palma Ono už jen pozorovat, jak je vortex v nižších hladinách uspořádaný, tak je jasné, že progrese tepléjo vzduchu v Evropě bude mít navrch. PV polohou je enormně nepříznivý v tom výhledu pro Evropu. Zatím i na twitteru se shodují, že větší chladno získá USA a hlavně Kanada. Evropa má holt smůlu v tom, že je takhle nastavený PV a ještě tam do toho vidle strká PDO. No já si taky tipuji jeden vpád a pak asi už teplo a jaro. PV by se už neměl dát do kupy. Přeci jen od března se vlivem slunce stratosféra otepluje a pokud na konci února bude doznívat SW, tak by vortex nemusel mít šanci jako v roce 2018.
Uvidíme co se dále na modelech změní, a co zítra update na Aeru.
ludvicek On už byl nějaký začátek s ledovými dny? Tady jsme dneska dali +1°C jako nic Ten Atlantik tu na JZ prudí až tolik, ovšem že by sem přisunul z Bavorska to sněžení, tak to zase ne.. Takže ani sníh, ani LD, to ať už je radši a kolem +10..
Brno dneska zatím -0,8°C a ledový den tak drží. Je fakt, že už mi chybí těch čtvrtečních +6°C a to slunce k tomu, co vytvářelo příjemný teplý den. Od té středy se ale má citelně oteplit, tak snad tomu tak i bude.
palma Jo, to vypadá dost pozitivně. Teplé jaro a možnost i většího spádu srážek. Jinak nový GFS tam maluje ten jeden vpádek někdy po 15.2., ale zatím spíše do východní Evropy s tím, že by pak pokračovalo zonální západní teplé proudění.
swan1 Jo, u nás v noci sotva -4, ale teď se tomu přes tu nulu nechce. Samozřejmě na slunci a bez větru je pocitově "nad nulou", ale stačí chvilku postát ve stínu....
Aidamko1 To je to, s čím asi operuje Dagmar.. Bestie má být blízko.. Ono to klidně může tak dopadnout, ale taky to může kolem 20 února být úplně, ale úplně jinak...
Podle Norů vpád do střední Evropy toho chladného vzduchu má být po 15 února kdy má zase sněžit vydatně a trvale i v nížinách a teploty mají jít hluboko pod -10 v noci přes den kolem -5
Baumrtnik Ten sníh bych pak bral, koncem února už může bejt, do půlky ještě nechci, jsem rád, že jsem to přes zimu prolil, aneb v létě se ukáže, kdo se v zimě flákal a kdo ne?.
No, dvě věci, okolo toho 15.2. to opět závisí na pohybu TN co to tam maluje.. Druhá věc, PV má být k tomu 21.2. už pěkně rozcupovaný, pěkně je to vidět na 3D modelu..
palma To po 15.2. je krajně nejisté, samozřejmě, je to za dlouho.. Modely tam zatím střídají zimu a sníh nebo tepleji a skoro beze srážek Třeba GFS tam měl přes den ve výstupech zimu a sněžení, teď už tam má zase celkem teplo. Ten PV by mohl jít už do kytek..je to nadějné..