Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

169
# 29.09.2022, 08:51

palma
Jsem zvědavý jestli bude letos tak slabý jak se čeká a nebo nakonec ne,klidně může být extrémně silný jako před rokem a žádné zimy se nedočkáme, je to složité stim vortexem.

172
# 29.09.2022, 09:06

kuba
Pokud vortex už tak brzy zasahuje do středních a nižších hladin stratosféry, tak to je signál, že je slabě strukturovaný. Má méně vrstev, takže je náchylný na slábnutí a rozpady.

Tak uvidíme no. Nevidím to rozhodně černě.

387
# 29.09.2022, 14:55

Aidamko1
Jo, zima by se šikla, se sněhem a do tak -10 max. když není ten plyn.. Jo, ještě dávám odkaz, jak jsme se tu dohadovali asi přede dvěma rokama ohledně možného vymizení la Nina (dobrá oposice, ta současná tříletá la Nina) nicméně to sem dávám.. pro přečtení..https://www.yourweather.co.uk/news/trending/ongoin...
pokud by to klaplo, jaký by to vlastně mělo dopad..no na zimní období u nás asi nic moc..

169
# 29.09.2022, 15:14

Tady už mají jasno že polární vír kolabuje a že to způsobí už v říjnu velké mrazy a sníh :D

110
# 29.09.2022, 15:29

palma
Aby z toho nakonec nebyla permanentní La Niňa.:D

33
# 29.09.2022, 17:26

palma
no já nevím. Osobně jsem zase četla, že v posledních letech slábne El Niňo. A je pravda, že dle různých grafů už dávno silné nebylo.

387
# 29.09.2022, 17:39

Miriam
No, nevím.. připadá mi to jako plichta, nicméně to páni badatelé asi nezkoumají jen tak...

Nino a Nina..
172
# 29.09.2022, 19:08

No ono hlavně ta klimatická změna zvyšuje šance na silnější fázi jevu El Niño. Úplně bych neřekl, že La Niña by úplně zeslábla, nebo dokonce skončila definitivně, protože pořád tam to střídání teplot v ENSO regiónech je. Já si myslím, že celkově spíše začne přibývat situací, kdy bude dlouhotrvající silnější El Niño a naopak pak bude následovat dlouhotrvající silnější La Niña.

Jen tedy nelze přesněji říci, že automaticky El Niño přínáší teplé zimy. Stejně jako u La Niña se musíme řídit dle teploty v ENSO regiónech. Letošní zima by měla být s EP La Niña, tak uvidíme.

La Niña a její poloha počasí ovlivňují i v Evropě. Zejména v zimě.
2719
# 29.09.2022, 20:03

Zima bude zas na hovno ale aspoň to potěší obyvatelstvo že se nebude muset využívat tolik drahého plynu, už to nemusí platit že by mód EP La Niňy přines automaticky silnou zimu, loni v tom stejným módu prý byla taky a nic moc
probíhá klimatická změna zimy bohaté na sníh a mráz se stanou v příštích 100 letech čím dál vzácnější

172
# 29.09.2022, 20:08

Tutugon
Tak zase byl silný PV a hlavně nebyl blokovaný vlivem PDO, což jak víme, tak letos v USA pořádně nahřeje zimu. Jako já se za těch pár let co to sleduji nebojím říct, že letošní zima bude povedená, ale možná je to tím, že nejsem skeptik a nerad hned vše zahazuji. Je taky docela pravda, že EP La Niña minulý rok byla jen část zimy, protože tam byla nějaká souvislost s anomáliemi nad indickým mořem, které letos prý nehrozí (bo nějaká cirkulaci 3 leté fáze)...

Já si prostě myslím přes ty pádné argumenty co jsem vyslyšel, že letošní zima bude fajn. Minulý rok až na půlku ledna a únor byl minimálně zde sníh po většinu prosince, takže i na Vánoce vydržel. I to by mi letos stačilo.

Uznávám, že se mohu mýlit. Samozřejmě nejsem žádný odborník, žádná vědma.. To nikdo a už vůbec né já.

110
# 29.09.2022, 21:35

Aidamko1
Vy nejste skeptik obecně, řekl bych:D.

No, jinak tipnul bych si, že povedená zima bude tak jedna za desetiletí, naposledy tu byly větší mrazy v lednu v roce 2017, což už je 6 let a ten leden byl v té zimě výjimka, prosinec i únor byly nadprůměrné. Ale řekl bych, že letos to teoreticky předpoklady pro zimní zimu má.

