Tutugon
Jo jo, já jsem si říkal, že budu už sledovat jenom 1 model + ALADIN a nic jiného, ono se stejně není čeho chytit a konkrétně pro nás ČR je to spíš o náhodě, než o nějakých rozsáhlých TÚ a cirkulacích. To nadšení s přicházející zimou je vždycky, ale když to pak vázne, přestane to bavit.
Jo ten Atlantik je pěkný, ale zimu nepřinese, maximálně na hory a vyšší polohy a níž jenom přechodně, ale má to i krásu v tom, když trochu zahučí vítr. Mě to zatím nechybí, radši ať přijde nějaká zima i do nížin a ať se teploty drží aspoň na průměru.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
kapr84
Kdyby měla vyjít nějaká varianta, tak jí tam bude mít jakýkoliv model opakovaně každým výstupem tak do 5 dní. Když se každý výstup mění, tak je jasný, že je to nejistý. Není třeba ani sledovat ansámbly pro pochopení, co vyjde určitě, co možná a co je jenom střelba.
No jasně, řekl bych ale že jak původně tam nebyl ani mm tak srážek s dalšími výstupy přibývá.. to je fuk, co neovlivníš.. ať to dopadne jak má... Nově třeba ecák z 06h přidal na pátek srážky, takže už je tam mají oba a počítá s nimi i čhmú v předpovědi.. otázka kolik toho spadne.. zatím to padá na slabé sněžení.
kapr84
Pro zimofily je zkouška jejich nervů každý studený výstup, každého modelu, tedy, ten co je třeba i jediný studený, nejstudenější, bude i ten jimi nejcitovanější, toho bohdá nebude , aby to jednou nevyšlo..!..já jsem taky v klidu, je mi to vlastně jedno, zahrada zazimovaná, česnek v zemi, halda dříví pod střechou, mrazáky a špajzka plný potravy, sádlo vyškvařený, vína dosti, co víc si prát?
No na to sněžení pátek-sobota jsem zvědavý, ale ještě se to bude upřesňovat, protože modely srážek přidávají. Teď jsem koukal na mé oblíbené polské modely, které jsou pro Moravu velice přesné a ty malují srážky od jihu celkem plošně. Pak GFS si přifačil nějakou že by výškovou TN od JV nad Moravu v neděli a s ní 20mm srážek, v polohách nad 400m.nm nad západě Moravy klidně 10cm. Bude to zajímavé.
No přeci jen když sleduji ansámbly, tak hlavní běh je pořád až nebezpečně vysoko nad průměry, takže bych ještě počkal s nějakou úvahou o teplu apod. Modely pomalu nevědí jak bude o víkendu, kolik a kde bude srážek a jak se oteplí a někteří už vědí jak bude v prosinci a jak bude zima na dvě věci. Jasně, hlavní běh má spolu s kontrolním během největší váhu a poměrně slušnou relevantnost, ale už při minulém ochlazení hlavní běh totálně přepískl do tepla a nevyšlo mu to na těch cca 7 dní dopředu ani za málo, takže ono je důležité sledovat i další modely, příp. ten průměr všech běhů a né se jen orientovat na ten jeden hlavní běh, který skutečně může (ale taky nemusí) být mimo.
Hlavní běhy jsou většinou v případě nějaké podobnosti s během Control velice spolehlivé, ale je zejména v zimě důležité sledovat více modelů, protože hlavní běh rád utíká z extrému do extrému. V létě častěji hlavní běh dokáže odhadnou vlny veder, ale v zimě s ním mám poměrně výrazné problémy, ale pro to zde máme více modelů. A hlavně zde platí zlaté pravidlo. V zimě modely mění často během 72 hodin o 180°.
Já si myslím, že do víkendu musíme počkat, protože hlavní běhy a průměry se budou ládovat jednou do mrazů, pak zase do tepla.
Tak ten vývoj posledních dnů pořádně rozproudil diskuze nejen zde mezi námi, ale hlavně na mém oblíbeném Twitteru. Bohužel to aktuálně vypadá, že mohutná blokace TV bude více v oblasti Grónska a Arktidy. Pro Evropu nám to maluje možný výrazný kontrast mezi chladnějším SZ a teplejším JV. A my ve středu Evropy jsme aktuálně více do té teplejší oblasti. Potřebovali bychom, aby ta TV více zasahovala ke Skandinávii či i zde byly TV. Takto to spíše vypadá, že pod těmi TV bude místo pro TN na západ od nás, které ale zase brání rozsáhlé TV na východ u nás. Ve výsledku tyto kombinace mohou pumpovat teplý vzduch z J, JZ. Uvidíme, kéž by se tlak. útvary uspořádal jinak a zvítězily modré barvičky
Dále je velmi zajímavé, že poslední výstupy GFS po 5.12. malují hodnoty TV v oblasti Grónska až k 1070 hPa a možná až rekordních skoro 1080 hPa.
