Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mrznoucí mlhy a velké rozdíly v teplotách

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

182
# 25.12.2024, 09:19

Kokos342
Jo od zítra až do soboty to vypadá na nížiny kde se udrží mlha celý den na ledový den.

# 25.12.2024, 11:53

Prozatím to vypadá, že začátek ledna se ponese v duchu teplého prosince. Takže nadprůměr velký. Začátek opravdové zimy v nedohlednu.

89
# 25.12.2024, 12:28

počasí se zbláznilo...
zaúřaduje inverze v příštích dnech?

# 25.12.2024, 12:45

JUGOCV
Kokos342
kuba

Jo od zítřka se vlivem proudění začne hlavně v českých dolinách tvořit NO a mlhy, takže tam budou poměrně velké šance na celodenní mrazíky. Ta synoptika k tomu bude velice vhodná. Oblast vysokého tlaku přímo nad Českou Republikou a střední Evropou. Čím více na jih a východ od jejího středu tím menší šance na NO bude, takže takový jih a východ budou mít slunečno a poměrně teplo, ale Čechy spíše zataženo s NO a mlhami a k tomu i celodenní mráz.

zimník1
No teď se tam zrovna na období od 2.1. maluje propad Arktické níže a poměrně slušný event s mrazy do Evropy, takže o nějaké nadvládě tepla bych tady zase nemluvil. Samozřejmě u nás v nížinách bude kolem 0°C. ECWMF má sice teplejší úvod ledna, ale od tří králů a dál očekává poměrně chladné počasí na většině Evropy.
.
Co je ovšem o dost zajímavější je fakt, že GFS pomalu odstraňuje z výhledu možnost splitu polárního vortexu a upřednostňuje spíše verzi, kdy je velké riziko SSW, což je ale vždy velice nejisté. Každopádně pro Evropu hrající je ve výhledu poloha PV. Sice to nezaručí trvalé mrazy, ale větší množství eventů s vpády mrazů od severu přes Norsko a Švédsko.

Nicméně je nutno taky dodat, že aktuálně je PV jeden z těch nejsilnějších za poslední roky, což se samozřejmě nagativně projevuje vždy, když není pod tlakem, oteplením, či jeho poloha není nijak zásadní pro vepsání se do nižších hladin a tudiž projevech v synoptice.

# 25.12.2024, 14:16

Aidamko.
ČHMÚ má ve výhledu od 2.1. přes den 4 až 9 a v noci 5 az 0. Tak já nevím.

ota
2441
# 25.12.2024, 14:36

zimník1
ČHMÚ od má výhled jen do 2.1., takže žádný výhled od druhého ledna mít opravdu nemůže. ;-)

427
# 25.12.2024, 14:41

ota
No, pokud třeba pan zimník, nemyslí střednědobou předpověď od ČHMÚ, ale i v tom případě jsou tam jiné teploty..:cool: +3,5 až -1,5 ... cca..

# 25.12.2024, 14:44

Aidamko.
Těším se na ten rozbor. ČHMÚ to má asi hodně jednoduše dle jednoho modelu a neberou v úvahu více indicií a variant, který můžou vzniknout.

# 25.12.2024, 14:57

pokud kouknu na ecák tak od 2.1 vidim rozházený špagety, pokud kouknu na AI což je pro mne nebdlouho zajimavej zdroj tak je tam po 2 slušná kláda, ale věř těm čmáranicím:) nicměně furt vede studená… na vomalovánky při takhle daleký předpovědi nekoukam… ztrata casu pravdeodobnost se rovná 0

12
# 25.12.2024, 15:49

S propadem chladu od SZ se na počátku roku příliš počítat nedá, dokonce se už objevuje náznak ještě většího oteplení, kdy cyklonální počasí setrvá severněji a k nám zesílí příliv teplého vzduchu od JZ.

# 25.12.2024, 15:58

Vokr
Ale prdlajs. Od silvestra do 3-4.1. je tam ta možnost oteplení, ale následně se pak ochladí, protože se nad Barentsovo moře dostatne tlaková níže a začne do Evropy proudit severozápadní až severní proudění. Ta cyklonalita skončí, jelikož začne slábnout Atlantik, který v celkovém výhledu bude poměrně nevýrazný. Díky bohu za TV nad Grónskem. Zdá se, že bude pokračovat její setrvalost a stabilita i nadále. Bude poměrně výrazná a stabilní.

zimník1
ČHMÚ jede dle Ecmwf. Rozdíl mezi Ecmwf a GFS jsem popsal. Tak uvidíme dle koho se to vybere. Ta synoptická tam vypadá hodně zajímavě a hodně pěkně. Večer si dovolím semka dosadit rozbor, protože ta synoptická vypadá fakt hezky a je tam hodně zajímavých proměnných a činitelů.