387
# 30.09.2022, 20:01

Aidamko1
Nu, našel jsem trochu relevantní souhrn, je to pro Německo, souhrn La Nina zim..https://www.wetterprognose-wettervorhersage.de/mel...
Holt i tam je nějaké oteplení.. ( kde je optimista, musí být i skeptik:))

Nu, a zde shrnutí na závěr..
"To, co již lze odvodit na map NOAA, je potvrzeno po bližším zkoumání. Ze třinácti průběhů La Niña bylo devět zim velmi teplých, jedna normální a tři velmi chladné. Ano, chladné - také velmi chladné zimy jsou možné, ale ne kvůli La Niña. Spíše roky s La Niña ukazují vyšší pravděpodobnost velmi teplé zimy nad Německem, Rakouskem a Švýcarskem, kolem 69 procent, což je pravděpodobně způsobeno poněkud zvýšenou tendencí k daným zónovým povětrnostním podmínkám.
Data však ukazují jasný výsledek. Pokud jsou splněny podmínky La Niña, má to za následek převážně příliš teplé zimy nad Německem, Rakouskem a Švýcarskem."

No a tak teda trošku optimismu uplně nakonec.. dle tabulky byly ty dvě minulé zimy La Nina, teplé, tož dle pravděpodobnosti procent by tato měla být studenější,,

No, a když jsme u těch rozborů, tenhle se mi od těch deutschů líbí (i když je z konce července, a víme už víc).. takový pro mne..:D, rozumím mu i já..https://www.wetterprognose-wettervorhersage.de/wet...
Akorát mi v tom článku neštimuje situace QBO baví se o východním, jakožto dobré podmínce pro zimu, ale QBO je v západním módu, čili v tom pro zimu horším.. nebo to jen blbě napsali..

La Nina zimy Německo
172
# 01.10.2022, 00:51

palma
(Jako nezdolný optimista jsem si to musel teď v noci projít :D)..
Ohledně QBO, tak to by mělo opět nějak kolísat k východním, ale je fakt, že s Vámi souhlasím, že to letos bude možná více v západní fázi, ale to zatím nikdo neví.

K těm datům ohledně La Niña, tak je super, že jste to vyhledal. Jen je škoda, že tam nejsou třeba další dodatkové údaje ohledně např. Grafy teploty v ENSO regionech (pak by to bylo perfektní, protože máme více druhů La Niña). I tak je to ale parádní rozbor o vlivu silnější La Niña ve střední Evropě. Avšak je zde i velice zásadní dodatek ohledně zkoumání vlivů La Niña.

Byly zkoumány události La Niña s mírnou a silnou strukturou . Podle znázornění v následující tabulce. Slabé události La Niña nebyly brány v úvahu.

Tedy ta tabulka vypadá děsivě, ale ono když zkusíme najít zimu se slabou La Niña, tak to vypadá lépe. Mimochodem letos nás čeká slabá La Niña.

Tak tedy např. zimu 2016/17 se slabou La Niña, která byla velice povedená, ale je fakt, že od průměru 1960-1990 byla o 0,5°C v nadprůměru. Dále pak zima 2008/09, která zejména v lednu a únoru byla na sníh bohatá.

Dále je zde v seznamu slabých La Niña zima 2005/06, kterou mnozí pamatují velmi dobře. Dále zima 1984/85 atd, atd...

No, takže bych to shrnul, že je celkem rozdíl zda máme silnou nebo slabou fázi jevu La Niña, což jste Vy mimochodem taky několikrát psal, že je vždy lepší slabší La Niña , nežli ta silná.

Kdyžtak pokud najdete něco dalšího, tak se o tom s Vámi mile rád pobavím. ;-)

387
# 02.10.2022, 08:08

Aidamko1
Ta La Nina kouká na naši debatu.. jinak to ani není možný, posiluje, mrcha...https://www.severe-weather.eu/global-weather/la-ni...
tentokrát rozebírají La Ninu a více méně vliv na USA, Evropu jsem tam nenašel, nicméně La Nina setrvá a posílí, sranda by byla, kdyby byla i příští rok v zimě, trochu navzdory té teorii, co jsem dal v předešlém příspěvku..:D

172
# 02.10.2022, 08:53

No zatím tam mluví stále o teplotě kolem -1°C, což je stále slabá varianta, ale docela mě těší jeden odstaveček, který mluví za dost.

