Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

# 27.02.2023, 17:04

Tak závěr zimy k nám nakonec ledový den nepřinesl. Včera i dnes maximum někde lehce nad 1°C. Zítra už šance na ledový den není a bude svítit slunce, které již má sílu takže půjdeme někam počítám ke 3-4°C. Takže závěr zimy sice lehce podprůměrný, ale nic extra zajímavého. První dekáda března bude mít na 95% zápornou odchylku, ale celkem malou a takže je asi nemožné aby skončil jako nejchladnější měsíc chladného půlroku. Nicméně zimní projevy se vyskytovat budou a vločky ještě určitě uvidíme.

Včera zde sice napadly 2 cm po ránu o a psal jsem že by to mělo vydržet, nicméně díky teplé zemi sníh neměl šanci a do oběda zmizel. Dnes bylo opět několik sněhových přeháněk ale žádná pokrývka se netvoří a všude je zeleno/hnědo.

384
# 27.02.2023, 17:04

Já si ty výhledy zhruba na týden dopředu porovnávám, jednou jde níže 500 km na východ, pak je o 500km západněji, jednou jde dolu, podruhý šejderem a nakonec rovně podél Švédska.. hrozně to tam pošupujou... modelíny... stejně tak PV na konci výhledu, jednou jsou dvě jádra, jinde jedno, a je jednou nad Ruskem, pak nad oceánem.. v tom se jde blbě orientovat, navíc cca za deset dní má začít PV posilovat a jít do západního módu, což by zavřelo asi zbytek chladu, někde nad Ruskem, asi, ale to už nevadí, stejně by nebyl PV extra silný, takže dle všeho by mohl být od studených výlevů v květnu pokoj..to by se mi líbilo..:)

76
# 27.02.2023, 17:20

nejnovější GFS a dle modelů ochlazení od SEVERU 6. 3. ..a poměrně vydatné srážky..
uvidíme

přerdpokládaná výška sněhové pokrývky (cm)
# 27.02.2023, 17:31

JUGOCV
Ještě ráno tam bylo poměrně výrazné ochlazení už na tento pátek a koukám, že to tedy bylo o 2 dny posunuto. No nějaký pozdrav ze severu téměř jistě přijde jde jen o to kdy. Problém je ten, že v březnu už ta studená vzduchová hmota s teplotou ve výšce okolo -10°C nestačí na to aby se sníh držel v nižších polohách a je to tedy jenom otravné ochlazení o ničem. Ale pro hory je to super a zdá se že březen bude ve vyšších polohách krásně zimní. Tedy jeho začátek určitě.

167
# 27.02.2023, 18:09

JUGOCV
Ty vydatnejsi srážky by při severním proudění stejně schytali hory ,tady by toho moc nespadlo, je to ale porad stále dost daleko. Důležitý je že nebude nějaký teplo a příroda se nezačne moc rychle probouzet.

495
# 28.02.2023, 21:04

Jedno z prvních ohlédnutí resp. porovnání modelů výhled vs. jaká zima byla - https://twitter.com/mikarantane/status/16302166186... konec února to lehounce stáhne dolů, ale minimálně.

A předběžné shrnutí, propočty z mých záznamů z meteo. stanice, tepl. odchylky pro jednotlivé měsíce byly:

prosinec +1,4 C
leden +4,3 C
únor +1,5 C

Porovnáváno s obdobím 1991-2020. Pokud bychom porovnávali s 1981-2010, pak je rozdíl cca o +0,6 C více.

Suma sumárum, jednalo se o velmi teplou zimu (březnové dozvuky či vpády zimy ještě nejspíše budou, za mne už ale celkem k ničemu resp. toto mělo být v zimě).

384
# 28.02.2023, 21:12

andy206
Mne na tom odkazu ještě zaujaly ty fotky polární záře, to je paráda..Jo a porovnání taky dobrý, jeden by to pomalu viděl studenější, leč....

495
# 28.02.2023, 22:56

palma
ok, rozumím, nejspíš to twitter nabídnul / ukázal / doporučil, ale co uživatel, to trošku jiná nabídka ... je chytrý, ví co člověk hledá :)

168
# 12.03.2023, 16:30

Tak dneska je dle mého ideální den pro zhodnocení letošní zimy. Letos jsem měl od zimy podobné očekávání jako od té loňské. Čekal jsem však větší extrémy do + a -, které se v části zimy projevily (např. prosincové mrazy a následné výrazné oteplení). Prvně mi dovolte zhodnotit zimu v Brně a posléze bych ji rád zhodnotil z pohledu PV, NAO/AO a dalších faktorů.

V Brně uplynulá zima začala 18.11., kdy poprvé sněžilo a večer napadl tenký nesouvislý poprašek. Hned další den, tedy 19.11.napadlo v Brně kolem 1-2cm sněhu, při intenzivnějších odpoledních a večerních přeháňkách. Posléze dorazilo oteplení, které přetrvávalo až téměř do půlky prosince.

