Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převládá inverzní počasí, mrholení zejména na Moravě

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 15.01.2025, 14:29

V 8.00 jsem měl ve výhledu tady na inpočasí na 24,25,26.1. dohromady 13 cm sněhu, teď v aktualizaci ve 14.00 hod tam mám čistý jasno.:D

19
# 15.01.2025, 14:34

Vypadá to na TV od SV a je otázka, zda se do toho urodí ňákej sníh. Víc % dávám na to chladno s TV, o něco míň, že s tím bude i nějaký bílý. No uvidíme, uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

# 15.01.2025, 14:40

Dejvas
Navíc na to, kdyby to měla být TV od SV, tak to je parodie na mráz při takové situaci. Kolem 0 přes den, v noci do -7

19
# 15.01.2025, 14:58

zimník1
Je to ještě daleko, ecák ukazuje přímější směr od V/SV a docela vyhrožuje s -5 den a -20 noc. GFS maluje trochu zákrutu přes JV, proto má menší mrazy. Já bych byl rád za variantu GFS, hluboký mrazy nemusím. -5, ať to křupe pod nohama, je značka ideál.

Ale kdoví, co bude. Je tam naznačenej poměrně velkej střet. Nad Atlantikem hluboká a rozsáhlá TN a na východě mohutná a rozsáhlá TV. Nakonec to může dopadnout tak, že mrznout budou na Ukrajině a u nás vyhraje oceán a pojedeme na teplý JZ vlně.

Každopádně je fajn, že je v tom zase trochu drama a je co okukovat.

# 15.01.2025, 15:21

Dejvas
Škoda, že tento souboj není v nabídce Tipsportu. Vsadil bych celoživotní úspory na výhru JZ a oceánu. To by pak bylo v álejích nablito.

196
# 15.01.2025, 16:40

To rozdělení vortexu to taky stále odsouvá,ráno to tam bylo a teď zase ne ,už se to takhle odsouvá dost dlouho až se vortex rozpadne na konci března,a budou tu zase strašit mrazy až do května.

# 15.01.2025, 17:11

kuba
Však tak je to uz několikátý rok po sobě úplně stejně. To je ale náhoda. Rozpadly vortex v březnu. Opět a znovu stejný scénář. Za to taky může globální oteplování :pozor:

# 15.01.2025, 17:44

zimník1
Sázet na počasí se samozřejmě dá, několikrát jsem viděl nabídku maxima na některé z pražských stanic. Ale oni to obvykle vypíšou tak měsíc nebo dva dopředu, aby nebylo příliš jasné, jestli vyhraje teplejší, nebo chladnější varianta (máš například 3,1 °C a více a méně než 3,1 °C). A postupem času, jak se to datum blíží, to stáhnou z nabídky. :)

# 15.01.2025, 17:52

Marek_98
No vidíš. Tady je šance stát se boháčem :D

479
# 15.01.2025, 18:37

zimník1
Jo, jo, boháči, já přesně takové potkávám tady na Kladně, bloumají okolo heren a automatů...prostě milionáři co nemají co dělat.. Jo a doporučuju se podívat na nový výstup GFS z 12:00.. to je překvápko, co? To není na sázku, to je....korunou si hodím..:)
Trošku je mi divný, že na období kdy má být AO i NAO v plusu, tam opakovaně dávají modely propady chladu jak kráva.. divná věc..

GFS 12:00 bez komentáře
2012
# 15.01.2025, 21:29

No ono to je docela někdy těžký no, ale od toho tady ta diskuze přece je. Zda někoho zajímá více sledovat aktuální počasí nebo má více v oblibě sledovat dlouhodobé předpovědi je snad každého věc. Už se víceméně nějakou dobu opravdu nedivím některým lidem, protože tady to je jako chodit s kůží na trh…
Nejdřív tam je opakovaně mohutná TV nad severovýchodní Evropou a potom bum.. a hodí to tam obří TN se středem 929 hPa nad Britskými ostrovy. To se občas, ale čím dál častěji stává no, když už i modelům leze zimník na nervy.. :D

176
# 15.01.2025, 21:46

letos to je zatím fajn...
jako minulej rok to bylo horší ten týden :D
V -10C na ústní zkoušku pěšky se společenskými boty a oblekem byl zážitek, na kterej nezapomenu :D tak zmrzlej sem nikdy nebyl

479
# 16.01.2025, 06:22

No, v tomto tématu píšeme, většinou, dlouhodobé predikce a popis zimy jako CELKU.. tudíž, zima v ČR je zatím průměrná a celosvětově jak kde, třeba v USA.. takovou bych tu ani nechtěl.. a proč tomu tak zatím je? To je právě to, o čem už se tu přes měsíc a půl bavíme..

