Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Oteplení, zpočátku ojediněle i tvorba ledovky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

171
# 17.10.2022, 11:34

Aidamko1
vortex nad Sibiří začne slábnout.. naznačují to jak dlouhodobé modely tak ty, když jsi říkal, že by mohl nad Sibiří slábnout..
ve výhledu též naskočilo stratosférické oteplení a myslím si, že je to opravdu něco jiného jak minulý rok.

pokrývka na Sibiři během 10 dnů opravdu raketově naroste.
dál bych zohlednil, že kdykoliv je teplo, tak logicky přijde i chladnější část.. tak to prostě je.

tudíž si myslím, že nějaké teplo na začátku listopadu opravdu nic neznamená..

Jeden vpád 14 dní zima

když je příhodné postavení tlakových útvarů, může zde studený vzduch pod TV zůstat i 3 týdny

# 17.10.2022, 11:42

Aidamko1
Studie na korelaci teplého závěru a října bohužel nemám, je to pouze empirická zkušenost z posledních 10-15 let. Když je teplý podzim a stromy dlouho nechtějí opadat tak je většinou teplá zima. Logicky potom i moře v okolí Evropy vydrží déle teplá a tedy má to vliv na zimu. Teplá cirkulace má tendenci se obnovovat v pravidelných vlnách a po teplém podzimu většinou následoval teplý prosinec pod vlivem Atlantiku...
Ale samozřejmě jsou to jenom moje domněnky a může být vše jinak. Ty tendece na oslabení či dokonce rozpad vortexu tam na prosinec v modelech skutečně vidět jsou... Času je stále dost tak uvidíme jak to nakonec dopadne. Nicméně opravdu tuhá zima s hromadami sněhu v nížinách je prostě minimálně pravděpodobná na to nepotřebuji žádné modely.

173
# 17.10.2022, 11:54

JohnBattler
Jasan. Já jen, že v poslední době často čtu, že teplý říjen je automaticky záruka teplé zimy, což si nemyslím. Ohledně listí vím, že v roce 2007 na Martina napadlo v Brně 20cm sněhu na stromy ještě plné listí. Zima pak byla naprd. Nicméně vím, že v roce 2012 listí opadlo skutečně pozdě a zima byla parádní. Zase v roce 2019 opadlo listí velmi brzy a zima byla hrozná. Naopak v roce 2016 opadlo listí brzy a zima pak byla dobrá.

Dle mého je to prostě jak kdy. Nicméně příroda skutečně ví nejlépe. Minimálně zvířata to dokáží vytušit velmi dobře. Stromy také.

Jinak já neholduji za mrazivou zimu. Letos se čekat moc nedá, ale holduji za zimu dobrou, ale průměrnou.

12
# 17.10.2022, 12:32

Listí na stromech vydrží dlouho při kombinaci dvou faktorů - vlhké září a říjen + absence mrazů v září a říjnu. Podle mě to s nastávající zimou nemá nic společného. Pamutuju rok někdy 2004 nebo 2005, kdy byl pěkný teplý podzim, že jsme ještě začátkem prosince chodili do lesa na houby. Den posledního sběru vypadal tak, že jsme ráno za příjemného tepla vyrazili do lesa, během dne přišla silná studená fronta (nějak jsme tenkrát podcenili předpověď počasí, na tlačítkových telefonech ještě nějak radary nefrčely), takže v silné vánici s košíkama plnými hub jsme totálně promočení došli domů. Napadlo asi 10 čísel sněhu a ten už držel a byla zima.
Vždycky záleží na konkrétních okolnostech. Tak jak oscilace v září byla stabilní a stabilně nám přinášela vlhko a chlad, tak teď se ustálila ne slunku a teplu - pámbu za to zaplať. V listopadu se to zase nějak protočí.
Ostatně i ta legendární zima 1929, kterou ač milovník zimy rozhodně zažít nechci, pořádně přišla až po Novém roce.

12
# 17.10.2022, 12:35

Možná to tenkrát nebylo v prosinci, ale ke konci listopadu, každopádně to byl zlom jak blázen.
Chtěl jsem tím jen říct, že kvůli teriziánskému létu v půlce října (20 stupňů v půli října přitom není žádná anomálie) odstřelovat zimu mi přijde hodně předčasné.

22
# 17.10.2022, 12:35

Tak se přijeďte podívat na Vysočinu zde už je listí z javoru a kaštanů pryč a většina stromů hraje barvama.....

