Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
zimník1
Zase to posouváte jinam, v tom článku se píše o extrémních zimách... a co ten rok 1830? Proč byla velmi studená, extrémní zima? Víte to?
Aidamko
Jinak gratuluji k predikci cca před třemi týdny, to ochlazení k tomu 10.1. Vám tedy vyšlo parádně.. pouze to trvání ochlazení je kratší, než bylo odhadováno, což zase vzhledem k těm -třem týdnům, je docela pochopitelné.. 👍
zimník1
Ne, vedle jak ta jedle, probíhala malá doba ledová, která tehdy vrcholila, plus pak byla (1831), obrovská erupce sopky Zavaricki na Kurilských ostrovech, na což se přišlo teprve před deseti roky a studie byla dokončena minulý rok..do ovzduší se dostalo enormní množství SO2, následně došlo ( navíc v období probíhající "malé doby ledové" k dalšímu poklesu teplot a výsledek se dostavil v podobě extrémních zim s dozvuky prý až dalších cca 30 ti let.. takže tak, je pak ovšem diskutabilní proč je do tohoto takřka nejstudenějšího období zasazen porovnávací normál (od roku1850), pro globální oteplování, předchozí průměr byl totiž až o +0,7 až +1? stupeň vyšší.. ale to už je na jiných pánech..
Aidamko.
Jo, jo, já si tehdá říkal, to je dost odvaha v tomhle meteomaglajzu, předvídat na tak dlouhou dobu dopředu, ochlazení,.. dobrý, no.. jinak jsem sem hodil záměrně ten článek o superzimě 1930.. je tam i tabulka"pořádných zim" plus odkaz na kroniku, kde jsou různé záznamy.. plus jsem tím nadhodil i to, že prostě jsou různá období chladu, prostě pár desetiletí v řadě, nebo naopak tepla, nyní to přebíjí GO, plus původně bylo tvrzeno, že vstupujeme do nové malé doby ledové, vypadá to nyní, že už proběhla, během dvou slunečních cyklů a nebyla hluboká, čili, možná se s těmi zimami beze sněhu, a hodně inverzemi budeme potýkat pěkných pár let.., a nebo už napořád, pokud se nezmění podmínky,. ale to je moje spekulace, podklady nemám, neb se jedná o dobu budoucí.
p.s. no blokace zmizela, a je tam za pár dní přechod do NAO+ a i AO+, na dobu až do března.. čili, zimu neodpískávám, nicméně už to nevidím moc reálně s nějakým výrazným vpádem... leda, že by to při vhodné konstelaci prdlo.. s tím, že v místech sudeného vzduchu je prostě tepleji o těch +8.. tož tak.
První ledový den v Huslenkách této zimy, mě i dneska utekl zase o desetinu stupně, navíc chvilku po půlnoci.
Dosavadní průběh zimy jestě nepamatuji aby do 11.1 nebyl jediný ledový den. Extrém, minimální teplota nespadla pod -9°C. Dnů se souvislou sněhovou pokrývkou máme taky max 2 dny a to by se dalo polemizovat. Maximální sněhová pokrývka nedosáhla ani 5cm.
Nějak tomu nerozumím ale na střední polohy mě skoro v půlce ledna taková statistiky připadá extrémně. I v minulé velice teplé zimě jsem k dnešnímu datu měl již 7 LD.
No výhledově by měly padnou v nejbližších dnech alespoň 2-3 LD. Následně velice teplé počasí, pokud by minimum letošní zimy bylo do -10°C. Považoval bych to za něco naprosto extrémního.
GFS je tak moc hodný model. Teď mi to ukazuje (nevím, ze kdy je ten výpočet) na hraně výhledu za 2 týdny i docela návrat k zimě. Především ale něco jiného než tu stabilní TV.
Protože to, co kreslí Ecák je prostě bestiální. Úplně to nejhorší, co může být. Móóóóhutná TV na východ od nás, vzduch někde původem až z Mali, přes nás přes Skandinávii až někam ke Špicberkám. Hnus, takovouhle synoptiku jsem už dlouho neviděl.
Takže díky GFS, i když to dost možná nevyjde, jak to maluješ, dáváš aspoň naději a chuť to ještě sledovat.
Jinak konečně aspoň na chvílí proper zima. Od noci 18 cm a sype o sto šest dál. -2, takže hezký suchý sníh.
Zima zatím úplně o ničem, nebyla ani v posledních letech obvyklá prosincová vlna sněhu do nížin, zatím jen inverze nebo vichrový marast.
Už se těším na oteplení příští týden, snad vyjde to slunce o víkendu, to by byla příjemná a užitečná změna.
Výhled do konce ledna zásadní změnu počasí v nížinách z hlediska zimy neukazuje, no moc už toho času nezbývá, druhá polovina února už vysokou pravděpodobnost zimy nemá, dny se začnou rychle prodlužovat a slunce nabírat na síle.
ludvicek
Nebyla to taky zrovna nějaká dlouhá zimní epizoda,ale byla výrazná,a proto se na ní tak často vzpomíná.A nutno dodat,že dnes by taková pořádná zimní vsuvka v nížinách ten celkový pohled na zimu jako takovou o dost vylepšila.Sice tady nejsou maxima 10+,ale na druhou stranu ani silnější noční mrazy,které by tu průměrnou teplotu táhly dolů.
xeno
Bylo to ideální na cestování. Nikde ani noha Čistý vzduch. V zasněženém Krumlově, jsme za celé dopoledne nepotkali víc než 5 lidí. Na Lipně ani noha, sjezdovky nefunkční, zamrzlé Lipno. To už se nikdy nezažije A v noci i -20°C, přes den To byl hezký zimní týden
No a ta probíhající zima. Dneska jsem zabrousil do rodinných záznamů z budky, v mrazovce. No a naposledy takhle bez větších mrazů v noci, byla tady zima 2017/18. Vždy jsem projel data k 12. lednu. Prostě jak už tady několikrát proběhlo. Je to zatím zima okolo nuly
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.