kuba
Když jsem tady v roce 2020 na podzim dělal ty příspěvky na zimu, tak jsem se nechal zlákat modely a tvrdil jsem, že zima bude mrazivá (paradoxně, tak byla celkem vydařená) nicméně celkově jsem se napálil na prosinec, kdy mělo být chladno pokud se nepletu a bylo celkem dost výrazně teplo a naopak odpískal leden a únor, kdy bylo chladno a dost sněhu. Modely jsou velmi ovlivnitelné a mám pocit, že letos to hlavní bude hrát PV. Já jsem silný optimista, někdy možná až tvrdohlavý optimista, který možná sklouzává k tendencím chladnějších zim hlavně kvůli tomu, že jsem zimofil. Je dost možné, že letošní zima bude teplá, ale myslím si, že je dost reálné si říct, že šance na teplou a studenou zimu jsou 50/50.
Máme zde plno institucí a modelů, co čekají normální zimu, dalších pár čeká zimu teplou. Holt musíme čekat a čekat.
Nicméně zdá se mi, že prostě letos to vyjít musí. Ta permanence na vysoký tlak nad Grónskem, nízký tlak od Azor po Balkán tam je. Navíc PDO blokující PV, který je letos tak slabě strukturovaný, že se budu v případě teplé zimy asi dost divit.
Já vím, že letos je asi většina lidí ve strachu před energetickou pohromou v případě mrazivé zimy ve stresu, rozhodně bude lepší, když bude teplá zima, ale zase mám obavy, že tak jako dříve přijde chladná zima v tu nejhorší chvíli, což se nabízí.
Já si nepřeji žádné třeskuté mrazy, stačilo by něco na styl prosince 2021. Tady byl sníh snad skoro celý měsíc. Bylo to parádní.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
No modelové evidentně tápou, tak jako třeba minulý rok, teď tam zase na konci měsíce huply ranní teploty suverénně nad nulu +5 + 8 apod, minulý výstup tam bylo až -4.. takže tak.. jo při tom jet streamu s těma jeho smyčkama se ani nedivím, nicméně to tam i kreslí docela dobré množství TN tak to by bodlo..
V posledních dnech mne zaujaly dva tweety, které cituji v plném znění - https://twitter.com/SimonLeeWx/status/158062737912... Měl by být volně dostupný a pod ním i diskuze. Většina modelů se shoduje, že by během zimy měla převažovat tzv. Skadinávská - severozápadní anticyklonální anomálie nad Evropou. To by mělo znamenat převažující TV či jejich kombinace v těchto oblastech (mohou být opravdu rozsáhlé ať už velikostí TV či jejich kombinací). Co by toto uspořádání by pro střední Evropu mohlo znamenat? Těžko nyní říci. Bude záležet kde a v jakém uspořádání tlakové situace nastanou (pozor, daný výhled-simulace neznamenají přímo NAO-). Pro střední Evropu by to mohlo znamenat normální zimu, při vhodném uspořádání i proudění ze SV směru. Větší jistota je pak na srážky - těch by mělo být méně. Také je více pravděpodobné, že při takovýchto situacech je NAO+ méně časté, či dosahuje menších hodnot.
Dále zajímavý tweet zde - https://twitter.com/WorldClimateSvc/status/1580921... nedávno na webu Severe Weather kluci psali o určité spojitosti říjnovo-listopadového množství sněhu v EuroAsii na zimu resp. AO index resp. možným "brzkým" SSW (více sněhu v Euroasii = více ochlazování = zesilování Sibiřské TV = ovlivnění / propojení troposféry a i výše stratosféry = pokud to nastane, oslabení polárního vortexu). Pod zmiňovaným tweetem se ale uvádí, že daná spojitost je statisticky velmi slabá. Za posledních 10 let zimy, které měly více sněhu než řínový normál, neměly SSW v uvažované cca půli zimy. Rovněž je slabá spojitost mezi množstvím sněhu v dané oblasti a AO indexem po období prosinec-únor. Uvádí se, že větší význam na SSW má úbytek ledu v Arktidě a celkové změny s tímto spojené.
