swan1 Ono jak kdy. Někdy je ten vítr slabší a pak se otepluje pozvolna (kór při sněhové pokrývce). Někdy fučí fest a je teplo hned. Což není dnešní případ.
ludvicek Hlavně záleží odkud fouká.. Od JV jste první na ráně, od JZ, Z až mezi posledními, schovaní za Vysočinou.. Cestou k vám na V to proudění slábne..
No, +6 po ránu, už druhý den za sebou, tam kde byla zem zmrzlá, musela nutně rozmrznout, nic moc, pro zimní počasí v dalších dnech..za týden už mi to tam píše i +10.. potěš koště..
ludvicek U Kyrila? Tak to asi nechám bez komentáře Takovéhle Z proudění, jako je teď, kdy na hřebenech foukne tu a tam 70-80 km a v nižších polohách je to tady na JZ max na pouštění draka, nemá šanci nějak rychle profouknout a oteplit celou ČR kotlinu, obzvlášť když byla zasněžená.. Jde to pomaleji, ale jistě.. Normální průběh.. Do omalovánek na příští týden se dostává už žlutá barva a profuk v nižších polohách 60-70km, na horách i přes 90km/h.. Se sněhem to bude ,,pápa lála,, , i vyšší polohy a hory..
Loni to bylo podobné, jz nebo z expres několik týdnů, na Lysé hoře roztal sníh do 0 v první dekádě ledna. Přes svátky byly kladné teploty i na Lysé hoře
Aldy1977 Loni přišla ale zimní prosincová epizoda později.. To co pak přišlo po vánocích, a koncem roku, tedy +18, i +19°C, to se snad opakovat nebude... 2 dekáda bude teplá, v té třetí bych ale věřil postupně v další zablokování Atlantiku.. Aidamko1 Neboj, dočkáš se Vysočina ten teplý luft od Z zatim ještě stále sněhovou pokrývkou znatelně ochlazovala i tlumí rychlost větru.. Je to hezky vidět na teplotní mapě.. Do zítra už se to změní..
Aidamko1 Je potřeba si přivstat, já jsem měl v 5 ráno ty +4°C... V Troubsku dokonce naměřili +6 někdy ve 3 ráno. Na grafu z troubské stanice se pěkně shoduje rychlost větru a rostoucí teplota. Prostě fouká - teplo, stojí - zima.
swan1 No snad máte pravdu a k blokaci Atlantiku ještě letos dojde... Ale aby to nebyla blokace v režii TV s inverzi a smogovou situaci. To raději Atlantik
ludvicek No, já aktuálně hledám klíč na povolení šroubů na sekačce, ve výhledu se hezky otepluje, tak dám trávníku jarní sestřih.. p.s. aktuální výhledy stojí, z hlediska Vánoc, zatím za prd..koukám teď denodenně na predikce PV.. sice různě zeslabuje, otepluje.... ale.. furt nic, tak po novém roce snad.. a nebo taky nic..
Modely mají na dnešek spočítáno, že se sem přizvedne tato další teplá výduť od J,JZ .. A od toho se pak má odvíjet počasí dnů dalších.. Přijde mi ale, že TN nad VB je celkem zatím proti..No, je to spíše přání otcem myšlenky.. Co si myslíte o této přetlačované..?
ludvicek Aldy1977 Ano, tam ta červená je..u hranic.. Ale půjde ještě o 200, 300km více k severu? ? Kdyby to ta TN ublokovala, ne že by to znamenalo bůhvíjak chladný vzduch, to ne, i když aspoň na horách by mohlo být lehce pod nulou.. Spíš by tam mohla být třeba šance na ne až tak teplý další vývoj.. No, ve vodě a blátě tonoucí, se chladnějšího stébla chytá