Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

381
# 12.02.2023, 09:00

palma
Tak Dáša už je v tom sama, z chladného závěru února a začátku března už vycouval i její oblíbený model, GFS..:D

388
# 12.02.2023, 10:16

swan1
Koukal jsem na to, pokud teda nenastane absolutní zlom, pokračuje to teplem i po 28.2. až do března ( je to vidět na nastavení v 500m na weatheriscool.), co bude pak, je otázkou, doba ovšem, je už pokročilá, čili průměry teplot jsou už výš a budou ještě výše..tvrdit najisto nic nebudu, pocitově očekávám něco okolo 15. - 20.3. ale spíš v noci..a asi prudké vystřídání s teplem, následně..

12
# 12.02.2023, 20:51

Já si dovolim nesouhlasit, já čuju ještě pořadnou zimu. Paní zima bude dělat pořádné pápá než odtáhne na sever.

274
# 12.02.2023, 23:37

Palma

K prispevku:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-6426-Jaka_bud...

Astrononomicka zima - od nejkratsiho dne a minima energie ze Slunce do rovnodennosti dne a noci
Astrononomicke jaro - od rovnodennosti (stejna delka dne a noci) do nejdelsiho dne a maxima energie ze Slunce
Astronomicke leto - od nejdelsiho dne a maxima energie ze Slunce do podzimni rovnodennosti (stejna delka dne a noci)
Astronomicky podzim - od rovnodennosti (stejna delka dne a noci) do nejkratsiho dne a minima energie ze Slunce.

A tak Astronomicka zima ani neni ctvrtina roku s nejkratsimi dny a nejmene energie ze Slunce, jak by mohl nazev napovidat. Stejne tak to nepasuje pro astronomicke leto, nebo jaro, podzim. A co se tyce nejnizsiho teplotniho normalu v roce, ten je zpozden o nekolik tydnu za zimnim Slunovratem (nejkratsim dnem s nejmene Slunecni energii) z duvodo setrvacnosti a tepelne kapacity. Stejne tak je tomu s letem.

388
# 13.02.2023, 06:25

TommyAst
Díky za rozbor, ta setrvačnost teplot je pěkně vidět na dlouhodobých průměrech, koukal jsem na to na ČHMÚ, pokles je tam až někdy za polovinu ledna.. jo, jo..

111
# 13.02.2023, 08:45

TommyAst
Tam paradoxně dochází k situaci, že "léto" je ještě 19. září, ale zároveň "zima" ještě 19. března, přičemž délka dne (resp. výška slunce na obloze) se v tyto dva dny prakticky neliší.
Z mého pohledu je astronomické vnímání ročních období dobré pro naše vnitřní biologické hodiny, ale praktické je spíš dělení na období podle průměrných teplot.

# 13.02.2023, 08:53

Ano ten teplotní vrchol (minimální resp. maximální) zimy resp. léta je vždy cca měsíc opožděn od slunovratu. Tzn. statisticky nejchladnější období v roce je cca okolo 20. ledna a nejteplejší období v roce okolo 20. července.

Jinak jsme na meteofóru, takže myslím že alespoň 90% z nás se tady shodne že meteorologické dělení ročních období je mnohem lepší a dává větší smysl. Takže zima končí 28.2. což neznamená že v březnu nemůžeme zažít pár dní, které by se daly označit jako typicky zimní. Stejně tak jako v září můžeme zažít den klidně tropický tak v březnu můžeme zažít den ledový.

Březen je měsíc časného jara a tak by se měl brát. Začátek měsíce a konec měsíce je diametrálně odlišný a pamatují z posledních 10-15 let, že první "opalovačku" jsem si už kolikrát dal v poslední dekádě března. Zde tedy musím podotknout, že mám prostě rád slunce a klidně si sednu na terasu bez trička když je 15°C, bezvětří a slunečno a je mi fajn. Na někoho je to ještě asi málo, ale pro mě ne. :D

111
# 13.02.2023, 09:31

JohnBattler
No tak hlavně koncem března je slunce "zářijové", a to mně přijde normální, v září se slunit. Kolikrát se ještě v září při vinobraní chodí jen v trenkách.:D

# 13.02.2023, 10:07

ludvicek
No jasně slunce má už koncem března sílu a už to možná i dá nějaký ten vitamín D, takže přijde mi to ideální vystavovat kůži slunci hned časně z jara. Do léta mám nějaký základ a nespálím se. :D Ale srovnávat březen a září lze opravdu jen silou slunce, teplotně tam je velký rozdíl právě kvůli výše zmíněnému měsíčnímu posunu ročních období.

Každopádně jsem setkal občas s nepochopením, že si jdu v březnu při 13-15°C lehnout ven na lehátko. Nicméně při bezvětří je pocitovka na slunci okolo 20°C a je příjemně. Takže pro někoho je březen zimní měsíc a chtějí sníh a pro mě je to spíše měsíc kdy vyhlížím první nahřívání na slunci po dlouhé zimě. :slunce:

