Jinak zde ještě přidávám každoroční odkaz na aktualizace ohledně zimy od institutu Aer.
https://www.aer.com/science-research/climate-weath...
Kokos342
Čekám, že Gav bude hlavně mluvit o tam, jak to vidií Copernicus a dá tam aktualizované výhledy všech modelů. Nicméně mě zajímá, jak okomentuje teplejší vody Atlantiku, Středomoří a pak jak to bude vidět se zaledněním Barentsova moře.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Aidamko1
Přivedl jste mne ne geniální myšlenku, musím pořídit posuvné měřítko a budu venkovnímu kocourovi přeměřovat srst, budu to zapisovat do deníčku a porovnávat s průběhem zimy... a pak, pokud ještě budou existovat Novinky, jim to pošlu..
Já tu nikde krtky nemám, neb to právě náš kocour spolehlivě vyhubil, nicméně třeba mi tu ještě občas přiletí motýl na dokvétající motýlí keř, znova nakvetla kalina a kamčatská borůvka oproti tomu, shodila listí opravdu brzo, tak se v tom má jeden orientovat.. No věřím, že nějaká zima i sníh bude, už by to chtělo na zimu peřinu..
palma
No, tak tady není o krtky nouze. Každoročně tady dole u zastávky vykopou asi 20-50 krtinců, takže když člověk dobíhá na autobus, tak má co dělat aby se o to nepřizabil (v zimě, když to zmrzne a napadne na to sníh, tak si člověk dokáže naštípnout zápěstí), ale je fakt, že asi v listopadu 2016 to byla katastrofa, protože to byl pomalu jeden velký krtinec.
Minulý rok to bylo takové slabší, ale brzy začali zmetci. Letos už nějaké krtince jsem zahlédl, ale ještě na to mají čas někdy ke konci října. Pak to buď bude plné krtinců, a nebo bude klid.
Jo a nápad to je skvělý. Aspoň by se na novinkách dalo něco číst. Ještě stačí, aby začali zase psát o tom, jak vědci z Oxfordu usoudili, že když smažíte hranolky, tak nad vámi může vzniknout mrak a může z něj začít pršet.
palma
Jsem optimista, který si myslí, že u nás v Polabí se dočkáme sněhové pokrývky nad 10cm, sice krátce, ale přeci. Když se povedl konečně i ten podzim.Po letech hrůzy, kdy po horkých a suchých létech padalo hnědé listí ze stromů již na konci srpna, je letos na listí všech možných barev radost hledět. O obrovském množství hub v lesích ani nemluvě.
palma
charlie
Ono ještě k té zvěři pánové, tak schválně jsem si pročetl články o tom, jak to vidí v zimě příroda. Celkově zde dám srovnání od podzimu roku 2016, tak jako je to zajímavé.
2016/17 - nikdo si netroufl odhadovat, ale byly znaky na chladnou zimu
2017/18 - zima chladná, více však proměnlivá
2018/19 - zima bude celkově chladnější než bylo zvykem, více sněhu
2019/20 - zima bude teplá, na konci listopadu nemrzlo, zvířata jsou s mírnější srstí
2020/21 - celkově zima normální, ale teplejší.. s mrazy máme počítat až od ledna
2021/22 - zima bude mírná, teplejší
2022/23 - zima by měla být chladná, se sněhem.
Celkově když to tak vezmu, tak to docela vychází. Když to tak vezmu, tak by mě celkem zajímalo, jak to vidí s přírodou např. swan1, či další co bydlí takto u přírody a mají k lesní zvěři blízko.
Les
Otázkou je, kde přesně se charlie1 nachází.
Když jsem brouzdal zdejší archiv, tak jsem zjistil, že třeba v Borové Ladě leželo v jinak bohaté zimě 2004/05 v březnu max. kolem 80cm, zatímco v březnu 1970 neskutečných 242cm v maximu.
Podotýkám že Šumavu neznám moc dobře, nevím jestli je Borová Lada v závětří nebo ne.
