Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

238
# 03.10.2022, 01:19

kuba
Já jsem zvědav jak to teda bude hlavně v Evropě. V Ohiu nás zřejmě čeká teplotně průměrná až nadprůměrná zima (0.5-1°C nad průměrem), ale srážkově výrazně nadprůměrná (jsme přímo v centru "above") což tak vidí prakticky všechny modely.
To určitě znamená více deště, ale dost pravděpodobně i více sněhu nebo minimálně průměr, ten je pro Columbus - Delaware 30-35inches/year (75-85cm). Srážek za leden a únor bývá jak už jsem zmínil kolem 150mm a nyní se očekává cca 1,3-1,5násobek průměru.:prsi::snih:
Co sleduju statistiky za posledních 10-15 let tak jedno tady bývá jistý: vždycky aspoň 1-2x za zimu přijde nějaká signifikantnější sněhová bouře, i když je třeba zima vyloženě na místní poměry špatná a to se bavíme o plošném spadu třeba 15-25cm sněhu. Místní o poslední zimě mluví jako o slabé a přesto se tu zvládlo nahromadit 25-30cm sněhu na dobu 2-3 týdnů.

12
# 03.10.2022, 10:52

Ahoj, nejsem žádný profi meteorolog, jen takový ten klasický koukač z okna, co občas hltá články na severe-weather.eu a tak. Ale přijde mi zbytečné upírat své naděje k la Nině, ta má jasný a predikovatelný vliv na počasí v Austrálii a JV Asii (hodně dešťů) a severní Americe (TV nad S Pacifikem + SZ částí kontinetu a TN nad SV částí kontinetu), takže chladnější a sněžnější zimy v Kanadě a v oblasti velkých jezer. Evropa je pod dominancí Atlantiku a Golfského proudu. Jen namátkou - La Niňa už trvá třetím rokem a poslední zimy byly úplně odlišné. Za něco stála jen ta předloňská (2020/21), kterou ale zachránil rozpad PV. A toto nám může dát nějakou pořádnější zimu anebo lépe řečeno právě jen tento jev.
Zajímavé je, že ač dlouhodobé počítačové modely těžko můžou mít nějakou zásadní úspěšnost, tak si pamatuju, že vloni to ECMWF vyšlo na puntík - relativně solidní prosinec, teplejší leden a hodně teplý únor. A vzhledem k tomu, že na letošní zimu modely unisono ukazují pro Evropu docela výrazný sněhový propadák, tak bych se trochu bál. Nicméně stát se ještě může nepředvídatelné, 20/201 novoroční stratosferické oteplení a rozpad PV taky predikovaný nebyl a jak to potom tu zimu hezky vymalovalo, na půlmetrovou peřinu se hezky koukalo :)

12
# 03.10.2022, 11:14

Prady
Tato oblast má jednu velkou výhdou - žádný horský masiv nebo teplý mořský proud nebrání vpádům studeného vzduchu od severu, do toho teplejší vody jezer náchylné ke vzniku lake effectu. Takže jak říkáš, i při teplé zimě přijde jeden nebo dva blizzardy, které nějakou tu legraci přinesou. Já jsem v Ohiu na břehu Lake Erie strávil jedno léto a podmínky jsou tam specifické - vysoká vlhkost vzduchu - takže při 35 st. C se nedalo venku vydržet :)

171
# 03.10.2022, 11:31

Dneska během dne vydám souvislou a první předpověď na letošní zimu. Je už dost podkladů, tak to semiš sepíšu.

Hned na úvod letošní zima by mohla být celkem slušná.

2324
# 03.10.2022, 12:32

Dejvas
Takhle to má vypadat už na konci listopadu! A v lednu 2× tolik!:)

3
# 03.10.2022, 13:34

Aidamko1
Jako co myslíte tím slušná? Že nebude vyvádět?

12
# 03.10.2022, 13:36

skupsw24
Jj, jak jsi z Jablunkova, tak nemusím dlouho připomínat zimu 2005/06, říjen 2009 nebo Velikonoce 2013 :) Mám ale pocit, že těchto sympatických extrémů buďto ubývá nebo se nám tak nějak vyhýbají. Kolikrát nasype někde v Řecku a u nás je na trávě maximálně jinovatka.

