Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
No, na infráku to vypadá, trochu jako TN, co se zbláznila a točí se naopak..
Ale depa, je to jen vysoká, max střední oblačnost, kterou roztáčí kolotoč mohutné TV..
Aktuálně tu máme v kotlince skoro 2 pod nulou, v nedalekém Nicově(920mnm) více než+8, inverze jede..
Jinak, ten hodně na severu jedoucí, západo-východní ,,tank,, atlantického jetstreamu se od S, SV žádným studeným vpádem v podstatě prorazit nedá.., bez šikovně položené blokace Atlantiku se ani tuto zimu nějaké solidní zimy nižší a střední polohy nedočkají..
Špatné pro milovníky sněhu, dobré pro domácnosti z hlediska úspor tuhých paliv, plynu, elektřiny.., čemuž přál už i celý podzim..
Dnes ráno je zase mlha a jenom pár stupňů nad 0. Poslední neděli bylo max. +5°C, mlha/nízká oblačnost celý den a k tomu foukal citelný studený větřík. V ten den mi poprvé došlo, že už je to na bundu, lidi měli už i čepice. Poslední roky si více všímám jak moje běžně teplá suchá oblast, dokáže být naopak velmi studená s častou mlhou nebo zataženou oblohou, zatímco jinde mají sluníčko a o téměř 10°C tepleji. Přijde mi to někdy jako imitace horských podmínek.
Svým způsobem mám ty inverze rád. Je to něco úplně jiného, z klimatického hlediska je to zajímavý jev a stabilizátor. Kdyby inverze vůbec nebyly, tak průměrná roční teplota by v mojí oblasti mohla být třeba o několik stupňů vyšší. Zároveň by tu byla spíš step. Inverze = chladno, vlhko. Opakem tu bývá sušší vzduch, srážkový stín, vítr, slunce. Inverzní podmínky zde tvoří možná 10-20% všech dní v roce (hrubý odhad). Od října do února možná 30-40% dní.
To je to nadšení z tech 14 ti dennich omalovánek dokola se bude psát nesledujte ty výstupy ale celkový sumář ansánblů, kde žádný rapidní ochazení ani nebylo avizovaný byl to možný scénář snad jen u dvou variant ze 30, takže žádný dvouhodinový poprašek nebude, ochlazovat se bude postupne to je jasný, zima přijde v zimě, letos to vyjde věřím v to .. ty ansanbly byli 3 dny zpět když jste tu skakali nadšenim ještě teplejší..
charlie1
Ansámblová předpověď má mnohem větší relevanci a vypovídající hodnotu. Hlavní běhy jsou v horizontu týden až 14 dní něco jako náhodná střelba. Přes ansámbly to člověk pochopí jak moc je taková předpověď nejistá. Taky jsem to dřív žral a ansámbly nesledoval, ale serióznější předpověď se bez nich prakticky neobejde.
Chvíli to opravdu vypadalo na první zimní pozdrav od východu a pár dní podprůměru, ale už modely otočily a přetlačovanou vyhraje spíše západní proudění. Teploty ve výšce se sice budou motat někde cca okolo 0°C, ale jelikož se rozruší inverze tak v nížinách se rozhodně neochladí a bude stále třeba 8-10°C v maximech takže na to období 18.-20.11. stále lehký nadprůměr. Na horách se ovšem vyskytne sem tam nějaká vločka a začne to lehce připomínat zimu.
Jsem zvědavý kdy se letos dočkáme prvního mrazového dne. Zatím ve 2m teplota pod nulu ještě nešla. To je už docela výkon na půlku listopadu.
Jinak zde byl tento pracovní týden velmi slunečný a užil jsem si ho. O víkendu už se inverzní dekl nevyhne asi ani nám. Počítám že vydrží do úterý a pak přijde to ochlazení/rozrušení inverze.
charlie1
Nějak sem si nevšiml, že by tu někdo skákal radostí že hurá, přijde zima...
Výhledy byly střídavě do chladu a do teplejší varianty, stejně tak odlišné, jako ty ansámbly , podle kterých se tvoří, stejně tak komentáře většiny uživatelů spíše v duchu, že predikce na více jak týden dopředu jsou vždy nejisté..
Nakonec to bude někde uprostřed, ochlazení přijde sice zvolna, ale evidentně..
Z nadnormálních teplot se počátkem příštího týdne dostaneme spíše do normálních pro polovinu listopadu...
"Teploty ve výšce se sice budou motat někde cca okolo 0°C, ale jelikož se rozruší inverze tak v nížinách se rozhodně neochladí a bude stále třeba 8-10°C v maximech takže na to období 18.-20.11. stále lehký nadprůměr."
JohnBattler
To bude záležet spíš na větru a oblačnosti. Pokud například bude ráno -3°C a pak se zatáhne, můžeš čekat v nížinách teplotně podprůměrný den.
charlie1
Tak já nevím, jsem sice dá se asi říct pamětník šumavských (volarských) 70-80-90tkových podzimů a zim, ale že by v listopadu byla místní norma půl metru sněhu a -10°C, to určitě ne.. I když občas se stalo, to zas jo...
Zimní norma ano, to jo...
Dnes je opravdu nepředstavitelné třeba to, že 2/3 zimy u nás fungovalo venkovní zimní, hasiči z potoka stříkané udržované kluziště, prostě proto, že mělo mráz..
Ansámbly jsou fakt slušně rozhozené. Křivek jdoucích někam víc dolu spíš přibývá.
U tlaku vzduchu je tam docela strmější pokles a potom zase mírný nárůst. Z toho mi vychází chladnější počasí pro nížiny. Možná víc mrazíků, míň větru, sem tam mrznoucí mlha. Něco na tento způsob. Obecně ochlazení a nárůst tlaku vzduchu jde na vrub chladnějšímu počasí v nížinách. Já si moc iluze nedělám. Do konce listopadu už žádné teplo nebude.
Aura1
Tak ony, i logicky, ty křivky musí dolů, jinak by byl nadprůměr tak +5 nad normál.. což by bylo enormní, navíc to klesá právě z nadprůměru ( a klesá to pěkně zvolna).. a mám i dojem, že tam je započítáván i ten údaj z průměrů za období 1999 - 2021 nebo tak nějak...a zimní průměry stoupaly, vedle léta, nejvíc... takže zima bude, ale..? Jaká?
Aura1
No hodně záleží odkud bude foukat. Pokud to bude spíše od západu tak při teplotě ve výšce 850 Hpa okolo 0°C to dá v nížině prostě nadprůměr na druhou polovinu listopadu. Pokud to bude spíše suchý kontinentální vzduch od východu tak máte pravdu, že by to klidně mohlo dát den cca 5/-3°C a tedy slabší podprůměr. Uvidíme. Zatím je jisté že se příští týden ochladí ve výšce a tady dole bych z toho zatím nedělal nějaké drama. Určitě se rozruší inverze, která od zítra nastoupí v plné síle.
palma
Když si zadám souřadnice Pobaltí, tak tam je pravděpodobnost výrazného studeného vpádu vysoká, ale to už je jiný kraj. Běžně tudy proudí arktický vzduch častěji, nežli v ČR, podobně je to na SV Polska. Průměrná teplota v lednu je tam třeba -5°C na rovinách, kdežto v ČR spíš 0°C nebo +.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.