12
# 17.10.2022, 13:13

Btw., zima pak byla co si pamatuju docela fajn s dostatkem sněhu i v nížinách (tenkrát jsem ještě bydlel v ČB).

421
# 17.10.2022, 13:13

Ohledně toho listí na stromech... pořádná zima přichází, až zežloutne a opadá listí z jabloní..( dle blahé paměti mého strejdy..:D. Tak si to všude okoukněte, ať víte, kdy dorazí zima i tam k vám, já mám zatím zeleno a na letošních sazenicích mi ještě raší nové lístky..

12
# 17.10.2022, 13:22

palma
Staré pořádky už neplatí. Důchodci v dnešní době taky sadí česnek 20. října, protože tak jim to kdysi radily babičky. A pak se diví, že ho mají na Vánoce půl metru nad zemí. Jenže kdysi opravdu přicházela zima na Martina a ne jak dneska, že kolikrát přijde první mráz a sníh až po Novém roce.

421
# 17.10.2022, 13:32

Dejvas
No, tohle zatím platí, není zima, je zeleno, když nepřijde ani v prosinci, budou ty listy na jabloních pořád, to garantuju..:)

173
# 17.10.2022, 15:04

Dejvas
Ano. Dneska jsem si psal o tom s pár lidmi, že u nich např. V Rumunsku, či Polsko teplý podzim spíše následoval chladnější zimě. Já tedy osobně nepamatuji moc takhle extrémní přepnutí z podzimu do zimy. Většinou je ale fakt, že v Brně se to láme po půlce listopadu, kdy ty skoky bývají pod nulu prvotní. Jestli existuje zima, která tím příchodem byla taková extrémnější, tak to byla co já jsem zažil, tak asi zima 2010/11.

Je smůla, že jsem tu nejlepší zimu 2005/06 prožil jako batole. Nicméně je možné, že jak to byla první zima co jsem zažil, tak mi ta láska k zimě a celkově atmosféra zůstala.

Adi
1
# 17.10.2022, 17:49

Ahoj,
John Battler má do značné míry pravdu. Ono i s tím sněhem na Sibiři taky nemusí být výhra, ono v roce 2015 tam bylo jej na rozdávání a zima trvala měsíc i s inverzí v lednu. Ono někde jsem vyčetl, že rychlý nástup zimy ve východní oblasti Sibiře může značit zesílení TV tamtéž a naopak spíše nízký tlak (díky nízkému zalednění) severně. To v podstatě vytváří jakýsi tunel oceánského proudění až od Atlantiku. Samozřejmě, vzduchová hmota se transformuje, ve výsledku jižní Korea je pod sněhem a ve Skandinávií je zeleno.
S tím teplem na konci října je to taky pravda - ono když dlouho drží teplo, bývá pak zima na draka. Krátkodobý teplý vpád nevadí, ovšem, pokud to jede na teplé vlně delší čas, bývá to vskutku průser.
Zatím z mého pohledu to nevypadá dobře. I v onom 2004 se zima plně projevila až v půli února 2005, ovšem držela do března. Uvidíme, jak letos.

22
# 17.10.2022, 18:23

Jako jen proto že je teplý říjen =žádná zima.....to je úplná blbost,nikdo neví jaká bude zima,věčně teplo nebude....jen se to otočilo,září bylo chladné tak se dalo čekat že říjen bude teplejší a někde jsem to tu i dřív psal.
Zima asi nebude nijak výrazně silná ale nečekám ji horší než tu předešlou.

421
# 18.10.2022, 07:05

Tak modely zase trochu ubrali ze své zimotvornosti, nový výstup ECMF v týdenních predikcích sází návrat alespoň k průměrným teplotám až někam k 28.11. ač před tím tam měl toto už za 14 dní. Vortex má dle všeho spíše posilovat (mírně nad průměr), pomalu ale jistě, oslabení či rozpad to nemaluje, pouze až t tomu přelomu na konci období to tam maluje návrat k normálu, CFS model jede v teplém módu, tak jak je v posledních letech u něj zvykem...GSF dtto.. NAO, AO mají jít do neutrálu, pak do mírného plusu..

týdenní anomálie teplot do 7.11
týdenní anomálie teplot do 15.11.
predikce Vortexu do konce listopadu
181
# 18.10.2022, 07:21

palma
Takhle to vypadá hezky každý rok že jsou před zimou pěkné vyhlídky že se rozpadne vortex a že bude slabý a nakonec bude zase dost silný na to aby se nerozpadl a byla zase tepla zima

173
# 18.10.2022, 07:51

palma
Včera myslím si, že to bylo na Aeru jsem viděl vyhlídky na PV v prosinci a až v prosinci to maluje ten rozpad a následné posílení. No asi si to chce dát na nějakou dobu pauzu od sledování toho všeho. Člověku jde z toho hlava kolem.

