Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes se často ukáže slunce, zítra dorazí teplá fronta

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

# 14.10.2022, 06:46

skupsw24
Hnus jo, hnus že se stále ptáš jestli to je hnus i když už proti tobě šli veškerí diskutující s tím že to je dobrý. Swene prostě, já nevím.

:love:Ať je tak velké teplo do půlky listopadu prosím :love::love::love: a sněžit si může od druhé půlky listopadu prosím. :love:;-)

Jinak jsem zvědav či tam gfsacek vrátí ty mrazy a sníh možná v nížinách.

421
# 14.10.2022, 06:57

skupsw24
Sakryš, Já mít babičku Američanku, nejspíš bych byl v Americe.. ale což, objektivně ještě tam nevidím podmínky pro nějaký extrachlad v ČR do konce října,.. počkejme si.. moje babička říkala, kdo si počká, ten se dočká.. jak v Americe, tak i v Čechách a na Moravě...;-)

2934
# 14.10.2022, 08:41

Peter Sedlák 1
No ale to teplo mě už fakt nebaví, furt je třeba kosit travu, atd...
palma
Ta babička nebyla z USA ale z Radvanova, ale vždy mi to řikala. Stejně musím čekat, co se dá dělat...

171
# 14.10.2022, 08:57

já si dám první tip..
první souvislou sněhovou pokrývku čekám v prvním týdnu prosince

181
# 14.10.2022, 14:48

palma
Tak berou to podle ECMF tak možná na tom něco bude :D

Adi
1
# 14.10.2022, 14:50

Kokos342
Já se generátoru náhodných slov vůbec nezastávám,a le to, co je nyní ve vládě je o level horší
A to, co je nyní, je teprve začátek. Ehm.-... odborně de-idustrializace? Začátek.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/krize-...
Tito lidé mají relevantní obavy o budocnost a vůbec bych to nezlehčoval.
Já z Husákovych děti, jsem zvyklý na výpadky elektřiny, nedostatkové zboží, šetření na uhlí na zimu. Válka byla na spadnutí, benzín stál v roce 1990 dvojnásobek proti dnešku v porovnání s mediánem mezd. Neděsím se. Jenže tehda jsem koukal s nadějí, že komanči vysmahli do háje, nyní jsou tu zpět, akorát ze západu, pod přídomkem progresivismu. Už tu naději necítím, naopak. Takže dokážu to pochopit, zažil jsem časy skutečného nedostatku, kdy žena byla na mateřské, děti malé, často nemocné, po šichtě jsem šel na přivýdělky a stejně to bylo hodně na hraně. Chápu lidí, že pro ně je pokoření jít na sociálku a žádat o nějaké pitomé dávky na energie, když celý život pracovali. Mám enmocnou ženu, chodím nakupovat, vařím atd ... ceny jsou oproti loňsku leckde 2x vyšší. Mám slušný plat, ale co ti, kteří tavové štěstí nemají?
Ne, většího idiota, než Síkela a Pekarová, kromě Fialy ta vláda snad ani nemá.
Jsem na baráku, takže jsem do jisté míry nezávislý, ale lidé v nájmech? V bytech?
Máte svůj vlastní svět,beru, chápu a doufám, že přežije střet s realitou.
Přeji pěkný den
A.

12
# 14.10.2022, 15:28

Adi
Dá se nějak určit z Vašeho příspěvku, jak bude v lednu? Tohle je totiž diskuze o počasí v zimě.

ota
2434
# 14.10.2022, 16:27

Adi
Ehm, váš příspěvek tu jako dělá co? Nechcete jít diskutovat na třeba novinky? Jestli chcete kritizovat vládu vybral jste si minimálně špatné vlákno.:zz:

181
# 14.10.2022, 16:41

Další článek :D

173
# 14.10.2022, 16:51

palma
Četl jsem no. Docela zajímavě vypadá celkový multimodelový pohled od Copernicusu, který naznačuje, že u nás bude zima průměrná (rozpětí -0,5/+0,5°C). Naopak tento multimodel vidí, že v USA bude nepatrně chladněji což souvisí s tím, jak to vidí pokud se nepletu Japonský model a model NCEP. Určitě to bude pak v aktualizaci od severe weather.

Dle mého je na zimu čas.
Pro takové malé okénko je dobré říct, že i říjen 2005, případně listopad 2009 byly velice teplé a na zimu to vliv nemělo. Ba naopak bylo tehdy lepší zasněžení sibiře, což je letos také.

2934
# 14.10.2022, 18:45

kuba
Jak to že teda bude těch 20°C??? Ať už drži hubu!?

