Tohle mi přijde už slušné, pokud se to ještě trochu posune do zimy.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Tak ještě něco, zdá se, že v pátek a sobotu by mohlo sněžit i tady..i když se pak oteplí. Ale byl by to první letošní sníh u mě uvidíme, až to začne malovat i ecák.. ten se nechytá.. ale celkově tady u mě bude asi tepleji než v Čechách.. kde je větší šance na nějakou tu zimu.. to co se v modelech rýsuje není dělané pro nás východňáky..
kuba
Tu mapku jsem dal trochu nešťastně. Je to celková suma sněhových srážek za +240h, ale sníh je tam už na +120h a na +168h už je ho tam skoro stejně jako na +240h.
GFS je teď nejchladnější model, ale i ansámbly pro moje souřadnice pěkně poskočily dolů na 2-3.12. nemalý počet křivek se blíží v 850hPa k -10°C.
Aura1
Tohle mne taky baví, jedněm modelům věříte ledový výlev, a jiným nevěříte fénování Evropy.. , a na závěr z toho vyleze průměr a to že nevěříme modelům.. a to se vyplatí!
Nicméně je to trošku bizár, jak se to rozchází, ta nejistota je velká, ale vemte si, jak už to trvá dlouho.
Aura1
ventusky je dobrý i pro porovnání celkové situace, já si tam třeba porovnával tu světovou sněhovou pokrývku, rychlost vortexu a prochlazení, výši tlaku nad Evropou a oceánem, apod. apod.. dle stejného období v různých letech, a pak se dívám, co o tom různě aktuálně píšou, a občas se pak bavím, píšou, že něco je vyjímečné, hovoří to pro to, a proti něčemu..a ono to v porovnání s minulostí pak ztrácí vyjímečnost, a vypadá to jinak, než je to presentováno..
Tento desetidenní výhled má podprůměrné teploty ve 2m skoro v celé Evropě, kromě JV. Možná je to ochlazování nenápadné, ale jisté. Nakonec pro nás v ČR když vyhraje teplejší varianta, lze čekat výkyvy a může to spadnout potom zase do zimy.
Ten teplotní kontrast kolem Středomoří vs. severní polovina Evropy bude pravděpodobně podporovat srážky, TN, teplotní rozhraní atd.
No, tak zatím to vypadá tak, že kdo bydlí čím dále na západ tím líp asi no... tady to zatím vypadá na přední stranu brázdy a teplota příští týden možná půjde k desítce... už jak vidím ENS ECMWF z 00h tak se mě zmocňuje spíše smutek... no což, když už ne Mikuláš, tak třeba ty Vánoce zde na východě... někdy i při tom západním proudění nám tady na východě sněžívá na frontách častěji než na západě a zároveň je většinou chladněji.. tož uvidíme. Zima začíná ve čtvrtek... třeba ani ten leden tady u nás nebude tak teplý jak se nyní z modelů zdá...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.