Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, hlavně na západě Moravy během dne nízká oblačnost

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

306
# 11.11.2022, 05:55

kuba
Co jsem vám říkal, ochlazení zůstane východněji a moc chladnější dny než tuhle u nás těch +5 fakt nečekám, sotva v noci kolem 0, takže spokojenost.

414
# 11.11.2022, 06:53

No, na infráku to vypadá, trochu jako TN, co se zbláznila a točí se naopak..
Ale depa, je to jen vysoká, max střední oblačnost, kterou roztáčí kolotoč mohutné TV..
Aktuálně tu máme v kotlince skoro 2 pod nulou, v nedalekém Nicově(920mnm) více než+8, inverze jede..
Jinak, ten hodně na severu jedoucí, západo-východní ,,tank,, atlantického jetstreamu se od S, SV žádným studeným vpádem v podstatě prorazit nedá.., bez šikovně položené blokace Atlantiku se ani tuto zimu nějaké solidní zimy nižší a střední polohy nedočkají..
Špatné pro milovníky sněhu, dobré pro domácnosti z hlediska úspor tuhých paliv, plynu, elektřiny.., čemuž přál už i celý podzim..

422
# 11.11.2022, 07:03

swan1
No, tady po inverzi ani vidu ani slechu, spíš to po ránu vypadá jak východ/západ slunce někde nad středomořským ostrovem...:) venku jinak +5,5..

ranní paráda..
414
# 11.11.2022, 07:10

palma
Wow, slušný :)
Tady je přísně inverzní rozložení teplot, ale NO ani mlha tu nejsou..
Máme jasno..

na nebi takto
při zemi tak..
422
# 11.11.2022, 07:22

swan1
Jo, jinovatka na autě, to nemusim, nechávám to škrábat děcka, když teda jedou se mnou..:D, no předvídal jsem cca před deseti dny, že žádné velké mrazy či zimní projevy nepřijdou, po neděli sem hodím, jak to vidím dál...

40
# 11.11.2022, 08:52

Dnes ráno je zase mlha a jenom pár stupňů nad 0. Poslední neděli bylo max. +5°C, mlha/nízká oblačnost celý den a k tomu foukal citelný studený větřík. V ten den mi poprvé došlo, že už je to na bundu, lidi měli už i čepice. Poslední roky si více všímám jak moje běžně teplá suchá oblast, dokáže být naopak velmi studená s častou mlhou nebo zataženou oblohou, zatímco jinde mají sluníčko a o téměř 10°C tepleji. Přijde mi to někdy jako imitace horských podmínek.

Svým způsobem mám ty inverze rád. Je to něco úplně jiného, z klimatického hlediska je to zajímavý jev a stabilizátor. Kdyby inverze vůbec nebyly, tak průměrná roční teplota by v mojí oblasti mohla být třeba o několik stupňů vyšší. Zároveň by tu byla spíš step. Inverze = chladno, vlhko. Opakem tu bývá sušší vzduch, srážkový stín, vítr, slunce. Inverzní podmínky zde tvoří možná 10-20% všech dní v roce (hrubý odhad). Od října do února možná 30-40% dní.

# 11.11.2022, 08:57

To je to nadšení z tech 14 ti dennich omalovánek :snih::) dokola se bude psát nesledujte ty výstupy ale celkový sumář ansánblů, kde žádný rapidní ochazení ani nebylo avizovaný byl to možný scénář snad jen u dvou variant ze 30, takže žádný dvouhodinový poprašek nebude, ochlazovat se bude postupne to je jasný, zima přijde v zimě, letos to vyjde věřím v to :) .. ty ansanbly byli 3 dny zpět když jste tu skakali nadšenim ještě teplejší..

40
# 11.11.2022, 09:27

charlie1
Ansámblová předpověď má mnohem větší relevanci a vypovídající hodnotu. Hlavní běhy jsou v horizontu týden až 14 dní něco jako náhodná střelba. Přes ansámbly to člověk pochopí jak moc je taková předpověď nejistá. Taky jsem to dřív žral a ansámbly nesledoval, ale serióznější předpověď se bez nich prakticky neobejde.

# 11.11.2022, 09:33

Chvíli to opravdu vypadalo na první zimní pozdrav od východu a pár dní podprůměru, ale už modely otočily a přetlačovanou vyhraje spíše západní proudění. Teploty ve výšce se sice budou motat někde cca okolo 0°C, ale jelikož se rozruší inverze tak v nížinách se rozhodně neochladí a bude stále třeba 8-10°C v maximech takže na to období 18.-20.11. stále lehký nadprůměr. Na horách se ovšem vyskytne sem tam nějaká vločka a začne to lehce připomínat zimu.
Jsem zvědavý kdy se letos dočkáme prvního mrazového dne. Zatím ve 2m teplota pod nulu ještě nešla. To je už docela výkon na půlku listopadu. :love:

Jinak zde byl tento pracovní týden velmi slunečný a užil jsem si ho. O víkendu už se inverzní dekl nevyhne asi ani nám. Počítám že vydrží do úterý a pak přijde to ochlazení/rozrušení inverze.

