Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Oteplení, zpočátku ojediněle i tvorba ledovky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

181
# 21.10.2022, 07:34

palma
Tak snad nebude posilovat dost když by měl být letos slabý, nějaké ochlazení už by to na začátek listopadu chtělo, sníh klidně až začátkem prosince

22
# 21.10.2022, 08:01

Výhled až do listopadu stále teplo;-)zima asi letos nebude:!!:

171
# 21.10.2022, 08:44

Zachar
máte pravdu v první půlce listopadu zima nebude:D

126
# 21.10.2022, 08:52

Zachar
Já bych se nebál, i "teplá" zima nabízí bezpočet zimních radovánek - škrábání skla na autě, myši v baráku, děcka nachlazený nachrmlaný, tma od nevidím do nevidím...:D

421
# 21.10.2022, 09:08

ludvicek
No, řekl bych, že zima začíná od prosince, čili teď bych neusuzoval, že bude teplá, či studená, samozřejmě zima bude!:D Akorát teď je ve výhledech, v tuto chvíli, tepleji, asi tak.

126
# 21.10.2022, 09:18

palma
V podstatě hlavním znakem zimy je v posledních letech ta tma, řekl bych. I kdyby bylo v lednu v maximech +20, je to zima jak vyšitá, protože se rozední v 8 a setmí ve 4 odpoledne. A jak jsem dneska ráno měl možnost poznat, tma (= zima) se blíží.:cool:

# 21.10.2022, 12:13

ludvicek
K té tmě v 8 ráno a ve 4 odpoledne ale patří takový ten teplý oceánský luft, okolo Vánoc se vyskytuje opravdu pravidelně, loni na silvestra to byla fakt paráda, 8 ráno, tma jak v pytli, ale venku 14 nad nulou:D

34
# 21.10.2022, 12:21

ludvicek
Si moc nestěžujte. V Brně máte kolem 21. prosince pořád o 10 minut dýl světlo a :slunce: celoročně o stupeň výš na obloze, než my tady. :)

12
# 21.10.2022, 12:25

Je dobré zůstat pozitivní na mysli, tak to berme z té lepší stránky. Teplá oscilace se střídá s chladnou, nikdy nefouká od J a JZ věčně. Takže po dlouhé chladné periodě v září máme dlouhou teplou periodu v říjnu (a min. v první půlce listopadu). Takže pak se to zase zákonitě musí vystřídat. Modely poměrně sebevědomě a unisono předpokládaly kvalitní nástup zimy v jejím začátku, tzn. řekněme konec listopadu a pokud to tak bude, já budu spokojený a bude to ostatně tak, jak to má být. Jak psal Prady, pořád se ještě sklízí, dodělávají se podzimní práce.

244
# 22.10.2022, 02:10

Tak nový dlouhodobý výhled z 20.10. NOAA / CFSV2 vypadá teda dost zajímavě pro severní Ameriku. Relativně pořád vysoký nadprůměr srážek pro náš region, ale zároveň vymazali teplotní nadprůměr a hodili to spíš do průměru, respektive teplotní podprůměr se ještě naopak více přiblížil. Nakonec aby z toho nebyla dost zajímavá zima :!!::snih::led:

No naproti tomu výhledy pro Evropu zase vypadají o dost hůře. Teplotní nadprůměr okolo +2°C, srážek cca průměr. Bohužel i teplý prosinec což se mi nelíbí z pohledu Vánočního období :( No pokud by Evropa měla až takový nadprůměr vůči období s kterým se od minulého roku porovnává tak to by asi byla hodně tristní zima.
edit Jen bych dodal, že někteří možná budou rozporovat tyhle výhledy a upřednostňovat ECMWF, ale ten má poslední výhled 3 týdny zpět, navíc NOAA je tedy vůči Americe vůbec nejpřesnější model - vlastní národní, osobně se podle jejich předpovědí řídim, umí i velice dobře odhadnout tornáda. Samozřejmě nevím jak NOAA/CFSV2 je přesný vůči Evropě, ale z vlastní zkušenosti vím, že když dával teplotní nadprůměr tak zima v EVropě opravdu teplá byla, ale o kolik přesně už nikdo na takovou dobu dopředu nepředpoví.

leden
unor
brezen
22
# 22.10.2022, 08:47

Prady
Prosím vás při příštím výstupu to bude zase úplně jinak:-))))

3293
# 22.10.2022, 09:06

Zachar
Je to možné, ale pro Ameriku to vypadá mnohem lépe a vzpomeňte, nemůže být zima stejná všude, když je v Americe tuhá tak je v Evropě teplo a naopak, nu což aspoň nějak přežijem tu plynovou aféru;-)
Prady
Sláva že jsi v Americe tam tě bude čekat podle mého ta pravá zima 2 týdenní epizoda s -20°C a 50 cm sněhu
Tady budem rádi za přízemní mrazík:D
No připomíná mi to výhledy na zimu v tom stylu 2013/14 nebo 19/20

173
# 22.10.2022, 09:12

Prady
CFSv2 je počítám z každodenních výstupů modelu CFS, takže ono stačí aby jeden den model upřednostnil teplejší počasí a hned je odchylka výrazně v kladu. Mimochodem CFSv2 dává na letošní zimu jako jediný doopravdy přestřelenou odchylku, protože se stále upřednostňuje to současné rozložení synoptiky a jaksi si myslí, že PV se přesune nad USA.
Narovinu co si pamatuji, tak CFSv2 zkonil minulý rok výrazně listopad a prosinec, kde se tedy přepočítal silně do kladu a blíže byl Ecák. Leden a únor měl s Ecákem na stejné vlně.