A jinak zdravím Volary
charlie
Taky se držím podobného názoru. Myslím že jsou karty dobře rozdané
Poslední dvě zimy na tom až tak špatně nebyly se sněhem(loni hlavně listopad a prosinec), letos v únoru na horách taky pěkně sněžilo. Byl jsem na víkend v Benecku a za 4 dny tam spadlo cca 30-35cm.
DeggyCZ
Na Šumavě platí, že čím blíže k hranici a centrální Šumavě tím více sněhu a pak ani tolik nezáleží na nadmořské výšce, v závětří bohužel závisí na nadmořské výšce opravdu hodně. Volary měly dříve taky hodně sněhu, od půl metru výš. Bohužel v posledních letech je obvykle do 30 cm a to většinou i jen krátce, stačí jedna obleva a půlka sněhu je pryč. Přitom o pár km dál směrem k hranici jako je Strážný, Nové Údolí je sníh většinou celou zimu a samozřejmě sněhu dvakrát tolik, přitom je to víceméně stejná nadmořská výška. Většina Vimperska je hodně v závětří a více jak půl metru sněhu registruju jen v oblastech nad 1000 m.n.m., ideálně třeba 1100 m.n.m. jako je Churáňov. Krásně je to vidět třeba na srovnání Plechý a Boubín, oboje stejná nadmořská výška ale rozdíl ve sněhu obrovský, většinou minimálně dvojnásobný.
DeggyCZ
Problém je, že tady máme ve zvyku sledovat především ty pozitivní karty a až moc se k nim upínat. Jak říkám, na tomhle fóru jsem 12 let a snad vždycky jsme touhle dobou vidělo všechno hrozně pozitivně.... VŽDYCKY. No a nemusím snad připomínat, kolik dobrých zim bylo za posledních jen 10 let.
Teď se mluví o tom, že super jak v Benecku za 4 dny napadlo 30-35cm, přitom tohle bylo dřív standardem v téhle oblasti za jediný den, ani to ne. Taky je dobrý myslet na to, že dlouhodobé modely co srovnávají anomálie s dlouhodobým průměrem, tak ten se posunul a nepočítá se od roku 1960 jako do nedávna, ale až od roku 1991...takže pokud vidí jen lehký nadprůměr tak už to není extra dobrá zpráva. Nicméně vzhledem ke změně klimatu v novém tisíciletí by se spíš měl brát relevantně průměr posledních 20 let. To co se odehrávalo ještě v 90. letech už je pro současný roky úplné science fiction.
Aidamko1
my jsme se doma vždy řídili podle síly a množství cibulových slupek - a docela to sedělo. Před zimou 2005/2006 měla cibule přímo extrémně silné slupky, ve značném množství, a naopak před ne-zimou 2006/2007 byla doslova(!) holá.
V posledních letech už to ale nějak neplatí. Třeba loni měla cibule hodně silných slupek, a zima nijak tuhá nebyla. Letos má slupky také silné, ale je jich málo. Bavím se pořád o dvou odrůdách, které se v tomto ohledu projevují tak nějak stejně (Všetana a Štuttgartská).
Tak vyšel zase nový článek na severe weather, ..oteplení do Grónska , pak epidemie arktidy do východní evropy ( v ČR nic moc) a pak vedro do středomoří, každý podle svého gusta..
https://www.severe-weather.eu/global-weather/signi...
K těm zvířatům a přírodě na podzim, já jsem skeptik. Přírodu nepodceňuju, zvířata určitě vycítí změny, které se blíží v horizontu dní a týdnů, ale že by se přežírala v říjnu s vědomím, že za čtyři měsíce bude kosa? To má souvislost spíš s tím, jaké bylo jaro a léto, jaká je úroda, kolik z buků spadlo bukvic a z dubů žaludů. Když je toho plná zem, tak kdo by si nedal do trumpety, že? Pokud bych měl soudit podle našeho kocoura, tak by měla být zima typ 1929 každý rok. Má cejchu až na zem a srst jak lev každý podzim, ale to bude tím, že v říjnu škemrá o žrádlo 4x denně (pokaždé samozřejmě dostane) a umím si představit, že tak to dělá ještě v dalších třech chalupách
Jinak zdravím Charlieho a Lesa, chlapce z kraje mého dětství. K metru sněhu na Šumavě okolo 900 m.n m. to reálné je, ale je to už samozřejmě o zimě, která přijde třeba jednou za deset let. Tady v roce 2006 bylo více jak 150 cm. Z plotů koukalo posledních 10 cm a srny si chodily do zahrad úplně na volnoběžku a ožíraly stromky ve velkým. Ovšem taková zima tady dlouho nebyla a už asi nikdy nebude.
