kapr84
Já jsem třeba skeptický vůči zimě jako celek v Evropě (prosinec až únor), za to bych vsadil boty, že bude teplotní nadprůměr. Ohledně prosince to sice vypadá, že by mohl být teplotně průměrný, ale z pohledu zimního počasí to nic moc nebude. Tipuju primárně holomráz, inverzi a minimum srážek ve sněhové podobě Tedy to co zpravidla do CZ přináší výraznější sněhové srážky se konat nebude - TN od jihu nebo SZ proudění.
Ohio výhledově taky bída co se týče zimy, jen asi tento čtvrtek to vypadá na ledový den. Ostatní dny střídavě mezi 5-19°C (ráno mrazíky). Nicméně počasí bude asi výrazně dynamičtější než v CZ, obden to vypadá na vichřici s nárazy 70-80km/h a modely dávají na dalších 10 dní 40-80mm srážek, bohužel všechno v dešti.
Třeba tahle středa bude zajímavá, někdy kolem 7 ráno se očekává ještě déšť, vichřice skoro 80km/h, 12°C a v 1 hodinu odpoledne už jen 1°C
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Je to nejisté. 50:50 teplo:zima
Příznivě vidím to, že se na JZ Evropy začnou formovat tlakové níže. Přikláním se k zimě. Indexy mají teda pěkný zápor.
Atlantik je teda pěkně zablokovaný. Proudění napříč celou Evropou jde od cca JV. Řekl bych, že bez vlivu Atlantiku se to do zimy nakonec zlomí.
Ten vstup do prosince a jeho průběh bude opravdu zajímavý. Vznik rozsáhlé Grónsko až Skandinávské blokace bude opravdu velký - https://twitter.com/mikarantane/status/15971774222...
Včera jsem uváděl stav a vývoj vortexu, zde je dnešní hezký tweet, jak aktuálně vortex vypadá. Nahoře neutrál až silnější, níže pak hodně rozkolísaný a slabší (proto tvar "kalhot") - https://twitter.com/SimonLeeWx/status/159707920611... dá se říci až rozdělený a nezávisle pracující na sobě ...
A velmi důležitý bude vývoj ve druhé polovině prosince, kde cituji:
"The fate of the NAO/NAM in the second half of December probably rests on how quickly/to what extent the stronger U winds from higher in the stratosphere descend into the lower stratosphere. It's very difficult to get NAO- to occur or persist without weak U100."
Jednoduše řečeno, aby NAO- mohlo přetrvávat, bude potřeba (nejenom) slabého vortexu v hladině U100. Zesílit U100 by mohla navrácením propojení ze shora směrem dolů.
ale Adi, .. "nevídím to tak příznivě" Nebo "dnes jsou modely lepší".. Modely budou každý den jiné, a jestli si myslíš, že ecák jako první přišel s konečnou verzí tak tě rychle vyvedu z omylu... jo gfs je střelec, a ecák se drží spíše při zemi, bylo to v létě, bylo to na podzim, bude to v zimě. Může mu to vyjít, ale pokud už takhle dlouho dopředu taková nejistá situace tak opravdu smeknu, nevěřím mu to.. Ale chápu snahu lidí něčeho se chytit a ecák je nyní stabilnější než gfs, ale neznamená to že už tohle bude dávat až do termínu... nicméně ecák tuším zase velice přesně odhadl to sněžení před tuším 2 týdny..pokud by mu to i teď vyšlo tak napíšu že je lepší než gfs
Koukám, každoroční novinka už zase funguje... odsouvání ochlazení...