128
# 25.12.2024, 19:51

Aidamko.
Na druhou stranu, kolik mrazu může přijít od SZ? Když dobře bude -5°C. Prostě Atlantik, byť arktický, bude vždycky "teplý".
Uvidíme celkovou zimní statistiku 1. března, ale jsem skeptik;-).

# 25.12.2024, 20:21

No slíbil jsem povídání dnes večer, tak také činím. Výhled na konec roku a začátek nového roku slibuje, že dorazí očekávaná změna v počasí. Prvně se pojďme podívat na aktuální situaci a společně si rozebereme výstup od GFS z 12Z.

Nad střední Evropou se nachází oblast vysokého tlaku vzduchu a tlaková výše samotná. Zajímavou synoptickou podívanou máme i nad Balkánem, kde se nachází poměrně rozsáhlá tlaková níže, která přináší hodně srážek a na území bývalé Jugoslávie i poměrně dost výrazné sněžení. Společná souhra těchto tlakových útvarů znamená často inverzní a chladnější počasí.

Nicméně teď si dovolím doplnit rozbor na začátek ledna dle aktuálního výstupu GFS.
Zajímavá podívaná se začne odehrávat o víkendu. Z Arktidy postoupí do oblasti Barentsova moře tlaková níže. Ta sebou přinese propad arktické hmoty do severní Evropy. Teploty zde poklesnou z dnešních maxim kolem 4°C poklesnou na maxima mezi -4 až -6°C dne 30.12. teploty ve Skandinávii pak budou i po novém roce pod -5°C a patrně budou i nadále klesat. Právě tato oblast bude pak velice důležitá na další vývoj, takže musíme Skandinávii fandit. Nicméně u nás budou zatím do začátku roku převažovat teploty většinou nad bodem mrazu (vyjma míst s inverzní NO). Bude poměrně teplo a zdá se, že minimálně do 1. ledna i poměrně sucho a slunečno.

Zajímavější dějství se začne odehrávat hned po novém roce. Nad střední a západní Evropou se bude nacházet výrazné teplotní rozhraní, které bude oddělovat teplý vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severu a severozápadě. Rozhraní tedy přejde směrem k JV, což bude mít za následek to ochlazení jako takové. Ochlazení sebou přinese také i sněžení a hlavně maximální teploty v nížinách jen kolem bodu mrazu.

V dalších dnech to navíc vypadá na přímo ukázkovou zimní synoptiku. Výrazná blokace Atlantiku, s ní spojená ATR - a tlaková níže nad Islandem a východem Atlantiku. Arktická TN nad Barentsovým mořem a samotná TN i nad jihem Evropy. Pravděpodobně nás pak kolem Tří králů čeká další vlna ochlazení a ještě výraznější.

No a teď si dovolím trochu polemiky ohledně takového vývoje.
1. síla a poloha frontálního rozhraní 2.1.2025
Tak tenhle bod bude velmi důležitý, jelikož tady osobně vidím hned první možný kámen úrazu. V případě, že toto rozhraní bude moc na sever, či na východ, tak z tohoto ochlazení nemusí být prakticky nic. Naštěstí vzhledem k výše zmiňovaným útvarům nám toto aktuálně nehrozí.

2. rozložení tlakových útvarů od 2.1.2025 dál
No a zde je právě to nejnebezpečnější co může nastat. Poloha tlakových útvarů je hodně nejistá i na nějaké 3 dny dopředu. Ačkoliv lze poměrně dobře modelovat polohu TN nad oblastí Barentsova moře, tak ostatní tlakové útvary jsou poněkud problematičtější. Určitě stabilní bude teď poloha TV nad Grónskem, kde nejsou žádné znaky, které by tuto stabilní TV odsunuly a nahradily by jí TN. Problematický umí být i synoptika verze NAO-, která je modelovaná po 4.1. Víceméně TV nad UK až po Island a TN nad Azory a jihem Evropy. I zde umí být poměrně výrazná odchylka a ačkoliv umí být I NAO poměrně přesné, tak je nutno brát v potaz, že toto není stoprocentní nástroj k mrazům v České republice. Víceméně nad tímhle se aktuálně pozastavuje Ecmwf, takže kdoví jak to celé dopadne.

