Prady
Jasan, úplná pohoda. Tady prostě je super ta výměna názorů. Obecně když jsem se koukal na poslední zimy a výhledy přibližně z téhle doby, tak jak ECMWF, tak CFSv2 predikovali většinou teplejší zimy. Jen s tím rozdílem, že ECMWF byl s průměrem níže. Minulý rok to právě modelům ECMWF a CFSv2 vyšlo parádně. Jen ohledně CFSv2 pamatuji, že mu to nevyšlo jednak srážkově a na prosinec maloval odchylku +3°C. Bylo však stejně zajímavé, že modely začali ochlazovat asi 9.listopadu a tím byly realitě blízko de facto všichni hráči.
Nicméně je ale fakt, že celkově je CFSV2 spíše průměru dále v tom kladu od reality než ECMWF a UKMO či další, protože oni neradi až tak zesilňují ty vyhlídky do silného kladu teploty. Výjimkou byla zima 2019/20, kdy nejpřesnější byl model UKMO, který maloval nejvyšší kladnou odchylku ze všech na zimu a taky mu to vyšlo.
Letos si řekněme narovinu bude někde v průměru mezi -0,5°C až po +1°C. Víš bych neřekl, že to bude.
Nicméně fajn výměna názorů jak má být...
Jinak k výhledům.
Už tam začínám vidět nějaký potencionál. Sice je to ve výhledech až někdy po 5.listopadu, ale PV se nám opět začne přetáčet nad Sibiř a Evropu celým svým středem. Minulý rok v listopadu a v prosinci to přineslo větší zimu a více sněhu, ale tehdy si musíme říct, že tam nepomohla blokace Atlantiku (letos nevíme zda bude, či jo).Nicméně tam aktuálně vidím s tím přesunem celkem slušný bazén arktické hmoty přesouvající se k Evropě ze SIbiře. Tak uvidíme. Můžeme začít vsázet jak bude.
Jinak něco pro uživatele palma.
Jak jsme se tehdy bavili o té slabé La Nina a dalších aspektech, tak tady nějaký anglický článek od meteorologa k tomu.
https://www.metswift.com/blog/will-this-winter-bri...
Celkem zajímavé statistiky. No to mírná La Nina to umí prochladit parádně, zvláště s teplým severním Atlantikem.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
No.. Ještě mi tu chybí prognóza s plachtou přes židli z Kladna nebo z Nýrska, podpořená nějakou tou slivovicí..
Ale ono na ní během listopadu možná ještě dojde?
Jinak co se přírody a zvířat týče, zatím tu vcelku ještě dost setrvávají částečně tažné i tažné druhy ptáků , roste plno druhů hub, listí na stromech je ještě spousta..
Podle mě má nějaký náznak příchodu zimy tak ještě minimálně měsíc čas...
Aidamko1
Pročetl jsem se zájmem, zrovna tak jsem před časem pročetl, že má být nečekaná zima od cca půlky listopadu, až někam do ledna, když to sečtu, tak máme mít ukrutnou zimu od poloviny listopadu až někam do konce února... minimálně.. kvituji v tom článku, že je to vedeno jako možný scénář, ale pořád vysoce nejistý a variabilní... jak říkal tuším Brněnský rodák Franta Kocourek "furt ve střehu!"... tak buďme.... jak říkám, pořád mám v hlavě tuším dva roky starou záležitost s PV.. je slabý, padne... nepadl při prvním narušení "kupodivu se vzpamatoval" pak rozpad nastává, nenastává, jsou k tomu podmínky, kupodivu nenastal... až se na jaře rozpadl.. tak jsem opatrný, nicméně osobně na zimu připravený, teplo mít v baráku budu i kdyby mrzlo až do února, to jsem si jistý..
Zajímavý je tedy, podle toho článku, souběh podmínek, o to víc jsem zvědav, zda to klapne podle něj, a nebo si zase zeměkoule všechno udělá po svém ( což udělá stejně a třeba i podle těch pěkných podmínek)..
kuba až tam bude prakticky ta černá barva ze škály v pravo a tedy teplota na nule, či nad nulou, bude to stratosférické oteplení se vším všudy.. nebuďte nedočkavý!
Bavil jsem se ohledně zimy s kolegou Julem Subovičem a podle něj to vypadá na zablokovaný atlantik začátkem zimy. Vychází z analogů Glosea5 která má dobrou korelaci a NAO pro následující měsíce. Atlantik nejlépe zablokovaný od roku 2010. Nastavení na východ bude ale horší. Zkrátka to vypadá na chladnější ale sušší začátek zimy pro Západní ČR. Na východě spíše boj brázdy a výší od JV, místy sněžění, obleva, sněžění, obleva... Každopádně bych rád upozorněn, že počasí se neřídí modely, ale obráceně. Předpověď modelů GFS,ECMWF(CFS neberu vůbec jako relevantní model) ICON jsou tak nějak spolehlivé počas letních měsíců bez turbulentního vývoje počasí tak na 7-10dní dopředu. V zimě tak na 4-5.
Zajímavé srovnání a situace jaké mohou nastat. Je vidět, že US se opravdu hodně řídí podle toho zda je La Nina nebo El Nino a pak v kombinaci s NAO, což tyhle pravidla pro Evropu až tak zásadně neplatí. Vesměs teda slabá až neutrální LaNina v kombinaci s NAO- zaručuje velice silnou zimu.
