kuba
Když koukám ve výhledu na polohu PV, tak bych se nedivil kdyby se ochladilo. Ta jeho modelace polohy na začátek listopadu by dle mého nahrávala lepšímu propadu arktických hmot k jihu a ubrzdila by taky ten zvlněný jet stream. Jenže je to jen modelace. I dneska po dalších updatech se počítá s prvními známkami zima až v 2/2 listopadu.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
palma
Zásada č. 1 netestovat se, podzim zatím všechny 3 ženský střídavě nachrchlaný a já už to mám taky, při zemi všude jinovatka, meteostanice ČHMÚ též kolem -1,5.
Jinak jdu míchat bokashi jako před tisíci lety Japonci, stejná mikrobiální kultura, které prospívají teploty 20-30, ale ten pocit přeju každému, jako krmit žížaly, jen mnohem menší měřítko, ono to bude fungovat, jen v chladu pomaleji, mrznout nemusí ještě měsíc.
palma
Taktéž teď coviduju, test jsem si dělal jen proto, že jich mám ještě haldu z práce ze zimy. Takže i když už se na to dneska tak nějak sere, udělal jsem si tento týden pracovní karanténu, úřaduju z domova a hodně jsem pohnul s restama na zahradě. Budu se opakovat - krásný zlatý říjen, pánbůh za něj zaplať
Tak už to tam začíná..
Místy až rekordní spad sněhu v oblasti Wisconsin a Michigan..
Lake effect snow v plné parádě ..
https://www.foxweather.com/weather-news/winter-sto...
swan1
Jojo už jsem o tom psal výše, že Michigan upper peninsula dostává několik desítek cm sněhu. No 18 palců (cca 45cm) už je slušná peřina na půlku října
U nás jsem zaznamenal sněhové přeháňky - viz moje foto z auta + přidávám screen webkamery co je asi 10-15 minut od nás, ale sníh na zemi už jsem nezastihl.
Prady
Velice pěkné, tak doufám, že brzy u vás napadne pěkná peřinka ať je s čím se chlubit...
Jinak pro Evropu zatím do půlky listopadu klid, nicméně tam aktuálně vidím asi dvě možné varianty. Jako první bych viděl, že PV se přesune více do Evropy a k Sibiře, takže se naruší je stream a bude déle trvalejší severní proudění. Pak je možné, že se PV bude pořád pohybovat někde u Grónska a tím pak pozvolna zvlní jet stream více k jihu.
Jedno je ale jisté. Kanada by brzy měla přestat vyrábět ty TN, které nám to tady pomáhají tak oteplovat. Navíc by pravděpodobně mohlo dojít k ustálení TV nad Grónskem, ale skutečně dříve jak někdy po 10. listopadu to nebude.
Aidamko1
Já bych to viděl dřív tak kolem 5.listopadu něco určitě přijde a i ve středních polohách může sněžit
Nový GFS dokonce předpokládá že dojde na Putinovy větry, na Ukrajině dokonce až -15 v 850 hPa
Což by znamenalo že v celé V Evropě by mrzlo i v nížinách 24 hodin
Není to ale moc pravděpodobné, je o 1 ze 100 variant, podle mě se od SV neochladí jako první
Jinak i dlouhodobý výhled ČHMÚ počítá na začátku listopadu s poklesem až pod modrou čáru
Tutugon
Tak jistě, zatím to vypadá zajímavě, ale máš pravdu, že celkově je ta situace ještě dosti nestálá. Osobně mi tam prostě zatím překážejí ty nízkotlaké systémy proudící z Kanady přes Grónsko do severní Evropy. Zbytečně tak přicházíme o nějakou chladnější variaci synoptiky. Nu což, třeba to brzy skončí.
Tak jsem kouknul po těch šesti dnech na střednědobou prognozu na ECMWF, nadprůměr tam nasázel až do 28.listopadu, vortex pozvolna posiluje a má být co do rychlosti větru trochu nad průměrem cca do poloviny listopadu a pak má jít do mírného podprůměru a na konci do průměru do prvního týdne prosince, teplota středozemního moře okolo +3 nad normálem až do konce listopadu, oceán +1 +2 nad normou, NAO má jít nejdřív do + pak neutrál na konci do mínusu, to vše na 42 dní dopředu.. CFS též opět oteplal.. ( přidávám nějaké printy na střední období, ohledně teplotních anomálií) Lepší zprávy pro nějaké větší výkyvy do zimy tam zatím nejsou..
palma
No tož zase pro mě dobré, největší světský svátek v roce (17. listopad) oslavím tradičně sázením česneku a u toho si opečeme buřta, posedíme nad skleničkou svatomartinského... Má to spoustu výhod, takové počasí. Jak by řekl Bolek; Furt ty sněhy byste chtěli, ste blbí nebo co...?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.