout budou na Ukrajině a u nás vyhraje oceán a pojedeme na teplý JZ vlně.
Každopádně je fajn, že je v tom zase trochu drama a je co okukovat.
zimník1
Sázet na počasí se samozřejmě dá, několikrát jsem viděl nabídku maxima na některé z pražských stanic. Ale oni to obvykle vypíšou tak měsíc nebo dva dopředu, aby nebylo příliš jasné, jestli vyhraje teplejší, nebo chladnější varianta (máš například 3,1 °C a více a méně než 3,1 °C). A postupem času, jak se to datum blíží, to stáhnou z nabídky.
zimník1
Jo, jo, boháči, já přesně takové potkávám tady na Kladně, bloumají okolo heren a automatů...prostě milionáři co nemají co dělat.. Jo a doporučuju se podívat na nový výstup GFS z 12:00.. to je překvápko, co? To není na sázku, to je....korunou si hodím..
Trošku je mi divný, že na období kdy má být AO i NAO v plusu, tam opakovaně dávají modely propady chladu jak kráva.. divná věc..
No ono to je docela někdy těžký no, ale od toho tady ta diskuze přece je. Zda někoho zajímá více sledovat aktuální počasí nebo má více v oblibě sledovat dlouhodobé předpovědi je snad každého věc. Už se víceméně nějakou dobu opravdu nedivím některým lidem, protože tady to je jako chodit s kůží na trh…
Nejdřív tam je opakovaně mohutná TV nad severovýchodní Evropou a potom bum.. a hodí to tam obří TN se středem 929 hPa nad Britskými ostrovy. To se občas, ale čím dál častěji stává no, když už i modelům leze zimník na nervy..
No, v tomto tématu píšeme, většinou, dlouhodobé predikce a popis zimy jako CELKU.. tudíž, zima v ČR je zatím průměrná a celosvětově jak kde, třeba v USA.. takovou bych tu ani nechtěl.. a proč tomu tak zatím je? To je právě to, o čem už se tu přes měsíc a půl bavíme..
polární vír hraje v této sezóně 2025 podle jiných pravidel, což pomáhá vytvořit jeden z nejchladnějších zimních měsíců za poslední roky nebo možná dokonce desetiletí... úhel pohledu, že?.. (a zde je osvětlení problému, i pro ty, co nezvládají rozlišit tabulku od textu, dlouhodobou předpověď od krátkodobé, a globální počasí od místního)..akorát furt nemohu pochopit, proč si ti Američani tu zimu sami na sebe tím svým zařízením,.. posílají...
https://www.severe-weather.eu/global-weather/unsto...
Aidamko
nemusíme se tentokrát namáhat s popisem stavu, opět je proveden brilantně...a velmi srozumitelně..(potvrzuje to to, co jsme tu psali o dělení víru, je omezeno na spodní hladiny)..
charlie1
Přesně tak, při vzpomínce na loňskej únor je tohle ještě v rámci novobodobých srandardů průměrná zima.
Zajímalo by mě, jestli by podobná situace, co teď mají v Americe, mohla nastat v Evropě. Že by se ta hnáta tropo vortexu rozhňápla na nás. V Americe jsou specifický podmínky - pevnina až na daleký sever, absence hor ve směru západ-východ, takže jak se tam otevře kohoutek, nic tomu nebrání.
Nás přece jen před zimou "chrání" oceán, v posledních letech navíc přehřátý.
Dejvas
Určitě by to mohlo klapnout i pro nás. Teď jde o to, že prostě jsou dejme tomu dva typu polárního vortexu. Aljašsko-Sibiřský a Kanadsko-Grónský. Aktuálně převažuje ten druhý typ, takže víceméně všechno co nějak ovlivňuje nižší hladiny, tak se vepisuje do USA a Kanady. Nicméně tím, jak je jádro vortexu podchlazené a občas se objeví oteplení, vortex vždy uvolní studenou hmotu směrem k jihu. Zatím bezpečně vždy do USA, ale určitě se objeví nějaká přechodná epizoda i tady. Nicméně severní vpád stejně není vždy úplně tak mrazivý. Vzhledem k cestě a oceánu. Aby nastal severovýchodní vpád, tak potřebujeme výběžek TV (která je v nižších hladinách nad Sibiří a Uralem) dostat někam nad východní Evropu, někam nad Ukrajinu. Pak ještě zablokovat Atlantik, pokud možno silně a trvale a máme nějakou možnost mrazů. Jenže je to fakt nesmírně složitá mechanika, fakt moc.
Aidamko.
Rozumím, děkuju.
Blokace Atlantiku mi v aktuálním přízemním nastavení přijde těžko proveditelná. Přijde mi, že ten studený vzduch, co se vylévá do s. Ameriky, se pak stočí nad Atlantik východně od USA a Kanady. Tam se při kontaktu s omnoho teplejším oceánem vytváří TN a už se to točí, už to rotuje po směru Golfskýho proudu.
Muselo by se stát něco ve vyšších vrstvách, jinak se pokroutit jet stream, aby se to trochu překopalo.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.