Otázkou je tedy co z toho nakonec bude. Letošní zima zatím nezaregistrovala ani jednu chladnou epizodu s mrazy. S vlivem přesunu PV k pevnině Ruska, přesunem TN nad Barentsovo moře a s trvalejší TV nad Grónskem však tipuji, že je právě před námi. :cool:

Jinak začínám mít obrovský problém s NAM. Ta modelace jede takové otáčky, že ani adventní kolo na Moraváku se tak netočí. :D

Jinak ECMWF prosazuje delší setrvání MJO v regionu 8.1 než GFS, ale i tak následně rychlejší konec a přesun do regionu 1 a do středu kruhu.

12
# 25.12.2024, 20:45

Snad se očekávaná změna cirkulace po Novém roce dostaví a nebude mít dva týdny zpoždění, jak tomu při takto dopředu avizovaných ochlazení většinou bývá. Zatím může panovat spokojenost alespoň s nasycením půdy vlhkostí v celém profilu na většině území.

182
# 25.12.2024, 20:45

Vypadá to hodně zajímavě po tom novém roce ale gfs s ECMF jsou stále hodně rozdílné, tak uvidíme kdo zvítězí.

Gfs
Ecmf
# 25.12.2024, 20:55

Díky Aidamkovi za super rozbor.
Kuba: to je tedy rozdíl.:!!:

# 25.12.2024, 21:04

Já pracoval s ICON a na pozdější období s GFS, protože v tomhle mám u něj větší důvěru. Na druhou stranu je tohle fakt náročná situace. ECMWF odmazává TV z Islandu a východu Atlantiku. Taky nad Barentsovo moře a okolí dává taky slabší signál pro nižší tlak, takže tohle je velmi dobrý modelový příklad, který jsem dobře popsal v v polemice vývoje. No uvidíme jak se sjednotí, či nesjednotí a kdo vyhraje.

13
# 25.12.2024, 23:27

Aidamko.
Já mám právě s GFS ve střednědobých modelacích problém. Občas se ve výpočtech dostává do pořádných extrémů. A proto mu pak vychází synoptika, která se často nepovede. Právě proto, že počítá s příliš nadhodnocenými údaji. Tak třeba tady - na konci výhledu TV nad Grónskem 1.080 hPa, o řekněme 2.000 km vedle TN 960 hPa. Rozdíl kolem 120 hPa...
Pokud by počítal s reálnýma ciframa, už by se ty kolečka točily jinak.

# 25.12.2024, 23:36

Dejvas
Jasně no, právě proto jsem raději dělal rozbor na jeden konkrétní výstup, protože ty další budou odlišné. GFS hodně přestřeluje u TV, ty on tak zesiluje až by se to dalo označit za hypertlakové výše, protože kolikrát uvádí nesmyslně vysoké hodnoty tlaku. Nicméně je fakt, že celkově jsou s Ecákem na podobné úrovni, ale když jde o ochlazení tohoto typu, tak mi obecně lépe vycházel GFS, ale v zásadě se to nedá označit pravidlem.

Nicméně já to dělal na jeden konkrétní výstup, který jsem rozebral. Pravda, že se to bude 100x měnit. Současný GFS z 18Z to celé rozbijí, takže jak jsem psal v polemice o těch nejistotách, tak to vše se aktuálně potvrzuje. Proto raději na delší dobu u synoptiky rozebrat jeden výstup a ne celkový pohled. To bych byl tady za pěkného idiota, což u některých nepochybně budu.

Jak jsem psal osobně čekám výraznější ochlazení po 6.1, ale polovina ledna je z vortexového rozboru mnohem pravděpodobnější. Za tím si stojím a dám ruku do ohně, ale z jednoho výstupu by jen blázen hádal jak bude za 10 dní, proto je nejlepší ten jeden výstup rozebrat a pak postupně porovnávat, hledat spojitosti a návaznosti s jinými a porovnávat.

13
# 26.12.2024, 00:24

Aidamko.
Taktéž věřím v zimu po Třech králích. Nemám to podložené vědecky, ale pouze emočně :)
Přece jen, než se mi rozjede na záhoně česnek a po něm v lese jeho medvědí brácha, je třeba docílit stavu, kdy hrablo bude sprostý slovo!

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.