Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

172
# 17.12.2022, 22:49

palma
andy206

Pánové vskutku musím uznat velice výživná debata. To byla pro mě radost číst odpoledne. Je fakt, že se nám teď malují ve výhledech vlny tepla a občasné studené vpády. Nicméně začínám mít lehčí obavy co s PV. Vortex se bude povalovat daleko na severu a bude se hezky prochlazovat. Na všech možných grafech vidím, že bude razantně posilovat a jeho struktura se začne ucelovat, takže zatím tam vidím docela problematickou situaci. Modely mě v tomhle děsí a pokud se vortex aspoň částečně neposune k jihu, tak i v dolních vrstvách bude velice odolný a silný.

Jinak nějaké změny nevidím ani nad Uralem, tak pak uvidíme co dále. Jen ohledně MJO si není jistý ani Cohen, zatím spíše uvažuje nad chladnějším vlivem pro USA, ale tam by se to mohlo střetnout s PDO, tak uvidíme co vyjde v pravdu v dalších týdnech. A jestli vůbec, protože tam to budou mít taky zajímavé po novém roce a v lednu.

Nicméně Evropa nemá ještě to teplo v lednu jisté. Jakmile dlouho setrvá posilování vortexu, tak se vortex utrhne z jeho "oběžné dráhy" (když to tak nazvu) a začne v dolních vrstvách slábnout a to zrovna Evropa má ráda co se mrazů týče. Vortex totiž pak rád klesá nad Sibiř, či Skandinávii a to je právě ta oblast, kde když je PV, tak na něj působí vliv TÚ a od spodu slábne. Nicméně tady bych se raději ujistil podporou nějakého oteplení ve stratosféře, ale to je zase běh na dlouhou trať a mám pocit, že to bude zase někdy lednu a možná až v únoru. No nevyšlo mi to s tím rozpadem na přelomu roku, to je jasné.

Jinak ještě zajímavé bude, jak se na dalších podkladech projeví úbytek sněhu nad Evropou a ovlivní se tak celková cirkulace. Je možné, že kolem vánoc a hlavně kolem nového roku pak převládne na přechodnou dobu nějaké vlhčí a chladnější proudění. Kontinentál bych asi nečekal.

Jo a lehce k MJO.
Minulý rok v zimě, když jsem se snažil diskutovat na meteoforu, tak jsem o tom psal v každém rozboru a upřímně co jsem projížděl příspěvky se vliv moc neukázal a naopak mi přišlo, že to bylo hlavní pro USA. V Evropě ten vliv zpětně nebude tak výrazný, jak se mohlo zdát ještě před nějakou dobou. Holt je to hlavně pro severní Ameriku. Evropa má hlavně to NAO a AO.

Jo a nesmíme zapomínat jak poznamenává palma, že teplota Atlantiku a středomoří je lehce nad průměrem. U středomoří je to celkem výhodné , protože frekvence TN se tak může teoreticky zvýšit a dokáže nám to občas udělat nějaký hezký profuk od SV s pěkným zásypem. Ale ta frekvence TN od západu z Atlantiku je vražedná. Stačí, aby se jedna prohloubila nad Islandem a VB a máme zde kolotoč teplého a vlhkého Atlantiku. To by pro nížiny bylo celkem špatné. Naštěstí zatím to blokuje holka TV u Grónska, ale bude taky pomalu slábnout a dochází ji dech již teď, jelikož sice bude zde ještě pěkná blokace, ale již ji budou přehrávat další tlakové útvary a to bude možná mít spojitost se stoupající hodnotou AO a NAO. Jako vypadá to docela dost zajímavě a celkem mám obavu, že právě ta blokace nebude mít nějakou dobu dech, možná by nebylo na škodu přes Grónsko prohnat jednu TN rychle, pak aby se tam nahrnula nová TV, která by tu TN pěkně prošacovala přes severní Evropu dále na východ. To by nějaký mrázek přineslo a s nějakou TV ze Sibiře a Uralu až nad Dněpr by to bylo ještě lahodnější.