Ale když se nyní podíváme na nejnovější hloubkovou analýzu s vysokým rozlišením v oblastech ENSO, vidíme, že na východě rostou pod povrchem chladnější než normální teploty. Tyto chladné anomálie způsobují rychlý pokles teploty ve východních oblastech ENSO.

Začíná se tady rozjíždět to, co jsem psal už v létě. La Niña zdá se přechází podle toho na východní, což je podle pár studií dobré pro Evropu, protože to signalizuje dalekorozsáhlejší vliv PDO ve Spojených státech, který pak má za následek setrvání blokace od TV nad Grónskem.
Zatím tedy dobrý.

22
# 02.10.2022, 08:59

No v loňském roce to také vypadalo dobře,dost se tvrdilo že zima bude pěkná a co z toho bylo,prosinec dobrý ale leden už nic moc a únor propadák,nějak se nám ta zima smrskla do dvou měsíců a jinak bych řekl podzim a jaro a dva měsíce léta.

274
# 02.10.2022, 10:11

Mě je to jedno jestli bude zima teplotně podprůměr či nadprůměr, jako celoroční pěstitel už mě troufám si tvrdit nemůže zastavit žádná ze situací a když napadne více sněhu, tak bude práce na jeho přemístění. Jediné mé přání je dostatek srážek, protože loni to bylo odstrašující, sucho od října v kuse, jaro dokonce 8. rok po sobě, zasněžilo smysluplně jen v prosinci, léto bylo pak jen toho všeho důsledek a oproti ostatním okolním státům jsme měli pak v srpnu ještě mega štěstí. Klidně obětuji mnou oblíbený teplý podzim, hlavně ať je hodně mokré jaro, zima mi stačí průměr, obávám se, že nezbyde než se modlit a zalejvat😉.

387
# 02.10.2022, 10:24

Yurri
To sucho u Vás nezávidím, tady jsem "dopadl" tak, že současné srážky už jdou přepadem v podzemní nádrži ven..a do půl metru pod zemí mám hezky mokro, níž jsem to nezjišťoval, takže letos nadmíru dobré a počítám, že ta voda v nádrži bude dobrá na jaře, teď ji nepoužiju.. pro Vás by se fakt šikla nějaká ta podzemní nádrž taky, akorát teda, pokud by byla velká střecha na svedení vody, jinak to nemá smysl, obzvláště ve světle toho místního sucha..tak snad zima nadělí..

238
# 02.10.2022, 16:17

Aidamko1
Já nechci vypadat, že najednou kopu za zimy v USA, dokonce 1 měsíc ze zimy strávím i v CZ a dokonce na dovolené takže bych si tam přál naopak hezkou zimu. V USA trávím dost pracovního času venku, takže když zima nebude, tak mi to zas tak neva....

Nicméně, jednu věc jsem tady vypozoroval ;-) Hodně se tu zapomíná na klimatické změny a až příliš se upíráš na nějaké historické statistiky, které už v tuhle chvíli vůůůbec nemusí být relevantní. I já jsem se tady v posledních letech na diskuzi nechal strhnout k modlení se za všemožný QBO, PDO, NAO, Uralské blokace atd. ...Sám jsi už v minulých letech tvrdil jak jsou perfektní podmínky pro zimu jako byla 2005/06 a nakonec to byla tragická zima. :)

Zkrátka tím, že je mi teď víc jedno, jaká bude zima, tak najednou víc vidím, že jsme se tu vždycky chytali každýho stébýlka jako nějaký náznak pro skvělou podařenou zimu.

Ještě pro zajímavost, bohužel jsem si to neuložil týden zpět a teď to zas nemůžu dohledat. Třeba statisticky posledních 20 let byla v Columbusu teplota leden-únor -0.2°C chladnější než je dlouhodobý průměru. Což je minimálně fascinující ve srovnání třeba s Prahou, kde za posledních 20 let musí být vůči dlouhodobému průměru ta teplota snad o několik stupňů vyšší :!!:

2191
# 02.10.2022, 17:24

Září sice bylo chladnější jak třeba loni (ale ne extrémně v porovnání s průměrem), říjen také nepůsobí nijak neobvykle. To, že bulvár hlásá nesmysly rovněž není nijak neobvyklé. Navíc letos se mu "hodí" strašení s energetickou krizí, čehož náležitě beztrestně zneužívá. A jaká tedy bude zima? Taková, jakou zařídí Matka Příroda. Tečka...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.