2324
# 03.10.2022, 14:07

Dejvas
No spiš ubývá a dokonce jsou tací lidé, kteři by chtěli jen léto... To by přece byla nuda furt jen vedro, takhle je to mnohem lepši.;-) Jinak, až budou všichni šetřit plynem, tak se sniži produkce znečištěni a také se ochladí, což bude parádní! Jako to bylo u COVIDU-19 (Už neexistuje). Ještě zmíním připady, které se díky tomu staly: V roce 2021 kdy ještě existoval COVID-19 jsme na konci zimy měli ~50cm sněhu ale v roce 2022 COVID-19 zmizel, produkce znečištěni opět stoupla a nejvyšši sněhova pokrývka byla ani ne 20cm... :(

15
# 03.10.2022, 14:36

Nově je zYma. Už to schválil Ústav pro jazyk český. Je to nové vyňaté slovo reagující na to, že zyma bude tvrdá...

12
# 03.10.2022, 14:41

skupsw24
Já to slyšel z více stran, že ta hezky sněžná zima 2020/21 byla útlumem průmyslu. No já si to nemyslím, toho CO2 je ve vzduchu a v oceánech tolik, že když se jeden rok sníží emise o pár jednotek desítek procent, tak to takhle bezprostřední vliv na počasí mít nebude. To by bylo táááák jednoduché :-)
Tenkrát se po Silvestru rozpadl vortex ve dví, jedna půlka odplula nad Kanadu, druhá nad Evropu a do té doby nudná zima nabrala grády. Co bylo příčinou tak náhlého rozpadu se asi nezjistí, ale útlum kvůli covidu to určitě nebyl.
Ta rozkolísanost a nestabilita byla neskutečná - v lednu během pár dní napadlo 50 cm, pak to za pár dní roztálo a bylo více jak +10. Pak v únoru to samé - 40 cm a za pár dní dole. V březnu 30 čísel a v dubnu 20 cm. Pro spodní vody nemůže být nic lepšího.

2324
# 03.10.2022, 14:56

Dejvas
No ale hlavně ať se to zopakuje! (Myslím ten velký sníh).

171
# 03.10.2022, 18:47

Když jsem si minulý rok pokládal otázku nad tím, jaká bude zima, tak jsem spoléhal větší část zimy na předpověď od CFS. Musím uznat, že celkově zima dopadla přesně opačně než modeloval a měl jsem tehdy více vsadit na model ECMWF.

Právě letošní zima má poměrně výrazný potencionál. La Niña je poměrně slabá a jak víme, tak v několika případech slabá La Niña přinesla do Evropy chladnější počasí. Čím to vlastně je? Pokud je La Niña slabá, či mírná, tak probíhá poměrně zajímavá reakce společně s anomálií PDO. Existují poměrně silné náznaky, že právě tato korelace způsobuje trvalejší postavení TV nad Grónskem a taky celkově zápornou oscilaci NAO. Poměrně zajímavě tato situace nastala v zimě 2005/06, kdy tato anomálie převládala po většinu zimy.

Zimní počasí obecně v Evropě ovlivňuje PV. Letos vstupuje do zimní sezóny jako poměrně slabý. Slabý by měl zůstat i v zimě, protože narozdíl od minulých let je jeho strukturování poměrně slabé, takže mu dělá problém i sebemenší oteplení. Je ale dost pravděpodobné, že je letos vyloučeno kanadské oteplení, takže teď bude důležité začít sledovat dění nad hemisférou, kde budou snad brzy náznaky většího oteplení a dělení obou celků.

Teď to podstatné. Jakou já osobně čekám zimu. To shrnu v první předpovědi.
Letos zimu čekám dobrou. Listopad začne sice teplejším počasím, ale již od půlky měsíce častější sněhové spády a patrně prosinec by se měl držet ve stejném duchu. V lednu zdá se, že v 500hPa převažující suché V/JV proudění, takže většinou inverzní mrazy a občas nějaká ta TN od J, či fronta od západu. Nicméně je zde reálná šance, že pokud vydrží moje oblíbená TV nad Uralem, tak by mohlo být po celý měsíc poměrně chladno i s trvalejší sněhovou pokrývkou, ale vše záleží na řídících TÚ nad Uralem, Islandem, Azory a Grónskem. Únor čekám již teplejší, ale v půlce opět přechod k přechodným mrazům a sněhové pokrývce. Pak již čekám teplý nástup jara.

Reálnou odchylku od zimy stanovím průměrem. CFS dává +1,5°-+2°C, ECMWF dává -0,5/+0,5°C, takže dle mého bude průměrná teplotní odchylka na zimu zhruba +0,75 až +1°C s tím, že v případě pokračujícího PDO může vortex napáchat celkem pěkné mrazíky.

