Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023

380
# 06.02.2023, 19:06

Tereza z českého ráje
Veškeré potřebné odkazy jsou sjednocené zde: https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-3-5731-Predpoved...
Kdybychom to sem pořád kopírovali, bude to jen samý odkaz...;-)
Co se týče konce PV, znamená to pouze to, že se rozdělí, rozpadne..tím se uvolní studený vzduch a rozleje se do jižnějších oblastí.. kam, toť otázka, v současném nastavení, spíše do USA a tu může být třeba i teplo.. (nebo, jak říkala Dáša.. přijde BESTIE z východu..)💀

2558
# 06.02.2023, 19:53

Co ta Honsová plácá, ona myslela teď tu bestii těch -10 a odpoledne 0°C no co to je:D

Ledový vzduch se vyleje na 90% do Ameriky a tady nás čeká přechod k jaru, ale v březnu se to může obrátit ale zimu z toho nečekám ČHMÚ zveřejnil dlouhodobou předpověď a prý podprůměrné srážky to není moc dobrý, já bych chtěl ještě nějakou zajímavou situaci od SZ prosím klidně slabě nad 0 ale o to bude lepší bude vláha:love:

Schody do nebe
380
# 06.02.2023, 22:11

Tak vyšly současně dlouhodobé i střednědobé predikce od ECMWF plus dlouhodobá od ČHMÚ. Jsou v rozporu, ta od ČHMÚ ukazuje mírný podprůměr a ty od ECMWF nadprůměr... takže kdo bude pravdivější?
ECMWF ukazuje NAO až do konce výhledu v plusu ( do 6.3.), AO má být to samé, teploty až +3 nad průměrem, PV má jít do mínusu a pak zpět do plusu ale v posici rozpadlého víru, okolo +5m/s ale několik běhů ukazuje, že může zůstat i v mínusu.. Osobně mi z toho plyne, už nic moc zima, mírné houpání teplot, jeden studenější týdenní vpád by ještě mohl být... do třetice, ale už opravdu mírný.. srážky v normálu.. přidávám pár screenů..

CHMI mírný minus
ECMWF v plusu
PV v minusu a pak..?
12
# 07.02.2023, 08:32

Jablunkov ráno -18. Tak snad byl kluk šťastnej, když na zastávce cinkal zubama.

380
# 07.02.2023, 08:54

No vida, další článeček týkající se zbytku zimy a nadcházejícího jara..:) https://www.severe-weather.eu/global-weather/sudde...
Predikují též zhroucení PV.. tož uvidíme.

a jak to zatím vypadá?
Při pohledu na předpověď teploty na budoucí období můžete vidět, že studený vzduch se vrací do velké části Kanady a částí Spojených států. Je to proto, že oblast nízkého tlaku se nachází nad severovýchodními Spojenými státy a východní Kanadou, což umožňuje severní proudění dolů do Spojených států. Evropa zůstává teplá.

teplotní odchylky po kolapsu PV do půlky března
167
# 07.02.2023, 09:05

No na všech jejich mapách jde vidět tlaková silně proarktická anomálie která se s tím rozpadem zvýrazní v Kanadě a USA. Rozpad tedy Evropu moc neovlivní, ale jsou to jen prozatímní spekulace. Jinak nad Pacifikem je kladná tlaková anomálie, a zdá se, že to zasahuje jako celek v PDO, to by mohlo hodit Evropě vidle.

Pro Evropu by mohlo být něco ke konci měsíce jakmile se zbytek PV začne stahovat více k severu, ale to je daleko. No vidím to dneska na rozborek, protože to vypadá dost napínavě.