Pak ještě zajímavě vypadá to, co tam nasadil GFS po Vánocích, ale to bude velice přechodné zdá se a moc sněhu to nepřinese, takže je možné, že nám teď uplynulý týden přinesl jednu z nejvíce sněhových situací této zimy. Snad brzy dojde k nějakému dalšímu profuku, ale chce to nechat nad Sibiří chladnější hmotu trošku delší dobu. Ona by si našla nějakou cestu i k nám nad střední Evropu.

Tak uvidíme co dále nalezneme na mapách.
Jo a omlouvám se za delší rozbor.

386
# 18.12.2022, 08:04

Aidamko1
Jo, pekný střízlivý rozbor, díky.. jinak ráno vyšel článek o tom, jak to bude v USA, holt jiný svět, chtěl bych to zažít i nechtěl...., tady u nás v Evropě snad radši ani ne, to by byl obr průser..https://www.severe-weather.eu/global-weather/colde...
No, v Evropě bude obleva, tak v Americe to bude Arktida se všim všudy..

172
# 18.12.2022, 13:37

palma
Díky. No holt se musím vrátit zpátky k tomu, co jsem tu poslední dva roky dělal. Hlavně se nesmí vyjít ze cviku a stále se učit novým věcem. Koukal jsem na ten článek od severe weather. Bohužel ta rána s tím vortexem je dost silná. Ochlazuje se hodně a mám obavu, že by i v lednu mohl posilovat. Modlím se aspoň o přechodný posun nad Sibiř, to by pak spodní vrstvy začaly zase slábnout, mohl by se pak oddělit a mohlo by to být pro nás v dobrém jako je tomu teď.

No musíme čekat.

117
# 18.12.2022, 13:55

Pěkná námraza.Ráno -17.

40
# 18.12.2022, 13:58

palma
Aidamko1
USA a Kanada zažívá historické zimy, jako zažívala dřív Evropa ve 20. století např. 1928/29, 1962/63, 1984/1985.

Má někdo vysvětlení čím to může být? Proč zrovna Severní Amerika?

379
# 18.12.2022, 14:46

Aura1
To už se tu řešilo..
Za mě.., z dlouhodobého hlediska.
Hodně tomu napomáhá že studený vzduch od S tam má dost volnou cestu..
Také je severní Amerika výrazně chráněna před teplejším Pacifikem od Z vysokým masivem Kordiler.., narozdíl od Evropy, kde neustále dotírá teplý Atlantik..
Ty geografické podmínky pro vcelku snadný příliv chladného vzduchu od S jsou tam podstatně lepší, než má Z a střední Evropa..

172
# 18.12.2022, 14:52

Aura1
Hezky o tom píše tady swan1. Popsal to přesně. USA mají v tomhle holt lepší geografické parametry a přeci jen i ten PV jim tam rád bloudí častěji než k nám do Evropy.

40
# 18.12.2022, 14:56

swan1
Aidamko1
Já to myslel trochu jinak. Nemyslím obecné zeměpisné a klimatické poměry, ale projev GO a změny klimatu.

172
# 18.12.2022, 14:58

Aura1
No pokud si pamatuji dobře z pár článků, tak Evropa se v posledních 30 letech otepluje rychleji než severní Amerika, takže i kvůli tomu je možné, že jsou teď ty rozdíly tak výrazné. Ale i ta geografie tam hraje dost.

496
# 18.12.2022, 16:00

Ještě k té Sev. Americe - ano, na Vánoce je už celkem velká shoda na vpád mrazivého vzduchu na velkou část kontinentu. Kromě mrazů se také řešilo, zda a kam to přinese příděl sněhu. Nejdříve to vypadalo na východní pobřeží (rádi používají např. podél I-95 - dálnice spojující vých. pobřeží od Floridy až po Maine). Nyní to spíše vypadá, že východ bude sněhu ušetřen a nejspíše bude bohatá nadílka kolem Velkých jezer, opět lake-effect snow. Uvidíme, jak to nakonec dopadne. A ještě jedna doplňující informace - ta mrazivá vlna možná nebude tak dlouhá - již od 27.12 modely malují změnu a překlopení do velmi teplých hodnot, které se rozlijí od západu postupně až po V, SV, Kanadu ...

