Diskuse o počasí Jaká bude zima 2024/2025
Tohle je utopie, já bych tomu nevěřil ani kdyby to tam bylo v každém vystupu až do 1.1
Modelově to bude hodně náročné, protože ta souhra tlakových útvarů bude doopravdy těsná. Rozdíly mezi výstupy jsou výrazné jak ve vzduchové hmotě, tak v tlakových útvarech. Aktuálně malá útěcha v podobě souhry GFS a ECMWF, ale to se bude měnit ještě 150x. Hlavní je nepodlehnout přílišnému nadšení a kriticky vzít v potaz více variant předpovědi a ne jen tu příliš optimistickou. Na druhou stranu pořád tu cpát, že bude teplo a JZ proudění a kdoví co není taky příliš ideální.
Zde GFS
Zde ECMWF
kuba
Nevím proč tě to tak překvapuje, že to modely daly zase pryč. Však je to pořád ještě daleko, takže asi tak. ;)
Já řeším synoptiku na týden dopředu, protože nějak je celkem jasné, že něco by být někde v Evropě mohlo. Nicméně řešit výstupy GFS se sněhem na 7-10 dní dopředu je teda hodně odvážné. Jinak ten AI model od ECMWF jsem zatím moc nesledoval, ale dle toho co jsem pročítal na Xku, tak nemá zatím moc velkou oblibu. Má ho někdo nějak více nasledován?
Já tam vidím jako velmi pravděpodobný ten scénář, že od SZ přijde výrazná studená fronta, která se nad kontinentem hezky zvlní (proč ne, to mají mazlíčci rádi). Za frontou by mělo být chladné a vlhké SZ proudění, takže zavřená státovka Tanvald - Harrachov, přetížení silničáři na Vysočině a lavinové stupně v Krkonoších. Pak bude v dalších dnech otázka, jak moc v tom proudění bude velká složka teplého vzduchu. Oba modely teď ukazují přetočenou TV, tzn. plusové teploty i při S/SV proudění. Což věřím nenastane, přece jen je to daleko.
Pokud by se ten vlhký SZ udržel několik dní, hory by dostaly zajímavou zásobu sněhu a i nížiny by si v intenzivních přehánkách nějaký ten cm připsaly...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.