Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mrznoucí mlhy a velké rozdíly v teplotách

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025

# 21.12.2024, 22:14

ACEOF ACES
Blýsknu se v pondělí, mám už připravené povídání. ;)
Jen čekám na pár parametrů, které budou k dispozici až někdy v noci na po.

330
# 21.12.2024, 23:14

Aidamko.
Na meteoforum.cz jsem byl take pomerne aktivni, stejne tak jako na amaterske meteorologii. Na Amaterske meteorologii na foru ale uz prakticky nikdo neprispiva. Krome mych postu je tam jen aktualni pocasi a predpoved pro dany mesic. Drive (nekdy od roku 2004 az do priblizne roku 2015) byla na amaterske meteorologii i na meteoforu dizkuze na urovni a podmetna.

Na meteoforu byla dizkuze jeste jakztakz funkcni i pred 5 lety, ale pak se postupne zacal rozpadat web. Nejdriv kazdodenni spamy, pak se rozpadlo formatovani a nakonec moc neslo ani prihasovat se. Z meteofora pak uzivatele presly sem. A na meteoforu se zase trollove objevili.

Dizkuze tady byla casto problematicka ohledne nekterych uzivatelu-trollu, ktery tady diskuzi docela kazili. Pred nekolika lety to bylo hodne spatne, postupne se to zlepsuje. Problemovi uzivatele dostavaji postupne ban. Nekteri se tedy registruji znovu za ucelem sirit napr. dezinformace o pocasi v Ostrave.

Ty jsi tu mel jeste na jare stary ucet s vysokym hodnocenim a poctem prispevku v dizkuzi. Pak prisla vlna falesnych profilu. To jsi si stary ucet smazal ?

330
# 21.12.2024, 23:20

ACEOF ACES
Koncem roku to sice vypada na pomerne teplo v 850 hPa, ale tlakovou vysi, minimum vetru a na vychod az JV od nas chladneji v 850 hPa. Bude inverze, mozna i silnejsi. Kdyz bude jasno, v noci bude mraz. V pripade nizke oblacnosti se muze i objevit ledovy den.

Prumerna teplota v roce 2024 v CR jako celek +10.0 °C, v Brne Turanech i na dalsich stanicich +12.0 °C a v Klementinu +13.0 °C, i v Hurbanovo +13.0 °C jiz dosazena bude urcite, nejsite je, zda uzivatel Tomino dosahne rocniho prumeru +13.0 °C. Listopad a prosinec 2024 nebyly prilis teple, narozdil od vetsiny roku 2024. Rok 2024 bude zajiste nejteplejsi v CR jako celek a na vetsine stanic (ne-li na vsech) v CR, take bude rok 2024 nejteplejsi v Polsku, na Slovensku a mozna ve vsech statech Stredni Evropy a take globalne nejteplejsim rokem.

# 21.12.2024, 23:36

TommyAst
Tenhle rok jsem měl několik krizovek ohledně počasí. Hodně mě štvalo, že jsem přešel z vlny hodnotných příspěvků už na příspěvky, které se rovnají balastu. Účet jsem tedy smazal a po nějaké době se vrátil. Nicméně první účet mi byl odcizen v roce 2021, tam nevím jak se někomu povedlo prolomit moje heslo, které tehdy mělo skoro 20 znaků (nebylo ani uloženo). Zpětně mě hodně mrzí i ten můj přehnaný pesimismus v určitých situacích, nicméně nějakých 14 dní zpět jsem učinil změnu celkového přístupu k životu. Buď jsem dospěl, či ta psychologická poradna pomohla. Bylo toho na mě hodně, takže snad už bude klídek a pohodinda.

Chci zase přispívat příspěvky, které budou plnohodnotné a budou dávat smysl, tak snad se ta změna promítne i na tom, že mě počasí bude i nadále takhle výrazně bavit. Aktuálně mám náladu víceméně samou jako na podzim 2020. Ačkoliv výhledy nejsou úplně tak optimistické, ale to nějak půjde. ;-)

# 23.12.2024, 12:07

Zatím je to slabé.
Zúčastnit se může každý do 25.12.2024.
Dám příklad:

31.12.2024 ČR kraj JM 10:00 až 14:00
teplota: 0 až 4°C
srážky: 0 polojasno
vítr: 5 až 12 m/s JV

# 23.12.2024, 12:37

Tak tedy příjemné pondělní dopoledne. Jak jsem slíbil, tak přináším nějaké novinky ohledně polárního vortexu a dalších parametrů. Oproti minulému týdne nám předpovědi naděluj vánoční dary den za dnem lepší a lepší. V první řadě rád prodiskutuji polární vortex a jeho stav + nějaký stav a jeho chování co očekávám od ledna.