CFSv2 sleduji jen zřídka. Už mi stačí ty jeho skopičiny s PV, kde jsem se v zimě před dvěma lety tehdy silně nachytal díky jeho výstupům.
Pro Evropu jsou lepší Modely DWD, Meteo France, ECMEF a občas, hlavně v létě, i Met Office.

Výhled na zimu dle modelu DWD
Výhled na zimu dle modelu ECMWF
Výhled na zimu dle meteo France
173
# 22.10.2022, 09:14

Jo a tady je model NCEP, což je jen jiný název pro model CFSV2. Jde vidět, že tenhle model má nejvyšší kladnou odchylku ze všech, což ještě při jeho horším mapování Evropy ukazuje, že tento model spíše výrazněji přehání do kladu. Skutečně je lepší pro USA, ale jak psalo kolikrát i SW, či povídal Gav, tak pro Evropu je jeho úspěšnost díky přehánění do kladu celkem nízká.

CFSv2 na zimu topí, klasika
421
# 22.10.2022, 09:38

Aidamko1
Jo, navíc opravdu to upravuje dle nastálé situace, jeden den je výstup na listopad teplý, pak tam má dle střednědobých předpovědí fouknout studeno, on hned namaluje studeno a za tři dni je tam teplo..no při výhledu na dlouhou dobu, při porovnání s jinými dlouhodobými modely to jde použít jako souhru pro trend, když se víc modelů v něčem shoduje.. Jinak, já se teď koukal, jak to bylo v minulých letech s teplotami na konci října.. no žádné drama se nekoná...takže když tu někteří zoufají nad současnou situací...? Positivum v letošní diskusi nad zimou zatím vidím v tom, že jsem, oproti minulým létům, zaznamenal pouze minimum osobních útoků a ty, kdo sem napsali svou vizi letošního průběhu zimy, to potěšilo.:) Jinak ta barevná stupnice CFSV2 je nějaká krátká, nemá tam třeba černou barvu, evidentně by se mu pro Evropu šikla..:D
10:25 - Jinak teď právě mluví na ČT24 ředitel ornitologické společnosti o migraci ptáků, je letos obecně opožděná, což je prý závislé na současném počasí (dokud tu mají potravu, zůstávají), nikoli na tom, jak bude dejme tomu, za měsíc, je vypozorováno, že dokáží předpokládat změnu tak na tři dny dopředu.

# 22.10.2022, 13:23

Prady
Pane Prady, sleduji CFS od roku 2011, koncem řijna sleduju předpověď na zimu a nikdy opravdu nikdy tzn ani jednou jim to nevyšlo:D exkluzivní to bylo cca před 3 -4 lety jak byl ten chladnej leden, začátek prosince tam měli 3 stupně nad začátek ledna 1 pod :D takže vědí jak je vidno velké kulové

# 22.10.2022, 13:24

palma
osobní útočníci mají teď jiné starosti…kradou dřevo na zimu:D jináč já to mam v té hlavě co se týče počasi jednodušší tak to vidim jako Dejvas čím déle teplo na podzim tím vetší šance na vpád zimy v zimě:snih:

421
# 22.10.2022, 13:40

Zachar
Tak po sobotním obědě docela pohodové počtení článku z Vašeho odkazu.. akorát to jedno pořekadlo musel fakt vymyslet nějaký zapřísáhlý abstinent..."Lepší Vánoce třeskuté nežli tekuté." S tím prostě nemohu souhlasit!:D

244
# 22.10.2022, 14:23

Zachar
Tak je to možný, ale když srovnám předešlé výstupy, tak se zas až tolik neliší.
Tutugon
No ale pracovat v těch -20 venku se mi moc nechce, mě by stačila zima a sníh vždycky jen na víkend :D

Aidamko1
Proto uvádím, že nevím jak moc přesný je pro Evropu, na druhou stranu z dlouhodobého pozorování bych řekl, že dávat Evropě primárně nadprůměr pro zimní období není daleko od reality. Jinak ECMWF už je přes 3 týdny starý výhled a za tu dobu se toho mohlo změnit tolik, že mu opravdu nedávám v tuhle chvíli větší váhu, stejně tak ostatní modely 3 týdny staré.
charlie1
A co to znamená nevyšlo? Já taky pamatuju kdy se Ecák na dlouhodobých výstupech zatraceně seknul. Tyhle výstupy jsou jen orientační a předpovídají nějaký potenciální trend, který se může odehrávat. Já bych zase řekl, že za poslední roky to CFSV2 vychází celkem dobře. Jasně, většinou tam dává na celou zimu nadprůměr a to se zdejším diskutujícím zkrátka nikdy nebude líbit, ale ruku na srdce....kolik zim za posledních 15 let bylo nadprůměrných a kolik teplotně podprůměrných? Jestli se tenhle model přiklání většinou k teplejší variantě, tak ve výsledku mu to ve většině případů vyjde. ;-)
Já si osobně nemyslím, že by samozřejmě ta odchylka do nadprůměru byla ve finále tak vysoká, protože oproti starému průměru by to znamenalo odchylku asi tak +4°C a tomu zas nevěřím, ale trend podle mě bude spíš průměr-nadprůměr a i to není nic moc. Jinak bych to vnímal kdyby se to bralo podle starého průměru.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.