Postupně po Mikuláši se začala situace měnit. Mnozí z nás si pamatují, že na víkend 10-11.12. 2022 byla předpokládána výrazná TN se stacionární frontou, která měla zasypat Česko výraznou vrstvou sněhu. Modely původně předpokládaly sumu nově napadeného sněhu v rozmezí od 10-35cm sněhu, ale postupně se TN posouvala k východu, až nakonec naše území to hlavní obešlo přes Slovensko. I tak se na její zadní straně dostala Česká republika do chladného severního proudění. Týden od 12 do 19.12. 2022 beru osobně jako nejlepší týden uplynulé zimy. Hned z kraje týdne, tedy 12.12. Brno ovlivnilo několik přeháněk a napadlo tak kolem 2cm sněhu, další sníh napadl ve středu 14.12., kdy napadlo kolem 3cm sněhu a pokrývka se tak dostala na hodnotu 5cm sněhu. Postupně se v modelech začala objevovat možnost, že v pátek 16.12. zasáhne zejména JV polovinu Česka frontální vlna, která byla spojen s TN nad Jadranem. V pátek 16.12. byla frontální vlna skutečně bohatá. v Brně a okolí napadlo od 10 do 15cm sněhu, kdy ráno byla situace zejména v dopravě velice dramatická. Sněžení nakonec pokračovalo i v noci na sobotu 17.12., kdy napadlo v Brně dalších 1-3cm sněhu. Krátce po půlnoci bylo naměřeno 21cm sněhu, ale bohužel do rána tato vrstva lehce slehla, ale udržela se až do 26.12. Takové množství sněhu se objevilo naposledy na přelomu ledna a února 2017, kdy v Brně leželo kolem 22cm sněhu. Po zbytek prosince se sněžení nevyskytlo. Další výraznější sněžení se objevilo až 22.1.2023, kdy napadlo kolem 3cm sněhu a spolu se sněhem, který napadl předchozí dny byla pokrývka kolem 5cm sněhu. Poslední sníh napadl dne 4.2., kdy napadlo asi kolem 2-3cm, ale po zbytek února se sněhová pokrývka neobjevila.

Za mě osobně tedy sněhově tuto zimu hodnotím podprůměrně. Jediný měsíc, kdy sněhu bylo dost byl prosinec, který byl v tomhle hodně nadprůměrný. Leden byl silně podnormální a únor byla jedna velká katastrofa sněhově. Teplotně byla zima nadprůměrná. Až na období od 12 do 23.12. se delší epizoda teplot pod bodem mrazu neobjevila.

Teď se pojďme podívat na situaci s PV.
Pro letošní zimu se čekala poněkud slabší strukturalizace PV, která se měla odrážet na faktu, že PV měl být více uzavřený v kapse od Laponska po Sibiř. Ačkoliv zejména v listopadu a na začátku prosince se PV pohyboval v této oblasti (taky zde byla hezká korelace s touto polohou a poněkud chladnější advekcí v Evropě), tak se PV brzy dostal do typické trasy teplejší zim mezi Kanadou a Grónskem, kde také výrazně posiloval. Vliv samotného SSW byl velice slabý na troposféru dost pravděpodobně částečně díky tomu, že spodní hladiny PV jsou a byly poněkud silnější (v lednu dokonce velice výrazně, což mělo vliv na silnější zonální proudění v Evropě) a pak samotnou polohou a měrou vlivu dalších faktorů (QBO, PDO apod, ale zde upřímně moc nevím přesné důvody).

Letošní zima pro mě osobně byla poslední v roli dítěte, protože v létě už budu dle věku pokládán za dospělého. A musím uznat, že prosinec udělal důstojnou rozlučku, protože tolik sněhu dlouho nenapadlo. Jen škoda toho ledna a ještě navíc února. Už se těším dost na jaro a léto, na bouřky a hlavně se už pomalu začínám těšit na další zimu. A to jednak z toho tajemna, ale hlavně pěkné a věcné diskuse, která byla, je a snad i nadále bude prostě parádní na duši.
:)

19
# 12.03.2023, 20:48

Aidamko1
My zase děkujeme za tvoje skvělý příspěvky a rozbory, tvoje příspěvky patří mezi nejlepší, to myslím vážně;-)
Jinak, tady v Polabí byla zima teplotné citelně nadprůměrná a srážkově docela povedá, ikdyž valná většina spadla v dešti. Zima se ukázala už kolem 20.listopadz, kdy se dva dny držel poprašek sněhu a byly 2 ledové dny. Prosinec pak přinesl pěknou zimní epizodu s 5-7cm sněhu a ledovými dny. Tuším že někdy kolem 18.12 dosáhla pokrývka 10 cm, což je také maximum této zimy. Tato epizoda byla hodně podobná té z prosince 2021. Od Vánoc pak škoda slov, jen kolem 20.1.2023 se pár dní držela nesouvislá pokrývka, jeden se pak dostala teda na 4 cm, ale hned to stejně roztálo, takže nic moc. Únor už byl úplně o ničem z pohledu zimy, ale srážek( dešťových)bylo docela dost.
Takže suma sumárum, máme za sebou velmi teplou zimu s dostatkem srážek. I s tím sněhem to bylo přeci jen trochi lepší než zimu minulou a ledových dnů také bylo více. No uvidíme co další zima, ale vsadil bych na další teplou zimu...

Ještě mimo téma, mám nový účet, ten starý byl DeggyCZ, jen pro ujasnění:)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.