V první řadě bych rád prošel aktuální situaci. Polární vortex je aktuálně stále silný, ačkoliv začíná pozvolna podléhat tlakům. Zdá se, že PV nakonec začne vlivem kanadského oteplení (ačkoliv ty tendence jsou méně výrazné než byly předtím minulý týden) a silného protažení postupně ztrácet sílu a začne se postupně rozdělovat na dvě jádra. Prvotně jsem měl trochu obavu zda taková situace nastane. Rozdělení (split) polárního vortexu je hodně složitý mechanismus, který v případě, kdy máme velmi dobře strukturovaný polární vortex umí být poměrně zrádný. Dle mého se patrně projeví oteplovací vlna z troposféry směrem do stratosféry o které jsem psal minule (Důsledek pacifické konvekce). Poměrně hezky jsou známky rozdělení PV viditelné i ve vrstvách v 50hPa.

V současné době se tedy ukazuje, že PV jednak bude velice rychle slábnout (oproti předpovědím z poloviny prosince rychlost větrů v 10hPa na modelových parametrech poklesla dvojnásobně dolů).

Patrně kolem poloviny ledna je zde i možnost nějakého rozpadu polárního vortexu, ale to je ještě docela daleko. Co je důležitější a pro mě osobně lepší zprávou je fakt, že PV se bude udržovat vlivem vyššího tlaku nad Kanadou v 10hPa nad oblastí Barentsova moře a Ruskem. V případě dělení by mohla nastat situace, kdy by slabším jádrem bylo to Sibiřské, vzhledem k poloze. Ta asymetrie vortexu dokládá, že ten split patrně nastane někdy do poloviny ledna (upozorňuji při současném nastavení). Hlavní je aby došlo k reverzi proudění, či aspoň zpomalení západních větrů. Vlivů a činitelů je tam mnohem více. Nicméně i to protažení je výhledově úplně hot. Nádherné protažení. Asymetrie jako prase.

Co mě naopak velmi těší jsou modelové vyhlídky modelu ECMWF na MJO. Na leden modeluje fázi 8, takže propis do tlakových útvarů nad Sibiří a případný vliv na AO v podobě nagativa a tedy další tlaky na polární vortex? Nebo to bude přechodné a z fáze 8.1 uteče rychle.

Jinak trochu odbočím do spojených států. Dneska vyšel od severe weather zajímavý článek. Užijí si patrně pěkný arctic blast, ačkoliv je to zatím hodně nejisté a daleko, ale vypadá to na pěknou mrazivou epizodku a patrně i na sníh celkem bohatou. Ve stejnou dobu se patrně začne dostávat chladný vzduch společně s arktickou TN nad Barentsovým mořem a TV nad Atlantikem i do Evropy. Samozřejmě pokud tedy vyjdou nastávající predikce. Je tam ale velká šance. Mimochodem na snímku dole v textu je aktuální výstup 06Z, který propaguje spíše chladnější hmotu do Evropy a USA spíše v teplejší hmotě. Vybral jsem aktuální výstup pro představu té náročnosti výhledu. Nicméně si stojím za tím, že ta pravá zima nás čeká v lednu, popř. únor. S tímhle si troufám to tvrdit.

No dnes to bylo slabší, ale je fakt, že toho taky moc v modelech zatím nevidím. Ani kolegové na twitteru moc zatím nereagují, takže jsem to bral čistě z modelů. Však počasí stranou, jsou vánoce. :)

Edit: Dneska večer nakonec hezké povídaní zde.
https://x.com/Superchri90/status/18712658232367760...

13
# 23.12.2024, 16:49

Aidamko.
Děkuji za rozbor. Bílé Vánoce nám (povětšinou) neklapnou. Tady teplota pár desetin nad nulou, slabý poprašek roztál a lehce bílo je na lukách od cca 600 mnm nahoru.