181
# 14.10.2022, 19:02

skupsw24
Mluví se o zimních měsících a ne teď v říjnu

421
# 14.10.2022, 19:13

Aidamko1
Já na ECMF sleduju průběžně i predikci víru, tu "prostorovou" predikci NAO, plus další parametry, protože je to tam na jednom místě a opravdu mi připadá, že to začínají srážet do průměru ( což by zase nebylo tak špatný), zatím tedy do konce listopadu, takže tak, a ohledně toho, který měsíc je na podzim chladný, či teplý, .. na to moc nevěřím, to máte pravdu, každá situace je jiná a vychází z aktuálních podmínek, jo ještě jsem koukal na Ventusky (nevím, jak moc je v tomto přesný) ale sněhová pokrývka na severní polokouli je k dnešku co rozsahu prakticky stejná, či dokonce menší než minulý rok ,tohle si moc nedovolím posuzovat, akorát je na Sibiři vyšší vrstva sněhu, to jo, ale zase ne všude...plus teplejší Atlantik, než je průměr.. a středozemní moře je taky ještě docela warm.. ale je co sledovat to mne baví..:)
kuba:D:D:D dvacet sem, dvacet tam + nebo - , to je jedno..

2934
# 14.10.2022, 21:37

kuba
No ale mluví mluví a nic z toho není pravdy, jako vždy! ?

173
# 14.10.2022, 22:16

palma
Tak teplé středozemní moře by mohlo nahrávat více tvorbě TN, což je určitě plusový faktor. Jinak koukám aktuálně na všechny tři modely a nějak tak zase míří do chladu. No, je to takové nejisté, ale je fakt, že nějaké ochlazení by to chtělo. Jinak koukal jsem na PV a bude se štelovat k Sibiři, takže možná proto je tam náznak nějakého ochlazování.

Zatím je klid. V příloze hodně ruční nákresy na mapách tlakového pole.

GFS to dle mého vidí velice optimisticky, nějaký vpádek od SV až ze Sibiře, ale vše bude záležet na rozestavění TÚ
Ecák maluje již na 23.10.,kam tady nejdále dohlédne pěkné ochlazení od S, po zadní straně TN nad Baltem a TV nad Grónskem.
ICON zatím dohlédne nejdále na téhle mapce do 22.10. a i on jež začíná upřednostňovat nějakou pravděpodobnost studené masy od S.
181
# 14.10.2022, 23:07

Podle modelu Kopernikus by jsme zase měli zažít jednu z nejteplejších zim:D
Ty už fakt neví co píšou, ráno že bude nejchladnejsi a večer nejteplejší

421
# 14.10.2022, 23:08

Aidamko1
Hezky to maluje taky GSF na Ventusky, 28.10. střed níže nad Maďarskem..a tady přes den pokles teplot k +3.. ale se mi to moc nezdá všude okolo ČR nad +5 a víc a tady +3..a maluje to luft od severu, navíc se to fakt střídá výstup od výstupu..jo, "veškerá naděje spočívá ve dvou slovech, čekat a doufat" ( jak pravil hrabě Monte Christo) :)
kuba jo už jsem četl, proroci se začínají rojit..:cool: a za všechno může Putin, to je taková nevyzpytatelná meteorologická veličina, kam se hrabe vortex..

173
# 14.10.2022, 23:13

kuba
Dle mého je to tím, že prostě nikdo neví. Dle mého ale letošní zima bude nějak u průměru. No, tak uvidíme. DWD a ECMWF čekají zimu průměrnou, někdo z USA dokonce chladnou, tak uvidíme. ;)
Dle mého ten průměr dost oteplují modely mimoevropské, které jsou nejvíce mimo a většinou silně přehřívají výstupy na zimu. Vzpomeňme si na multimodely pro loňský prosinec. Ecák držel průměr, DWD taky a zbytek držely +3°C odchylku a velmi sucho.

Zde je odkaz na předpověď a mapku Copernicusu.
https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/...

Času je dost.

EDIT: A už to tam vidím. NCEP, což je něco jako CFS tam maluje Evropu s odchylkou od průměru 70-100%.

No dle Copernicusu bude asi prý najednou teplo.
USA taky nic moc
181
# 14.10.2022, 23:24

Aidamko1
Myslím že ty modely na několik měsíců dopředu asi nemá cenu sledovat a brát nějak vazne ,mění to každou chvíli a když by se třeba rozpadl na konci roku vortex tak může pak být pěkná zima ale také nemusí, nechal bych se překvapit :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.