Tak, takto to vidím já.
Jsou tam zahrnuty všechna data, co zatím známa viděl jsem. Ještě budou následovat další updaty.

386
# 03.10.2022, 18:56

Aidamko1
Pěkné shrnutí z dostupných údajů se smysluplným závěrem, já sem ještě přihazuji nový článek ohledně možných sněhových podmínek, teď jsem si ho všiml, že se tam objevil..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...
Takže z hlediska sněhu předpokládají v lepším případě průměr, jinak pod průměr..
A tady jsem si početl o letošních podmínkách.. rozebírají tam, že to letos zatím vidí spíše než na SSW na protáhlý tvar PV presovaný ze dvou stran, nicméně i bez rozpadu, samozřejmě tam říkají, že to chce, pro přesnější prognózu ještě čas (asi do listopadu)..https://www.aer.com/science-research/climate-weath...

12
# 03.10.2022, 21:43

Aidamko1
Vyčerpávající, za sebe děkuji. Bude zajímavé porovnat s realitou, kterou teď těžko předvídat. Každopádně jsi do toho dal všechno a já věřím, že to dopadne dle Tvé předpovědi. Neboť ono "občas nějaká ta TN od J" máme my tady na východě velmi rádi :D

28
# 03.10.2022, 21:48

Vím že to nepatří do téma, ale všiml si někdo té chyby ve snímcích z družic NOAA? Že by snímek z budoucnosti? Nebo jaké datum tam má být ve skutečnosti?? Navíc se zjevně nejedná o ČR

171
# 03.10.2022, 21:55

Dejvas
No ještě to budu upřesňovat, protože ten říjen to vždy nějak tak zamotá, že ono to bude na konci října možná úplně jinak. Minulý rok byla výhoda, že to tak nějak bylo jasné už od toho září jak bude, ale letos to motá ten PV. Ono se zatím zdá, že hlavním útvarem, který bude dominovat pro zimu v Evropě bude ta TV nad Skandinávií a další pak někde od Uralu po Ukrajinu. Navíc vůbec špatně nevypadá ta odchylka tlaku nad Grónskem a Islandem.

Naopak model CFS maluje nad severní Evropou a Islandem TN a nad jihem Evropy TV. Přesně to nějak ukazuje proč má tak teplé výhledy. Nicméně minulý rok se hodně seknul s jeho odhady na listopad a prosinec, tak snad se sekne tentokrát taky.

Já doufám, že se třeba zopakuje něco na styl zimy 2016-17.

Fero
Spíše půjde o nějakou chybu. Zase kdyby to byl fakt snímek z budoucnosti, tak to by ten leden byl opačný než bych čekal :D.

Odchylka tlaku vzduchu pro zimní měsíce dle modelu ECMWF.
Odchylka tlaku vzduchu pro zimní měsíce dle modelu CFSv2.
238
# 04.10.2022, 05:39

Dejvas
Jo ta vlhkost mě tu ničila celé léto. To už jsem se potil jen co jsem vylezl s počítačem do traktoru :D
Každopádně kde u Erie? My to tam máme hrozně rádi, takové naše sladkovodní "moře". Jezdíme často do Sandusky, protože máme Golden pasy do Cedar Pointu a když chceme relax tak jezdíme o 20 mil na východ do Vermilionu, kde je moc pěkná pláž a celkově je to městečko hodně "dog friendly" a to nám vyhovuje. Btw je tam i slušná česká restaurace "Old Prague restaurant"....2 týdny zpět jsem tam dával pečenou kachnu se zelím :)

Každopádně oblast jezer je kapitola sama o sobě. Hlavně oblast Akron, Youngstown, Ashtabula....tam řádí lake effect snow storms v plné parádě a patří to mezi nejzasněženější oblasti USA. Sám jsem tam asi 2x chytil solidní lake effect během práce, ale celkově toho sněhu zas tolik nebylo. Většinou od 50 do 100cm cca. Každopádně třeba Ashtabula má průměrný roční úhrn sněhu cca 3 metry:D

109
# 04.10.2022, 06:49

Aidamko1
Rozbor fajn, ale jestliže se bavíme o odchylce někde na úrovni +1°C, tak máme průměrný lednový den v našem kraji někde v rozmezí -2 - +3 (-7 - +8 min/max) , prosinec ještě podzimní a únor už prakticky jako březen dle normálu 1961 - 1990. Podle mě by ta zimní zima musela být tak -2°C od současného normálu.

22
# 04.10.2022, 07:20

ludvicek
No v Brně čekat zimu je dost luxus:D:D:D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.