ECMWF i GFS začínají propisovat výše zmíněné do svých modelací. Do Silvestra TV s inverzí, po Novém roce TN nad Skandinávií a příliv chladného a vlhkého vzduchu od SZ. To by bylo fajn.

Pokud by to tak opravdu bylo, bylo by v mých očích počasí tak, jak je normální. Relativně chladný listopad, nepříliš chladný, ale zase nikterak teplý prosinec. Zatím tu bylo deset bílých dní, což není nějak moc, ale pokud ta pravá zima přijde po Novém roce, bude to tak, jako dříve. I před třiceti, čtyřiceti lety ta pravá zima kolikrát přišla až po Silvestru.

89
# 23.12.2024, 17:30

Aidamko.

takže v polovině ledna by se konečně mohly dočkat i nížinny
pokud zase nenastane nějaká výraznější změna? .. :love::snih:

# 23.12.2024, 20:53

Aidamko.
diky za pekny rozbor…

# 23.12.2024, 21:36

Aidamko.
Děkujeme za dobrý rozbor.

Mám obavy aby se neopakovala zima 2019-2020, kdy za celou zimu nedorazilo žádné dlouhodobé ochlazení. Situace je, ale jiná, že?

330
# 23.12.2024, 22:03

brezen31
Nejnizsi teplota za celou zimu a chladny pulrok 2019-2020 prisla az po meteorologicke i astronomicke zime, teprve az po 21. breznu se poprve objevilo Tnn pod -20 °C a nejnizsi Tnn bylo 1. dubna. Zima 2019-2020 byla extremni, na nekterych stanicich bez ledoveho dne (to se povedlo jeste v zime 1974-1975 na 6 stanicich). V Klementinu byla nejteplejsi zatim zima 2006-2007 zima 2019-2020 na 2. miste Ale na nekterych mistech vyhrava zima 2019-2020. Posledni zimu byl naprosto extremni unor 2024.

Vzhledem k aktualnim trendum je spise otazka casu, kdy bude zima 2006-2007 resp. 2019-2020 teplotne prekonana. I v poslednich letech k tomu moc nechybelo.

# 23.12.2024, 22:20

JUGOCV
V současné podobě výhledu a toho co z toho čtu na modelech si myslím, že to bude pro nás velmi dobrá šance na zimní projevy.

brezen31
Jojo, tehdy první tlaky na konci listopadu, ale jen pro Ameriku. Další dorazily až pak na konci zimy, což se propsalo až do jara.

charlie1 + Dejvas
díkec ;)

128
# 24.12.2024, 08:04

Aidamko.
Není bez zajímavosti, že ochlazení od druhého lednového týdne má i ČHMÚ ve svém měsíčním výhledu.
Ovšem je třeba být zdravě kritický vůči nějakým přehnaným zimním očekáváním, protože máme v zádech nejteplejší rok v historii měření.

# 24.12.2024, 08:40

ludvicek
Včera a předevčírem ještě na začátek Nového roku bylo predikovano ochlazení výrazné, opět se to zvedá a ruší. Já teda nevidim nic. Jenom klasický rušení ochlazení

# 24.12.2024, 09:02

ludvicek
Tak já jsem zdravě kritický, proto vždy zmiňuji více možností. Kéž by se někteří drželi zdravé kritiky vůči přehnanosti k teplu nebo z jednoho dne v létě dělat léto bez tropického dne. Tím nemyslím zrovna Vás.Vy jste skvělý protipól a vždy rozumně argumentující a skvělý parťák do debaty. :)

V noci než jsem usnul jsem pročítal diskusi ohledně zimy 2020/21. No styděl jsem se za sebe jen jsem pročetl prvních pár stran. To jsem se choval jako blbec, jel extremismus, že bude jen zima a ještě motal pojmy a dojmy. To nemluvím o zbytečných hádkách s uživateli tady.

128
# 24.12.2024, 09:11

zimník1
Kolem Tří králů uvidíme. Půlka ledna je statisticky vrchol zimy, takže samozřejmě, kdy jindy by něco mělo být? Jenže zase je tu faktor klimatické změny...