Nicméně jsem se po týdnu(vydržel jsem to) podíval na střednědobé výhledy, ukazují zhruba toto: PV by se dle všeho rozpadnout neměl až do 10, ledna, kam výhled vidí, NAO by se měla vrátit do neutrálu až plusu okolo Vánoc (25.12. apod.), celkově podprůměrné teploty to ukazuje do 12.12. pak průměr, na konci období ,první týden ledna směr k oteplení. tolik tedy modely...
ludvicek
No celé se to posunuje (Ečák), tu výši nad Atlantikem to šoupe víc k východu, čímž to neblokuje zcela možnost proudění od jihu, čili je tam asi i proto teplejší výstup. Hold asi sníh spíš ve Španělsku, či Německu. čili, GŠF tam má víc zimu, Ečák spíše něco směr jih.. Jak píšu vidím to na....... asi, asi, asi..
Kokos342
No, a na co má brát ludvicek ohled? Teď koukám na GSF, výstup v 00 hod.."teplý" před tím v 18:00 studený, a takhle se to VŽDY střídá,, takže na co brát ten ohled??
palma
Včera zrovna byly běhy 06UTC a 12UTC chladné a 18UTC a 00UTC teplé. Jinak GFS (né GSF, či GŠF) je celkem irelevantní s těmi hlavními běhy, protože průměr teploty pro 2m je na další dny asi o 2-4 stupně níže než maluje hlavní běh. Zase včera to bylo výše o ty 2-4 stupně.
Takže ono nějak kolem té 0 bude. Jinak na víkend těch 7 stupňů jsem zvědav, ale to tady čekám max 5 stupňů.
Jinak je asi lepší koukat max na 3 dny dopředu. Ono se to komplikuje lehce i směr sobota s tím oteplením a sněžením, tak uvidíme. Včera to vypadalo na páteční podvečerní 2cm, teď spíše na sobotní. Jinak se teploty na sobotu pro nás srazily dost.
charlie1
Ach jo, psal jsem to už mockrát, jiní, co to sem dávají též, tedy ještě jednou, krátkodobé předpovědi řeší aktuální situaci, dlouhodobé řeší trendy.. už je to jasné?
swan1 Tak jasně, přesnost stoupá s ubíráním dní předpovědi-, já to tu mám rozházené teď na i den dopředu, jednou mám mít +2, a mám -3, protože se ta deka večer protrhla, a jindy mám mít -3 a mám +2, protože se ta deka, sviňa jedna, zase objevila hned zkraje noci..Toť půvaby zimního počasí..
Aidamko1 termín GŠF tu padl při jedné bezprostřední reakci, a občas ho při podobné situaci používám (použijí ho občas i jiní účastníci), nicméně, je pravda, že teď už to může vypadat jako omyl, překlep, asi to už přestanu používat..
ty níže na příští týden totiž zatím ani náznakem neexistuji, tzn modely počítaji s tím že se vytvoří a nějakým způsobem ovlivni počasí … jediný co existuje je masa studeného vzduchu u Archangelsku, studená vana vzduchu nad skandinavii, ta bude podle mého promlouvat do počasí u nás, jak to bude studený podle mne dost na to aby sněžilo na horách i v nížinách…
Kokos342
Nevím, jestli jste vůbec pochopil můj příspěvek. Reagoval jsem na odsouvání a přidal názor, že kromě odsouvání se i otepluje - v trendech. Že je celá dlouhodobá předpověď extrémně nejistá, to jsem tady v minulosti zmínil několikrát, například haněním křemíkových mozků.
Aidamko1
Max 3 dny do předu ještě není víkend, nekoukat!
Šupaj do zimy? Výrazné ochlazení nastane možná už v termínu 2-3.12. začíná se to pěkně míchat.
Zajímavé je zvýraznění kontrastu TV na SV Evropy a TN na JZ Evropy. V ČR už vidím větší vliv TN, než TV i nejednoznačnost směru větru. Vtipný když TN u Španěl bude výraznější než TN u Islandu.
btw. Kam na to ty Rusáci chodí? 10-ti denní průměr tlaku vzduchu přepočteného na hladinu moře 1046 hPa. Tvl ti jebe. Putin zapnul Ruskou verzi haarpu a rozhodnul se, že zablokuje Atlantik, aby byla v Evropě chladnější zima.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.