polární vír hraje v této sezóně 2025 podle jiných pravidel, což pomáhá vytvořit jeden z nejchladnějších zimních měsíců za poslední roky nebo možná dokonce desetiletí... úhel pohledu, že?.. (a zde je osvětlení problému, i pro ty, co nezvládají rozlišit tabulku od textu, dlouhodobou předpověď od krátkodobé, a globální počasí od místního)..akorát furt nemohu pochopit, proč si ti Američani tu zimu sami na sebe tím svým zařízením,.. posílají...:!!:

https://www.severe-weather.eu/global-weather/unsto...
Aidamko
nemusíme se tentokrát namáhat s popisem stavu, opět je proveden brilantně...a velmi srozumitelně..(potvrzuje to to, co jsme tu psali o dělení víru, je omezeno na spodní hladiny)..

# 16.01.2025, 08:52

jsem docela překvapenej z toho, že když zimu vyžrali američani, tak tu máme tak nějak průměrnou zimu…zplaťpánbůh i když se otepluje planeta, je potenciál ja to, aby sem ty zimní epizody vlétly..třeba se letos ještě dočkáme nějaké pěkné:snih::led:

19
# 16.01.2025, 08:59

charlie1
Přesně tak, při vzpomínce na loňskej únor je tohle ještě v rámci novobodobých srandardů průměrná zima.
Zajímalo by mě, jestli by podobná situace, co teď mají v Americe, mohla nastat v Evropě. Že by se ta hnáta tropo vortexu rozhňápla na nás. V Americe jsou specifický podmínky - pevnina až na daleký sever, absence hor ve směru západ-východ, takže jak se tam otevře kohoutek, nic tomu nebrání.
Nás přece jen před zimou "chrání" oceán, v posledních letech navíc přehřátý.

# 16.01.2025, 09:57

Dejvas
Určitě by to mohlo klapnout i pro nás. Teď jde o to, že prostě jsou dejme tomu dva typu polárního vortexu. Aljašsko-Sibiřský a Kanadsko-Grónský. Aktuálně převažuje ten druhý typ, takže víceméně všechno co nějak ovlivňuje nižší hladiny, tak se vepisuje do USA a Kanady. Nicméně tím, jak je jádro vortexu podchlazené a občas se objeví oteplení, vortex vždy uvolní studenou hmotu směrem k jihu. Zatím bezpečně vždy do USA, ale určitě se objeví nějaká přechodná epizoda i tady. Nicméně severní vpád stejně není vždy úplně tak mrazivý. Vzhledem k cestě a oceánu. Aby nastal severovýchodní vpád, tak potřebujeme výběžek TV (která je v nižších hladinách nad Sibiří a Uralem) dostat někam nad východní Evropu, někam nad Ukrajinu. Pak ještě zablokovat Atlantik, pokud možno silně a trvale a máme nějakou možnost mrazů. Jenže je to fakt nesmírně složitá mechanika, fakt moc.

19
# 16.01.2025, 10:09

Aidamko.
Rozumím, děkuju.

Blokace Atlantiku mi v aktuálním přízemním nastavení přijde těžko proveditelná. Přijde mi, že ten studený vzduch, co se vylévá do s. Ameriky, se pak stočí nad Atlantik východně od USA a Kanady. Tam se při kontaktu s omnoho teplejším oceánem vytváří TN a už se to točí, už to rotuje po směru Golfskýho proudu.

Muselo by se stát něco ve vyšších vrstvách, jinak se pokroutit jet stream, aby se to trochu překopalo.

149
# 16.01.2025, 13:49

K obědu jsem si dal rychle špagety a ani ECMWF ani GFS nenabízí svou porci ve formě zmrzlého polotovaru. Docela horká omáčka pro 850 hPa až do února!

# 16.01.2025, 13:54

ludvicek
Tak ta horká omáčka může ale jednoduše dopadnout takhle a zdá se, že ta inverze klapne. Koneckonců je to jisté. Snad klapne slunce a teplo, věřím výjimečně více Ecaku, ale spíše z vlastní vůle.

149
# 16.01.2025, 13:59

Aidamko.
Každopádně tam teď nejsou v 850 hPa žádné úlety hlavního běhu, průměr taky pěkně nad dlouhodobým normálem... Uvidíme, co to udělá "dole". 10 dní inverze v kuse už ale dlouho nebylo.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.