Aidamko
Nevím, já bych řekl, že ty Vaše odhady z minulých let nebyly vysloveně špatné, jen prostě to, co dřív fungovalo, už tak moc nefunguje.
A nepomáhá nám ani statistika.

427
# 24.12.2024, 09:43

Aidamko.
Jo, to jsme se tu tehdá častovali "komplimentama a argumentama"..:D, pamatuju, taky jsem tu začínal a věřil pevně tomu, že všemu rozumím a bude to tak jak jsem napsal... jo a prd...:), jinak taky dnes slavíme rekord, v 10 hpa je aktuálně nejsilnější vítr v historii měření...zonální vítr při 10 hPa 60N je dnes (GFS analýza): 61.2 m/s... docela fofr...ohledně průběhu zimy, pořád mám pochyby s tím, zda a co bude a nebude... čekám na konec měsíce, s tím, že už bude tak nějak vidět na těch +20 dní dopředu... furt mi něco neštimuje... pocit no..pak ho zhodnotím..
Tady na Kladně zatím nic, po ránu námrazička,.. koukal jsem do záznamu stanice, naposled jsem tu měl pod nulou přesně před deseti dny.. 14.12.a to -1..a za listopad a prosinec dohromady jsme měli mínusovou teplotu 14x.. jen..max mínus bylo -4,2..holt počasí.:cool:

# 24.12.2024, 23:08

ludvicek

Nevím, já bych řekl, že ty Vaše odhady z minulých let nebyly vysloveně špatné, jen prostě to, co dřív fungovalo, už tak moc nefunguje.
A nepomáhá nám ani statistika.

Jo tohle je za mě dobrý point a patrně přesně to vystihuje proč jsem osobně zažíval letos krizový rok s počasím. Ono v současné době klimatické změny je poměrně obtížné přepočítávat vliv něčeho, co 10-15 let zpátky přineslo velmi slušnou zimu.

Jinak včera pozdě večer SEČ vydal kolega Cohen velice hezké povídání ohledně následujících dní a týdnů. Určitým optimismem je jeho očekávání teplotně normálního ledna. Zatím nicméně vyjadřuje určitou míru nejistoty ohledně děje s PV. Já preferuji spíše možnost SSW, což on aktuálně spíše nevidí, ale tohle je upřímně loterie. Vše záleží na proměnných jako je blokace ve vysokých zeměpisných šířkách (zejména nad Uralem, Aljaškou apod). Zde dodal fakt, který jsem také zdůraznil, že modely velice podcenily sílu a rozsah blokace na tenhle týden, takže proto došlo k tam výraznější změně předpovědi síly zonálních větrů. Já osobně o tom vím své, protože zima 2020/21 byla tak naprosto nepředvídatelná, že ve finále právě ta blokace nad Uralem uspíšila konec PV v lednu 21 a následně chladnější leden a únor 21. Nebýt toho, tak už by to moc věcí nezachránilo.
https://www.aer.com/science-research/climate-weath...

palma
Modely s tímhle hodně bojují. Ono to co dělají modelace proměnných u PV, tak to se nevidí moc často. To co výstup tak jiná písnička. No uvidíme jak se to směrem k novému roku ustálí. Tlak na polární vortex bude, takže určitě v lednu přijde pár situací, kdy dorazí na pár dní i do nížin sněžení a teploty pod 0°C (viz. 500hPa). Nicméně jak zmiňuji výše, tak je to celkem náročné. Je tam hodně možností, ale za chladnějším počasí po 10-12. lednu si stojím.

427
# 24.12.2024, 23:22

Aidamko.
Tak, popíral bych sám sebe, je to už tři týdny, co jsme se tu bavili a shodli se na tom, že cosi by, díky předpokládanému rozestavení TÚ plus blokacím, mohlo přijít okolo poloviny ledna, t.j. 15.1... což se ve své podstatě, vzhledem k tomu, kdy jsme se o tom bavili, prakticky shoduje i s obdobím okolo toho 10. - 12.1. ..uvidíme co bude v predikcích okolo toho konce roku... ostatně, to je už za týden..

173
# 25.12.2024, 08:05

koukám, že nás teď čeká velmi silná inverze :cool:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.