Ale docela mě výhled od ECMWF šokoval a navíc v dost nepříjemném i překvapil. No zase si říkám, že když jsem byl spokojený i s nezimou 2019/20, tak mě asi nic nedokáže překvapit a fakt mi stačí jen aby bylo v kalendáři napsáno, že začala zima.

22
# 18.10.2022, 08:19

Že se výhledy a predikce na zimu mění každým výstupem snad není nic nového a že se na ně nedá vůbec spolehnou taky,je to jako věštění z křišťálové koule.Zimy které jsme zažívali jako malé děti jsou dávnou minulostí a musíme se tím smířit.Vzdyt je stále podzim na první zimní den máme dost času,venku je krásně,barevno,čistý dýchatelný vzduch,není vedro,no prostě nádhera,teď se tak jako tak na pár dní ochladí a co bude potom uvidíme,za pár dní může být vše jinak;-)

421
# 18.10.2022, 08:34

Aidamko1
Já to shrnuju vždycky jednou za týden, jinak by to bylo fakt psycho, jeden den koukat na 14 dní dopředu a.... třeba +5 den noc 0, druhý den +17 den +6 noc.. takhle alespoň nějak se snažím vysledovávat trend...osobně doufám tentokrát v bílé Vánoce a něco do první půlky ledna, pak už je mi to fuk, ale ty bílý Vánoce.. už mám za ta léta beze sněhu na ně prostě sněhovej absťák..k té atmosféře to prostě patří..
kuba ty zimní dlouhodobé a často bombastické předpovědi musíte brát s odstupem.. protože zaprvé, v zahraničí mají třeba trošku jiné výrazivo a překladač, či výrazivo které nám z toho po překladu vyleze, neodpovídá výrazivu našemu..:) Plus je zapotřebí vzít v úvahu, že pro mnoho webů je hlavním kriteriem množství sledujících, diskutujících, měsíčních příspěvků atd, tudíž, když napíšou, že přijde mrazivý vpád ze Sibiře, tak na to koukne podstatně více lidí, než kdyby napsali, že se od severovýchodu ochladí o pět stupňů.. tak to prostě leckdy je, čili jsem vždy spíše skeptikem, co se týče různých youtube, Twitter, Facebook kanálů apod..a u třeba Novinek už se rovnou směju, a leckdy to sem šoupnu spíše pro pobavení.. ( i když někdy, samozřejmě, když už je to jisté, napíšou i pravdu)takže asi tak
p.s. vyšlo též zhodnocení září od ČHMÚ..https://www.chmi.cz/files/portal/docs/hydro/sucho/...
podnormál -1,1 atd. ve zprávě..

Adi
1
# 18.10.2022, 09:23

Zachar
Já neříkám, že nebude žádná zima, jen tvrdím, že může být zima opět mizerná. Nevím jestli horší nebo lepší než ta loňská, ale rozhodně ne ladovská. Zima se nemusí ani moc snažit, aby byla lepší než vloni, přitom být stejně na houby :)
Zatím to vypadá na vytrvalé, teplé JZ proudění, kde ani inverzní prochlazování nebude moc fungovat,, protože chvílemi zesílený JZ a blízkost front s teplotou ve výšce stále okolo +10,
Jistě, je brzy házet flintu do žita, zatím predikce modelů se horší.
Ps. V roce 88 byl říjen chladný se sněhovým závěrem, stejně tak většina listopadu. A zima byla stejně na draka :) - až v únoru a březnu zimní situace i více sněhu.
V roce 87 úměra s teplým říjnem zafungovala dokonale, stejně tak v roce 06. Podobný byl rok 2000, kde říjen měl skoro stejnou průměrnou teplotu jako září a listopad měl teplotu lehce chladnějšího října. Zima na draka.
Nejlépe pro nadcházející zimu je, když říjen se motá okolo normálu, klidně může být sušší.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.