Díky Aidamko1 za Tvůj rozsáhlý příspěvek a že se nám občas daří vést diskuzi, která je zajímavá :) u vortexu mám trošku strach, jestli opravdu hodně zesílí směrem dolů, kdy a jak se to projeví v nižších hladinách. Pokud by tomu nastalo, pak může být zima v nedohlednu (snad budou spodní vrstvy "bojovat" co nejdéle). Ale v čase to může být klidně půlka ledna či později ... Až by se mi pomalu chtělo říct, že to nejlepší ze zimy máme v těchto dnech resp. do Vánoc. Ale takto to určitě zatím neberu, na závěry a ohlédnutí si počkáme do dubna :) Každopádně potřebujeme (pokračující) podporu TV nad Grónskem či Skandinávií. Ono kolem 28.12. je převažující, silnější, rozsáhlejší TV stále nad Grónskem, ale v těch dnech to maluje i další, byť menší a nejspíš slabší, krátce trvající TV nad Skandinávií ...

PS. uvidíme, jak dopadne vánoční obleva. Kéž by něco ze sněhu zůstalo ... přikládám fotku z dnešního odpoledne. Stopa (strojová) pro běžky udělaná na cyklostezce prakticky ve městě a v okolí. Běžkaří se všude možně a to je paráda ! :)

172
# 18.12.2022, 16:43

andy206
Předně pěkná fotka. Já takové fotky mám moc rád.
No když se vrátím k tomu, co píšeš. Já osobně očekávám jak se dále bude vyvíjet poloha PV. Někdy směrem k novému roku by se měl vortex sunout přes Grónsko a Špicberky směrem nad Eurasii. Pokud by se takhle sunul i v budoucí realitě, tak by to mohlo přetrhat pokusy ve spodních vazbách a i sebemenší oteplení by mohlo vortex v nižších vrstvách opětovně oslabit, což by mohlo přinést něco k dobru co se týče synoptiky. Nicméně to si musím lépe nastudovat a snad k tomu najdu i nějaké odborné materiály. Zatím jsem o této problematice moc neslyšel a vycházím tak z drobných zdrojů z twitteru a od Gava.

Tak se uvidí co bude dále.

50
# 18.12.2022, 19:47

Kdyby se někdo nudil a měl čas na nějaké fotky tak tu jsou moje https://eu.zonerama.com/kapr84/120946 je tam i složka "obloha" nebo "krajina", kde jsou fotky z dneška, podzimu ve Chřibech a tak.. nechci tím zasírat diskuzi... Hezký mrazivý večer, aktuálně -10,7 °C ve 2 m, při zemi je -15,3 °C..

77
# 18.12.2022, 20:05

kapr84
Nádherné fotky.

50
# 18.12.2022, 20:06

charlie
Děkuju.. sněhu mohlo být více, ale dnes fajn procházka..

12
# 18.12.2022, 20:26

K té Americe - k těm faktorům ovlivňujícím vpády studeného vzduchu ještě v těchto letech patří i La Niña. TV nad severním Pacifikem hezky pomáhá posílat arktický vzduch na americký středozápad. Marné, pokud by nějaký klinatický jev dovedl zablokovat takhle dlouhodobě Atlantik, možná bysme se v únoru modlili, ať už je konec.

Jedna z dnešní procházky, v pozadí beskydský Huascarán (lidově zvaná jako Lysá hora)

# 18.12.2022, 21:36

kapr84
Ty jo, to bych skoro řekl, že tu máme víc sněhu než máš na fotkách. To se stane asi málokdy.

