JohnBattler
Přesně tak, teď ten cípek chladnější hmoty byl v předpovědi odsunut dle předpokladu až na úplný konec kam modely vidí na 24.11. jinak bezbřehé teplo kam oko vidí, bohužel já mám z toho dneska třeba zase deku jako blázen, vše mokré po nočním mrholení a jen +6.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Yurri
Tohle je nevýhoda života v naší České kotlině, která je na inverzi velmi náchylná a hlavně na podzim a v první polovině zimy jsou časté situace kdy pod vlivem tlakové výše sem proudí teplý vzduch ve vyšších vrstvách a dole z toho je mulda, dekl, poklička, NO či každý si dosadí svoje slovo pro to co všichni nemáme rádi...
Taky bych si přál žít někde jinde, kde té inverze tolik není a hlavně na 50°s.š. je prostě slunko řekněme +/- 2 měsíce od slunovratu hrozně slabé. Přál bych si žít někde cca na 40°s.š. kde nemají tyto inverzní situace a slunce má nějakou sílu i v zimě. No nic ale narodil jsem se tady tak to nějak musím brát jak to je.
Ale pokud se bavíme o tom zda bude sněžit alespoň na horách tak k tomu je prostě třeba chladná studená hmota ve výšce a ta zatím v Evropě moc na skladě není.. Co tak sleduju teplotní mapy tak je docela fajn, že většinou se studených vzduch drží pouze v Rusku a dále na západ včetně Ukrajiny to zatím bylo spíše o teplejším vzduchu. Jako by počasí letos přálo mírnou topnou sezónu všem kromě Ruska. Ideální.
JohnBattler
Všechno má svoje, až budou supertropy, budu rád za moji mírně chladnější oblast s čistým vzduchem, což bude třeba letos v zimě obrovská výhoda, na smrady mám totiž vysloveně alergii, takže nechci být jinde, ze včerejšího výletu na JMoravu mám ještě nahřátou levou tvář a zítra i v pátek bude celkem slunečno i tady, takže zatím solidní, při rejpání je mi to celkem jedno, hlavně ať moc nefouká. Zima podle mě bude určitě nadprůměrně teplá, vpádů s arktickými mrazy moc nečekám, ale nemám pro to data, jen je to můj pocit, sekat budu klidně za mrazu a i to sucho tomu dobře využiju, stejně jako případné srážky, jako vždycky, letos navíc dřevo a díry pro vinohrad.
No dal jsem si na pár dnů pauzu od výhledů a koukám, že poslední dva, tři výstupy GFS kalkulují s nějakou TN nad Balkánem, která vcucne od Sv arktický vzduch do střední Evropy. Zatím se to predikuje někdy na příští čtvrtek s tím, že pak o víkendu dorazí ještě jedna TN. Sice to nemusí vyjít, ale velice podstatné je to, že s tím někteří kalkulují, tedy, že dříve či později to dorazí.
No, tak kouknout na to po týdnu je fajn, tak jsem zvědav, co sem budu psát za týden jako realitu.
Nám teda predikce nedávají žádný srážky, ale kdyby to ochlazení vyšlo, nezlobil bych se. Už to chce změnu, to současný počasí mě už moc nebaví.
Jak psal Aidamko1 tak to prozatím vypadá na srážky pro Moravu, tak se to snad ještě změní a napadne když už alespoň plošně
Ale těším se, sledování těhlech předpovědí mě vždycky baví
mám ve výhledu 3 ledové dny: příští pátek a víkend, ovšem šance, že něco vyjde, ještě nejsou ani zdaleka radostivhodné, když to je týden+
ludvicek
Hmm, chápu..Tak ať vám to klapne dobře!
Já ho dávám co možná nejpozději, pokud možno až pár dní před prvním silnějším , delším ochlazením, aby si za těch pár dní,, uvědomil,, , že je v zemi, ale díky tomu ochlazení pak, aby zůstal spát...
Snažím se tak předejít příliš brzkému jarnímu(zimnímu) vyrašení.. Ale to jistě každý, plus mínus..
Zdejší pěstitele samozřejmě netřeba poučovat
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.