12
# 13.02.2023, 11:54

Teda přátelé, tohle je dobrá diskuze o ničem. Kdy je jaro, kdy je zima, kdy je léto. Neberte si to osobně, nevyčítám téma, jen mi přijde zbytečné tohle řešit. Pokud bysme žili někde na Sibiři nebo v Kanadě, kde s jistotou hraničící pevností s kamenem v říjnu jde pod nulu a nad ní se to vrátí až někdy v květnu, tak si můžeme jasně říkat, kdy je léto a kdy je zima. Jenže žijeme v Evropě a zdejší podmínky nahrávají široké rozmanitosti počasí. Zima může u nás přijít v listopadu i březnu, na druhou stranu stejně tak v těchto měsících může být klidně +20.
Záleží na konkrétních podmínkách daného roku. Co je pro poslední roky typické je, že zima přichází později. Vysvětluju si to tím, že čím dál teplejší léta čím dál více prohřívají moře a oceány a k nám tak delší dobu proudí teplejší vzduch. V kontextu Evropy je to konkrétně teplý Atlantik, který díky své nashromážděné energii vytváří hlubší TN a ty k nám protlačí teplé zonální proudění. Naopak pokud si vzpomenu na posledních třeba deset let, přijde mi, že velmi často dochází k pozdním projevům zimy, kdy sněží v dubnu nebo dokonce v květnu (v poslední dekádě se zde u nás stalo 2x, možná 3x).
Takže sečteno a podtrženo, jestli je listopad zimní či podzimní a nebo březen jarní či zimní, záleží na aspektech té konkrétní zimy. Já osobně to beru hodně subjektivně s ohledem na aktuální stav a nemám to fixně zaškatulkované.

111
# 13.02.2023, 13:24

Dejvas
No, co dodat, kolego, tohle téma (mám na mysli jaká bude zima) jsme za cca 3 měsíce přežvýkali úplně do mrtva, takže i taková debata je podle mě dobrá.
Dneska sem ještě šoupnu (pokud mě někdo nepředběhne:D) měsíční výhledovku ČHMÚ a můžeme to tady zavřít.

172
# 13.02.2023, 13:34

No ačkoliv mě o víkendu skolila dost nepříjemná nemoc, tak jsem koukal na PV a data kolem něj a zatím stále nevidím nějakou větší záchytnou plochu k nějakému úsudku. Nižší hladiny stále v korelaci s progresí teplejšího zonálního proudění do Evropy a až ke konci měsíce je tam jistá změna, ale je to daleko a nevíme jak se to projeví. Zatím tedy takový teplejší konec zimy, tak uvidíme co dál...

12
# 13.02.2023, 13:54

Aidamko1
ludvicek
GFS i Ecák ukazujou po víkendu studenou vlnku, sic asi s největším projevem na krajním východě. Zatím to vypadá, že ochlazení bude mít jepičí trvání, ale kdoví, jak se to vyvrbí...

32
# 13.02.2023, 15:18

Dejvas
Tak když nadprůměrně teplé oceány opožďují zimu, tak proč nezasahují zdaleka v takové míře do září a října, které se dlouhodobě oteplují nejméně (září za 30 let snad jen o 0,1°C)?

12
# 13.02.2023, 18:05

Na.Guru
Otázka dobrá. Já data nemám, ale já třeba pocitově vidím září jako čím dál teplejší. Za posledních pár let jsem u nás v září neškrábal ani jednou auto, často bývá ke 30 stupňům. Jasně, je to lokální, beru. Oproti dávným dobám, kdy září bývalo počasím nejstabilnější z letních a pozdně letních měsíců, tak mi přijde, že teď víc prší.
Nicméně vrátím se k tomu, co jsme psal o těch pozdějších nástupech zim. Ono je to přece vidět, jak se protahujou hurikánový sezóny, tropický bouře vznikající v Karibiku se vytvářejí až do pozdního listopadu. A skoro vždy se vydají po trase golfského proudu na severovýchod k Evropě. Nejsem odborník, ať tohle okomentuje někdo vzdělanější. Za poslední léta každopádně nepamatuju opravdu chladnej listopad. Ano, na jeho konci už občas zasněží, ale nějakému Martinovi na bílém koni se musím smát, když chodívám v půlce listopadu venku v krátkým rukávu.
Česnek taky sadívám až někdy začátkem prosince, zatímco okolo žijící důchodci už na konci října, jak je to naučili jejich předkové, žijící v jiných klimatických dobách.

388
# 13.02.2023, 19:48

Tady něco pro ty, kteří přemýší nad nějakou další sněhovou nadílkou v Evropě..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/late-wi...

očekávaná sněhová nadílka v Evropě pro zbytek zimy
A ještě sněhová možná nadílka v březnu
12
# 13.02.2023, 20:22

palma
Tak to ještě přebrousím hrablu hranu, to vypadá v březnu na slušnou nadílku :)

388
# 13.02.2023, 20:28

Dejvas
No, brousit či nebrousit, toť otázka... když se podíváme ne na ECMWF ale třeba na UKMO..:)

Sníh březen podle UKMO.. rozdíly patrné..
6
# 13.02.2023, 20:48

Troposférická odezva na SSW při La Niña, NAO a AO v záporu v první polovině března. :snih:

172
# 13.02.2023, 20:58

No sice takhle to vypadá moc hezky, ale je to stále velice složité. Osobně jsem v téhle fázi silným skeptikem snad poprvé za ty roky, co se tu řeší vliv rozpadu PV. Lehce se mi nelíbí, jak je uspořádána nižší hladina PV, která upřednostňuje stále zonální proudění. Zdá se ale, že na počátku března by se to mohlo prolomit. Je to hodně daleko a hodně nejisté, takže je to takový los. Osobně si myslím, že předpověď ECMWF spíše počítá sice s nadprůměrem sněhových srážek, ale teplotně je spíše tažena do normálu až nadnormálu, takže se to může projevit jen jako přechodné období. Je tam hodně pomyslných vidlí.

No více se dozvíme z dat až na konci týdne a v dalším týdnu. Aktuálně modely jsou hodně rozladěny z toho, jak se vortex rozpadá a jaký vliv ten rozpad má na jednotlivé hladiny (=> v tom taky spočívá, jak je ovlivněna troposféra a jaký vliv je pak na synoptiku)...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.