12
# 07.02.2023, 10:24

palma
Tahle předpovědní mapa teplotních anomálií mi přijde hodně příznivá. Studený vzduch přes Británii a zapadní Evropu do Středomoří, tam se rozjede kolotoč a šup přes nás do Pobaltí. Odpovídala by tomu i březnová sněhová předpověď na severe-weather. Ta sice pro Evropu ukazuje podprůměr, ale pro Alpy a ČR (sic spíše pro východ) silný nadprůměr. Tohle by bylo super, spousta vláhy na jarní bujení, doplnění zásoby sněhu na horách, naplnění přehrad... No paráda. Tak teď uvidíme, jak to nakonec bude.
U nás zítra bude 40. den se sněhovou pokrývkou, ta sice po víkendu zmizí, ale při zajímavém březnu bysme se mohli dostat na 60 a to už by byla známka dobré zimy.

380
# 08.02.2023, 14:22

Nově jsem si vyjel oba "hlavní" hráče. co tam mají v ansámblech, vidím to spíše už nad nulou, ( v noci samozřejmě s možným mrazem) ale přes den... nad nulou, ostatně do konce zimy zbývá 20 dní, takže slunce sílí a průměrné teploty, oproti období s nejnižšími, už jsou někde o tři stupně výše, takže tak..

GFS na 16 dní
ECMWF na 16 dní
22
# 08.02.2023, 16:33

No jo no, zima se chýlí ke svému konci a jaro je skoro za dveřmi ...také vám přijde že to zase hrozně uteklo a že jsme zase čekali tu pravou Ladovskou zimu a opět zase nepřišla....no já jen doufám,že to letošní jaro bude opravdu jarní a nebude to zase nahoru dolů,nejprve teplo a pak zase zima a mrazíky....konečně by to chtělo pěkné pozvolné jaro s přechodem do léta.....

40
# 08.02.2023, 17:18

Zachar
Nejvíc mě baví, jak s přicházející zimou už někdy v říjnu a listopadu je veliký zájem, nadšení a nedočkavost + u některých "přehnaný" optimismus na základě nějakých vyhlídek a rozborů. Tohle ještě trvá během prosince a pak to postupně přestane hodně lidí bavit a je to znát i tady na diskuzi. Stejné to bude s bouřkami. Ze začátku se každý "pokadí" z první výraznější jarní bouřky, potom z první silné bouřky, supercely a postupně to přestane bavit. :D

146
# 08.02.2023, 17:31

Aura1
tak to ale je..

když začíná zima, nikdo neví jak bude a každého baví sledovat co se bude dít.. - ke konci už ovšem nejde nic výrazného očekávat a tudíž zájem opadá

nastává nudné období jara a následuje začínající sezóna bouřek

ty ze začátku mají hodně energie a tudíž je co sledovat .. - postupem času ovšem energie ubývá a začíná podzim, který přináší nudu

40
# 08.02.2023, 17:44

Kokos342
Tak ty jarní bouřky za moc nestojí, ale hodně udělá když se poprvé objeví na radaru červená-hnědá-bílá odrazivost na více místech a udeří třeba 1000-2000 blesků celkově. Je to takové momentum po dlouhé době a potom tomu nasadí korunu první výraznější série silných-velmi (extrémně) bouřek se škodami. Když potom dál nepřichází nic, co by to přebilo, tak to přestane bavit. Jinak souhlasím jaro a podzim jsou nejnudnější, protože je to jenom takový přechod mezi těmi největšími extrémy (teplo vs. zima).

PS: Na druhou stranu jenom na jaře je možné vidět záplavu květů a jenom na podzim je možné vidět záplavu nejvíce druhů hub. :)

Všechno má něco do sebe.

# 08.02.2023, 18:26

Tak uplynulá zima za mě byla taková průměrná v kontextu 21. století. Střídala se teplá a chladnější období a tady u nás bylo cca 20 dní se sněhem a napočítal jsem 18 ledových a pseudoledových dní (tmax jen několik desetin nad nulou). V mých podmínkách by bylo opravdu naivní očekávat ještě někdy příchod pravé ladovské zimy kdy bude třeba 40+ ledových dní a dní se sněhem. To už taky možná nikdy nezažiju a vlastně to k životu vůbec nepotřebuju.