496
# 19.12.2022, 20:11

Při projíždění dnešních modelů a příspěvků sdílím několik - zajímavý je např. tento, kdy GEFS vidí s koncem roku vytvoření TV u Skandinávie - https://twitter.com/giacomomasato/status/160484742... je zajímavé, že jiné modely toto zatím nemalují ...

Vortex má nadále zesilovat, ale zajímavě a trošku potají :) se jeví tato možná situace - https://twitter.com/SimonLeeWx/status/160462484740...

Kde cituji jeden z odstavců Simona:
"But if this forecast depresses you, hold on: a more vertically coherent vortex, which forecasts show developing, can be a better conduit for vertical wave propagation. Forecasts have also been trying to amp up Scandi/Ural highs into early Jan, which can drive such wave activity."

Takže ono by to zesílení vortexu směrem dolů, ze spodu ale vhodná kombinace, mohla být opravdu zajímavá situace pro nabourání / zeslabení / částečný rozpad vortexu. A za druhé stále platí, že spodní vrstvy mohou déle odolávat působení ze shora a "jet si po svém".

PS. "Simon říká", z kterého filmu si to pamatujete? :)

PS2. a palma mi zase řekne, že hledám chladný scénář :D

PS3. a uvidíme, jak se vším zahraje výhledově velmi teplá Sibiř - https://twitter.com/judah47/status/160485003081249...

50
# 20.12.2022, 08:10

Newman81
Ahoj, tomu i věřím... Měl jsem tu maximum 9 cm (loni 10) ale jsem vděčný i za to..

110
# 20.12.2022, 08:34

andy206
Nejsem Palma, ale ano, selektivní slepotu vůči teplým scénářům lze vypozorovat.
Jinak je to ale dobrý trénink, až přijde zima typ "2007", to bude oříšek nějaký scénář vůbec najít.:D

386
# 20.12.2022, 09:04

andy206
Já jsem v klidu, není vůbec od věci si ty tweety projet a pak se kouknout, co to v těch predikcích "reálně" kreslí, z toho si pak dělám závěr, kupříkladu jsem se kouknul, díky tomu jednomu tweetu, na jetstream a fakt to tam malovalo ve své podstatě vzájemné vyrušení Rossbyho vln, po jejich splynutí, akorát by mne zajímalo, protože jedna vlna byla teplá a druhá studená, jak se někdo odváží předpovědět jak to dopadne a kde bude zima a kde ne, či případně jak se to promíchá..:D To je teda u mne vyšší dívčí a kdo to dokáže rozklíčovat je fakt borec( pokud mu pouze nevyjde "sázka na náhodu" ...) Jinak vyšli nové střednědobé výhledy. Ohledně vortexu je tam jeden přechod do dlouhodobého průměru ( 30m/s což je stejně dost) a pak zase následné posílení až do první dekády února, plus jsem kouknul na strukturu na stratoobserve, a ta je též v dobrém stavu, umístění víru ke 4.1. nadále nad oceánem..jediné místo, kde vidím, že by mohlo nějaké oslabení nastat a mít progresi, je okolo 9.1. kdy je tam pár běhů ve shodě směrem k oslabení (souběh čar je tam patrný) dál jsem přidal to MJO, jak jsme tu rozebírali, je tam vidět i šedá čára předchozí 30 ti denní predikce, která je už starého data, a byla šedá i minule, dotyčný tak použil obrázek s černou linkou, která se zvýrazní, když člověk chce použít celou historii 30 ti denní předpovědi, čili tak to vzniklo, a vy jste v tom byl nevinně..:cool:, no a na závěr dávám predikci týdenních teplot, která zatím ukazuje možnost výraznějšího chladu na konci ledna, před tím je tam aktuální týden, velmi teplý, týden od 3.1.2023 je stále teplejší jak průměr, poté následuje průměr, a další průměr a pak to ochlazení... čili tak to aktuálně vidí trend střednědobé prognózy.

Vortex do února
očištěné MJO
konec ledna s možným ochlazením

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.