ludvicek
No, ono se na konci předpovědního období už začíná objevovat i to další oteplení na konci října a začátku listopadu, jak jsem uváděl ( vrací je to tam už čtyři dny za sebou, takže je tam už nějaká pravděpodobnost), to je už na prd, aby na začátku listopadu šli teploty k +20.., chtělo by to ten pozvolný pokles, ne pořád tohle nahoru dolu, takhle může leccos pomrznout, protože ve stromech je furt míza a voda, pak přijde šup dolu, přes noc třeba najednou -5 -8, a bude zase průser, zatím ten zvlněný jet stream vysílající vlny k jihu i severu nevypadá na to, že by toho chtěl nechat, hezký, že budou vpády od severu ale ve své podstatě je to na dvě věci, že..
Takže tento týden bude taková menší houpačka, ale pořád platí to že říjen směřuje k docela velkému nadprůměru. Ochladí se tady v Čechách docela slabě jenom na 2-3 dny s tím, že nejchladněji bude ve čtvrtek asi cca 12/4°C což je vlastně skoro normál pro dané datum.. Na Moravu přeci jen pronikne ten studený vzduch více. ČR bude na rozhranní a hlavní masa studeného vzduchu půjde více na východ směrem na Balkán.
Co je velká výhoda, že u nás topná sezóna stále zahájena nebyla a možná do konce října nebude. Počítám tedy že ve čtvrtek ráno nám to doma spadne někam k 18,5°C což je teda už velmi na hraně, ale potom by mělo svítit slunce takže budeme mít opět teplo zdarma. Solární zisky přes velká okna na jih dělají opravdu hodně a to samé kvalitní zateplení. Zatím se držíme bez vytápění stále cca na 19-20°C a vyjímečně jsme šli na 18,5°C. Jakmile to půjde k 18°C tak zapínám kotel. Jinak je to fakt jenom o zvyku a žádnou vlhkostí doma netrpíme a normálně mi je příjemně v teplákách a mikině v těch 19°C. Takže kdo není citlivka by to měl v pohodě zvládnout topit na menší teploty.
Co se zimy týče tak indicie pro to že by měla být tuhá začínají postupně slábnout a stejně tak káží výstupy modelů. Pořád je zvýšená šance na rozpad vortextu v první třetině zimy to je pravda, ale ostatní faktory jdou spíše proti tuhé zimě. Sněhová pokrývka na Sibiři jak měla skvělý start tak nyní je spíše podprůměrná, Atlantik i Středozemní moře je nad průměrem, solární aktivita roste, QBO je v kladné fázi a La Niňa stagnuje. Teplý závěř října je taky signál teplejší zimy, takže za mě tipuji zimu spíše teplejší což se letos opravdu bude hodit.
JohnBattler
Mohu se jen optat na nějaký zdroj, kde je popsáno jak teplý konec října ovlivňuje výslednou podobu zimy? Minimálně v Brně pamatuji roky, kdy na konci října bylo chladno a zima byla velice bídná, to samé naopak. Tak jestli něco o tom není napsáno víc někde v odborné publikaci. Díky moc ..
Dále, tak La Niña je v současné době ve východní fázi (kdyžtak kdyby někdo věděl více, tak mi oponujte).
Dle mého je ještě dost času do zimy a dle toho, co mám k dispozici ten nástup bude letos po teplé půlce listopadu, takže času je dost.
Já si naopak myslím, že signály v tlakovém poli začínají být příznivé. Stabilní anticyklóna na SV od nás a TN často jižní drahou od nás a občas i se slušným zásypem sněhu.
Času dost.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.