Za mě tedy jsem rád, že zima pomalu končí a již jsou před námi dny časného jara. Však je to krásné když člověk ráno vstane a už svítá a přijde z práce a stále je ještě světlo. Zimní tma je pro mě naprosto hnusné období a mám mnohem méně energie. A jarní teploty 10-15°C jsou skvělé, že se dá venku dělat skoro cokoliv a člověk se nezpotí. Takže hlavně měsíc duben je můj velmi oblíbený a už se na něj těsím... Jaro je pro přírodu (a stejně tak pro mě) začátek dalšího životního cyklu a zima je jen něco co musíme přežít a jinak nic neposkytuje.

Myslím, že v následujících letech můžeme zažít i mnohem horší zimy, takže vy milovníci zimy buďte rádi za to co bylo. Např. někde na Vysočině odkud zde psal uživatel Zachar muselo být těch ledových dní a dní se sněhem výrazně více než u nás takže myslím že by i tam měla zavládnout spokojenost.

107
# 08.02.2023, 19:03

JohnBattler
Tak kdyby nebylo toho extrémně teplého přelomu roku a byl místo toho nějak průměrně, tak zima byla docela slušná. U nás bylo i přes 10 cm sněhu a několik ledových (či pseudo) epizod. Byly už horší zimy.

268
# 08.02.2023, 19:34

JohnBattler
U nás rozhodně teplotně hodně nadprůměrná zima, i když prosinec skoro normál a nyní týden chladněji, ten měsíc bez mrazů je strašně znát a převálcuje všechno, zvlášť teda Čechy, říkám by takhle kolem -10 musel být celý měsíc nebo spíš ještě níž. Rybník rozmrzlý skoro pořád, zalévání takřka bez omezení, jestli bude přes den kolem +5, tak už nic nemůže výsledek zvrátit, za mě super, lyžaři si mohou užívat už druhý týden a to i tady vejš na Vysočině.

2271
# 09.02.2023, 15:10

Dejvas
1. Nejezdím autobusem, i když tudy jezdí. 2. Nebyl jsem venku. 3. Nebyla škola, byly Jarní prázdniny.:D;-)

40
# 09.02.2023, 15:45

Tak se zimy možná ještě dočkáme. :D SSW potvrzeno, jedná se už o předpověď na relativně kratší dobu a tudíž to vyjde.

Weather is cool:

Polar vortex status
The SPV is currently stronger than ERA5 average
but is forecasted to weaken compared to average (according to GEFS-mean)
0 of 31 members have stronger vortex than average at the last forecast step (2023-02-24 06:00:00)

The SSW probability in GEFS is: 100%


U ansámblů ECMWF po výrazné teplé vlně padají křivky dolů na konci výhledu. :led::snih: :D Konec února ještě může přinést zimu.

weather is cool
weather is cool
meteociel.fr
# 09.02.2023, 15:48

Zima bude až do května, ne jako v pravém slova smyslu, ale už třetí, nebo čtvrtý rok?

167
# 09.02.2023, 15:51

Co koukám na vrstvu v 500hPa, tak nějaké ochlazení se tam rýsuje někdy před koncem února, ale to hlavní se má procpávat do USA (což se dá v té poloze SW a poloze PV čekat). Vortex pokud se rozpadne někdy kolem 25.2., tak 10-15 dní bude trvat, než přijdou první projevy, ale letos se to zatím vše žene více do USA.

Modelový konsenzus je pro výrazně nad normálními teplotami v celé severní Asii a severní Evropě. Také se to týká i střední a západní Evropy.

https://www.aer.com/science-research/climate-weath...
Další update od profesore Cohena je na světe. Na twitteru v jednom vlákně též čeká projevy hlavně pro USA s odkazem na nižší vrstvy PV.

Jinak letos je šance na teplé jaro dost vysoká, protože vortex se teď rozpadne a nebude déle strašit.

165
# 09.02.2023, 20:30

Aidamko1
No bylo by to super kdyby už pak v dubnu a květnu nestrasily mrazíky a bylo teplé jaro :)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.