Na tomto tweetu hezky zobrazeny, jak vypadají kombinace NAO+/- a BLO+/- https://twitter.com/Erik_Met_DK/status/15975391391... a je vidět, že NAO- má hodně různých podob pro možné počasí ve střední Evropě.
Předpověď na půlku prosince - https://twitter.com/SimonLeeWx/status/159736526223...
Prostě pro zimu potřebujeme více "podporu" Skandinávie ...
A ještě pro zajímavost, že NAO- už možná není tak "významná", jak bývala (vliv GO). Zde srovnání pro severní Evropu - https://twitter.com/mikarantane/status/15972416225...
PS. a pod tímto tweetem https://twitter.com/PvForecast naleznete mraky nových příspěvků na vortex, počasí, rozbory, vývoj dalších týdnů atd. - doporučuji (a opravdu rolujte níže a níže, je toho tam hodně a některé příspěvky jsou zajímavé. Po rozklinutí příspěvku je pod ním často další, delší diskuze či doplnění informací)
andy206
Joo, ty twitterové diskuse mám strašně rád. Ty vlákna tam jsou plná parádních rozborů. Já vždycky zbožňuji, jak se na nějakém výstupu okamžitě vyrojí označení buď směrem k Simon Lee, či Judahu Cohenovi apod. Pak je tam v komentářích úžasná diskuse.
Je fakt, že ta TV by potřebovala lehce získat dominanci i nad Skandinávií, minimálně by to i pro nás znamenalo chladnější počasí. Takhle je dost možné, že bude minimálně JV polovina republiky v teplejším sektoru. Taky se ale může stát něco, co se stalo v lednu 2013, kdy ta TV dokázala uhrát vliv i nad Skandinávií a bylo i ve střední Evropě docela mrazivo a zasněžíno.
No tož uvidíme.
Já bych si dokázal představit i nějakou TN východně od ČR, která by mohla přinést aspoň na pár dnů severovýchodní proudění a nějaké srážky, ale četl jsem, že prý taková situace je dost výjimečná, tak to jsou asi jen mé optimistické prosby, ale tak třeba se povede.
andy206
Dokud někdo nevysvětlí, co je to BLO, tak je ten obrázek pro mnohé úplně nesrozumitelný.
A ještě pro zjímavost, že NAO- už není tak "významná", jak bývala (vliv GO). Zde srovnání pro severní Evropu - https://twitter.com/mikarantane/status/15972416225....
Tomu se nedivím, prostě GO to celkem drtí. Ve výsledku je GO hlavní síla a ty ostatní krátkodobé klimatické oscilace hrají celkově menší roli.
Aspoň to platí pro oblast střední Evropy, jinde ty zimy ještě jedou nebo jsou dokonce studenější jako ve východní polovině USA.
andy_206
Projel jsem ten účet PV forecast a dělají tam stejné halo jako my. Když měl GFS velmi mrazivý závěr na +300h dopředu, hned to tam někdo dal jako animaci a k tomu waw smajlík.
Ano, BLO je tzv. Skandinávská (ne)blokace. A ta, zdá se být, tou hlavní neznámou pro nás ve střední Evropě pro následující dny/týdny. Povídání, vysvětlení, spojitosti atd. naleznete zde - https://simonleewx.com/2020/10/15/the-many-faces-o... i když to chce více času k pročtení a pochopení alespoň těch základních souvislostí (o to se při večerech snažím a snad intepretuji správně - i když se během toho čtení celkem rychle z toho všeho zamotá hlava )
BLO+ (někdy také jako SB - Skandinavian Blocking) = oblast s vyššími hodnotami tlaku vzduchu (tedy TV) v oblasti nad Skadinávií. Větší část Evropy může být blokována od západního proudění.
BLO- a nebo také AR (Atlantic Ridge) = TV u resp. v oblasti Grónska, bez TV v oblasti Skandinávie (zde spíše TN), a TN z Atlantiku míří přes Britské ostrovy do Skandinávie = jak psal palma, zima na západ, čím východněji, tím tepleji (od jihu to pak posílá teplejší vzduch, pokud je na východ TV)
A ona právě kombinace NAO- a BLO- jsou/mohou mít pro nás ve střední Evropě opravdu různé podoby (ty poslední nám malují spíše teplejší výhled, protože asi bude dominovat NAO-. Zároveň ale velká nejistota, jak a kde přesně to bude). Potřebujeme BLO+.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.