všichni víme, jak skončil prosinec, podobně to asi dopadne i teď, ikdyž očekávám to tu silnější, GFS má rád malování výraznými barvami, navíc ani nějak extra zima nebude. níže ani neexistuje, poté můžeme sledovat její dráhu.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2022/2023
Tak zatím je jen téměř jistota, že srážek tady na V bude opravdu hodně. Skupenství je ještě velmi nejisté. Ovšem stále si pojedu svoje a po zkušenostech z posledních podobných ( prosincových) akcí čekám, zde na krajním východě, spíše více deště, než toho sněhu. Zatím se to hýbe 100km na východ i západ. Momentálně je pro nás GFS přejný, hlavně co se teplot ve výšce týká, naopak Icon to má zase teplejší. Stále více věřím těm teplejším a deštivějším výstupům než těm chladnějším.
Tak se přiznám, že mě na celé předpovědi nepřijde zajímavé to sněžení, ale pokles teplot a další vývoj. Je to celkem nejisté, ale chladnější počasí by se mohlo udržet docela dlouho.
Třeba překonáme i tu prosincovou epizodu. Sice nebude taková velká zima, ale můžeme se vyhnout výraznému oteplení třeba až do konce ledna.
Jsem zvědavý, co vykouzlí nový GFS. Teď tam má docela zimu.
kuba
S tím sněžením to bude taky zajímavé. Uvidíme, jak to dopadne. Modely to můžou ještě docela měnit a pokud se nemýlím, tak se chystají minimálně 3 vlny v horizontu cca 10 dní.
taky bude záležet na poloze výše u británie, jestli bude více západně tak bude atlantik více bloknutý
kuba
Teďka mi přijde, že se to docela mění. Těch prvních několik vln půjde asi přes Moravu, ale už se tam rýsuje další od JV z Balkánu. Ta by mohla být zajímavější. Bylo to tam už poslední výpočty a teď to tam je zase, takže by to mohlo vyjít.
ICON-EU a ARPEGE to mají zajímavé. Přidávám srovnání. Je to kumulace nové sněhové pokrývky na +102 h (necelých 5 dní).
Aura1
Jenomže gfs v tom je na ten víkend sám a je to až za týden, jako byl sám v tom sněžení na čtvrtek a to už z modelů zmizelo, je tam něco na středu a to má společně s ECMF jen na Moravě,na ten Arpege bych nekoukal, neukazuje moc dobře.cekam že opět nic nebude,je to jako v půlce prosince kdy nás navnadil na přívaly sněhu a pal se všechno postupně vymazalo jako tomu je teď, nevěřím že to tam ještě na čtvrtek vrátí
kuba
Já si počkám, jak to dopadne. Rozhodující bude, až tam bude mít něco ALADIN, ale zatím nevidí tam, kam vidí ostatní modely. Jinak GFS má ve výhledu zase pěknou zimu s východním prouděním. Kdyby ležel sníh, tak by to bylo fajn. Mohly by být silnější mrazy při vyjasnění a ledové dny.
Aktuální modely pořád stejný, něco tam na středu je ale bude na nule a nebo slabě nad a zem bude tepla takže se stejně moc neudrží nebo jen pár cm a bude to tát.Na víkend to nemá cenu teď řešit ale vypadá to že taky nic nebude ,postupně se všechno smaže.
Tak ted už vymazaný srážky i na víkend.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.