414
# 11.11.2022, 09:36

charlie1
Nějak sem si nevšiml, že by tu někdo skákal radostí že hurá, přijde zima...
Výhledy byly střídavě do chladu a do teplejší varianty, stejně tak odlišné, jako ty ansámbly , podle kterých se tvoří, stejně tak komentáře většiny uživatelů spíše v duchu, že predikce na více jak týden dopředu jsou vždy nejisté..
Nakonec to bude někde uprostřed, ochlazení přijde sice zvolna, ale evidentně..
Z nadnormálních teplot se počátkem příštího týdne dostaneme spíše do normálních pro polovinu listopadu...

40
# 11.11.2022, 09:42

"Teploty ve výšce se sice budou motat někde cca okolo 0°C, ale jelikož se rozruší inverze tak v nížinách se rozhodně neochladí a bude stále třeba 8-10°C v maximech takže na to období 18.-20.11. stále lehký nadprůměr."

JohnBattler
To bude záležet spíš na větru a oblačnosti. Pokud například bude ráno -3°C a pak se zatáhne, můžeš čekat v nížinách teplotně podprůměrný den.

40
# 11.11.2022, 09:44

Aktuálně hlásím rozpuštění ranní mlhy. Převládá hodně střední oblačnosti. Jestli bude večer málo oblačnosti, tak se přes noc vytvoří zřejmě už mohutnější mlha, která zítra vydrží.

# 11.11.2022, 09:45

swan1
vy jste to nebyl;-), normální teploty…no my pamětníci pamatujeme v listopadu na Šumavě pul metru sněhu a v noci -10 to je ale v r 2022 scifi

414
# 11.11.2022, 09:54

charlie1
Tak já nevím, jsem sice dá se asi říct pamětník šumavských (volarských) 70-80-90tkových podzimů a zim, ale že by v listopadu byla místní norma půl metru sněhu a -10°C, to určitě ne..:D I když občas se stalo, to zas jo...
Zimní norma ano, to jo...
Dnes je opravdu nepředstavitelné třeba to, že 2/3 zimy u nás fungovalo venkovní zimní, hasiči z potoka stříkané udržované kluziště, prostě proto, že mělo mráz..:)

40
# 11.11.2022, 09:59

Ansámbly jsou fakt slušně rozhozené. Křivek jdoucích někam víc dolu spíš přibývá. :D

U tlaku vzduchu je tam docela strmější pokles a potom zase mírný nárůst. Z toho mi vychází chladnější počasí pro nížiny. Možná víc mrazíků, míň větru, sem tam mrznoucí mlha. Něco na tento způsob. Obecně ochlazení a nárůst tlaku vzduchu jde na vrub chladnějšímu počasí v nížinách. Já si moc iluze nedělám. Do konce listopadu už žádné teplo nebude.

teplota v 850hPa, zdroj: meteociel.fr
teplota ve 2m, zdroj: meteociel.fr
tlak vzduchu, zdroj: meteociel.fr
40
# 11.11.2022, 10:13

swan1
Spíš si říkám, že inverze nás ochrání před GO. :D Hlavně listopad si dokážu představit, že bude bez větších změn i za několik desítek let.

422
# 11.11.2022, 10:29

Aura1
Tak ony, i logicky, ty křivky musí dolů, jinak by byl nadprůměr tak +5 nad normál.. což by bylo enormní, navíc to klesá právě z nadprůměru ( a klesá to pěkně zvolna).. a mám i dojem, že tam je započítáván i ten údaj z průměrů za období 1999 - 2021 nebo tak nějak...a zimní průměry stoupaly, vedle léta, nejvíc... takže zima bude, ale..? Jaká?

422
# 11.11.2022, 11:00

Zajímalo by mne, na čem ten GSF jede, to musí být síla materiál..:D

25.11. (-:
# 11.11.2022, 11:19

Aura1
No hodně záleží odkud bude foukat. Pokud to bude spíše od západu tak při teplotě ve výšce 850 Hpa okolo 0°C to dá v nížině prostě nadprůměr na druhou polovinu listopadu. Pokud to bude spíše suchý kontinentální vzduch od východu tak máte pravdu, že by to klidně mohlo dát den cca 5/-3°C a tedy slabší podprůměr. Uvidíme. Zatím je jisté že se příští týden ochladí ve výšce a tady dole bych z toho zatím nedělal nějaké drama. Určitě se rozruší inverze, která od zítra nastoupí v plné síle.

40
# 11.11.2022, 11:37

palma
Když si zadám souřadnice Pobaltí, tak tam je pravděpodobnost výrazného studeného vpádu vysoká, ale to už je jiný kraj. Běžně tudy proudí arktický vzduch častěji, nežli v ČR, podobně je to na SV Polska. Průměrná teplota v lednu je tam třeba -5°C na rovinách, kdežto v ČR spíš 0°C nebo +.

Tohle je ten vpád o kterém se tu mluvilo?, zdroj: wetter3.de
souřadnice Pobaltí teplota v 850hPa, zdroj: meteociel.fr
souřadnice Pobaltí teplota ve 2m, zdroj: meteociel.fr

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.