Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Po teplotně nadprůměrném srpnu a po něm následujícím teplotně totálně podprůměrném září přišel nadprůměrně teplý říjen s babími léty snad všech možných pojmenování a podle logiky, která v posledních třech měsících platila celkem rezolutně, tj. střídání teplý měsíc - studený měsíc, nás čeká teplotně podprůměrný listopad, a pokud bych se měl vsadit, tak budou úřadovat holomrazy, nížiny (resp. obecně oblasti do 700 m n. m.) sníh jenom tak neuvidí.
Tato moje předpověď, pokud se to tak dá vůbec nazvat, není nijak detailní, jen se řídí pravidlem střídání teplých a studených období v rámci měsíce a dále nepsaným pravidlem, že vždy přijde pro danou dobu ta nejnevhodnější kombinace počasí (aneb po našem: "Po čem ho#no...").
PS: Samozřejmě si ještě dovolím předpovědět Vánoce na blátě, ale to už je v posledních letech sázka na jistotu.
Je teď zajímavé, jak už pět dní výstupy PV ukazují zesílení větru, plus prohloubení mínusových teplot, teď navíc začaly přesouvat střed víru směrem ke Kanadě a Grónsku, jako možnost nějakých dějů ohledně oslabení, či narušení víru, beru to pěkné zvlnění ( je znát i v hladině 1hpa, tedy prostupuje směrem dolu (nahoru :-))), co jsem zakroužkoval, většinou to něčemu předchází, nicméně je to tam poprvé, tak to budu sledovat, Druhý print, co sem dávám, je pro změnu z hladiny 500hpa, ten ukazuje zase teplo i po datu 8.11. to už je zakletý, výlevy studeného vzduchu jdou buď na Balkán a nebo směr Španělsko..
Přátelé, budu se zas a znova opakovat, hlavně žádnou paniku. Vemte foťáky, běžte do přírody fotit tu paletu barev na stromech a užívejte teplého podzimu, aspoň tolik neprotopíte.
Ač laik stran meteorologie, věřte mi, že teplý říjen nebo teplá půlka listopadu neznamená automaticky teplou zimu. V historii najdete spoustu případů, kdy po teplém říjnu a listopadu přišla teplá zima a zároveň naopak, kdy po teplém podzimu přišla pěkná chladná a sněžná zima. Viz. ta zmiňovaná krutá zima 1929, kdy až do Silvestra bylo víceméně teplo.
Za mě je fajn ta nová predikce modelů na severe weather, zrovna pro region střední Evropy přidala v předpovědi na sněhu, jednoznačně počítá s tvrobou TN nad Středomořím a jejich výjezdy k nám. A vzhledem k tomu, že tato predikce nepřichází jako nějaká raná někdy v srpnu, ale na konci října, tak už se mi tomu chce naivně dětinsky věřit.
Ideálka pro mě je ještě relativně teplý listopad, hlavně s minimem mlh a s maximem sluníčka (což v ideálním případě pro listopad je tak 10 slunných dnů, to by bylo super), na konci listopadu prdnu do hlíny česneky a za pět dní je pokryje sněhová duchna.
Tak asi takhle přátelé
palma
Nic ve zlým člověče, ale jak sleduju ty Tvé screeny s vývojem PV, přijde mi, že to tak nějak nemá cenu, minimálně teď. Předpovědi vývoje PV říkají něco a PV se pak chová úplně jinak. Jeden týden to vypadá, že sedne na Sibiř, pak zase, že se přestěhuje na Kanadu. Předpověď říká, že má oslabit, on pak zesílí. Jako by si s námi hrál a dělalo mu to dobře.
Dejvas
Já obecně říkal že to, že zeslabí, je předpokládáno určitou skupinou lidí, a já to vidím poněkud jinak, minimálně s pochybami, jelikož už jsem toto zažil přede dvěma lety (takže jsem skeptik, a diskutuji o tom s optimistou) . Jo a sleduju to, protože všude se mluví o tom, jak je to jisté a jak to bude rozhodující, cenu to má sledovat, když se tam začne opravdu něco dít, pak za dva, či tři týdny se většinou začne dít něco i dole, při povrchu země, když tu je téma, tak přispívám tím, co sleduji a co, ze svého pohledu předpokládám, o čem by pak toto téma mělo být, o tom, jak bude za tři dny? Bavíme se tu predikcemi na dlouhou dobu, o tom je téma. prostě diskutujeme o tom.
Počteníčko spíš pro milovníky tepla (shrnutí od ČHMÚ)...
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-teplo-bude-az...
Tož uvidíme po Martinovi.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.