Tak mi přijde, že vyhlídky jsou po dlouhé době zajímavé. Inverze nebude trvat moc dlouho, po "inverzním vrcholu" s tlakem 1035 hPa a více jak +10°C v 850hPa, bude plynule a delší dobu klesat, jak tlak, tak teplota v 850hPa. Inverze se postupně naruší, foukne nějaký chladnější vítr. Pod inverzní dekou bude chladno, poté zřejmě taky. V závislosti na oblačnosti budou zřejmě častější mrazíky nebo naopak nízká maxima i v nížinách kolem 5°C i bez inverze.
swan1 Myslím že další výstupy tam zase vrátí ty nízké teploty od severovychodu, mohla by do toho přijít nějaká tlaková níže od jihu a bylo by to dost zajímavé
kuba Ta TN tam v plánu je, jj, jen bude záležet, kam až se vytáhne, nebo nevytáhne její dráha, jestli sem tomu chladnému vzduchu pomůže více, nebo méně, nebo bude tepleji a více srážek...? Potenciálně zajímavá situace by to určitě byla..
kuba swan1 Z těch ansámblů co jsem dal, kouká velká nejistota. Jsou dost rozhozené. Konkrétní počasí těžko určit, ale je jasný, že inverze nebude na dlouho a poté bude mít počasí jiný ráz.
Tak mi to přijde lepší, než kdyby měla inverze trvat velmi dlouho.
S česnekem netřeba plašit a nezbláznit se z prvních mrazivých dní. Pamatuju si rok 2015 nebo 2016, kdy jsem ho nalupal do země před první hlášenou zimní epizodou. Napadl sníh, po čtyřech dnech roztál a pak byl extrémně teplý prosinec až do Silvestra, kdy bylo furt kolem +10. A na Silvestra trčely ze země půlmetrový šlahouny. V klidu počkat, až hlína zase rozmrzne a přelom listopadu a prosince to jistí
Teď ten studený vzduch posunut zase blíže a je tam frontální rozhraní kde by spadlo dost srážek ve sněhu, stačí malý posun a sníh bude i u nás a nebo z toho nebude nic, uvidíme v dalších dnech co tam bude, každopádně zajímavá situace a ne nuda jako když je inverze
kuba No já to už beru s nadhledem, jak bude, uvidíme v tom konkrétním termínu, nejlepší je se tomu tak trošku pousmát.. třeba takové slunce to umí moc dobře, řehní se nad tím, jak se lidi snaží předpovídat počasí..
Dejvas To tady u nás nehrozí, teplota půdy je ještě na hraně, určitě nechám česnek na konec listopadu, teď tam přidávám dalších 10 ingrediencí a zlepšováků a stejně si to musí sednout, vyhlížím spíš ty srážky za týden.
Jen ať si tam ještě zůstane,teď by padal a na vánoce a Silvestr budou zase padat rekordy, ne ne,na zimu je čas,myslím že není kam spěchat ještě není ani půlka listopadu
Zachar přesně tak, nechal bych zimu někdy za měsíc až na advent, to bývá teď tak normální, teď Michal Žák prezentoval letošní zimu jako o cca. 0,5 až 1 st. nadnormál, což by nebylo úplně tak špatné, takový novodobý průměr.
ansámbly ECMWF po 12h aktualizaci. Jsou tam nějaké křivky, které jdou fakt hluboko, ale pravděpodobnost že to vyjde je asi velmi nízká. Ale vůbec to vypadá pěkně, že se v 850hPa může delší dobu teplota motat kolem 0°C.
Nevím co to přinese za počasí, ale myslím, že to bude něco zajímavého a chladnějšího. Ten potenciál je tam zajímavý.
ludvicek To jsou takové hovadiny tyto články,tohle je spíš jako že předchozí zimní měsíce bylo teplo tak bude zase a z toho se vychází,články o ničem....