Stejně tak to platí pro El Nino...čím silnější projev, tim horší výhled pro Ameriku. Ta těží dobré zimy z neutrálních fází a slabé LaNiny, EL Nina. Cokoliv silného je zkrátka špatně
Ještě pro zajímavost dodávám mapku, která fáze pro jaký okres v Americe nejvýhodnější co se zimy týče. U nás v Ohiu je to pro mě překvapivě z valné většiny El Nino, neutrální jen na SV u jezerního efektu a La Nina jen z menší části, ale paradoxně do ní zapadá i náš okres, který je ovšem okolo obehnán okresy s El Nino jako výhodnější, takže podle čeho se pak řídit
Prady
Jj. O Evropě to platí také, protože i když slabá La nina nemá přímý vliv na Evropu, tak přesto má vliv na rozložení tlakových útvarů nad Atlantikem. Slabá až mírná La Nina utváří ve většina případu snáze korelaci NAO-/AO-, ale tam zase hraje roli, zda je La Nina soustředěna teplotně do centrálního či východního Pacifiku. Nedávno jsme tu o tom s uživatelem palma diskutovali, protože se ukazuje, že v letošní zimě bude La Nina velice slabá až mírná. Letos to má tedy takhle být, tak uvidíme.
Jo a k tomu vlivu tam u vás, tak navíc v USA letos máte PDO, tak jsem zvědav jak vám to tam bude v kombinace PDO a La Nina otepleno, či jestli vůbec.
Ta tma, a delka dne, zapad Slunce, to se narozdil od klimatu v ramci let a desetileti temer nemeni, a da se to dobre predpovedet. Ve skutecnosti tam zmeny jsou meritelne, pro bezneho obcana nepodstatme. Ceska republika neni tak velka v rozmezi jih-sever a tak se delka dne a vyska Slunce nad obzorem tolik nelisi. Skandinavie, to je jina. Na severu pevninskeho Norska zacina polarni noc v 3. dekade listopadu a konci az koncem ledna, na Nordkapu a nejsevernejsich obcich mimo Spicberky Slunce nevyslo 20.11.2021-22.01.2022 podle yr.no. Ale par hodin sero tam je.
V lete v cele CR nejake obdobi nenastava astronomicky soumrak. Ale k mistni pulnoci jsem okolo 21. cervna nevidel nikde na obzoru svitani za jasne oblohy v CR, jen svetla z obci. Na severu Polska uz svitani o pulnoci videt je. Na jihu Slovenska (Hurbanovo, Bratislava) prez noc nastava aspon chvilku astronomicky soumrak vsechny dny v roce. Na Nordkapp Slunce nezapadlo 13.05.2022-31.07.2022 a poradna tma se tam vyskytne naposled v breznu, pak az v zari.
Tak jsem po ránu kouknul na tolik frekventovaný PV a ejhle již potřetí tam má podstatné zvýšení rychlosti, navíc je tam najednou hezky symetrický s teplotou v minimu -74, začínám si myslet, že se to opravdu stane, tentokrát navíc ne jako ojedinělý výstřel ale s postupným nárůstem rychlosti)..střednědobá predikce ECMF s tím nepočítala, tak uvidíme zítra, až vyjde aktualizace, zda to tam bude, či ne..jako potvrzení, nebo taky ne..
kuba
No, ohledně rozpadu se opravdu nic predikovat nedá na dva měsíce dopředu, to je tendence, nicméně by to dle všeho znamenalo, že k rozpadu bude potřeba více "negativní" energie, a může nastat o něco později, než se uvádělo počátkem podzimu. on ten tlak na vír tam pořád je, včera dávali ještě pohyb té anomálie směrem nad USA, dneska je to kompletně jinak..ale teplý sektor tam stále nad Evropou opruzuje, ach jo...
A tady ještě nyní vyšlá predikce od Severe weather...https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...
Tak ohledně letošního polárního vortexu se na Aeru psalo,, že slabě strukturovaný PV letos začne kolabovat až na začátku zimy. Ono pokud by začal kolabovat už teď, tak by to bylo ku prospěchu USA. Zatím tedy bych řekl, že kolaps nastane na začátku prosince, což by souviselo s novým postavením TÚ nad Atlantikem.
Jinak ten výhled od SW mě potěšil. Ukazuje, že z Jadranu nad Moravou nadprůměr sněhových srážek. To je to, co modelují i další modely a koneckonců i Accuweather s tím nedávno přišel.
Tož zatím klid.
PS: v letech se slabým strukturovaným PV a se slabou La Niña skutečně oteplení došlo až v Prosinci, což způsobilo celkem příjemnou zimu.
Aidamko1
Tak sníh pro jižní Moravu by byl fajn, ale vlekaři na Šumavě aby se připravili na zasněžování a parádní účet za elektřinu.... Na těch predikcích kolapsu PV mne poze zaráží jedna věc, ECMF a pod, tam mají snížení rychlosti apod. ale dělá se z toho kolaps, proto jsem skeptičtější, kde se bere ta jistota?..
kuba
Vzhledem k té ustálenosti a i opakování se teplých výstupů ( koukám na ty 500hpa výstupy, a je tam i na nejzašším výstupu stále teplá kapsa) to vypadá, že do poloviny listopadu je zatím vymalováno a bude teplo, klidně se budu mýlit a nebude mi to vadit, ale, vidím to takto..na začátku listopadu budeme zase o pár dní chytřejší..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.