Snad jsem to pročítal a překládal správně, kdyžtak budu rád za doplnění / opravu apod.
andy206
Díky za tvé příspěvky. A hlavně díky za interpretaci obou dvou tweetu. Jo s tou zimou se shoduje většina modelů, ale zajímavá je tam ta anomálie modelu NCEP (model CFS), která naznačuje nízký tlak nad VB a potažmo teplé počasí v zimě (proto model CFSv2 maluje teplou zimu, ale zdá se, že dost nadsazuje teploty). Já osobně vidím takové typické tlakové pole na zimu v tom smyslu, že v jižní Evropě budou časté TN, které okrajově budou ovlivňovat i ČR (proto např. accuweather, či další instituce malují pro Slovensko nadprůměr sněhových srážek) ale zároveň bude od SV ČR ovlivňovat TV, která bude přinášet chladné kontinentální počasí. Ovšem bude zajímavé jak do současné podoby zasáhne poněkud teplé středomoří viz. Palma a jeho příspěvek že včerejška. Já osobně v tom vidím potencionální šanci na vyšší frekvenci TN (přeci jen bude výraznější teplotní gradient mezi pevninou a mořem), takže by i naše oblast nemusela přechodně strádat na sněhu.
Co se týče sněhové pokrývky a SSW, tak to jsem netušil. Je mi však záhadou, proč SW v jejich článcích a rozborech to stále využívají jako pozitivní ukazatel pro zimu. Nicméně pokud se nepletu, tak v říjnu 2009 bylo na Sibiři dost málo sněhu a nakonec ta zima 2009/10 byla výborná, takže bych řekl, že je to spíš o náhodě a struktuře PV. Já osobně si počkám, jak zimu bude vidět Polská meteorologická služba, která celkem dobře mapuje pro výhledy na zimu.
Jo a k tomu výhledu na zimu, tak se dá říct, že listopad až první půlka ledna budou teplotně normální, možná lehce nad a pod. Horší bude zbytek ledna a únor, protože tam by ta odchylka mohla být výraznější (nicméně jak víme, tak minulý rok se psalo původně, že největší zima přijde v prosinci a pak v únoru).. Promítne se do toho PV a zdá se, že tam do toho promítnou i TÚ nad Atlantikem. Letos prý budou v dobré konstelaci, tak snad.
Tak uvidíme, ale tak za měsíc by mohlo být jasněji a možná i s prvními vločkami.
Nejen že modely tápou ohledně zimy, už ani na ty havrany se nedá spolehnout..https://www.novinky.cz/clanek/domaci-havrani-prile...
charlie1
Mě by stačilo kdyby napadlo 15 cm a pak to drželo aspoň měsíc s ledovými dny. Žádná extra Sibiř není potřeba, ideálně aby bylo na bruslení na rybnících a starém Labi V naší nížině to možné je, jsem o tom přesvědčen, jen musí být vhodné podmínky
Jinak nevím jak to bývá se sněhem u vás, podle vaší nadm.výšky tam asi bývá dost
palma
No kdyby přiletěli dřív kvůli bombardování tak to už to mohli být dávno ne.
Dnes zase vtipný výstup teplot z velkého tepla nám to dává na tři dny max.16 a pak jako na houpačce 7-13 stupňů,ať už je zima,tohle mě opravdu nebaví,není vůbec stále počasí tak dobrý na rýmu.....včera celý den mulda,mrholení a dnes opět bílá deka že není vidět ani za barák....hnus velebnosti.
palma
Ono už v tom článku je tolik nesmyslů vztažených na zimu 2017, že já si myslím, že celkově novinky a jejich redakce by mohla taky odletět někam za teplem.
Jinak havrani naposledy podle Machařova deníčku nedodrželi termín příletu v roce 2017. Přiletěli až 6. listopadu. Zima pak byla na blátě, a to s jediným dnem sněžení, kdy krajinu jen na několik hodin přikryl jemný sněhový poprašek.
Jako nechci tady Machařovi kecat do řemesla, ale v zimě 2017/18 bylo v Brně 26 dnů se sněhovou pokrývkou. Dokonce tady to bylo kolem 31 dní se sněhovou pokrývkou, takže jeden den s popraškem je nějaký dost nepovedený vtípek.
Mimochodem je fakt, že krtci už ryjou o 106, zvířata mají huňatou srst, tak něco na tom bude.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.